Смекни!
smekni.com

Методика складання кошторису видатків бюджетних установ та аналіз його виконання (стр. 20 из 22)

Проведений аналіз, а саме порівняння фактичних та касових видатків із сумами одержаного фінансування за відповідними кодами економічної класифікації видатків загального фонду створює можливість контролю з боку держави (в особі відповідних розпорядників коштів, фінансових органів та органів ДКУ) за станом виконання кошторису доходів та видатків, розрахунків з працівниками, постачальниками, різними кредиторами, за доцільністю використання виділених коштів згідно з цільовим призначенням. Також таке порівняння дає можливість виявити факти порушення фінансової дисципліни, безпідставного, нецільового використання бюджетних державних коштів.

Основні результати дослідження полягають у наступному, було визначено, що фінансування здійснювалося відповідно до потреб установи. Проаналізувавши кошториси за три роки бачимо, що суми які там затверджені мають тенденцію до збільшення, тобто порівняно з кожним роком сума по кошторису збільшується, це говорить про можливість нормального функціонування установи. Дослідивши звіти про надходження та використання коштів загального фонду за 2007,2008,2009 роки можна зробити висновок, що в цілому йде не повне виконання кошторису, особливо це прослідковується в 2008 та 2009 роках коли, за рішеннями Іванківської районної ради було знято кошти. На початок 2010 року, розглянувши звіт про заборгованість за бюджетними коштами, виявилося що установа має кредиторську заборгованість перед своїми постачальниками, це було результатом неповного фінансування в 2009 році, хоча коштів по установі вистачало. До цього часу заборгованість не погашена.

Порядок затвердження кошторисів доходів і видатків Іванівського територіального центру за 2007–2009 роки, за кодом функціональної класифікації: 091204 «Територіальні центри і відділення соціальної допомоги на дому «здійснювалося, згідно чинного законодавства. Кошториси, плани асигнувань по загальному та спеціальному фонду за вказаний період підписані директором та головним бухгалтером територіального центру та затверджені начальником УПСЗН Іванківської РДА. Відповідність сум, затверджених в кошторисі, бюджетним асигнуванням, доведеними лімітними довідками на 2007–2009 роки, відповідають дійсності.

Бюджетні асигнування Іванківському територіальному центру на 2007–2009 роки доведені лімітними довідками та уточнені на підставі довідок про зміни річного розпису асигнувань бюджету. Дотримання порядку внесення змін до кошторисів, здійснене згідно чинного законодавства.

При обґрунтованості потреби в бюджетних асигнуваннях за загальним та спеціальним фондами кошторисів установи на 2007–2009 роки за кодами економічної класифікації методика непорушена. Потребу в коштах підтверджено відповідними розрахунками з урахуванням доведеної кількості ліжко-днів стаціонарного відділення, кількості осіб, що обслуговуються, лімітів на витрачання електроенергії, газу, які відповідають їх фактичному використанню за показниками приладів обліку, нормативів продуктів харчування на одного підопічного, кількості працюючих, а також інших показників, які враховуються при визначені потреби в коштах, що необхідні для нормального функціонування територіального центру.

Згідно проаналізованих матеріалів за 2007 рік можемо зробити висновок, що виділення загальних сум бюджетних асигнувань на утримання Іванківського територіального центру, з урахуванням внесених протягом 2007 року змін, по КФК 091204 «Територіальні центри і відділення соціальної допомоги на дому, були передбачені видатки на суму 1123500 гривень, що на 51300 гривень перевищує загальну суму обрахованої потреби в коштах. Зазначене перевищення виникло внаслідок неврахування при обрахунку потреби в коштах необхідності проведення капітального ремонту приміщення (вартість робіт – 49000 гривень, та підвищення ціни на газ – 2300 гривень). Фактичним виконання кошторису встановлено, що протягом 2007 року за загальним фондом кошторису Іванківському тер центру надійшло коштів на суму 1166675,50 гривень, що становить 99,3% суми затверджених бюджетних асигнувань. Касові видатки за загальним фондом відповідають отриманому фінансуванню. Фактичні видатки менші за касові на 10315 гривень, через наявність невикористаних залишків товарно-матеріальних цінностей станом на 01.01.2008 року. Кредиторська заборгованість станом на 01.01.2008 року становить 5,11 гривень (оплата природного газу, яка виникла з 2006 року), дебіторська заборгованість становить 313,96 гривень (заблоковані кошти в АКБ «Україна», яка виникла в 2003 році).

Аналіз фактичного виконання кошторису встановлено, що протягом внесених 2008 року змін, передбачено видатки на загальну суму по загальному фонду 2287100 гривень. Загальна сума виділених бюджетних асигнувань на 110000 гривень перевищує загальну суму обрахованої потреби в коштах. Зазначене перевищення виникло через прийняття в 2008 році рішення, щодо створення на базі Іванківського територіального центру стаціонарного відділення, а відповідно, виникнення необхідності в здійсненні капітального ремонту. Аналіз фактичного виконання кошторису доводить, що протягом 2008 року за загальним фондом кошторису по КФК 091204 «Територіальні центри і відділення соціальної допомоги на дому» територіальному центру надійшло коштів на суму 2147275,54 гривень, що становить 93,8% від загальної суми бюджетних асигнувань. Касові видатки за загальним фондом відповідають отриманому фінансуванню. Фактичні видатки менші за касові на 35769,88 гривень, через наявність невикористаних залишків товарно-матеріальних цінностей станом 01.01.2009 року. Станом на 01.01.2009 року дебіторська заборгованість становить 313,96 гривен, а кредиторська заборгованість в сумі 5,11 гривень була списана, за строком позовної давності, тобто на початок 2009 року була відсутня.

При аналізі виділення загальних сум бюджетних асигнувань на утримання територіального центру, було встановлено, що по КФК 091204 «Територіальні центри і відділення соціальної допомоги на дому» на 2009 рік були передбачені видатки на загальну суму 2522800 гривень. Що відповідає сумі обрахованої потреби в коштах. З урахуванням внесених протягом 2009 року змін, установі передбачено видатки на загальну суму 1638906,64, що становить 64,96% загальної суми затверджених бюджетних асигнувань. Касові видатки за загальним фондом відповідають отриманому фінансуванню. Протягом 2009 року рішеннями районної сесії було знято з територіального центру 862000 гривень. Станом на 01.01.2010 року дебіторська заборгованість залишилася незмінною, а кредиторська заборгованість становить 6349,26 гривень за розрахунками з постачальниками, підрядниками та замовниками за виконанні роботи й надані послуги.

3.3 Аналіз виконання кошторису видатків по спеціальному фонду за 2009 рік

Як уже зазначалося вище Іванківський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян має в Іванківському відділі Державного казначейства відкритий рахунок по спеціальному фонду на який зараховуються кошти від надання послуг, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями, а саме 5% від пенсії підопічних, які мають дітей не пенсійного віку за надання послуг. Кошти отримані за такі послуги спочатку поступаються в касу організації а потім на протязі місяця здаються в банк для зарахування на відповідний рахунок. Ці кошти установа має право використовувати на свої потреби. Для використання цих коштів установа затверджує кошторис, за підписом директора та головного бухгалтера територіального центру, на підставі наказу, по установі. Розглянемо на прикладі 2009 року надходження та використання коштів по спеціальному фонду та проведемо їх аналіз.