Смекни!
smekni.com

СНІД (стр. 4 из 6)

У міру того як хвороба розвивається в напрямку лімфаденопатії та СНІД - асоційованих симптомів, тести на активність Т - лімфоцитів in vitro, в тому числі і тести на продукцію лімфокінів, дають все більш відхиляються від норми результати. Це відноситься і до тестів на активність моноцитів і макрофагів, в тому числі на здатність до знищення внутрішньоклітинних паразитів. Природна активність клітин-кілерів теж знижена. У шкірних пробах з контрольними антигенами у хворих спостерігається енергія.

Біопіпсія лімфовузлів виявляє у пацієнтів з лімфаденопатією безліч збільшених фолікулів, часто з інфільтрацією CD 8 - лімфоцитами з виснаженням популяції клітин. На більш пізніх стадіях, коли розміри лімфовузлів повертаються до норми, фолікули виявляються як би "вигорілими", їх нормальна структура втрачається, а клітин ставати все менше.

Згідно найпростішій припущенням, причиною імунного дефіциту може бути руйнування вірусом Т - хелперів / індукторів, а також, ймовірно, моноцитів і макрофагів. Інша можливість - те, що глікопротеїн оболонки вірусу, що зв'язується з CD 4 бере участь у взаємодії хелперів / індукторів з клітинами інших типів, це повинно було б блокувати їх нормальну активність. Була також висловлена думка, що в імуносупресії яку - то роль може грати аутоімунний відповідь. У хворих на ряду з лимфопенией іноді спостерігаються нейтропенія, анемія або тромбоцитопенія, і ці явища пояснювали виробленням аутоімунних антитіл. Переконливих даних про утворення таких антитіл поки немає, хоча в сироватці хворих і знаходили імунні комплекси. Однак це вірусні антигени і антитіла до них.

Можливо, що інфіковані СD 4 + - лімфоцити служать мішенями для імунних цитотоксичних СD 4 + - Т-клітин. Але якщо це так, то мова йде, ймовірно, не про аутоімунної, а про захисної реакції, так як знищення заражених вірусом клітин - нормальна функція цитотоксичних Т - лімфоцитів. Як-то не було, якщо цитотоксичні Т - клітини дійсно вбивають в даному випадку клітини CD 4 +, це має вкрай згубно позначатися на імунітеті.

СНІД - індикаторні хвороби 1 групи:

Кандидоз стравоходу, трахеї, бронхон і легенів.

Позалегеневий криптококоз (європейський бластомікоз)

Кріптоспірідоз з діарей, триває більше місяця.

Цитомегаловірусний поразки будь - яких органів (за винятком лив крім печінки, селезінки і лімфатичних вузлів) у хворого старше одного місяця.

Інфекція, зумовлена вірусом простого герпесу з виразковими поразками на шкірі (або слизових оболонках, які персистують більше одного місяця або герпетичні бронхіти, пневмонії, або езофагіти будь-якої тривалості у хворих у віці старше одного місяця).

Саркома Капоші у хворих молодше 60 років.

Лімфома (первинна) головного мозку у хворих молодше 60 років.

Лімфоцитарною інтерстиціальна пневмонія або легенева лімфоїдне гіперплазія (комплекс ЧИ / ЛЛГ) у дитини у віці до 13 років.

Діссеменірованная інфекція, викликана бактеріями групи з ураженнями різних органів (за винятком чи крім легенів, шкіри, шийних або прикореневих лімфатичних вузлів).

Пневмоцистна пневмонія.

Прогресує, багатоосередкова лейкоенцефалопатія.

Токсоплазмос центральної нервової системи у людей старше одного місяця.

Діагноз СНІД можна поставити і при сумнівному іммунноблоте на підставі наявності СНІД - маркерних захворювань достовірних підтверджених тільки в тих випадках, коли у хворого немає інших причин для імунодефіциту:

Системна насильства терапія у великих дозах або протягом тривалого часу, а також лікування іншими імунодепресантами або цітастатікамі за три місяці і менше до появи СНІД - маркерного захворювання.

Будь-яке з перерахованих захворювань, виявлене в протягом 3 місяців або менше після діагностики СНІД - маркерною інфекції, хвороба Ходжкіна, неходжкінська лімфома (за винятком первинної лімфоми головного мозку), лімфолейкоз, множинна мієлома, інші злоякісні пухлини лімфоретікулярной або гістіоцитарної тканин, антііммунобластіческая лімфаденопатія.

3. Врожденний або набутий імунодефіцит, не схожий з ВІЛ інфекцією (наприклад, супроводжується гіпогаммаглобулінемією).

При достовірно лабораторно підтвердженою ВІЛ інфекції в список СНІД-індикаторних захворювань включається ще ряд інфекцій і пухлин:

1) Бактеріальні інфекції, поєднання або рецідірующіе у дітей до 13 років (більше двох випадків за 2 роки спостереження) септицемія, пневмонія, менінгіт, ураження кісток або суглобів, абсцеси, зумовлені гемофільна паличка, стрептококами.

2) кокцидіомікоз дисемінований (позалегенева локалізація).

3) ВІЛ-енцефалопатія ("ВІЛ-деменція", "СНІД-деменція").

4) Гіспоплазмоз дисемінований з позалегеневий локалізацією.

5) Ізоспороз з діареєю, персистуючої більше 1 місяця.

6) саркоми Капоші у людей будь-якого віку.

7) Лімфома головного мозку (первинна) в осіб будь-якого віку.

8) Інші В-клітинні лімфоми (за винятком доліз ні Ходжкіна) або лімфоми невідомого іммунофонотіпа:

а) дрібноклітинні лімфоми (типу лімфоми Беркітта і ін)

б) імунобластні саркоми (лімфоми імунобластні, крупноклітинних, дифузні гістіціоцітарние, дифузні недиференційовані).

9) мікобактеріоз дисемінований (не туберкульоз) з ураженням крім легенів, шкіри шийних або прикореневих лімфовузлів.

10) Туберкульоз позалегеневий (з ураженням органу крім легенів).

11) Сальмонельозна септицемія рецидивуюча, зумовлена не сальмонелою "тіффі"

12) ВІЛ - дистрофія.

Стрімко зростаюча кількість наукових фактів у

вірусологічної, імунологічної та молекулярнобіологіческой областях про характер ВІЛ-інфекції у різних груп пацієнтів дозволяє

сформулювати три головні питання, відповіді на які значно просунули б наше розуміння ВІЛ-патогенезу:

1. Які фактори здійснюють успішний контроль за початкової гострої віремії і пригнічують реплікацію ВІЛ у зародкових центрах лімфовузлів?

2. Які фактори викликають порушення лабільного рівноваги між реплікацією вірусу і контролем за нею імунної системи?

3. Що відрізняє хворих з тривалим інкубаційним періодом від більшості ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД протягом кількох років?

Відмінною особливістю вірусу імунодефіциту людини є велика варіабельність різних варіантів вірусу, що виникає в ході інфекції. Викликається вона ключовим ферментом реплікації ВІЛ, зворотної транскриптазою, яка робить помилки в мільйон разів частіше ніж при реплікації вірусного генома, ніж клітинні ферменти при транскріптаціі клітинного генома (одна помилка на тисячу пар нуклеотидів, отже, десять помилок на вірусний геном).

Так як імунна система реагіруетвоснавном на переважну вірусну популяцію і притому з деяким запізненням у часі, то знову виникають варіанти вірусу можуть розмножуватися в певних клітинах безперешкодно деякий час. Протягом захворювання з'являються все нові варіанти вірусу, які виникають під селекційним впливом імунної системи хворого. Ці варіанти вірусу відрізняються різноманіттям біологічних властивостей. За новітньою класифікації, що відповідає сучасному рівню знань про вірус, варіанти вірусу діляться на розмножуються в культурах клітин швидко і у високих титрах (R / H) і розмножуються тільки повільно і в малих кількостях (S / L).

Іншим критерієм є властивість цитопатогенну різних варіантів вірусу, що виявляється в одних випадках виникнення гігантських клітин, а в інших у злитті інфікованих клітин з неінфікованими з утворенням функціонально неспроможного синцитію. Ці варіанти вірусу позначаються SI. Варіанти ж вірусу, що не проявляють властивість цитопатогенну, позначаються як NSI. Дослідження останніх років підтверджують, що вірулентні і агресивні варіанти (R / H / SI) виникають з менш агресивних лише в процесі ВІЛ - інфікування, що викликається селекційним впливом імунної системи. Поява цих високопатогенних варіантів корелюється з вибухоподібними розмноженням ВІЛ в лімфатичних тканинах і в крові з погіршенням клінічної картини хвороби.

Достовірно довести наявність ВІЛ-інфекції та захворювання на СНІД можна тільки шляхом виявлення в організмі хворого самого збудника. Проте зробити це досить складно. Більш поширений спосіб діагностики СНІДу заснований на виявленні специфічних противірусних антитіл за допомогою різних імунологічних реакцій (імуноферментний аналіз, метод флуоресціюючих антитіл, реакція аглютинації латексу, імуноблоттінг).

Тест на антитіла до ВІЛ (антиВІЛ-АТ).

За останні три роки тести на антитіла до ВІЛ сильно змінили наші уявлення про епідеміологію вірусу. Анти тіла до ВІЛ з'являються починаючи з трьох тижнів до трьох місяців після інфікування вірусом, і надалі їх можна майже завжди виявити, навіть якщо вірус дійсно пригнічує в якійсь мірі функцію лімфоцитів і вироблення антитіл. Проте титр виявлених нейтралізуючих антитіл низький, а дія незначно - вони не припиняють помітним чином розвиток інфекції і захворювання.

Для цілей діагностики ВІЛ можна у великих кількостях виділяти з клітинних ліній, очищати і використовувати як антиген всерологіческіх тестах. Існує кілька типів тестів на антиВІЛ-АТ. У більшості тестів застосовуються кон'югат антигену з ферментом, а сигналом служить кольорова реакція між специфічно пов'язаних ферментом і його субстратом. В інших тестах використовують радіоізотопи, зв'язування кон'югату антиген-флуоресцеїн або аглютинацію покритих вірусом частинок латексу або желатини.

З тих пір, як в 1985 році тести на антиВІЛ - АТ надійшли в продаж, вони знайшли широке застосування в лабораторіях з діагностики і переливання крові. Точність тестів-як їх чутливість, так і специфічність - неухильно підвищується: Випадки помилкових позитивних і негативних відповідей стають все рідше.