Смекни!
smekni.com

Аналіз і оцінка комерційної діяльності ПП РТА "Рубін" (стр. 9 из 17)

12. Постанова КМУ від 14.02.2001 року № 150 "Про затвердження Порядку видачі органами Державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень" - Порядок регулює видачу органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи новостворених підприємств, введення в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих, житлових та ін. об'єктів, впровадження нових технологій, передачу в виробництво зразків нових пожежонебезпечних машин, механізмів, устаткування та продукції, оренду будь - яких приміщень.

13. Постанова КМУ від 13.03.2002 року № 317 "Про утворення Міжвідомчої ради з питань захисту прав споживачів" - рада утворена для координації діяльності Міністерств і інших центральних місцевих органів виконавчої влади з питань розроблення і реалізації правових, організаційних та економічних заходів, спрямованих на державний захист споживачів.

14. Наказ Державного комітету зв'язку і інформатизації України від 03.04.2001 року № 57 "Про затвердження Положення про порядок реалізації, продажу в Україні радіоелектронних засобів та радіовипромінювальних пристроїв відповідно до Закону України "Про радіочастотний ресурс України".

15. Наказ Укрсоюзсервісу від 27.08.2000 року № 20 "Про затвердження інструкцій щодо надання окремих видів побутових послуг" - затверджені з метою визначення особливостей приймання, виконання та видавання замовлень з окремих видів побутових послуг.

Контроль за фінансово - господарською діяльністю ПП РТА "Рубін" здійснюють державна податкова інспекція, Державний комітет України у справах захисту прав споживачів і його територіальні органи, Комітет по нагляду за охороною праці, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування і інші органи виконавчої влади у межах наданих їм повноважень.

Виживання та виправдання існування організації залежить від її здатності знаходити споживача та задовольняти його потреби. Споживачами для ПП РТА "Рубін" в сфері надання послуг телерадіоремонту є населення м. Нова Каховка в цілому, а в сфері надання послуг проводового мовлення -мешканці мікрорайону Сокіл м. Нова Каховка.

Зовнішній фактор, вплив якого не можна недооцінювати - це конкуренти. Керівництво кожного підприємства повинно чітко розуміти - якщо не задовольняти потреби споживачів так же ефективно, як це роблять конкуренти, підприємству довго не проіснувати.

Основними конкурентами для РТА "Рубін" на ринку надання послуг телерадіоремонту є два приватних підприємства: "Фотон - сервіс" та "Електрон - сервіс". Вони засновані набагато пізніше РТА "Рубін" і перевагою є те, що зокрема ремонту телерадіоапаратури, вони надають послуги з ремонту побутової техніки: "Електрон - сервіс" - переважно дрібної побутової техніки -електрокарники, праски, фени, кавоварки та ін.; "Фотон - сервіс" - переважно великої побутової техніки - пральні машини, холодильники, кондиціонери та інше. Підприємство "Електрон - сервіс" знаходиться в мікрорайоні Сокіл, тому його споживачами є, в основному, мешканці даного району, підприємство "Фотон -сервіс", як і РТА "Рубін", знаходиться в центральній частині міста.

Конкурентною перевагою РТА "Рубін" є насамперед відоме ім'я та імідж, що заслуговуваний ним за багаторічне існування. Перевагою також є знаходження у центрі міста, зручний графік роботи, можливість замовлення на послугу по телефону, виклик майстра на дім, транспортування автомобілем ательє в разі необхідності ремонтуємої апаратури в майстерню підприємства та на дім замовнику, швидкий, якісний ремонт, добре обходження з клієнтами.

В сфері надання послуг з проводового мовлення конкурентів у телеательє немає. Місто поділене на два сектори: зона мікрорайону Сокіл, яку обслуговує ГШ РТА "Рубін", та центральна частина міста, яку обслуговує ТОВ "Ділянка кабельного телебачення "Левобережье", яке є дочірнім підприємством ВАТ "Херсонська телерадіокомпанія "Вікторія" і почало свою діяльність у Новій Каховці з восени 2001 року , поклавши цим початок підключення центральної частини міста до мережі проводового мовлення. На даний час у ТОВ ДКТБ "Левобережье" налічується біля 1000 абонентів. Воно також займається продажем та встановленням антен: метрових, дециметрових, супутникових та інших.

Для підтримки своїх конкурентних переваг необхідно вживати заходів, які у РТА "Рубін" слідуючи:

• швидкість, якість надання послуг ремонту телерадіоапаратури;

• сумлінне відношення до своїх обов'язків щодо обслуговування мереж і своїх абонентів по проводовому телебаченню;

• застосування реклами: Sна транспорті ательє;

•зовнішньої - щити, листівки, об'яви на вулицях; / в місцевій пресі.

2.3 Аналіз чинників внутрішнього середовища

Внутрішнє середовище в кожній організації складається з її внутрішніх складових - ситуаційних факторів. Оскільки організації являють з себе створювані людьми системи, то внутрішні складові є, в основному, результат управлінських рішень. Але часто внутрішній фактор є щось "даним", тобто тим, що створювати не треба, бо воно є само по собі. Основними складовими у самій організації, які потребують уваги керівництва - це є місія, цілі, структура, задачи, технологія та люди.

Місія - головна, найважливіша ціль організації. Місія ГШ РТА "Рубін" полягає в слідуючому - задоволення потреб населення в якісному наданні послуг з ремонту телерадіоапаратури та проводового мовлення в такому обсязі і

термінах, які найбільш відповідають високопрофесійним та етичним стандартам, що забезпечують відповідний прибуток.

Цілі виробляються походячи з місії і служать в якості критеріїв для всього наступного процесу прийняття управлінських рішень. Перед РТА "Рубін" поставлені слідуючи цілі:

1. Забезпечення високого рівня надання послуг з ремонту телерадіоапататури та з обслуговування мереж кабельного телебачення;

2. Вивчення попиту населення з метою виявлення незадоволених потреб з ремонту радіотехніки та відповідність надаваних послуг цим потребам;

3. Забезпечення виконання робітниками ательє, які мають безпосередній контакт з замовниками, вимог професійної етики обслуговування;

4. Виконання зобов'язань перед замовником у відповідності з існуючими правилами побутового обслуговування населення;

5. Дотримання законодавчих актів та інших нормативних документів, які регламентують діяльність сфери побутового обслуговування населення.

Задачі - це предписана робота або її частина, яка повинна бути виконана наперед зазначеним способом в завчасно домовлені терміни. Для зазначених цілей перед РТА "Рубін" розрізняють слідуючи задачі:

1. Забезпечення якості виконуваних робіт та послуг стандартам, вимогам нормативно - технічній документації;

2. Виконання замовлень на послугу в термін, відповідний бажанню замовника (в межах термінів, обумовлених технологією виробництва);

3. Забезпечення естетичного стану приймального пункту, кімнати очікування;

4. Технічний та комплексний контроль якості і виробництва послуг й обслуговування населення;

5. Створення прихильних та доброзичливих умов для праці робочого персоналу, раціональна організація робочого місця (гнучкий графік роботи, зручне робоче місце, відповідні умови для відпочинку);

6. Введення прогресивних форм обслуговування - термінове виконання замовлень по ремонту телерадіоапаратури, абонентське обслуговування, транспортування відремонтованих приладів додому замовнику;

7. Організація реклами та інформації - реклама в місцевій пресі, на рекламних щитках по вулицях міста;

8. Обладнання новими засобами зв'язку (телефон, факс) та комп'ютерами (кабінет директора та головного бухгалтера).

Структура відноситься до тих факторів, які перш за все визначають ефективність функціонування підприємства. В свою чергу сама структура відображає співвідношення між окремими частинами всієї маси послуг й утвореним поділом праці. Організаційна структура підприємств з ремонту побутової техніки залежить віл багатьох факторів, основними з яких є номенклатура ремонтуємих машин та приладів, особливості їх конструкції, ступень спеціалізації підприємства, обсяг ремонтних робіт низ.Раціональною структурою може вважатися така, при якій найбільш повно задовольняється попит населення на послуги, створюються максимально зручні умови споживачам при користуванні послугами, при цьому найбільш повно використовуються виробничі потужності підприємства, обладнання, виробничої площі, і внаслідок досягаються найкращі показники діяльності підприємства як при виробництві послуг, так і при обслуговуванні населення (висока продуктивність праці, низькі капітальні витрати, низька собівартість послуг, мінімально можливий термін надання послуги при найбільш задоволеному попиті на послуги. Структура підприємств з ремонту побутової техніки динамічна, її мінливість визначається технічним прогресом, розвитком спеціалізації, введенням нових видів послуг й нових форм обслуговування низ.

В цілому, організаційна структура - це логічне співвідношення рівней управління, які побудовані в такій формі, яка дозволяє забезпечити організації ефективне взаємовідношення з зовнішнім середовищем та досягнення намічених цілей.

В ПП РТА "Рубін" організаційна структура має лінійно - функціональний характер, це пояснюється тим, що підприємство поділене на декілька окремих елементів, у кожного з яких свої чітко визначені конкретні задачі та обов'язки (додаток 3).

Управління підприємством здійснюється у відповідності зі Статутом РТА "Рубін", затвердженого власником і зареєстрованого виконкомом Новокаховської міської Ради народних депутатів за № 1411 21 лютого 2001 року, на основі поєднання прав власника та уповноваженого на проведення ним господарської діяльності керівника - директора РТА "Рубін". Загальне керівництво підприємством здійснює власник, а адміністративне - прийнятий на підприємство за трудовим контрактом директор: