Смекни!
smekni.com

Використання кількісних методів для розробки і обґрунтування управлінських рішень (стр. 5 из 9)

Раціональні моделі ухвалення рішень залежно від міри формалізації цього процесу ділять на рішення із слабкою і сильною структурою (мал. 3). Для формування рішень із слабкою структурою, не формалізуються цілі і обмеження. Крім того, не описується вплив на них кожного з варіантів рішень. При прийнятті серйозних, тобто дорогих, важливих, таких, що мають довгострокові наслідки рішень без детальної формалізації, як правило, не можна. Тому для такого роду рішень істотно деталізується блок «оцінка і вибір» [3].


Рис. 2.1. Раціональна модель ухвалення рішень із слабкою структурою

Моделювання широко використовується в процесі ухвалення рішень. Причинами, що обумовлюють застосування моделювання, являються: природна складність багатьох організаційних ситуацій, неможливість проведення експериментів в реальному житті і орієнтація керівництва на майбутнє.

У науці управління використовуються наступні моделі:

· теорія ігор;

· моделі теорії черг;

· моделі управління запасами;

· модель лінійного програмування;

· імітаційне моделювання;

· мережевий аналіз;

· економічний аналіз.

Теорія ігор. Одна з найважливіших змінних, від якої залежить успіх організації, – конкурентоспроможність. Очевидно, здатність прогнозувати дії конкурентів означає перевагу для будь-якої організації. Теорія ігор – метод моделювання оцінки дії прийнятого рішення на конкурентів. Теорія ігор використовується не так часто, як інші моделі. На жаль, ситуації реального світу частенько дуже складні і на стільки швидко змінюються, що неможливо точно спрогнозувати, як відреагують конкуренти на зміну тактики фірми. Проте, теорія ігор корисна, коли вимагається визначити найбільш важливі і вимагаючі обліку чинники в ситуації ухвалення рішень в умовах конкурентної боротьби. Ця інформація важлива, оскільки дозволяє керівництву врахувати додаткові змінні або чинники, які можуть вплинути на ситуацію, і тим самим підвищує ефективність рішення.

Модель теорії черг або модель оптимального обслуговування використовується для визначення оптимального числа каналів обслуговування по відношенню потреби в них. До ситуацій, в яких моделі теорії черг можуть бути корисні, можна віднести дзвінки людей в авіакомпанію для резервування місця і отримання інформації, очікування в черзі на машинну обробку даних, майстрів по ремонту устаткування, черга вантажівок під розвантаження на склад, очікування клієнтами банку вільного касира. Якщо, наприклад, клієнтам доводиться занадто довго чекати касира, вони можуть вирішити перенести свої рахунки в інший банк. Так само, якщо вантажівкам доводиться занадто довго чекати розвантаження, вони не зможуть виконати стільки поїздок за день, скільки належить. Таким чином, принципова проблема полягає в урівноваженні витрат на додаткові канали обслуговування і втрат від обслуговування на рівні нижче оптимального. Моделі черг забезпечують керівництво інструментом визначення оптимального числа каналів обслуговування, які необхідно мати, щоб збалансувати витрати у випадках надмірно малої і надмірно великої їх кількості.

Модель управління запасами використовується для визначення часу розміщення замовлень на ресурси і їх кількості, а також маси готової продукції на складах. Будь-яка організація повинна підтримувати деякий рівень запасів щоб уникнути затримок на виробництві і у збуті.

Модель лінійного програмування застосовують для визначення оптимального способу розподілу дефіцитних ресурсів за наявності конкуруючих потреб. Цей тип моделювання найбільш поширений на промислових підприємствах. Він полягає в тому, що допомагає максимізувати прибуток за наявності одного декількох ресурсів, кожен з яких використовується для виробництва декількох видів товару. Зазвичай при рішенні оптимізації цього типу моделей зазвичай використовується симплекс-метод. Лінійне програмування зазвичай використовують фахівці штабних підрозділів для дозволу виробничих труднощів.

Імітаційне моделювання. Усі описані вище моделі мають на увазі застосування імітації в широкому сенсі, оскільки усі є замінниками реальності. Проте, як метод моделювання, імітація конкретно означає процес створення моделі і її експериментальне застосування для визначення змін реальної ситуації. Головна ідея імітації полягає у використанні деякого пристрою для імітації реальної системи для того, щоб досліджувати і зрозуміти її властивості, поведінку і характеристики.

Мережевий аналіз. З мережевого аналізу в основному використовується теорія графів. Теорія графів дозволяє складати оптимальні графіки здійснення різних проектів. Це дозволяє мінімізувати як час здійснення проекту, так і витрати по ньому.

Типова «економічна» модель заснована на аналізі беззбитковості, методі ухвалення рішень з визначенням точки, в якій загальний дохід зрівнюється з сумарними витратами, тобто точки, в якій підприємство стає прибутковим. Ці моделі широко застосовуються у бухгалтерському і фінансовому обліку 4].

Таким чином, для того, щоб модель прийняття управлінських рішень була ефективною, вона повинна:

бути побудована на основі достовірних початкових даних;

містити мінімум інформаційних обмежень;

широко використовуватися не лише в науці, але і на практиці;

бути цінною: хороша модель принесе величезну вигоду від використання, її ефективність повинна виправдовувати вартість [5].

На закінчення слід сказати, що ухвалення рішень потрібне для виконання управлінських функцій. Процес ухвалення обґрунтованих об'єктивних рішень в ситуаціях виняткової складності досягається шляхом використання наукового підходу до цього процесу, моделей і кількісних методів ухвалення рішень.

2.3 Огляд моделей науки управління

Число всіляких конкретних моделей науки управління майже так само велике, як і число проблем, для дозволу яких вони були розроблені. Нижче слідує загальний опис деяких найбільш поширених типів. Наша мета полягає не в поясненні способів їх використання, а в тому, щоб допомогти вам краще зрозуміти можливості таких моделей і різновиду рішень, для яких вони призначені. Це розуміння дасть вам можливість ефективніше обмінюватися інформацією з вашої проблеми з штабними фахівцями і розширити уявлення про те, як пропоновані ними моделі і методи можуть допомогти в ухваленні рішень.

Теорія ігор. Одна з найважливіших змінних, від якої залежить успіх організації, – конкурентоспроможність. Очевидно, здатність прогнозувати дії конкурентів означає перевагу для будь-якої організації. ТЕОРІЯ ІГОР – метод моделювання оцінки дії прийнятого рішення на конкурентів.

Теорію ігор спочатку розробили військові з тим, щоб в стратегії можна було врахувати можливі дії супротивника. У бізнесі ігрові моделі використовуються для прогнозування реакції конкурентів на зміну цін, нові кампанії підтримки збуту, пропозиції додаткового обслуговування, модифікацію і освоєння нової продукції. Якщо, наприклад, за допомогою теорії ігор керівництво встановлює, що при підвищенні цін конкуренти не зроблять того ж, воно, ймовірно, повинне відмовитися від цього кроку, щоб не потрапити в невигідне становище в конкурентній боротьбі.

Теорія ігор використовується не так часто, як інші описувані тут моделі. На жаль, ситуації реального світу частенько дуже складні і настільки швидко змінюються, що неможливо точно спрогнозувати, як відреагують конкуренти на зміну тактики фірми. Проте, теорія ігор корисна, коли вимагається визначити найбільш важливі і вимагаючі обліку чинники в ситуації ухвалення рішень в умовах конкурентної боротьби. Ця інформація важлива, оскільки дозволяє керівництву врахувати додаткові змінні або чинники, що можуть вплинути на ситуацію, і тим самим підвищує ефективність рішення.

Моделі теорії черг. Модель теорії черг або модель оптимального обслуговування використовується для визначення оптимального числа каналів обслуговування по відношенню до потреби в них. До ситуацій, в яких моделі теорії черг можуть бути корисні, можна віднести дзвінки людей в авіакомпанію для резервування місця і отримання інформації, очікування в черзі на машинну обробку даних, майстрів по ремонту устаткування, черга вантажівок під розвантаження на склад, очікування клієнтами банку вільного касира. Якщо, наприклад, клієнтам доводиться занадто довго чекати касира, вони можуть вирішити перенести свої рахунки в інший банк. Так само, якщо вантажівкам доводиться занадто довго чекати розвантаження, вони не зможуть виконати стільки їзди за день, скільки належить. Таким чином, принципова проблема полягає в урівноваженні витрат на додаткові канали обслуговування (більше людей для розвантаження вантажівок, більше касирів, більше клерків, що займаються попереднім продажем квитків на літаки) і втрат від обслуговування на рівні нижче оптимального (вантажівки не можуть зробити зайву зупинку із-за затримок під розвантаженням, споживачі йдуть в інший банк або звертаються до іншої авіакомпанії із-за повільного обслуговування).

Згідно Доналду Р. Плейну і Гери Е. Кохенбергеру: «Головна причина недоліку в каналах обслуговування полягає в короткострокових змінах частоти звернення споживачів за обслуговуванням, а також часу обслуговування. Це веде до надмірної пропускної спроможності в певні моменти часу і появи черг в інші, хоча пропускна спроможність могла б бути достатньою, якби здійснювався повний контроль за вступом вимог і можна було б побудувати відповідний графік».

Моделі черг забезпечують керівництво інструментом визначення оптимального числа каналів обслуговування, які необхідно мати, щоб збалансувати витрати у випадках надмірно малої і надмірно великої їх кількості.

Моделі управління запасами. Модель управління запасами використовується для визначення часу розміщення замовлень на ресурси і їх кількості, а також маси готової продукції на складах. Будь-яка організація повинна підтримувати деякий рівень запасів щоб уникнути затримок на виробництві і у збуті. Для сухого очищення потрібно постачання необхідної кількості хімікатів, для лікарні – ліків, для виробничої фірми – сировини і деталей, а також певний заділ незавершеного виробництва і запас готової продукції.