Смекни!
smekni.com

Внутрішня система інформації (стр. 3 из 4)

У рамках інформаційного контуру є і передається інформація про цілі управління, про стан керованого процесу, про керуючих впливах.

В даний час, для нормального функціонування організації істотну роль грають інформаційні ресурси. Інформаційні ресурси для будь-якої організації _ це весь наявний обсяг інформації в інформаційній системі.

Наявність інформації зумовлює розвиток країн, галузей, організацій. Інформація-це стратегічний ресурс, а інформаційні ресурси є одними з найважливіших.

1.2.4 Значення інформації під внутрішньо фірмової системі інформації

Весь сучасний бізнес сьогодні побудований на управлінні інформаційними потоками. Якщо у вас є інформація і можливості вигідно піднести її громадськості - Ви виграєте. В іншому разі її скористаються ваші конкуренти.

Яка інформація представляє найвищу цінність для вашого бізнесу? Чи є вона у вас? Чи готові ви поширити її? Які канали ви хочете використовувати для цього?

Для сучасних умов характерне застосування високоефективної внутрішньо фірмової системи інформації, заснованої на використанні новітніх технічних засобів.

Внутрішньо фірмова система інформації виконує такі функції:

1. Визначення потреби кожного конкретного керівника в характері й змісті необхідної йому інформації для цілей оперативного управління.

2. Визначення потреб в технічних засобах фірми.

3. Централізоване планування всіх витрат на придбання, оренду технічних засобів для забезпечення безперебійного функціонування системи інформації.

4. Визначення рівня витрат на використання технічних засобів у системі інформації.

5. Забезпечення належного рівня збору, зберігання і надання інформації.

6. Розробка програмних засобів, прикладних програм.

Управління підприємством не може ефективно проводиться без достатньої оперативної, надійної, сучасної інформації. Інформація є основою управлінського процесу, і від того, наскільки вона досконала, багато в чому залежить якість управління підприємством. Інформаційна діяльність менеджера вимагає від нього чіткої організації процесу збору, аналізу й обробки інформації, причому він повинен уміти визначати важливість або другорядність, що надходить. Менеджер також повинен вміти організовувати комунікації та обмін інформацією в рамках підприємства і фірми.

Інформація також важлива для фірми тим, що вона обслуговує функції управління, пов'язує підрозділи організації та забезпечує контакти з зовнішнім середовищем, забезпечує рух заданої мети, дозволяє вибрати певну лінію поведінки організації.


2. Аналіз значення інформації під внутрішньо фірмової системі інформації

Значення інформації на сьогоднішній день для компаній дуже велике. Якщо в компанії є інформаційні можливості, значить у неї є всі шанси утримати позиції в конкурентній боротьбі, Завоювати визнання клієнтів і самоствердитися на ринку.

ММК - одна з провідних металургійних компаній Росії. На сьогоднішній день менеджери ММК реально усвідомлюють, що для нормального розвитку їм необхідні нові інформаційні ресурси і можливості. Тому вони не стоять на місці в цьому питанні і рухаються вперед.

2.1 Корпоративна система ММК

На ММК впроваджується нова корпоративна інформаційна система (КІС). Останнім часом про цю систему багато розмов і думок. Причому досить суперечливих: від захоплених до песимістичних. У корейській фірмі Posko на неї витратили 200 мільйонів доларів, оскільки вважають систему неодмінним атрибутом великої корпорації. А коли отримали результат, самі здивувалися-він у чотири рази перевищує витрати на систему. До останнього часу робота економічних, фінансових, виробничих служб базувалася на аналізі фактів виробництва, а найчастіше-постфактум. Далі знаються тільки причини події. А от як можна зробити, щоб не сталося? Це питання не стояло через відсутність інформації в повному обсязі. Система дозволяє зробити більш глибокий аналіз реально подій, що відбуваються. Це з одного боку. З іншого - люди, що володіють великим обсягом інтуїції та знань, - ті ж самі постачальники, лише висловлюють припущення, що і скільки потрібно для виробництва, куди і кому реалізовувати продукцію. І на основі припущень вони можуть будувати свою стратегію. Але вони не мають обсягом даних нормального комп'ютера, який може без втоми накопичувати знання і оперативно аналізувати їх. Відображення в старій системі АСУ "Замовлення" було по 13 ознакам кожного замовлення, а тепер по 22. Можливості зовсім інші. Системи світового маркетингу вже напрацьовані, а значить, відкривається можливість діяти за дуже багатьма напрямками, яке закладено в стандартній функціональності, для дотримання якої потрібно створити певну кількість відображень. Вони створювалися і раніше, але на паперових носіях, які мають властивість забуватися, підправляти. У КІС нічого неможливо підправити. Щоб внести зміни постфактум, потрібно пройти дуже складну офіційну процедуру змін, пояснивши, чому це сталося.

Щодня робота в системі у людини віднімає не більше двох годин. Причому він працює з тими ж цифрами, що й колись, оскільки багато напрямків носять суто локальний характер і формуються всередині тільки однієї служби. КІС дисциплінує людей, які повинні щодня залишати в ній слід про свою роботу, відображаючи реальні процеси, що відбуваються в компанії. Підприємство має кожен день знати ситуацію з формуванням собівартості, отриманням грошей, формуванням виробничого процесу як такого. Тому повинні постійно супроводжувати процес, день у день будувати криву благополуччя або неблагополуччя загальної обстановки на комбінаті. Це можливо при аналізі приміщення результатів підприємства по великій кількості напрямків. На основі отриманої інформації в системі отримують не тільки внутрішню інформацію про стан підприємства, але, наприклад, унікальну можливість вести діалог з федеральними органами влади. З'являється ще і можливість розмовляти однією мовою з усім світом. Немає жодного підприємства, на якому б сказали, що правила КІС занадто складні для виконання. Вона настільки проста, що з нею співпрацювати не складно, потрібно тільки знати правила гри і бути досить акуратним людиною. На 2000 користувачів створено близько 400 інструкцій. Для поліпшення роботи планується в ряді випадків ставити апарати, щоб зовсім не залежати від людського фактора: машина все сама розпізнає і переділить.

Скорочується час роботи з документами, відповідно збільшуються обороти в компанії, причому в неявному вигляді, але потім фіксується збільшення продуктивності праці, скорочуються запаси непотрібних матеріалів, скорочуються і ставляться перешкоди до замовлення непотрібних не потрібних деталей для проведення ремонтів.

КІС-це єдина машина-сервер, яка займається переробкою інформації. За обсягом це гардероб для однієї сім'ї. По суті - маленька машинка вартістю майже в мільйон доларів. А насправді дуже складне технологічне пристрій, який зберігає в собі такий обсяг інформації, який не можуть зберегти навіть сумарно 34000 трудящих.

2.2 Транспорт для інформації на ММК

Протяжність волоконно-оптичної магістралі на ММК сьогодні досягає 150 кілометрів. Вона стала сполучною елементом для багатьох об'єктів, розташованих на великій території підприємства. За її транспортним гілках проходять колосальні інформаційні потоки. Не випадково магістральну інфраструктуру розглядають як основну частину корпоративної інформаційної системи ММК.

Зараз інформаційної "павутиною" обплутані не тільки виробничо-управлінські структури, а й заміські соціальні об'єкти комбінату. Реалізація фахівцями ВАТ "ММК" і компанією "ЮжУралТрансТелеКом" крупного проекту 2 роки тому дозволила "благоустроїти" інформаційну інфраструктуру ОСК "Абзаково" та гірськолижного центру. Як наслідок, там з'явилися не лише надійна телефонний зв'язок, але й додаткові послуги: банкомати, доступ до Інтернету, вихід в корпоративну інформаційну систему комбінату. Сьогодні велика магістральний оптичне кільце ММК об'єднує майже 7000 активних пристроїв: комп'ютери, інше обладнання для передачі даних. Всі входить в цей кільце об'єкти забезпечені якісним інформаційним транспортом. Іншими словами на ММК створена відмово стійка, високошвидкісна масштабована система. На сьогоднішній день це кістяк, якої формує весь інформаційний обмін-від телефонії до передачі даних. За словами фахівців, "оптика", що дозволяє транспортувати величезні інформаційні потоки, не схильна до впливу електромагнітних випромінювань. Зв'язок-без перешкод. Що може бути важливіше в умовах промислового гіганта?

Підключення в корпоративну мережу віддалених один від одного цехів-користувачів стало можливим завдяки працює в цеху зв'язку АТС "Дефініті".

Зв`язок на ММК позиціонується вже як інформаційний сервіс, який є складовою частиною корпоративної інформаційної системи-він відповідає найвищим вимогам як за якістю, так і за кількістю послуг.

Насправді: ще нещодавно той же телефон розглядали лише як засіб вербальної комунікації. Зараз телефонна лінія служить вже не тільки для переговорів, але і для передачі даних через комп'ютерну мережу. Потреба віддалених користувачів у високошвидкісному підключенні - це якраз один з тих інформаційних сервісів, який необхідний у рамках впровадження КІС. Серед зрослої кількості функцій АТС- голосова пошта, пере адресація повідомлень, утримання ліній. В даний час розробляється новий вид обслуговування - система конференц - зв'язку.

Після закінчення другого етапу модернізації "Дефініті", до 2005 року, фахівці дирекції інформаційних технологій планують впровадити ще ряд корисних сервісних нововведень. Щоб менеджери ММК могли оперативно отримувати інформацію, буде створена система, суть якої полягає в "прив'язці" телефону до інформаційної бази даних підприємства. Крім того, що телефонний апарат автоматично визначить номер абонента, через АТС з бази даних додатково надійдуть всі необхідні йому відомості про абонента стороні: стан кредиторсько-дебіторської заборгованості, останні платежі, обсяги поставок і т.д. Знявши слухавку, менеджер відразу побачить все це на екрані свого комп'ютера і буде повністю підготовлений до спілкування.