Смекни!
smekni.com

Обґрунтування економічної привабливості Нідерландів (стр. 1 из 4)

Вступ

Нідерланди - високорозвинена індустріальна країна з інтенсивним сільським господарством, що входить у десятку найбільш розвинених західних країн. Королівство Нідерландів (Koninkrijk der Nederlanden) – держава на північно-заході Європи, неофіційна назва Голландія. Територія – 41,5 тис. кв.км. На сході граничить із Німеччиною, на півдні – з Бельгією. На півночі й заході обмивається Північним морем. Довжина морських границь 1 тис.км. Нідерландам належать також Голландські Антильські острови й острів Аруба в Карибському морі. Чисельність населення Нідерландів – 16,41 млн.чіл. (дані на кінець лют. 2008 р.), середня щільність населення 460 чол. на кв. км. Нідерланди – одна із самих густонаселених країн світу, у Євросоюзі ця країна перебуває на другому місці після Мальти по щільності населення (479 чіл/кв.км.) при тому, що середній показник ЄС становить 116 чол/кв.км. Темп приросту населення – 0,3% у рік. Працездатне населення становить 7,5 млн.чол.

Нідерланди - член ООН з 1945 р. Входять у Раду Європи (з 1949 р.), ОЕСР (з 1960 г;), ЄС (з 1957 р.), Євратом (з 1957 р.), Бенілюкс, ЗЕС (з 1954 р.), НАТО (з 1949 р.) і деяких інших міжнародних політичних й економічних організацій. На території країни розміщені штаби НАТО.

Нідерланди є країною з високо розвиненою економікою, що перебуває на 10 місці у світі по показнику ВВП на душу населення. Голландську економіку характеризує відкритість і міжнародна орієнтація, про що свідчить висока частка експорту у ВВП. В останні роки відкритість голландської економіки проявляється також в успішнім залученні іноземних інвестицій.

Розділ 1. Загальна характеристика країни

Промисловість Нідерландів. Спеціалізовані галузі голландської обробної промисловості - харчова, нафтохімічна й нафтопереробна, електронне машинобудування.

Провідною галуззю є харчова промисловість (21,7% доданої вартості обробної індустрії й 20,2% товарного експорту). Вона розгорнута на базі високорозвиненого голландського сільського господарства й орієнтована переважно на випуск переробленої продукції національного молочного тваринництва. По випускові молочних виробів (сирів, вершкового масла, молочного порошку й т.п.) Нідерланди займають одне із провідних місць у світі. Важливі напрямки галузі - виготовлення цукру, переробка фруктів і овочів, а також збережені ще з колоніальних часів виготовлення какао та шоколаду. Нідерланди займають 3-е місце у світі по виготовлення пива і є одним з найбільших світових виробників безалкогольних напоїв.

14,3% доданої вартості обробної промисловості й 18% товарного експорту дають нафтопереробка й нафтохімія. У цій галузі широко представлені продукти оргсинтезу й пластмаси (по їхньому виготовленню Нідерланди - у першій десятці світових виробників; питома вага у світовій торгівлі цією продукцією — 16,8%).

Розвинені також виготовлення синтетичних мийних засобів, лакофарбова промисловість (Нідерланди - найбільший світовий виробник лаків і фарб); виготовлення хімічних продуктів з нафтової сировини; переробка каучуку (для виготовлення пакувальних і будівельних матеріалів і для автомобільної промисловості); в останнє десятиліття швидко росте фармацевтична промисловість.

Текстильна промисловість спеціалізується на випуску бавовняних, а також вовняних і віскозних тканин. Нідерланди – провідний експортер віскози.

На вироби електронної промисловості, що становлять приблизно 45% обсягу продукції голландського машинобудування, доводиться 12,4% доданої вартості промисловості й 18,9% експорту товарів. Основні напрямки - виготовлення конторського устаткування й комп'ютерів, аудио-, відеоапаратури, медичне устаткування.

У машинобудуванні найбільше значення мають суднобудування й ремонт судів, сконцентровані в Роттердамі й Амстердамі. Суднобудівні заводи випускають стаціонарні мотори, суднові двигуни, насоси, крани та інше портове устаткування.

Сільське господарство. Сільське господарство Нідерландів – високопродуктивне, з різко вираженою експортною спрямованістю. По темпах росту обсягу сільськогосподарського виробництва Нідерланди посідають перше місце серед розвинених країн. Під сільськогосподарські вгіддя відведено 50% території країни.

Основною формою землеволодіння є приватна власність (65% с/г земель). Земля здобувається на основі ринкових цін, її вартість визначається переважно эконом. факторами (родючість, місце розташування, наявність інфраструктури). Однією з функцій землі, що перебуває у володінні фермера, є її використання як застави для одержання банківського кредиту від фермерського кооперативного банку «Рабобанк». Важливу роль у с/г відіграють орендні відносини.

Найважливіший напрямок розвитку аграрної сфери – молочне тваринництво на потужній природній кормовій базі. Крім того, ведеться активна селекційно-племінна робота, спрямована на підвищення продуктивності худоби. Породи голландської великої рогатої худоби відрізняються дуже високою продуктивністю (середні надої - понад 9 тис. л). У м'ясному тваринництві переважає свинарство (13,1 млн. голів) і птахівництво (106 млн. бройлерних курчат). Зберігається значення вівчарства (1,3 млн. голів).

Майже 25% продукції сільського господарства забезпечують овочівництво, квітникарство, садівництво. Основні райони овочівництва - Північна й Південна Голландія. Північний Брабант і Лимбург. Фруктові сади зосереджені головним чином у західних і південних частинах країни - на заході Північного Брабанта, півдні Гелдерланда (район Белове) і в Лимбурзі.

Індустрія квітництва Нідерландів займає провідне місце у світі як за обсягом, так і по асортименту. Основний обсяг виробництва припадає на цибулинні квіти (тюльпани, гладіолуси, нарциси, лілії, гіацинти). Їхні площі у відкритому ґрунті становлять 16,4 тис.га. У теплицях (5,2 га) вирощуються квіти на зріз (хризантеми, троянди, фрезии, гвоздики). Предметом експорту є також насіння й розсада. З 16 оптових квіткових аукціонів зрізані квіти відправляються в багато країн Європи. Вивіз квітів з Голландії становить 65% від світового експорту квітів, що дає країні значні доходи.

У рибальстві головними напрямками є морське й прибережне. Поряд із цим ведеться культивування молюсків, рибальство на внутрішніх водоймах, розводяться водні культури.

Транспорт Нідерландів. Голландія володіє передовою транспортною системою, основою якої є морські порти Роттердам (найбільший контейнерний порт у світі) і Амстердам, а також міжнародний аеропорт "Схипхол". В 1996 р. нідерландські транспортні підприємства перевезли близько 300 млн. т. вантажів. Водний транспорт займає в країні центральне місце. Тоннаж морського флоту становить 4,5 млн. тонн. Роттердам продовжує залишатися найбільшим портом миру по вантажообігові й другим по переробці сирої нафти.

Внутрішні судноплавні шляхи (5 тис. км. або 20% внутрішніх судноплавних шляхів Західної Європи) обслуговують 6 тис. голландських судів загальною водотоннажністю близько 5 млн. т. Голландський флот на внутрішніх водах є найбільшим у Західній Європі; його частка в міжнародних перевезеннях становить 65% вантажообігу Нідерландів.

Нідерланди мають розвитому мережею доріг — 120 тис. км, з них 2100 км — швидкісні автомагістралі, 2300 км — шосейні дороги. Вантажі перевозять 1,1 млн вантажівок; 18% перевезень — комбіновані.

Енергетика Нідерландів. Найважливіший енергоносій – природний газ. Газові родовища розробляються Нідерландською нафтовою компанією, створеною концернами «Ройял датч шелл» і «Эксон». Споживачами голландського газу є Німеччина, Бельгія, Франція, Італія й Швейцарія (45,9 млрд. куб. м.). У Голландії розташовані великі нафтопереробні потужності "Шелл", "Эссо", "Бритиш петролеум", "Тексако", "Тоталь". Запаси природного газу становлять 2500 млрд. куб. м. (4 місце у світі). За рахунок експорту газу Нідерланди покривають видатки по імпорту інших видів палива. Доходи від продажу газу становлять 20% усіх бюджетних доходів. У країну ввозиться вугілля (10,2 млн. т.), імпортується електроенергія (8,5% від усього споживання). Запаси нафти – 97 млн. т. Тільки 20% потреб у ній покривається за рахунок внутрішніх ресурсів, решта ввозиться з Великобританії, Ірану, Лівії, Нігерії, Алжиру, Саудівської Аравії й СНД.

Торгівля Нідерландів. На торгівлю доводиться 15,4% ВВП і 18% зайнятих. Співвідношення часток роздрібної й оптової торгівлі у ВВП — 1:2. Причина в тому, що в оптову торгівлю, по статистиці, включаються великі реэкспортні операції (особливо в торгівлі нафтою й нафтопродуктами). У зайнятості, навпаки, превалює роздрібна торгівля (відповідно 10,6%).

Сприяє зовнішній торгівлі положення Нідерландів. Країна має природній вихід у море та розвинену систему портів і каналів.

Туризм Нідерландів. Щорічно країну відвідує близько 9,5 мільйонів туристів з різних частин світу. Більш чверті іноземних туристів приїжджає з Німеччини. Серед туристів добре представлені також Великобританія, Сполучені Штати Америки й Канада, Бельгія й Франція. Іноземні туристи витрачають у Голландії порядку 7,5 мільярдів євро в рік. Це перевищує доходи від експорту квітів і інших рослин.

Зовнішньоекономічні зв'язки Нідерландів. Більш половини нідерландського національного валового продукту припадає на частку міжнародної торгівлі. Імпортують й експортують харчові продукти, продукцію хімічної промисловості й машини. Найважливішими регіонами збуту для Нідерландів є Німеччина, Франція, Бельгія, Великобританія й Сполучені Штати Америки, куди надходить дві третини всього експорту.

У порівнянні з попередніми роками зріс вартісний обсяг експорту мінерального палива й мастильних матеріалів, головним чином, за рахунок значного росту світових цін на енергоносії. Більш значної стає ресурсна складова голландського експорту сталі. Так, у вартісному вираженні експорт кольорових металів збільшився на 65%, руди на 43%, газу на 41%, нафтопродуктів на 30%.

У число основних груп товарів, імпортованих Нідерландами, входять: офісне устаткування, телекомунікаційне устаткування, нафта, нафтопродукти, масла, зроблені на основі нафти, електроустаткування, дорожні й транспортні засоби. В 2008р. основними постачальниками на голландський ринок були: Німеччина, Бельгія, США й Китай. Більш третини загального обсягу голландського імпорту з Китаю припадає на комп'ютерну техніку. Також Нідерланди здійснюють реекспорт побутових електротехнічних приладів, одягу й дитячих іграшок китайського виготовлення.