Смекни!
smekni.com

Управління фінансами підприємства (стр. 1 из 5)

Вступ

Метою переддипломної економічної практики є закріплення отриманих в університеті професійних знань по економіці, маркетингу, теорії ухвалення стратегічних та економічних рішень. А також опанувати практичні навики і прийняття рішення конкретних завдань, пов'язаних з економічною діяльністю виробничо-торгівельної організації в умовах розвитку ринкових стосунків.Практичні навики грають визначальну роль в професійній діяльності будь-якого фахівця. Чим більший досвід накопичений людиною по практичному використанню своїх теоретичних знань, тим більше ефективна робота такого співробітника. Підготовка до написання звіту включає збір матеріалів для аналізу. На цьому етапі ставиться завдання скласти базу майбутньої роботи, що складається з нормативно-правових актів, власних спостережень, матеріалів і інформації використовуваних в роботі організації.Дана робота виконувалася під час проходження практики на підприємстві «Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Мета написання даної роботи – систематизація і узагальнення практичних навиків при проходженні практики в даній організації на підставі отриманих теоретичних знань. Матеріалами для аналізу служать: річний бухгалтерський звіт, поточна статистична і оперативна звітність, нормативні документи, результати маркетингових досліджень і інші джерела. Особливу увагу звертаємо на маркетингову діяльність досліджуваної фабрики, для того, щоб оцінити її ефективність і запропонувати можливі перспективні рішення для покращення діяльності підприємства.


1. Характеристика загальної системи управління підприємства

Акціонерне товариство Закритого типу «Мукачівська фабрика «Реммеблі» було створене 1 квітня 1980 року на базі меблевого цеху Мукачівського міськпобуткомбінату. Завданням фабрики було: задоволення потреби населення м. Мукачева в виготовленні та ремонту меблів. Створена фабрика Міністерством побутового обслуговування населення. В складі підприємства були машинно-заготовочний цех, цех пресування деталей, клеїльно-пресувальний цех, цех оздоблення меблів, гаражі, склади. Територія фабрики складала 1,6 га. Кількість працюючих станом на 1980–2000 рр. становила 100 чоловік. На даний час на підприємстві працює 10 чоловік. З них двоє на адміністративних посадах – це директор і головний бухгалтер, та 8 робітників.

В даний час «Мукачівська фабрика «Реммеблі» здійснює свою діяльність згідно з своїм статутом. Статут підприємства – основний документ, на основі якого діє підприємство. Статут затверджується власником (власниками) майна, а для державних підприємств – власником майна за участю трудового колективу. У статуті досліджуваного підприємства визначені: власник підприємства;найменування підприємства;місцезнаходження підприємства;предмет і цілі діяльності підприємства;органи управління підприємства і порядок їх формування;компетенція і повноваження трудового колективу підприємства та його виборних органів;орган, який має право представляти інтереси трудового колективу (рада трудового колективу, рада підприємства, профспілковий комітет та інше);порядок утворення майна підприємства;умови реорганізації та припинення діяльності підприємства(Додатки).

Охарактеризуємо маркетингове середовище, в якому здійснює свою діяльність досліджуване підприємство.

Маркетингове середовище – сукупність активних суб’єктів і сил, що діють за межами фірми, впливають на її стратегію і не підпадають під безпосередній контроль. Щоб успішно функціонувати на ринку, підприємство повинне чітко визначити параметри дослідження зовнішнього і внутрішнього середовища та вибрати чинники, які найістотніше впливають на діяльність фірми.

Зовнішнє середовище підприємства – сукупність суб'єктів господарювання, економічних, суспільних і природних умов, що діють у глобальному оточенні. Залежно від характеру впливу різноманітних факторів зовнішнє середовище поділяють на макро- і мікросередовище.

Макросередовище охоплює матеріально-технічні й економічні умови, суспільні відносини та інші чинники, що впливають на діяльність підприємства опосередковано. До них належать демографічні, економічні, політичні та інші чинники, що постійно змінюються і є джерелом постійного занепокоєння для фірми.

Мікросередовище–середовище прямого впливу на підприємство. До нього належать постачальники, посередники, конкуренти, споживачі тощо.

Фактори зовнішнього середовища – це неконтрольовані компанією фактори, які формуються під дією соціальних, економічних, технологічних, конкурентних і регулятивних сил і впливають на результати її маркетингової діяльності. Тенденції зовнішнього середовища зазвичай виявляють через аналіз п’яти груп факторів: соціальних,економічних,технологічних,конкурентних і регулятивних.

Проведемо аналіз зовнішнього маркетингового макро-середовища в Закарпатській області,щодо основних тенденцій кожного з п’яти зовнішніх факторів. Метою даного аналізу є виявлення тенденцій,які можуть впливати на маркетингову діяльність «Акціонерного товариства Закритого типу Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Соціальні фактори – комплекс соціальних явищ і процесів, які визначаються чисельністю й структурним складом населення, рівнем його освіти й життя, звичаями й традиціями, трудовою етикою, готовністю терпіти нестатки, пов’язані з реформуванням економіки.

Дослідимо наступні соціальні фактори: чисельність населення, вікова структура населення та рівень доходів населення.

Загальна чисельність населення Закарпатської області за 2010 рік склала 1246,1 тис. осіб, з них міське населення – 463,2 тис. осіб, а сільське – 782,9 тис. осіб.

Розподіл населення за віком наступний: 0–14 років – 14%; 15–24 років – 14,3%; 25–44 років – 29,2%; 45–64 років – 27%; 65 і понад років – 15,5%.

Економічні фактори – визначаються рівнем і особливостями ринкового механізму; рівнем суспільного економічного розвитку, бюджетом держави, доступністю ресурсів, рівнем доходів населення та безробіття, податковою політикою, інфляцією, відсотковими ставками, продуктивністю праці, величиною заробітної плати.

За допомогою статистичних даних дамо визначення наступних показників економічних факторів макросередовища в Україні за 2010 рік.

Фаза економічного циклу країни. В Україні спостерігається така фаза економічного циклу як економічна криза. Економічна криза – фаза економічного циклу, під час якої відбувається різке відновлення порушених відтворювальних пропорцій шляхом спаду виробництва, недовантаження виробничих потужностей, зростання безробіття та ін. Початок ХХІ ст. зумовив деякі особливості економічних криз і циклів: останні стали менш глибокими і довгочасними; для фаз циклу характерна асинхронність, або різноманітність їх настання.

Рівень інфляції. В 2010 році рівень інфляції в Україні склав 9,4%.

Рівень безробіття. За даними, визначеними за методологією Міжнародної організації праці (МОП), рівень безробіття серед українського населення 15–70 років знизився з 8,6% економічно активного населення в 2009 році до 8,0% в 2010. Зниження рівня безробіття констатували у всіх регіонах.

Технологічні фактори – визначаються факторами розвитку науково-технічного прогресу в сфері виробництва. Технологічні фактори виступають основою створення й пропозиції нових видів товарів.

Новітніми технологіями в сфері виробництва меблів є наступні:

Мембранні преси – високопродуктивне устаткування, яке дозволяє організувати виробництво на мінімальній площі, їх продуктивність залежить від розмірів завантажувальних пристроїв, тривалості циклу пресування і ступеня механізації і автоматизації допоміжних операцій, що управляють.

Технологія нанесення поліуретанових фарб, яка дозволяє створювати меблеві поверхні, що відповідають на вибагливі сучасні запити.

Слід зазначити, що зараз в Україні, на відміну від інших країн з розвиненою меблевою промисловістю, практично відсутнє спеціалізоване виробництво фасадів, стільниць і інших компонентів меблів. А в багатьох розвинених країнах створені достатньо могутні виробництва даного напрямку.

Також зазначимо, що за рівнем новизни використовуваних технологій для виробництва меблів, в Закарпатській області, досліджуване підприємство не поступається своїм конкурентам

Політичні фактори – представляються органами державної влади й конкуруючими партіями і групами. В Україні законодавча та виконавча гілки влади складаються переважно з представників однієї партії. Зокрема це: президент України, «більшість» в Верховній Раді та Кабінет Міністрів України, який і формується з цієї «більшості». З перерахованих вище фактів можна зробити такий висновок, що в країні склалася стабільна політична ситуація (різні гілки влади є одно правлячою структурою), яка дає можливості для розробки та реалізації необхідних реформ, в тому числі в секторі економіки, та прийнятті відповідних до цих реформ законопроектів.

Правові фактори – встановлюють права, відповідальність і зобов’язання сторін в процесі ділових взаємовідносин (відносин підприємства із суспільством, обмеження на окремі види діяльності, права споживачів, порядок реєстрації підприємств). Законодавча база щодо регулювання підприємницької діяльності в Україні та її підтримки не створює жорстких бар’єрів для підприємців, зокрема при вході на ринок підприємницької діяльності з виготовлення меблів. Також в Україні існує «Український фонд підтримки підприємництва», який може надати багато корисної і необхідної інформації для підприємців, причому користуватися послугами фонду можна через мережу Інтернет зайшовши на його сайт.

Наступним етапом в даній роботі буде дослідження та аналіз зовнішніх факторів мікросередовища підприємства «Мукачівська фабрика «Реммеблі».

Маркетингові посередники. Це ті фірми й організації, які беруть участь у тому чи іншому етапі процесу маркетингу підприємства (маркетингові дослідження, збут, просування тощо).