Смекни!
smekni.com

СНІД (стр. 5 из 6)

На додаток до тестів, що виявляє антитіла ВІЛ "сумарной", існує більш тонкий тести для виявлення тих чи інших компонентів імунної відповіді. Реакція на індивідуальні білки ВІЛ детально вивчена методами иммуноблоттинга і радіоіммунопреціітаціі. Поряд з цим можна визначати окремі класи імуноглобулінів в крові і в інших рідинах. Особливий інтерес представляють антиВІЛ - імуноглобуліни класу М (IgM), так як на початку інфекції вони з'являються дещо раніше антитіл IgG. Антитіла IgM, таким чином, утворюються в цьому випадку першими.

Для масових обстежень на антиВІЛ-АТ в не оптимальних лабораторних умовах розробляються спрощені варіанти тестів. Вони зручні і тоді, коли результат необхідно отримати терміново-наприклад, перед трансплотаціей. Розглядається також можливість исспользование слини в якості матеріалу для діагностики.

Крім антитіл, в сироватці присутні вірусні антигени, зокрема, основний білок серцевини вириона (р24). Його можна виявляти, поки він ще в надлишку по відношенню до антитіл проти нього, - зазвичай на самому початку інфекції. Тести на ВІЛ-антиген в даний час розглядається можливість їх застосування в якості доповнення до тестів на антитіла. Вони допомагають в діагностиці ранньої фази інфекції, а також у розпізнаванні інфекції у дітей.На більш пізніх стадіях присутність ВІЛ-антигену в сироватці говорить про імунний виснаженні і може служити показанням для противірусної терапії, за перебігом якої стежать потім за допомогою повторних тестів на антиген.

Віремія, на яку вказує можливість виділити ВІЛ з лімфоцитів, може бути виявлена на тлі високих титрів анти-р24 і антитіл до інших білків вірусу. Проте виділення вірусу - це процедура, що вимагає часу, і для успішної лабораторної діагностики ВІЛ у людей з малою кількістю антитіл або зовсім без них важливіше регулярно отримувати проби в наступний період. Спостережень за розвитком інфекції з моменту зараження показують, що як титр, так і набір антитіл до ВІЛ зазвичай увілічіваются. У осіб, заражених кілька місяців тому або раніше, майже завжди виявляється сильний антивірусний відповідь.Таким чином, до незмінно слабким реакцій на антиВІЛ-АТ слід ставитися з недовірою.

У майбутньому тести на антиВІЛ-АТ, ймовірно, стануть швидше і практичніше. Швидше за все в них будуть використовуватися синтетичні антигени і інші нововведення. Новітні набори для тестування на антиВІЛ-АТ дозволяють також виявляти антитіла до споріднених ретровірусів, таким як ВІЛ-2. Можливо, з'являться і набори для тестування компонентів вірусу - його антигенів або геному, а також набори, якими можна буде користуватися самостійно.

МОЖЛИВОСТІ РОЗРОБКИ ВАКЦИН.

Створення вакцини проти СНІД являє собою складну багатопланову проблему. Така вакцина повинна в першу чергу задовольняти наступним вимогам:

а) викликати нейтралізацію ВІЛ до того, як він проникне в структури ЦНС (центр. нерв. сист.), де доступність вірусу для імунокомпетентних клітин мінімальна;

б) забезпечувати розпізнавання імунної системи всіх антигенних варіантів ВІЛ;

в) гарантувати захист всіх вакцинованих незалежно від віку і статі, а також кількості присутніх в організмі ВІЛ;

г) виключити ризик того, що сама вакцина може викликати розвиток СНІД.

Принципово можливе створення вакцин наступних типів: убитої суб'еденічной і синтетичної. Експерименти з інактивованими штамами ВІЛ в якості вакцини в даний час проводяться в лабораторії J. Salk (США). Однак внаслідок деякого ризику зароженія СНІД в процесі вакцинації область застосування даного біопрепората суттєво обмежена.Подібна вакцина може бути використана тільки для стимуляції імунної відповіді в осіб, вже інфікованих ВІЛ (так звана постконтактна профілактика). Поки конкретних даних про клінічні результати вакцинації, проведеної J. Salk, немає.

Імунізація проти хвороботворного агента, який ушкоджує важливий компонент імунної системи, пов'язані з особливими труднощами. До того ж з'ясувалося, що ВІЛ - надзвичайно мінливий вірус, і нещодавно виділені ВІЛ-2 разюче відрізняється від усіх ізоляторів ВІЛ-1. До цих пір у всіх спробах імунізації проти вірусу використовувався очищений або клонований глікопротеїн оболонки. У експериментальних тварин він дійсно викликає утворення нейтралізуючих антитіл до вірусу, але, на жаль, тільки до того штаму, який був використаний для імунізації (тіпоспецефіческій імунітет).

Багатьох хвилюють питання: 1) Чим небезпечний СНІД, чому помирають хворі? Для хворого і його лікаря СНІД - це страшний, многоглавий дракон, кожна з голів якого несе людині смертельну загрозу. Перш за все саме по собі глибоке і необоротне ушкодження імунної системи, що викликається ВІЛ, несумісне з життям. У рівній мірі небезпечно як пряме (тобто викликане самим вірусом імунодефіциту), так і опосередковане (зумовлене різними хвороботворними і умовно-патогенними мікроорганізмами), руйнація центральної нервової системи. Не менш згубними поширені або локалізуються в різних органах вторинні інфекції, зумовлені паразитичними найпростішими, різноманітними бактеріями, вірусами та грибами. Ці небезпечні для хворого інфекаціонние ослажненія СНІДу можуть бути ендогенними (вони розвивалися в результаті швидкого розмноження "власних" мікроорганізмів хворого) або екзогенними (при зараження хворого "зовнішніми" ворогами - частиною мікрофлори повітря, води, пилу і т. д.).

Нарешті, пов'язані зі СНІДом пухлини (саркома Капоші, лімфоми, меланоми та ін) протікають, як правило, дуже злоякісно, майже не піддаються навіть сучасної терапії і дуже швидко призводять хворих до трагічного фіналу.

2) Чи можна заразитися СНІДом в громадських місцях? Відвідування громадських місць з масовими скупченнями людей, серед яких можуть виявитися хворі на СНІД або заражені вірусом імунодефіциту, не представляє ніякої небезпеки в плані розповсюдження цієї інфекції. У багатотисячному натовпу на демонстрації або мітингу, при відвідуванні театру чи кіно, при читанні бібліотечної книги або розмові по службовому телефону заразитися СНІДом неможливо.

Без будь-яких побоювань можна користуватися будь-яким видом громадського транспорту (метро, автобус, трамвай і т.д., в тому числі навіть у години пік), плавати в басейні і займатися в спортивному залі, посещеть громадські туалети, стригтися в перукарні і робити манікюр . Без тривоги про СНІД можна займати номер в готелі, якщо навіть в ньому раніше проживав хвора людина, і жити на турбазі, половина мешканців якої чхають або кашляють. У таких побутових умовах можна заразитися грипом або гострим респіраторним захворюванням, в крайньому випадку - на кір або свинкою (якщо ви не хворіли цими інфекціями в дитинстві і з якої-небудь причини не були вакцинації), але ніяк не на СНІД.

3) Чи можна заразитися СНІДом при поцілунках? Це питання дуже складне і до цих пір, наче, не має однозначної відповіді. Звичайно, в слині зараженої людини невелика кількість вірусних частітц завжди є, і при так званих "вологих" ("сексуальних") поцілунках вони можуть проникнути в організм здорової людини. Тому теоретично при поцілунках заразитися вірусом імунодефіциту можна, особливо якщо цілуватися часто, подовгу і з усіма підряд. А якщо ще при цьому вступати в інтимний контакт з випадковим партнером, тут вже СНІДу не минути. Але при "сухих" поцілунках, товариських - в щоку, джентельменськи - в пальці або кисть руки дами, батьківських і т.п. передача ВІЛ практично виключається. Та й дівчатам-нареченим або юнакам - нареченим, які збираються вступити в законний шлюб і потім стають вірними супрукамі, при взаємних поцілунках як до, так і після весілля турбуватися про СНІД немає підстав.

4) Чи захищає презерватив від захворювання на СНІД? Застосування презервативів зменшує ймовірність інфікування імунодефіциту. Наприклад, при обстеженні в США 526 повій антитіла до збудника СНІДу були виявлені у 11% цих жінок. У той же час у всіх 22 повій, клієнти яких завжди користувалися презервативами, серологічні реакції на ВІЛ були негативними. Проте слід пам'ятати, що механічні пртівозачаточние кошти навіть при правильному використанні не дають стовідсоткової гарантії попередження СНІДу (імовірність зараження при постійних контактах з інфікованою статевим партнером втечение року складе близько 10-15%). Слід ще раз підкреслити на закінчення, що найбільш ефективною профілактичною мірою відносно СНІДу все-таки є попередження випадкових статевих зв'язків.

5) Як не може передаватися СНІД? Збудники СНІДу з вмістом у великій кількості в крові, інших біологічних рідинах і різних виділеннях хворого. Однак для оточуючих здорових людей в побутових умовах людина, заражений ВІЛ-інфекцією або хворий на СНІД, небезпеки як джерело інфекції практично не представляє. Це пояснюється багатьма причинами (швидке зменшення кількості життєздатних вірусних частинок; їх нездатність проникнути в організм людини через непошкоджену шкіру або слизові оболонки; мала ймовірність прямого і тривалого контакту здорової людини із заразним матеріалом, що знаходяться у зовнішньому середовищі і ін.)

Результатами довготривалих спостережень за десятками тисяч хворих на СНІД чітко доведено, що збудники СНІДу не передаються при рукостискання або обіймах, через посуд чи побутові предмети, постільна або натільна білизна, монети або паперові грошові знаки. Виключена навіть найменша ймовірність зараження СНІДом через продукти харчування, питну воду, фруктові та овочеві соки, повітря закритих приміщень або атмосферне повітря. Не зареєстровано жодного випадку СНІДу, коли зараження відбулося б через іграшки або шкільно-письмове приладдя, хоча у дітей побутові контакти один з одним більш часті і безпосередні, ніж у дорослих. Так що висновок можна зробити однозначний: побутовим шляхом збудники СНІДу від заражених або хворих людей здоровим людям не передаються!