Смекни!
smekni.com

Комплексний заклад ресторанного господарства (стр. 29 из 36)

Таблиця 3.9. Проект плану соціального розвитку трудового колективу комплексного закладу ресторанного господарства

Розділ плану соціального розвитку Заходи
«вихід на ринок» «сталий попит на продукцію»/» проектна потужність»
1. Удосконалення соціальної структури колективу - механізація та автоматизація процесів;- підвищення рівня загальної та спеціальної професійної освіти;– статевовікові зміни; - планові зміни співвідношення між керівниками, спеціалістами, виробничим (операційним) та допоміжним персоналом у зв’язку із кваліфікаційно-професійними змінами;- заходи щодо зменшення трудомісткості робіт;- заходи щодо управління рухом кадрів.
2. Удосконалення умов праці, її охорона та зміцнення здоров’я працівників - заходи, щодо усунення факторів, що є небезпечними для життя і здоров’я людей та призводять до нервово-психічних перевантажень;– поліпшення мед. обсл. - запобігання та зниження травматизму і захворювань;
3. Підвищення життєвого рівня, поліпшення житлових та побутових умов працівників - удосконалення системи мотивації праці (поліпшення системи матеріального та морального стимулювання);- заходи, щодо поліпшення житлово-побутових – компенсація витрат робітників на оплату за житлово-комунальні послуги, навчання дітей, оздоровлення;– вдосконалення системи медичного контролю за станом здоров’я працівників, надання допомоги.
4.Підвищення трудової та громадської активності працівників - заходи щодо зростання виробничої та соціальної активності членів колективу;- комплекс економічного, морального, правового та фізичного виховання працівників;- вдосконалення дисципліни та правил внутрішнього розпорядку; - формування традицій, ритуалів та спадковості позитивних надбань та досвіду організації;– заходи щодо поширення повноважень трудового колективу та його впливовості на кінцеву ефективність функціонування організації

Розробка штатного розкладу закладу ресторанного господарства

Виходячи з технологічного розділу, де визначена кількість виробничого персоналу та організаційної схеми закладу визначаємо штатний розклад та розраховуємо фонд оплати праці.

В проекті штатного розкладу закладу ресторанного господарства повинно визначатись:

- посади, що затверджені на підприємстві, та кількість посадових одиниць;

- система оплати праці по кожній посадовій одиниці та посадові оклади;

- наявність доплат чи надбавок по кожному працівникові.

Крім штатного розкладу розробляється система додаткового стимулювання, яка описує умови отримання та розміри додаткового стимулювання персоналу.

У штатному розкладi видiляємо такi основнi групи робiтникiв:

1. Адмiнiстративно-управлiнський персонал.

2. Робiтники виробництва.

3. Робiтники залів.

4. Торговельна група.

5. Обслуговуючий персонал.

Розмiр фонду оплати працi визначаємо поетапно. Спочатку розраховуємо фонд основноi заробiтної плати, потiм фонд додаткової заробiтної плати.

Чисельність і склад адміністративно-управлінського персоналу було визначено специфікою роботи закладу, що проектується, а також враховуючи досвід роботи закладів ресторанного господарства в сучасних умовах.

Явочна чисельність виробничих працівників визначена в технологічній частині дипломного проекту згідно виробничих програм цехів на розрахунковий день і норм часу на виготовлення одинці продукції або норм виробітку на одного працюючого. Середньоспискова чисельність виробничих робітників розрахована на підставі явочної чисельності шляхом множення її на коефіцієнт перерахунку, який характеризує співвідношення календарного і ефективного фонду робочого часу робітників.

Кількість офіціантів розраховано виходячи з кількості місць, які обслуговує один офіціант. Кваліфікаційний склад робітників кожної групи штатного розкладу визначено орієнтуючись на штати аналогічних закладів ресторанного господарства.

Проект посадової структури штатного розкладу закладу, що проектується, наведений в табл. 3.10


Таблиця 3.10. Посадова структура зі штатного розкладу закладу, що проектується, на плановий рік

№ пор. Посада Кількість посадових одиниць
Адміністративно-управлінський персонал
1 Директор 1,0
2 Головний бухгалтер 1,0
3 Бухгалтер-касир 2,0
4 Адміністратор 1,0
5 Комірник 1,0
Разом по адміністративно-управлінському персоналу 6,00
Виробничий (операційний) персонал
1 Завідувач виробництвом 1,0
3 Шеф-кухар 1,0
4 Кухар 5 розряду 2,0
5 Кухар 4 розряду 3,0
9 Бармен 2,0
10 Офіціант 10,0
11 Співак 1,0
12 Музикант 2,0
Разом по виробничому (операційному) персоналу 22,00
Допоміжний персонал
1 Гардеробник 1,0
2 Мийник кухонного посуду 1,0
3 Мийник столового посуду 1,0
4 Прибиральник 2,0
6 Вантажник 2,0
Разом по допоміжному персоналу 7,0
РАЗОМ по закладу ресторанного господарства 35,0

Штатний розклад є основою для розробки планового фонду основної заробітної плати, яка складається з виплат за посадовими окладами, доплат та надбавок. Розмір фонду оплати праці складається з основної заробітної плати та додаткової заробітної плати.