Смекни!
smekni.com

Методика складання кошторису видатків бюджетних установ та аналіз його виконання (стр. 10 из 22)

Видатки – це суми коштів, витрачених бюджетними установами в процесі господарської діяльності в межах сум, встановлених кошторисом.

Видатки на утримання бюджетних установ є одним із основних напрямів видатків бюджету. Але не завжди видатки на утримання установи відповідають видаткам бюджету.

Як уже зазначалося вище кошторис для бюджетних установ складається з двох частин – доходи і видатки загального фонду та доходи і видатки спеціального фонду. При цьому всі видатки бюджетної установи поділені на видатки загального і спеціального фондів.

Видатки, які здійснюються за рахунок бюджетних асигнувань, називаються видатками із загального фонду.

Видатки мають досить складну структуру, а тому представлені у вигляді бюджетної класифікації [Затверджена наказом Міністерства фінансів України за №604 від 27.12.2001 року «Про бюджетну класифікацію та її запровадження»].

Бюджетна класифікація – це перерахунок і науково обґрунтоване групування доходів і витрат бюджету, приведених у визначену систему. Вона забезпечує єдність аналітичного обліку в усіх ланках, спрощує як облік, так і складання звітності – в цьому її значення для бухгалтерського обліку.

Бюджетна класифікація являє собою єдине систематизоване групування доходів та видатків за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційної побудови та іншими ознаками і застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу за організаційними, функціональними й економічними категоріями видатків, забезпечення загальнодержавного та міжнародного зіставлення бюджетних показників.

Бюджетна класифікація видатків багаторівнева і представляє собою розмежування видатків за економічними ознаками. Тобто класифікаційною ознакою виступають єдині економічні категорії.

Особливістю бюджетної класифікації є чітке розмежування видатків за економічними ознаками з детальним розподілом коштів за їх предметними ознаками (заробітна плата, нарахування на фонд оплати праці тощо). Саме такий розподіл дає можливість виділити захищені статті бюджету та забезпечує єдиний підхід до всіх отримувачів з точки зору виконання бюджету. Крім того, класифікація видатків дає можливість оперувати поняттям «видатки» не тільки на мікроекономічному рівні щодо бюджетних установ як господарських одиниць, але й на рівні загальних державних видатків, тобто на макроекономічному рівні.

Бюджетна класифікація складається з таких розділів:

• класифікація доходів бюджету;

• класифікація видатків бюджету;

• класифікація фінансування бюджету;

• класифікація боргу.

В свою чергу, видатки бюджету класифікуються за:

• функціональною ознакою;

• відомчою ознакою;

• економічною ознакою.

Функціональна класифікація характеризує склад видатків бюджету за галузями народного господарства (державне управління, судова влада, національна оборона, освіта, соціальний захист і соціальне забезпечення, охорона здоров’я, культура і мистецтво, фізична культура і спорт та ін.).

Відомча класифікація представлена у вигляді переліку головних розпорядників бюджетних коштів (міністерства, управління, відомства, комітети, служби та ін.).

Економічна класифікація відповідає класифікації доходів і складається з:

• поточних видатків, які пов’язані з оплатою товарів і послуг, субсидій і поточних трансфертів;

• капітальних видатків, пов’язаних з придбанням основного капіталу (придбанням предметів і обладнання терміном служби більше року, капітальне будівництво і капітальний ремонт), створенням державних запасів і резервів, придбанням землі і нематеріальних активів, капітальних трансфертів.

Залежно від джерел покриття видатки поділяються на:

• видатки загального фонду;

• видатки спеціального фонду.

Залежно від етапу руху бюджетних коштів видатки поділяються на:

• касові;

• фактичні

Касовими видатками вважаються всі суми, видані установою банку чи органами Держказначейства з поточних бюджетних, реєстраційних рахунків шляхом як безготівкової оплати рахунків, так і готівкою.

Фактичні видатки – це дійсні видатки установи, оформлені відповідними документами, включаючи видатки за неоплаченими рахунками кредиторів, щодо нарахованої зарплати та стипендій. Вони відображають фактичне виконання норм затверджених кошторисом, є показником кінцевого виконання кошторису установи, тому при виконанні планового обсягу робіт вони повинні відповідати сумам асигнувань за кошторисом.

У видатковій частині проекту кошторису планується загальна сума видатків бюджетної установи за кодами економічної класифікації (наказ Міністерства фінансів України від 27.12.2001 року №604).

Структура статей економічної класифікації витрат наведена на рис. 2.3.3. Розшифруємо статті економічної класифікації витрат, використовуваної в бюджетних установах, яка діяла до 31.12.2009 року, згідно наказу Державного казначейства України №194 від 04 листопада 2004 року «Про затвердження Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Роз’яснень щодо застосування класифікації кредитування бюджету, а саме:

І. Поточні видатки (код 1000)

А. Видатки на товари і послуги (код 1100)

Оплата праці працівників бюджетних установ (код 1110), з них:

1111 – заробітна плата за окладами, або розцінками штатних працівників, оцінка праці за трудовими угодами, надбавка за вислугу років, доплата за ранг, надбавки та доплати, премії, матеріальна допомога, зокрема у разі нещасного випадку, хвороби, оздоровлення та в інших випадках.

1112 – грошове утримання військовослужбовців, зокрема основні та додаткові види грошового утримання військовослужбовців та осіб рядового і навчальницького складу. Також за вказаним кодом відшкодовують податок з доходів фізичних осіб, що утримується з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби.

Нарахування на заробітну плату (код 1120)

1120 – ця стаття включає нарахування бюджетних установ на фонд оплати праці, зокрема:

· збір на обов’язкове державне пенсійне страхування

· інші види страхування, передбачені законодавством у розмірах, встановлених чинними нормативно-правовими актами

Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки (код 1130)

1131 – предмети, матеріали, обладнання та інвентар, – канцелярське, креслярське, письмове приладдя і матеріали, пакувальний матеріал, папір, картон, придбання та виготовлення бухгалтерських, статистичних та інших бланків, відомостей, а також класних журналів, бланків дипломів, свідоцтв, медалей, нагрудних знаків, грамот, посвідчень, іншої документації.

До цього коду також належить:

· придбання або передплата періодичних, довідкових, інформаційних видань, а також придбання підручників та книг (крім бібліотечних фондів)

· видатки на придбання матеріалів та інвентарю для господарських потреб: щіток, мастики, мийних засобів, електричних лампочок тощо

· видатки на прання і санітарно-гігієнічне обслуговування контингентів, які обслуговуються медичними закладами та мають постійний характер

· придбання матеріалів, комплектуючих і дрібних деталей для ремонту виробничого і невиробничого обладнання та для інших господарських робіт власними силами установи (шпалери, руберойд, цемент тощо)

· придбання малоцінних предметів (фізкультурний чи спортивний інвентар, калькулятори, іграшки для дитячих установ тощо)

· придбання меблів (столів, стільців, шаф, тумбочок тощо)

· придбання витратних та інших матеріалів до комп’ютерної техніки та оргтехніки, швидкозношуваних предметів

· придбання матеріалів і предметів для науково дослідних робіт, випробувань, навчальних потреб

· придбання хімікатів та біопрепаратів для оброблення лісових насаджень та рибо посадкового матеріалу тощо, придбання добрив

· придбання квіткової продукції для участі в урочистих подіях, державних свят, для ритуальних послуг, сувенірів, новорічних дитячих подарунків

· придбання саджанців для багаторічних насаджень віком до одного року

· придбання тварин для вирощування та відгодівлі

До цього самого коду належать видатки на придбання боєприпасів для установ та організацій, які відповідно до чинного законодавства мають право на їхнього придбання, але не мають видатків за кодом 1150

1132 – медикаменти, перев’язувальні матеріали – медикаменти, аптечки (зокрема дорожні) та їхнє поповнення у разі наявності медичного кабінету чи пункту, медико-відновлювальні засоби, бактеріологічні препарати, ендопротези, діагностичні тести та перев’язувальні матеріали для лікувально-профілактичних і лікувально-ветеринарних закладів, а також для будинків-інтернатів, санаторіїв, профілакторіїв тощо. Сюди ж належать мінеральна вода для лікувальних потреб, вітаміни, вакцини, сироватки, дезінфекційні засоби, плівка для рентгенівських знімків, матеріали для аналізів, оплата донорів, кров для переливання, дрібний медичний інвентар, слухові апарати, кардіостимулятори, протези суглобів та інші протези, незалежно від їхньої вартості, придбання і встановлення яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів. До цієї категорії належать витрати на придбання ліків, видатки на лікування та оплата послуг за лікування у відповідних медичних закладах осіб, які відповідно до законодавчо-нормативних актів мають таке право (військовослужбовці, особи рядового та начальницького складу системи відповідних структур, працівники органів внутрішніх справ, прокуратури тощо)