Смекни!
smekni.com

Фізична реабілітація хворих на ревматичний артрит (стр. 8 из 11)

f = (nконт + nексп) - 2, (2.5)

де n – кількість людей в контрольній та експериментальній групах.

Таким чином, знаючи значення ступеню свободи fта значення t-критерію Ст’юдента, визначаємо достовірність відмінностей. Для цього в таблиці 3, навпроти знайденого значення ступеня свободи є 2 значення Р. Саме з цим значенням Р слід порівнювати отримані значення t.

Якщо значення t буде менше значення (Р – 0,05), то достовірної відмінності між досліджуваним показником в контрольній та експериментальній групі немає, тобто Р>0,05, що і слід відмітити в курсовій, кваліфікаційній чи дипломній роботі.

Якщо значення t дорівнює значенню (Р – 0,05), або буде знаходитись між значенням (Р – 0,05) та (Р – 0,01), або буде більше значення (Р – 0,01) – то це говорить про наявність достовірної відмінності між величинами показників контрольної та експериментальної груп.

При написанні цього порівняння в тексті роботи після слів про достовірність відмінності, необхідно вказати, що Р<0,05 (якщо значення t дорівнює табличному значенню (Р – 0,05), або знаходиться між значеннями (Р – 0,05) і (Р – 0,01).

Якщо значення t дорівнює табличному значенню (Р – 0,01), або більше даного значення, то слід вказати в тексті роботи, що Р<0,01. Саме знак < вказує на наявність достовірної відмінності [16].

Розділ 3. Хід проведення дослідження

3.1 Програма фізичної реабілітації

3.1.1 Лікарняний етап. Гострий період захворювання

Лікування положенням. Мета лікування положенням: - щоб захисний протибольовий м’язовий гіпертонус не привів до розвитку протибольової контрактури.

В гострому періоді захворювання ЛФК не призначається. При покращенні загального стану (зменшення припухлості суглобів, болю, зниження температури) необхідно активізувати хворого. Наприклад, при ревматоїдному артриті кисть кладуть в положення розгинання пальців, що досягається спеціальними лонгетами або мішечками з вантажем. Нижнім кінцівкам також придають по можливості розігнуте положення для попередження контрактур в тазостегнових і колінних суглобах, а також підошвеного згинання стоп. Щоб усунути тиск ковдри на стопи, над ними розміщують спеціальну рамку.

Початкові фізичні вправи. Мета і завдання початкових фізичних вправ:

- підвищення тонусу ЦНС і створення у хворого впевненості в сприятливому результаті лікування;

- активізація діяльності серцево- судинної і дихальної систем;

- поліпшення загальної і місцевої гемодінаміки, трофічних і регенеративних процесів у суглобах і навколишніх тканинах, зменшення їх набряку;

- добитися збереження рухливості у суглобах і попередити тяжкі і необратимі деформації;

- руйнування нерівноцінних тимчасових компенсацій;

Фізичні вправи для вражених суглобів на початку мають пасивний характер – обережні погойдування амплітуди – в межах безболісних рухів. При зменшенні запальних явищ і болі амплітуда пасивних рухів збільшується. Поступово вмикаються активні вправи, але на початку хворий виконує їх в умовах полегшення (розвантаження) – у ліжку або при підтримці кінцівки реабілітологом. На ранніх етапах для зняття напруження м’язів, попередження їх атрофії і зменшення болісності показан масаж ( прогладжування і розтирання), особливо для розгибателів і дрібних м’язових груп кистей. Спеціально підібрані вправи для вражених суглобів необхідно сполучати з загальноукріплюючими вправами для неуражених відділів опорно-рухового апарату відповідно з принципами тренування. Ці вправи підтримують загальні можливості організму і попереджують розвиток в ньому атрофічних процесів. Раціонально використовуючи пасивні і активні спеціальні і загально укріплюючи вправи, а також елементи трудових процесів, масажу і лікуванням положенням, можливо добитися збереження рухливості в суглобах і попередити деформації.

Дихальні вправи. Мета і задачі дихальних вправ:

- зміцнити дихальні м’язи і розвити грудну клітку;

- підготовити хворих до слідуючих фізичних комплексів вправ;

Вправи

1. В.п. – лежачі у ліжку. Зробити повільний глибокий вдих, заповнюючи при цьому повітрям нижню частину легенів і випинаючи живіт, потім, продовжуючи вдих, заповняти середню та верхню частину легенів. Видихнути, опускаючи груди і поступово втягуючи живіт. С 4 - 6 разів.

2. В.п. – те ж саме. Надування гумових кульок. (3 - 4р.)

3. В.п. – те ж саме. Зробити глибокий вдих. При видиху промовляти звуки „ф-ф-о-о”. (4 – 5р.)

4. В.п. – те ж саме. Зробити видих, потім повільний глибокий вдих – затримати дихання на 1-2с. Повільно видихнути (3 – 4р.)

5. В.п. – те ж саме. Вдих „задувати свічку” – видих (5р.)

6. В.п. – стоячи. Дихання носом. Закривати рот і дихати однією ніздрею (друга затиснута пальцем). Потім починати дихати обома одночасно. Стежити за тим, щоб був закритий рот.

7. В.п. – те ж саме, ніс затиснути п’яльцями. Голосно і повільно рахувати до десяти, потім глибокий вдих і видих через ніс, щільно закривати рота (3 – 5р.)

Ці вправи чергуються з перервами в 10 – 15с. для попередження гіпервентиляції легенів.

Фізіотерапія. Мета і завдання фізіотерапії: для протизапального, знеболюючого впливу на суглоби, гіпосенсибілізуючої дії; активізації функції надниркових залоз, імунологічних процесів; покращення мікро циркуляції і трофіки тканин, зменшення їх набряку; відновлення і збереження функції суглобів. У гостру фазу розвитку захворювання використовують УФО, солюкс, світлову ванну, електрофорез лікарських речовин, діадинамотерапію, індуктотермію і ультразвук на ділянку надниркових залоз.

3.1.2 Лікарняний період реабілітації. Підгостра фаза під час постільного режиму

Лікувальний масаж. Цілі і завдання лікувального масажу

- для зменшення болю, ригідності і атрофії м’язів, протидії розвитку контрактур, поліпшення кровопостачання і трофічних процесів, розсмоктування набряку у суглобі і навколишніх тканинах;

- підготовку м’язів до виконання спеціальних фізичних вправ.

Проводять масаж м’язів ураженої кінцівки, використовуючи прогладжування, розтирання і розминання невеликої інтенсивності. Масаж застосовується перед початком заняття з лікувальної гімнастики і в процесі її проведення комбінується з пасивними та активно-пасивними вправами.

Фізіотерапія. Після затихання гострих проявів хвороби додається мікрохвильова терапія, магнітотерапія, ультразвук та індуктотермія на ділянку суглоба.

ЛФК. Цілі і завдання ЛФК:

- підвищення тонусу ЦНС і створення у хворого впевненості в сприятливому результаті лікування;

- активізація діяльності серцево-судинної і дихальної систем;

- поліпшення загальної і місцевої гемодинаміки, трофічних і регенеративних процесів у суглобах і навколишніх тканинах, зменшення набряку;

- попередження контрактур і порочних положень, руйнування неповноцінних тимчасових компенсацій;

- поступове відновлення функції уражених суглобів.

ЛФК застосовують у формах лікувальної і ранкової гігієнічної гімнастики, самостійних занять по кілька разів на день. Комплекси складають з простих загально розвиваючих, дихальних статичних та динамічних вправ і спеціальних вправ на розслаблення м’язів, що прилягають до уражених суглобів. Рухи в них починають з пасивних, потім з активних, виконуваних зі сторонньою допомогою і, нарешті, активних, виконуваних самостійно. Вправи виконують у полегшених умовах (ковзні поверхні, роликові візки та ін..) у повільному темпі по всіх вісях, з якомога повною амплітудою. При цьому слід уникати підсилення болючості, тому що рефлекторно збільшується напруження м’язів і зменшується амплітуда руху. Тривалість занять з лікувальної гімнастики – 10-15 хв. Виконуються вищезгадані дихальні вправи.

Ізометричні вправи

№з/п Початкове положення Вправа К-ть повторень Методичні вказівки
1. Лежачи на спині Руки уздовж тулуба. Тиснемо всією рукою на кушетку, і розслабитися 10-15 разів Дихання довільне
2. В.П. -те ж Намагаємося підняти руки вгору, але не піднімаємо (неначе руки тримають) 10-15 разів Дихання довільне
3. В.П. - те ж Намагаємося розвести руки в сторони, але не розводимо "руки тримають" 10-15 разів Дихання довільне

Комплекс вправ для нижніх кінцівок

№з/п Початкове положення Вправа К-ть повторень Методичні вказівки
1. Лежачи на спині, руки уздовж тулуба. Поперемінне згинання ніг в колінних суглобах, п'яти ковзають по кушетці. 4-6 разів Дихання вільне
2. Ноги зігнуті 1 - тягнемо коліно до живота, 2 - В.П., 3-те ж інша нога, 4- В.П. 4-6 разів В.П. - вдих, 1 -видох
3. В.П.- те ж Гойдаємо колінами управо, вліво 4-6 разів В.П. - вдих, 1 – видих
4. В.П. - те ж 1 - коліна розвести всторони, 2 - з'єднати 6-8 разів Дихання вільне
5. В.П.- те ж Випрямляємо праву гомілку вгору, стопа на себе, п'ятою тягнемося в стелю, В.П. 8-10 разів Дихання вільне
6 Ногивипрямлені Стопи на себе. Підвести праву ногу, потримати, опустити. Те ж інша нога. 8-10 разів Дихання вільне
7 Лежачи на правому боці Махи прямою ногою вперед, назад. 8-10 разів Дихання вільне
8 В.П. - те ж Зігнути ногу в колінному суглобі, кругові рухи в тазостегновому суглобі. 6-8 разів Дихання вільне
9 В.П.- те ж Стопа на себе. Підйом прямої ноги вгору. 10 разів Дихання вільне
Потім повторити з 7 по 9 на лівому боці. Переворот на інший бік через живіт
10 В.П. - на животі, руки уподовж тулуба. Напружуємо сідниці. 8-10 разів Дихання вільне
11 В.П:- те ж Розведення прямих ніг в сторони. В.П. 8-10 разів Дихання вільне
12 В.П.- те ж Нога зігнута в коліні. Одне тимчасово міняємо положення ніг. 8-10 разів Дихання вільне
13 В.П.- те ж 1 - підйом прямої ноги вгору; 2 – В.П.., 3 - те ж інша нога; 4- В.П. 8-10 разів Дихання вільне
14 В.П. - те ж Підйом двох ніг вгору, В.П. 8-10 разів Дихання вільне
15 Лежачи на спині Кругові рухи прямою ногою, те ж іншою ногою 4-6 разів Дихання вільне
16. В.П.- те ж Два коліна піднести до грудей кругові рухи колінами перед собою. 4-6 разів Дихання вільне
17 В.П.- те ж Розведення і з'єднання прямих ніг 8-10 разів Дихання вільне
18 В.П.- те ж 1 - потягнутися правою п’ятою вперед, під коліном натиснути на кушетку, 2 - В.П. 3 - теж лівою ногою, 4 - В.П. 6-8 разів Дихання вільне
19 Ноги зігнуті Руки уздовж тулуба. 1 -прогнуться, розвести коліна, 2 - коліна разом, спину опустити. 5-6 разів 1 -вдох, 2-видих

Ізометричні вправи