Смекни!
smekni.com

Удосконалення виробничої стратегії підприємства (стр. 5 из 8)

Коефіцієнт плинності персоналу обчислюється як відношення кількості звільнених з усіх причин працівників до середньоспискової чисельності працюючих і у 2009 році становив 3,4% проти 8,1% у 2008 році, що є позитивною тенденцією.

Ефективність використання працюючих характеризується продуктивністю їхньої праці.

Велике значення для планування праці та зарплати має розрахунок середньої облікової чисельності персоналу в еквіваленті повної зайнятості.

У другому розділі показана господарська діяльність ТОВ «Колос», розрахунки собівартості товарної продукції, збут продукції, асортиментна політика. Асортиментна політика ведеться, виходячи з аналізу рентабельності, спеціалізації і цілей підприємства. Постійно технологами і керівництвом заводу ведеться робота по вдосконаленню і поповненню товарного асортименту. Останньою новинкою став випуск рогаликів з висівками. Зараз вивчаються нові технології тортів.

В зв’язку з цим доцільно розробити анкету і провести опитування населення на предмет споживання ним різного роду продуктів харчування з метою виявлення реальних потреб і смаків споживачів, вивчення факторів, які не дають змогу споживачам купувати і споживати необхідіні чи бажані їм продукти (відсутність пропозиції таких товарів на ринку, ціновий фактор, смаки і уподобання, наявність товарів-субститутів), і можливість створення продукту-замінника, який би задовольняв як споживачів, так і виробника. Отже, виявлення цього формуючого попиту (тобто сукупності нових вимог покупців щодо продуктів споживання: до споживчої цінності, якості, зовнішнього оформлення та упакування) з метою розробки і налагодження виробництва таких нових видів продукції, продуктів-замінників створює великі резерви для розгортання виробництва наТОВ «Колос».

У збуті існує ряд проблем. В зв’язку з сезонністю галузі у весняно-літній період різко зростає пропозиція кондитерських виробів на ринку, крім того, в цей період з’являється додаткова пропозиція з боку приватного сектору, тому збут тортів утруднюється (тут ще грають роль терміни зберігання продукції). Як засіб попередження проблем зі збутом і забезпечення стабільної реалізації певної частини товару є укладення заздалегідь договорів з постійними надійними клієнтами.

Для покращення фінансово-економічного стану підприємства потрібно посилити увагу до роботи з давальницькою сировиною, зменшити об’єм бартерних операцій; провести інвентаризацію матеріалів і устаткування з метою реалізації матеріальних цінностей, які не використовуються; передати в оренду не використовувані виробничі потужності. Все більш необхідним стає створення хорошої комп’ютерної системи, введення посади програміста-аналітика, доречним було би створення інвестиційного проекту. В цілому фінаново-економічний стан ТОВ «Колос» ,як для сьогоднішніх умов, є задовільним. За сприятливого клімату, створеного державою для розвитку галузі і підприємництва взагалі, у хлібозавода є хороші перспективи подальшого успішного розвитку.

На сучасному етапі розвитку економіки України значно підвищується роль фінансового стану підприємства, який характеризується розміщенням його коштів, джерел їх формування та фінансовою стійкістю.

Для покращення фінансово-економічного стану підприємства потрібно посилити увагу до роботи з давальницькою сировиною, зменшити об’єм бартерних операцій; провести інвентаризацію матеріалів і устаткування з метою реалізації матеріальних цінностей, які не використовуються; передати в оренду не використовувані виробничі потужності.Все більш необхідним стає створення хорошої комп’ютерної системи, введення посади програміста-аналітика, доречним було би зміцнення конкурентних переваг хлібозаводу.


РОЗДІЛ 3. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА

3.1Формування стратегії виробництва товару

Стратегію розвитку нового виробництва на ТОВ «Колос» наведемо на прикладі виробництва булочок з часником.

Основним видом продукції новостворюваного цеху мають стати булочки зі смаком і ароматом часнику, попит на які в даному регіоні не задовольняється повністю (відсутність в даному регіоні виробників булочок з часником). Тому ринкову нішу для такої продукції можна вважати перспективною. Конкурентними перевагами пропонованої для внутрішнього ринку продукції можна вважати відносно нижчі відпускні ціни на продукт, використання місцевої натуральної екологічно чистої сировини, низькі транспортні витрати. Постачальниками необхідної сировини та матеріалів (молоко, цукор, борошно,тощо) будуть вітчизняні товаровиробники. Новостворюване виробництво булочок з часником забезпечуватиметься персоналом, вивільненим з діючого підприємства (ТОВ «Колос»). Відтак організація виробництва булочок з часником у ТОВ «Колос» є технічно та економічно доцільною. Основною сировиною для отримання булочок з часником є молочні продукти - молоко, борошно, вершкове масло, сіль,цукор, часник їх кількість і саме співвідношення визначається видом і підвидом булочок.

На сьогоднішній день основним аргументом вітчизняних виробників в боротьбі за покупця залишається ціна.

Для утримання цін виробникам прийшлось приймати різні міри. При цьому кожне із підприємств пробує знайти свій рецепт.

Деякі підприємства скоротили випуск продукції, виробництво якої потребує значних об'ємів імпортної сировини і збільшили випуск булочок з мінімальним його вмістом. Крім цього, виробники стараються скоротити витрати, закуповуючи сировину безпосередньо у сільгоспвиробників.

Збільшення об'ємів виробництва і продаж також сприяє утриманню росту цін. В останній час багато виробників вводять гнучку систему знижок. Крім цього, з метою зниження ціни за 1 булочку, виробники почали випускати булочки меншою вагою, ніж раніше.Сьогоднішній стандарт булочки 30 - 50 г.

Щоб зберегти конкурентноздатні ціни, виробники булочок з часником вимушено"йдуть" і на таку міру, як зниження власного прибутку

За даними операторів ринку, рентабельність виробництва булочок в середньому коливається від 8% до 20%. На неспеціалізованих підприємствах, за рахунок економії на загальнозаводських та інших витратах, рентабельність виробництва в сезон може становити 60-70%.

Виходячи з економічної ситуації на ринку булочок в Україні та враховуючи достатню матеріально-технічну і сировинну базу підприємства, ТОВ «Колос» прийняло рішення про створення цеху для виробництва булочок з часником.

Стратегія виробництва товару підтримує стратегію організації таким чином, щоб у центрі уваги перебували завдання, сформовані з урахуванням потреб клієнта.

Адже якщо повністю задовольняти потреби клієнтів, то поступово розширюється клієнтська база, в свою чергу хлібозавод продає більше продукції і отримує за це більші прибутки.

Усі підприємства конкурують. За результатами господарської діяльності за2009рік ТОВ «Колос» є одним із кращих серед підприємств хлібобулочної галузі Сумської області,велику роль в цьому успіху відіграло рішення про випуск нового виду продукції - булочок з часником. Результати діяльності підприємств хлібобулочної галузі Сумської області за 2009 рік наведені в таблиці 3.1.


Таблиця 3.1.Результати діяльності підприємств хлібобулочної галузі Сумської області за 2009рік.

№п/п Міста області, в яких знаходяться підприємства хлібобулочної галузі Переробка борошна, тон Прибутки +, Збитки - , тис. грн.
1 2 3 4
1 1. ТОВ «Буринь» 10252 464,8
2 2. ТОВ «Колос» 9275 581,7
3 3. ТОВ «Закоморний» 2566 85,4
4 4. ВАТ «Путивль» 3359 -59,5
5 5. ЗАТ «Кролевець» 1719 -54
6 6. ВАТ «Роменський» 12971 1156
7 7. АТ «Охтирка» 5706 151,6
8 8.ЗАТ «Шостка» 3254 205,6
9 9. ТОВ «Глухів» 4549 96,8
10 10. АТ «Білопілля» 7613 -25,6
11 11. ВАТ «Ворожба» 4713 -12,5
Всього 65677 8590,7

З таблиці ми бачимо, що товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ «Колос») має найбільші прибутки,а от найслабші конкуренти,такі як ВАТ «Путивль» несуть збитки.Отже,хлібозаводу можна розширювати та удосконалювати асортимент продукції і при цьому збільшувати свої прибутки.

З метою більш ефективного використання існуючих виробничих потужностей в товаристві "Колос" вирішено на базі колишнього цеху булочних виробів створити цех булочок з часником.

На дану продукцію в регіоні існує сталий попит населення. Спеціалісти підприємства на початку діяльності розраховують в основному на збут продукції в "своєму" регіоні - це Путивльський район, де на поточний момент відсутні підприємства по випуску булочок з часником. В подальшому планується розширення асортименту продукції та розширення сфери збуту за рахунок своїх постійних клієнтів-споживачів хлібобулочної продукції. До основних конкурентних переваг продукції ТОВ «Колос» належать:

- добре розроблена та узгоджена за всіма елементами маркетингова система;

- використання у процесі виробництва екологічно чистих натуральних компонентів;

- низькі ціни;

- економія на транспортних витратах;

- можливість використання існуючих каналів збуту хлібобулочної продукції.

У процесі техніко-економічного обгрунтування доцільності започаткування діяльності цеху булочок з часником середньої потужності враховані недоліки існуючих конкурентів продуцентів булочок з часником. Основними недоліками виробничо-торгівельної діяльності конкуруючих підприємств такого спрямування можна вважати нерегулярність поставок їхньої продукції, високі транспортні витрати, відносно високі відпускні ціни, використання у виробництві не натуральної сировини.