Смекни!
smekni.com

Організація облікового процесу на підприємстві (стр. 2 из 19)

3.4 Організація синтетичного і аналітичного обліку основних засобів

Облік основних засобів ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», який призначений для обліку й узагальнення інформації про наявність і рух власних основних засобів, а також орендованих цілісних майнових комплексів, які належать до складу основних засобів.

Облік ведеться за такими субрахунками: 101 «Земельні ділянки»,

102 «Капітальні витрати на поліпшення земель», 103 «Будинки і споруди»,

104 «Машини й обладнання», 105 «Транспортні засоби», 106 «Інструменти та інвентар», 107 «Робоча і продуктивна худоба», 108 «Багаторічні насадження»,

109 «Інші основні засоби».

По дебету рахунка 10 «Основні засоби» відображаються: надходження основних засобів зарахованих на баланс підприємства.

Сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкта, що приводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісне очікуваних від використання об'єкта, сума дооцінки вартості об'єкта основних засобів.

По кредиту рахунка 10 «Основні засоби» відображаються: вибуття основних засобів внаслідок реалізації, ліквідації, безоплатної передачі іншим підприємствам, часткова ліквідація, сума уцінки вартості основних засобів.

Синтетичний облік ведеться в журналі ордері по рахунку 10 “Основні засоби”(див. додаток 8), Відомості до журналу-ордеру “10”.

Аналітичний облік основних засобів ведеться по кожному об'єкту окремо в інвентарних картках(див. додаток 9, 10).

3.5 Методика нарахування амортизації основних засобів

В ТОВ НВА “Перлина Поділля” застосовується прямолінійний метод нарахування амортизації (див. додаток 11).

Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції,

модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

При визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід ураховувати:

- очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням

його потужності або продуктивності;

- фізичний та моральний знос, що передбачається;

- правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта

та інші фактори.

Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Місячна сума амортизації при застосуванні прямолінійного методу визначається діленням річної суми амортизації на 12.

Суму нарахованої амортизації всі підприємство відображає збільшенням суми витрат підприємства і зносу основних засобів.

3.6. Кореспонденція по рахунку 10 “Основні засоби”(таблиця 3.1)

Таблиця 3.1

Кореспонденція по рахунку 10 “Основні засоби”

Зміст операції Дебет Кредит
1 Зарахування об'єктів капітальних інвестицій після введення в експлуатацію 10 15
2 Одержання від учасника (засновника) підприємства об'єкта основних засобів 10 46
3 Відображення вартості безоплатно отриманих основних засобів 10 424
4 Оприбуткування раніше не врахованих на балансі основних засобів 10 746
5 Куплено зернопогрузчик у постачальників 152 631
6 Нараховано ПДВ 641 631
7 Нараховано витрати на відрядження механіку 152 372
8 Нарахована оплата праці водію за доставку зернопогрузч. 152 661
9 Зроблено нарахування на зарплату 152 651
10 Списано паливо по доставці зернопогрузчика 152 203
11 Оприбутковано на баланс зернопогрузчик 10 152
12 Списано суму зносу сушарки 131 10
13 Списано на витрати залишкову вартість сушарки 976 10
14 Нарахована ОП по ліквідації сушарки 976 661
15 Зроблено відрахування до ФСС із ФОП 976 651
16 Списано послуги допоміжних виробництв по лвквідації 976 234
17 Списано вартість МШП 976 22
18 Оприбутковано запчастини від ліквідації 207 746
19 Оприбутковано металобрухт 209 746

3.7 Склад та класифікація нематеріальних активів

На підприємстві ТОВ НВА “Перлина Поділля” вартість нематеріальних активів становить 115000грн. Нематеріальні активи класифікують за такими групами: права користування природними ресурсами, права користування майном,право на знаки для товарів і послуг, права на об'єкти промислової власності, авторські і суміжні з ними права, гудвіл, інші нематеріальні активи та ін. Права на „ноу-хау” виділені в особливу групу нематеріальних активів, для того, щоб можна було обліковувати „ноу-хау” як об’єкти нематеріальних активів,

3.8 Облік нематеріальних активів

Облік нематеріальних активів ведеться по рахунку 12 "Нематеріальні активи", по дебету відображається придбання або отримання в результаті розробки нематеріальних активів, які обліковуються за первісною вартістю, та сума дооцінки таких активів, по кредитом відображається вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання та сума уцінки нематеріальних активів.

Синтетичний облік ведеться в журналі ордері по рахунку “12” (див.додаток 12).

Аналітичний облік нематеріальних активів ведеться по кожному об'єкту.Обов’язковою ознакою нематеріального активу є відсутність матеріальної форми по відношенню до будь-якого об’єкту, що приймається на облік.

Зарахування нематеріального активу на баланс здійснюється на підставі акту про його отримання, після оформлення картки обліку нематеріального активу.

Для документування операцій з обліку нематеріальних активів використовують типові форми документів для обліку основних засобів, до яких додаються документи, що описують сам об’єкт або порядок його використання, а також документи, що підтверджують ті або інші майнові права підприємства.

3.9 Методика нарахування амортизації нематеріальних активів

Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом строку їх корисного використання, який установлює підприємство під час визнання цього об’єкта активом але не більш як 20 років.

Амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного методу. Розрахунок амортизації із застосуванням відповідних методів нарахування здійснюється згідно з П(С)БО 7 “Основні засоби”.

Під час розрахунку амортизованої вартості ліквідаційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, крім таких випадків:

- якщо існує безвідмовне зобов’язання іншої особи щодо придбання цього об’єкта наприкінці строку його корисного використання;

- якщо ліквідаційну вартість можна визначити на підставі інформації існуючого активного ринку й очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці строку його корисного використання цього об’єкта.

Нарахування амортизації починають з місяця, наступного за тим, у якому нематеріальний актив став придатним для використання, і припиняють з місяця, наступного за місяцем вибуття нематеріального активу.

Амортизацію нематеріального активу нараховують, виходячи з нового методу нарахування і нового строку використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін.


3.10 Кореспонденція по рахунку 12 “Нематеріальні активи”(Таблиця 3.2).

Таблиця 3.2

Кореспонденці по рахунку 12 “Нематеріальні активи”

Зміст операції Дебет Кредит
1 Придбані нематеріальні активи 154 631
2 Нараховано ПДВ 641 631
3 Оплачено придбане програмне забазпечення 631 311
4 Видано підзвітній особі гроші на придбання програмного забезпечення 372 301
5 Підписано акт виконаних робіт за послугами стороніх організацій, безпосередньо пов’язаними з доведенням НА до стану якому вони придатні до використання 685 311
6 Включено до складу витрати на придбання НА 154 685
7 Ведено в експлуатацію НА 12 154
8 Списано нарахований знос НА, що ліквідується 133 12
9 Відкореговано суму податкового кредиту, що припадає на недоамортизовану частину об’єкта НА 641 12
10 Списано до складу витрат залишкову вартість НА, що ліквідується 976 12

3.11Облік довгострокових біологічних активів тваринництва

Для обліку довгострокових біологічних активів тваринництва на підприємстві ТОВ НВА Перлина Поділля передбачено субрахунках

107 “Робоча та продуктивна худоба ”.

За дебетом рахунка 107 “Робоча та продуктивна худоба” відображається надходження довгострокових біологічних активів в кореспонденції з кредитом рахунків 155 "Формування основного стада" - на вартість зарахованої худоби до складу довгострокових біологічних активів, 424 "Безоплатно одержані необоротні активи" - на вартість безоплатно отриманих довгострокових біологічних активів.

За кредитом рахунка 107 Робоча та продуктивна худоба відображають їх вибуття в кореспонденції рахунків 21 “Тварини на вирощувані та відгодівлі”, 90 "Собівартість реалізації" - на собівартість реалізованих довгострокових біологічних активів, які оцінені за справедливою вартістю, 972 "Собівартість реалізації необоротних активів" - на собівартість реалізованих довгострокових біологічних активів, які оцінені за первісною вартістю, 976 "Списання необоротних активів" - на суму залишкової вартості списаних активів, 131 "Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів" - на суму зносу по ліквідованих довгострокових активах.