Смекни!
smekni.com

Генрі Форд – підприємець і менеджер (стр. 3 из 6)

Засноване Генрі Фордом підприємство дійсно приносить користь. Також Форд визначив основні принципи цього виробництва:

1. Не бійся майбутнього і не стався шанобливо до минулого. Хто боїться майбутнього, тобто невдач, той сам обмежує коло своєї діяльності. Невдачі дають тільки привід розпочати знову і більш розумно. Чесна невдача не ганебна; ганебний страх перед невдачею. Минуле корисно тільки в той відношенні, що вказує нам шляхи і засоби до розвитку.

2. Не звертай уваги на конкуренцію. Нехай працює той, хто краще справляється зі справою. Спроба засмутити будь-чиї справи - злочин, бо вона означає спробу розбудувати в гонитві за наживою життя іншої людини і встановити замість здорового розуму панування сили.

3. Роботу на загальну користь став вище вигоди. Без прибутку не може триматися ні одна справа. Але по суті в прибутку немає нічого поганого. Добре поставлене підприємство, приносячи велику користь, має приносити велику користь і буде приносити такої. Але прибутковість повинна вийти в результаті корисної роботи, а не лежати в її основі.

4. Виробляти не означає дешево купувати і дорого продавати. Це, скоріше, означає купувати сирі матеріали за схожими цінами і звертати їх з можливо незначними додатковими витратами в доброякісний продукт, що розподіляються потім серед споживачів. Вести азартну гру, спекулювати, і робив нечесно - це означає ускладнювати тільки зазначений процес.

Генрі Форд піднімав також проблему якості. У своїй книзі «Моє життя мої досягнення» Форд говорив про те, що після продажу автомобілі фабрикант зовсім не покінчив зі своїм покупцем, навпаки, їх відносини тільки почалися. Продаж автомобіля означає до того ж свого роду рекомендацію. Якщо машина погано служить покупцеві, то для фабриканта було б краще, якби він ніколи не мав такої рекомендації, тому що в цьому випадку він придбав саму невигідну з усіх рекламу - незадоволеного покупця.

Питання конкуренції Форд вирішував своєрідно: «Я чув, що конкуренція нібито є небезпекою і що спритний ділок усуває свого конкурента, створюючи собі штучним чином монополію. При цьому виходячи з думки, що число покупців обмежена, і що тому потрібно попередити конкуренцію. Багато хто пам'ятає ще, що трохи пізніше цілий ряд автомобільних фабрикантів вступив до об'єднання на основі патенту Зельдана, і це, в строго законних рамках, забезпечило їм можливість контролювати ціни і розміри виробництва автомобілів. Вони надихалися при цьому абсурдною ідеєю, що дохід можна підвищити зменшенням, а не збільшенням роботи. Ця ідея, наскільки я знаю, стара як світ. Ні тоді, ні тепер я не міг зрозуміти, що для того, хто чесно працює, не знайдеться достатньої справи. Час, який витрачається на боротьбу з конкурентами, марнується дарма; було б краще вжити його на роботу. Завжди знайдуться люди, готові охоче, навіть усередині купувати за умови, що їх забезпечують за схожими цінами і тим, у чому вони дійсно потребують. Це відноситься як до особистих послуг, так і до товарів ».

Як відомо двигун економіки реклама, це розумів і Генрі Форд, наведу витяги з його першої реклами:

«Мета нашої роботи - випустити на ринок автомобіль, спеціально пристосований для повсякденного вжитку та повсякденних потреб, придатний для ділових поїздок, для поїздок з метою відпочинку і для сімейного користування, автомобіль достатньо швидкий, щоб задовольнити потребу середнього клієнта, але не розвиває шалену швидкість, яка останнім часом викликає стільки нарікань; ми бажаємо створити автомобіль, який по своїй міцності, простоті, надійності, практичності, зручності і, нарешті, за своєю вкрай низькою ціною заслужив б визнання осіб обох статей і різного віку. Низька вартість повинна створити йому багатотисячний контингент покупців з числа тих, які не можуть або не бажають платити божевільні гроші за автомобілі інших фірм ».

Величезну увагу Форд приділяв економічності виробництва: «Якби там був засіб заощадити час на 10%, то не застосування цього засобу означало б десятивідсотковий податок на все виробництво. Якщо, скажімо, час однієї людини коштує 50 центів на годину, то десятивідсотковий економія складе зайвий заробіток в п'ять центів. Якби власник хмарочоса міг збільшити свій дохід на десять відсотків, то він віддав би охоче половину цього додаткового доходу тільки для того, щоб дізнатися про це засіб. Чому він побудував собі хмарочос? Тому що науково доведено, що відомі будівельні матеріали, застосовані відомим чином, дають відому економію простору і збільшують найману плату. Тридцяти поверхнева будівля не потребує більше фундаменту і землі, ніж п'ятиповерховий. Проходження старомодним способу побудови коштує власникові п'ятиповерхового будинку річного доходу з двадцяти п'яти поверхів ».

Ефективність виробництва тісно пов'язана з нормалізацією. Промисловість, надзвичайно нормалізована і диференційована, жодним чином не повинна концентруватися в одній-єдиній фабричній будівлі, а повинна враховувати пов'язані з виробництвом витрати з перевезення і ускладнення через дальності відстані.

Підрозділ 1.3 Соціально-економічні принципи управління Генрі Форда

На виробництві, у Форда не було так званих «експертів». Він навіть був змушений відпустити тих осіб, які уявляли себе експертами, тому що ніхто, хто знає свою роботу, не буде переконувати себе, що знає її досконально. Той хто добре знає роботу, то тільки той бачить помилки і можливості їх виправлень. Невпинно прагне йти вперед і не має часу міркувати про свої потреби. Це постійне прагнення вперед створює віру і самовпевненість, так що з часом ніщо не здається неможливим. А якщо ж довіритися «експерту», то виникнуть речі, що здаються нездійсненними.

Більша частина робітників що були зайняті на виробництві у Форда не відвідувала шкіл, вони вивчали свою роботу протягом декількох годин або днів. Багато хто з робітників були іноземцями; все, що від них було потрібно, перш ніж призначити їх на місце – це, щоб вони потенційно були в змозі дати стільки роботи, щоб оплатити той простір, який вони займали на фабриці. При підборі агентів в організацію, їм висували деякі вимоги, такі як:

1. Прагнення до успіху і всі якості, що характеризують сучасного енергійного людини

2. Солідне, чисте, велике торговельне приміщення, не так швидко худне гідності фірми.

3. Хороша ремонтна майстерня, забезпечена всіма необхідними для ремонту машинами, інструментами і пристосуваннями.

4. Правильна бухгалтерія і докладна реєстрація, з яких у кожен момент можна було б бачити баланс різних відділень агентури, стан складу, імена всіх власників автомобілів Форда і припущення на майбутній час.

5. Абсолютна чистота у всіх відділеннях. Не можуть бути терпимі не протерті вікна, пильні меблі, брудні підлоги і т.п.

6. Гарна вивіска.

7. Безумовно, чесні прийоми ведення справи і повне дотримання комерційної етики.

Найбільша проблема , з якою доводиться боротися за спільної роботи великої кількості людей, Генрі Форд бачив у надмірній організації, а відтак і тяганині. На кожного працівника покладалася цілком вся відповідальність. У кожного працівника була своя робота. Начальник бригади відповідає за підлеглих йому робітників, начальник майстерні за свою майстерню, завідувач відділенням за своє відділення, директор за свою фабрику. Кожний зобов’язаний знати, що відбувається навколо нього.

Робітники, які були зайняті на виробництві у Форда не були позбавлені можливості кар’єрного росту: «У нас немає готових постійних місць – наші кращі працівники самі створюють собі місце. Це не важко для них, так як роботи завжди багато і, якщо потрібно, замість того, щоб винаходити титули, дати роботу кому-небудь, хто бажав би просунутись вперед, - до його підвищення не буде перешкод». Таким чином, у Форда свою кар’єру зробив весь його персонал.

На підприємстві Форда була організована система контролю. Щодня начальник майстерні контролював своє відділення – цифра завжди була під у нього під рукою. Наглядач вів опис усіх результатів. Якщо в одному відділенні щось не в порядку, довідка про продуктивність негайно повідомляла про це, спостерігач проводив розслідування, і начальник майстерні починав гонку. Стимул до вдосконалення методів праці був застосований значною мірою на цій, надзвичайно примітивною системою контролю над виробництвом. Начальник майстерні зовсім не повинен бути рахівником – це ні на йоту не збільшить його цінності як начальника. В його обов’язки входять машини та працівники його відділення. Він повинен керуватися тільки кількістю виробітку. Немає жодних підстав розбивати його сили на різні деталі, відволікаючи його в іншу область.

Подібна система контролю змушує начальника майстерні просто забути особистий елемент – все, окрім заданої роботи. Якщо б він хотів вибирати людей за своїм смаком, а не з їхньої працездатності, відомість його відділення дуже скоро викрила б його. Форд говорив про те, що перш ніж щось вимагати від кого-небудь, щоб він віддав свій час і енергію для справи, то потрібно щоб він не зазнавав фінансових труднощів.

Неодмінною умовою високої працездатності і гуманної обстановки виробництва є чисті, світлі і добре провітрювані фабричні приміщення. На заводах Форда при кожній операції точно вимірювався простір, який потрібно робітникові, і тому машини на цих заводах були розставлені тісніше, ніж на будь-якій іншій фабриці в світі.