Смекни!
smekni.com

Аналіз експортно-імпортних операцій виробника (стр. 12 из 12)


ВИСНОВКИ

Процес змін, що спостерігається в даний час в Україні, проникнув в усі сфери економічного життя. Ринкова економіка створила широкі можливості для здійснення зовнішньоекономічної діяльності, для валютної самостійності фірм. Зовнішньоекономічна діяльність на відміну від зовнішньоекономічних зв'язків здійснюється на рівні виробничих структур (фірм, організацій, підприємств і т.д.) з повною самостійністю у виборі іноземного партнера, номенклатури товару для експортно-імпортної угоди, у визначенні ціни і вартості контракту, обсягу і термінів постачання і є частиною їх виробничо-комерційної діяльності як із внутрішніми, так і з закордонними партнерами. Таким чином, зовнішньоекономічна діяльність являє собою сукупність виробничо-господарських, організаційно-економічних і комерційних функцій. Обов'язковими супутніми умовами зовнішньоекономічної діяльності є виконання певних операцій по забезпеченню просування товару від продавця до покупця; по своєчасному наданню різного роду зовнішньоторговельних послуг - транспортних, страхових, експедиторських, банківських; по здійсненню платіжно-розрахункових операцій, а також наявність комерційної і валютно-фінансової інформації про кон'юнктуру зовнішніх товарних і грошових ринків. З погляду державних цілей, розвиток сфери експортно-імпортних операцій і обсяг зовнішньоторговельних операцій безпосередньо впливають на насиченість українського товарного ринку і приток іноземної валюти в країну. Звичайно, міжнародна торгівля породжує більш високі ризики для торгових партнерів у порівнянні з торгівлею усередині країни. Однак, експортно-імпортні операції часто більш вигідні, хоча і вимагаю додаткових організаційних і фінансових витрат.

З огляду на дані аналізу зовнішньоторговельних операцій за попередні роки, мені все-таки представляється доцільним налагодження економічних зв'язків між підприємствами України та Росії. Найбільш перспективним є пошук нових шляхів співробітництва, галузей, цікавих для торгівлі. У цьому зв'язку мені хотілося б запропонувати напрямки інтеграції на ринку парфюмерно-косметичної продукції. Для цього у роботі було проведено аналіз діяльності російського парфумерно-косметичного підприємства ВАТ "Аромалак".

Аналіз економічної діяльності підприємства дозволяє зробити наступні висновки: рівень рентабельності робіт і реалізації досить невисокий, що характеризує підприємство як працююче неефективно. Як видно з результатів аналізу, підприємство за звітний період несе збитки у розмірі 115,186 тис. крб., що визначає незадовільний стан діяльності у сфері виробництва та надання послуг.

Слід зауважити однак, що підприємство має резерви для підвищення рівня прибутку за рахунок зниження собівартості робіт та послуг шляхом розширення своєї спеціалізації за рахунок розширення номенклатури продукції, вдосконалення методів управління, збільшення обсягів реалізації.

Результати фінансового аналізу свідчить про неспроможність колективу підприємства на даному етапі забезпечити фінансову стійкість підприємства. Цей факт пояснюється нестачею вільних грошових коштів на підприємстві, що як видно з економічного аналізу викликано незадовільним результатом діяльності з виробництва та реалізації продукції та надання послуг за минулий рік.

У роботі визначені наступні шляхи вдосконалення роботи підприємства: робота з досягнення відповідності документарного обороту підприємства міжнародним стандартам, участь в електронному і електронному бізнесі, а також співробітництво з закордонними компаніями й асоціаціями з питань поліпшення якості виробленої продукції, упакування і методів просування дозволить підприємству «Аромалак» найближчим часом відчутно збільшити свою частку на російському і закордонному ринках парфюмерно-косметичної продукції, поліпшити фінансові й економічні результати своєї роботи.

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Законодавство України про охорону праці: Збірник нормативних документів (у трьох томах), т.1.-К.:,1997.-558с.

2. Бандурка A.M. Финансово-экономический анализ. - К. :Изд. Университета внутренних дел., 1999. - 170 с.

3. Банковское дело / Под ред. Колесникова В.И., Кроливецкого Л.П.- К., Дело,1999. - 270 с.

4. Бункина М. К. Деньги, Банки, Валюта.-М.: Песпектива, 1994.- 320с.

5. Бунько В. А. Валютно-кредитные операции и расчеты по внешнеторговым контрактам. - С.-П.: МЦЭНТ, 1995.-360с.

6. В.И. Ведяпин Общая экономическая теория.- М:, Лингва, 1995.-236с.

7. В.И. Терещенко Организация и управление: опыт США.- М.:АКБ, 2000.-150с.

8. Валютный портфель./ Под ред. Платоновой Е.Д., Рубина Ю.Б.-М.: Дело, 1995.-618с.

9. Внешнеэкономическая деятельность /Под общ.ред. Кумок С.И.-М.:АОЗТ "ВЕЧЕ", 1994. -336 с.

10.Грузинов В.П. Экономика предприятия и предринимательство.-М. :Софист, 1994.-125с.

11.Золотогоров В.Г. Энциклопедический словарь по экономике.- Минск: Полымя, 1997.-124С.

12.Камаев В.Д. и коллектив авторов. Учебник по основам экономической теории. М:"Влада", 1995.- 384 с.

13.Котлер Ф. Маркетинг, менеджмент - Спб: Питер, 1999.-600с.

14.Красавина Л.Н. Международные валютно-кредитные и финансовые отношения. М.:"Финансы и статистика", 1994.-560с.

15.Кэмпбелл Р.Макконнелл, Стэнли Л.Брю Экономикс- М:Софт-инвест, 1995.-780с.

16.Лукасевич И.Я. Анализ финансовых операций. -М:, ЮНИТИ, 1998.- 256с.

17.Международные валютно-кредитные и финансовые отношения. / Под ред. Красавиной Л.П., Финансы и статистика, М.: 1994 - 592 с.

18. Международные экономические отношения. Учебное пособие. / Под ред. Супруновича Б.П., М.Юбщество «Знание»,1995 - 216 с.

19.Мескон М., Альберт М., Хедоури В. Осовы менеджмента / Пер. с англ.- М.:Дело, 1992

20.Мірошниченко А.В. Ділови успіх: бізнес-планування та маркетинг. - К.:А.Л.Д,1997.-64с.

21.Мних Є.В. Економічний аналіз на промисловому підприємстві: навч. посібник. - К.: ІЗМН, 1996. - 236 с.

22.Основи економічної теорії: політекономічний аспект: 2-ге вид. - К.: Вища школа - Знання, 1997. - 743 с

23.Панков Д.А. Бухгалтерский учет и анализ в зарубежных странах: Учеб.пособие.-Минск: ИП «Экоперсектива»,1998.-238с.

24.Петухов P.M. Оценка эффективности промышленного производства и пути ее повышения. - К: Экономика,1990.-320с.

25.Терещенко В.И. Организация и управление: опыт США.- М.:АКБ, 2000.- 150с.

26. Шалашова Н.Т., Шалашов В.П. Валютные расчеты и бухгалтерский учт валютных операций.- АО "Интел-Синтез", М.: 1995 - 640 с.

27.Шлихтер СБ., Лебедева С.Л. Мировая экономика. - К: Catallaxy, 2002.- 198 с.

28.Эйлон С.Гольд Б.Сезан Ю. Система показателей эффективности производства. - М: Экономика, 1980.-200с.

29.Экономика/Подред. А.С.Булатова.-М. «БЕК»,1994.-600с.

30.Экономика предприятия / Под ред. проф. О.И. Волкова - М:Инфра, 1998.- 365с.