Смекни!
smekni.com

Мале підприємництво (стр. 22 из 33)

Нарахування заробітної плати працівникам здійснюється на підставі відповідних первинних документів - даних табельного обліку відпрацьованого часу у звітному місяці або підсумку про вироблення за розцінками за виконані роботи.

12.5. Порядок заповнення відомості 3-М

Відомість 3-м по формі додатку 5 до наказу № 422 (додаток И) призначена для систематизації наступної інформації про розрахунки: з постачальниками і підрядниками; з покупцями і замовниками; з підзвітними особами; з різними дебіторами і кредиторами; з учасниками; по податках і платежах; по відрахуванням на пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування, індивідуальне страхування, страхування майна; по оплаті праці, доходах майбутніх періодів; резервах сумнівних боргів.

У відомості 3-м відображаються обороти по дебету і кредиту рахунків:

У розділі 1:

37 „Розрахунки з різними дебіторами”:

55 „Інші довгострокові зобов'язання”

64 „Розрахунки по податках і платежах”;

68 „Розрахунки по інших операціях”

69 „Доходи майбутніх періодів”;

у розділі 2:

66 „Розрахунки по оплаті праці”

У розділі 1 Відомості 3-м записи групуються по вказаних у ній рахунках шляхом вписування перед початком записів у графі 3 коду і назви відповідного рахунку бухгалтерського обліку, відносно якого здійснюються записи.

Для заповнення граф 7 і 8 використовуються дані Відомостей 1-м, 3-м, 4-м і 5-м.

Усі записи здійснюються протягом місяця на підставі прийнятих до обліку первісних документів по господарським операціям, відносно яких кореспондуються вказані в Відомості рахунки бухгалтерського обліку.

Якщо первісні документи, що додаються до інших регістрів, використовують для записів в даному регістрі (наприклад, документи по погашенню дебіторської заборгованості для здійснення записів у Відомості 1-м), то відповідні суми господарських операцій заносяться у Відомість 3-м на підставі даних відповідного регістру і використаних для ведення записів у ньому первісних документів ( у даному випадку – Відомість 1-м і банківські документи).

Порядок заповнення розділу 1 Відомості 3-м залежить від виду операцій, що відображаються.

Для відображення розрахунків з дебіторами і кредиторами у Відомості відводиться необхідна кількість строк для упорядкування записів відносно розрахунків по кожному дебітору і кредитору з продовженням записів на вкладних аркушах. Сальдо на кінець місяця переноситься в графу 5 (із графи 21) і графу 6 (із графи 22) розділу 1 Відомості 3-м наступного місяця.

Сальдо на кінець місяця по обліку розрахунків з бюджетом визначається окремо по кожному виду податків, платежів і відрахувань (графи 21 і 22) і переноситься в графи 5 і 6 Відомості 3-м на наступний місяць.

Доходи майбутніх періодів відображаються в розділі 1 відомості 3-м по видах доходів.

В розділі 2 Відомості 3-м відображаються розрахунки по оплаті праці. Не виплачені працівникам суми оплати праці відображаються у графі 20 із наступним перенесенням таких сум по кожному працівнику (позиційним способом) в графу 4 Відомості 3-м у наступному місяці.

Недоотримана у встановлений для виплати термін сума заробітної плати відображається у Відомості 3-м у наступних місяцях як заборгованість з поміткою „Депон” („Депоновано”) в графі 3 із зазначенням дати її депонування.

Тема 13. Облік необоротних активів та амортизаційних відрахувань

13.1. Особливості обліку необоротних активів, капітальних та фінансових інвестицій на підприємствах малого бізнесу;

13.2. Аналітичний і синтетичний облік та документальне оформлення обліку стану і руху необоротних активів;

13.3. Облік амортизаційних відрахувань на підприємствах малого бізнесу;

13.4. Порядок заповнення відомості 4-М.

13.1. Особливості обліку необоротних активів, капітальних та фінансових інвестицій на підприємствах малого бізнесу

До необоротних активів згідно П(С)БО 2 "Баланс” відносяться: нематеріальні активи, основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, капітальні і довгострокові фінансові інвестиції.

Методичні принципи формування у бухгалтерському обліку інформації про основні засоби, нематеріальні активи, капітальні, довгострокові фінансові інвестиції і інші необоротні матеріальні активи викладені у П(С)БО 7 "Основні засоби”; 8 "Нематеріальні активи”; 12 "Фінансові інвестиції”.

Основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, передачі у оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року ( або операційного циклу, якщо він більше року).

В економічних розрахунках малих підприємств використовуються три види оцінки основних засобів: первісна, справедлива(переоцінена) і остаточна.

Нематеріальні активи – це активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані і утримуються підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях або для надання в оренду іншим особам.

Нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства по первісній вартості.

Фінансові інвестиції – активи, які має підприємство з метою збільшення прибутку (процентів, дивідендів і т.п.), росту вартості капіталу або інших вигод для інвестора. До довгострокових фінансових інвестицій відносяться інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент.

Капітальні інвестиції – це сукупність витрат, спрямованих на оновлення виробничих потужностей (придбання і виготовлення машин, обладнання, транспортних засобів), будівництво споруд виробничого призначення і об’єктів невиробничої сфери. Капітальні інвестиції можуть бути спрямовані на утворення нових підприємств і реконструкцію діючих.

13.2. Аналітичний і синтетичний облік та документальне оформлення обліку стану і руху необоротних активів

Планом рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення інформації про наявність і рух основних засобів передбачений синтетичний рахунок 10 "Основні засоби”.

Для обліку інформації про наявність і рух нематеріальних активів також передбачений рахунок 10.

Для обліку зносу необоротних активів застосовується рахунок 13.

Для узагальнення інформації про наявність і рух довгострокових фінансових інвестицій Планом рахунків бухгалтерського обліку передбачений рахунок 14 "Довгострокові фінансові інвестиції”.

По дебету рахунку 14 відображається вартість зроблених вкладень (інвестицій), по кредиту – їх списання (вибуття) або зменшення вартості, а також отримання дивідендів від об’єкта інвестування, якщо облік ведеться по методу участі у капіталі.

При придбанні нематеріальних активів, основних засобів і інших необоротних активів за грошові кошти, при утворенні основних засобів господарським засобом первісна вартість об’єкта одержаного, збудованого збирається на рахунку 15 "Капітальні інвестиції”.

У табл. 13.1 наведена кореспонденція рахунків, яка застосовується для відображення у бухгалтерському обліку операцій по обліку необоротних активів, капітальних і фінансових інвестицій з використанням рахунків спрощеного Плану рахунків.

Таблиця 13.1

Кореспонденція рахунків з обліку необоротних активів, капітальних і фінансових інвестицій