Смекни!
smekni.com

Аналіз експортно-імпортних операцій виробника (стр. 9 из 12)

Побоювання викликає ріст заборгованості по поточним розрахунках у складі кредиторської заборгованості, що свідчить про погіршення фінансового стану підприємства.

Фінансова стійкість підприємства характеризується співвідношенням довгострокових і короткострокових коштів, співвідношенням власних і позикових коштів, темпами росту власних коштів, належним забезпеченням матеріальними коштами й ін. Показники, що характеризують фінансову стійкість підприємства приведені в таблиці 2.7

Таблиця 2.7.

Показники фінансової стійкості підприємства

Показники Початок періоду Кінець періоду Відхилення
1.Коефіцієнт відношення власних та позичених коштів К1 0,4 0,07 -0,33
2.Коефіцієнт маневровості власних коштів К2 0,65 0,51 -0,14
3. Коефіцієнт накопичення амортизації КЗ 0,7 0,6 - 0,1
4.Коефіцієнт реальної вартості оборотних активів К4 0,6 0,5 - 0,1
5.Коефіцієнт реальної вартості необоротних активів К5 0,53 0,52 - 0,01

Коефіцієнт К1 показує відношення зобов'язань по залученню позикових коштів до суми власних коштів і характеризує скількох залучалося позикових коштів на кожний крб. власних коштів. На початок року підприємство залучав 0,4 крб. на кожний карбованець. Під кінець року даний показник змінився в кращу сторону - підприємство залучає 0,07 крб. на кожний карбованець. Таке значення коефіцієнта свідчить про досить високу фінансову стійкість підприємства. Зменшення коефіцієнта свідчить про зниження залежності підприємства від зовнішніх джерел.

Коефіцієнт К2 показує відношення власних оборотних коштів до суми джерел власних коштів. Як видно, за звітний період цей показник зменшився на 0,14. Це означає, що фінансове положення підприємства поступово стабілізується.

Коефіцієнт КЗ показує якими коштами здійснюється нагромадження амортизації. Як видно, на початок року 70% вартості основних коштів були погашені за рахунок амортизаційних відрахувань, кінцю року 60%. Таке зниження ступеня зносу основних фондів обумовлене тим, що в плині року на підприємстві були списані зношені, невикористовуванні основні фонди з відповідним зменшенням суми нарахованого зносу. Крім того, за той же період на підприємстві були також введені основні фонди. Ці операції в остаточному підсумку рівнозначні відновленню основних фондів У цілому видно, що накопичення амортизації нормальне.

Коефіцієнт К4 зменшився за досліджуваний період на 0,1. Це в основному обумовлене тим, що до кінця аналізованого періоду у виробництво була передано значна кількість малоцінних швидкозношуваних предметів, що привело до істотного скорочення залишкової вартості матеріальних активів підприємства. Крім того, на зміну цього коефіцієнта вплинуло і деяке збільшення залишкової вартості основних фондів.

Коефіцієнт К5 показує співвідношення залишкової вартості основних коштів і валюти балансу. Його зниження за аналізований період обумовлено збільшенням валюти балансу в основному по третьому його розділі. Його величина відповідає середньому значенню цього показника для підприємств подібного роду діяльності.

Найважливішим показником, що характеризує використання оборотних коштів є оборотність.

Оборотність характеризується системою показників. Одним із яких є коефіцієнт оборотності. Він визначається відношенням обсягу реалізації до середнього залишку оборотних коштів.

Середні залишки оборотних коштів складають (12,7+25,1)/2=37,8 Проаналізуємо оборотність матеріальних оборотних коштів. Визначимо коефіцієнт оборотності оборотних коштів підприємства за минулий період. • -

Такий період оборотності оборотних коштів для підприємства даного профілю є цілком нормальної.

Визначимо оборотність дебіторської заборгованості.

Середні залишки дебіторської заборгованості складуть:

3=<1232,655+859,100) / 2= 1045,877 тис. крб.

Коефіцієнт оборотності:

Код = 3078,527/1045,877=2,9

Період обороту:

Те = 360/2,9=124 дні

З огляду на, що нормальна тривалість оборот дебіторської заборгованості при розрахунках складає 10 днів, можна вважати, що оборотність дебіторської заборгованості підприємства не вважається нормальна і викликає особливу тривогу.

Фінансове положення підприємства визначається ступенем фінансової незалежності від зовнішніх джерел фінансування своєї діяльності, здатності погашати свої фінансові зобов'язання у встановлений термін, тобто платоспроможністю.

Найважливішим показником, що характеризує фінансове положення підприємства є коефіцієнт фінансової незалежності підприємства. У нашому випадку він складає на початок періоду 2/26,3 = 0,07, на кінець аналізованого періоду він склав відповідно = 0,25. Тому що коефіцієнт в обох випадках не перевищує 0,5, то фінансування діяльності за рахунок притягнутих коштів здійснюється в припустимих межах.

Для оцінки фінансового положення використовується система абсолютних і відносних показників, коефіцієнтів.

Узагальнюючий показник платоспроможності - це достатність джерел коштів для покриття боргів.

Для зручності подальшого проведення аналізу перетворимо баланс підприємства в аналітичний баланс (див. таблицю 2.8) Таким чином, отримана проміжна таблиця, що після незначних перетворень здобуває форму (див. таблицю 2.9) зручну для аналізу ліквідності підприємства, тобто можливостей по оплаті заборгованості.

Власні оборотні кошти визначаються по формулі:

Таким чином, протягом звітного періоду сума оборотних коштів підприємства зменшилась на 64,771 тис. крб., що в загальному свідчить також про послаблення фінансової стійкості суб'єкта підприємництва. Збільшення власних оборотних коштів може бути профінансовано за рахунок додаткового капіталу (продаж акцій за ціною перевищуючої її номінал).

Для більш точного виміру ліквідності використовується система коефіцієнтів, що відображають співвідношення різних статей балансу (див. таблицю 2.10).

1. Коефіцієнт загальної ліквідності (коефіцієнта покриття) визначається співвідношенням:

Коефіцієнт загальної ліквідності вказує на ту частину поточних зобов'язань по кредитах і розрахункам, яку можна погасити, мобілізувавши всі оборотні кошти. Нормальним значенням показника вважається більше 2,5 (але не менше одиниці). Як видно даний коефіцієнт на початок звітного періоду не досягає рівня, що рекомендується. Тенденція зміни його не може не викликати визначену тривогу, оскільки його рівень наближається до його граничного рівня, що може істотно дестабілізувати фінансове положення підприємства в майбутньому.

2. Коефіцієнт ліквідності (проміжний коефіцієнт покриття) Кл визначається співвідношенням:

Даний коефіцієнт характеризує частина зобов'язань, що може бути погашена за рахунок швидколіквідних активів і мобільної дебіторської заборгованості. Нормальне значення коефіцієнта 0,7 - 0,8. Отже, фактичне значення даного коефіцієнта не перевищує припустимий його рівень, що свідчить про те, що підприємство може вчасно розрахуватися по своїх боргах за рахунок легко реалізованих активів.

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності Кал


Таблиця 2.8.

Розподіл статей балансу

Статті активу балансу Сума. тис. крб.
На початок періоду На кінець періоду
І група - активи швидкої реалізації 18,982 22,888
Грошові кошти та їх еквіваленти 18,982 22,888
II група - активи середньої реалізації 859,100 1232,655
Дебіторська заборгованість 859,100 1232,655
III група - активи повільної реалізації - -
Витрати майбутніх періодів - -
IV група - активи важкої реалізації 736,786 801,557
Необоротні активи 736,786 801,557
Статті пасиву баланса Сума , тис. крб.
На початок періоду На кінець періоду
І група - пасиви короткострокові - -
Короткострокові кредити банків - -
- -
II группа - пасиви середньої терміновості 1319,264 1746,856
Поточні зобов'язання за розрахунками 1319,264 1746,856
III група - пасиви довгострокові - -
Довгострокові зобов'язання - -
IV група - постійні пасиви 1899,684 1899,684
Статутний капітал 20,189 20,189
Додатковий вкладений капітал 1879,495 1879,495
Нерозподілений прибуток - -
Доходи майбутніх періодів - -

Таблиця 2.9