Смекни!
smekni.com

Використання кількісних методів для розробки і обґрунтування управлінських рішень (стр. 9 из 9)

На мові статистики ця залежність називається кореляцією. Чим тісніше кореляція, тим вище придатність моделі для прогнозування. Повна кореляція (1,000) буває за ситуації, коли у минулому залежність завжди була істинною. Якщо попит на кольорові телевізори завжди падав на 10%, коли валовий національний продукт знижувався на 4%, можна з упевненістю стверджувати, що теж саме в подібних обставинах станеться і в майбутньому. Фірма «Корнінг Гласс» по суті справи використовує каузальну модель, прогнозуючи попит на свої телевізійні трубки.

З каузальних найскладнішими являються економетричні моделі, розроблені з метою прогнозування динаміки економіки. До таких відноситься Уортоновська модель Центру прогнозування Пенсильванського університету. Подібні моделі представляють з себе тисячі рівнянь, що вирішуються тільки із застосуванням потужних комп'ютерів. Вартість моделей настільки висока, що навіть великі підприємства вважають за краще використовувати результати досліджень із застосуванням економетричної моделі, а не розробляти свої власні моделі. Незважаючи на складність, каузальні моделі дають не завжди правильні результати, про що з очевидністю свідчить нездатність федерального уряду точно передбачати вплив різних своїх дій на економіку.

Якісні методи прогнозування

Як вказувалося вище, для використання кількісних методів прогнозування необхідно мати в розпорядженні інформацію, достатню для виявлення тенденції або статистично достовірної залежності між змінними. Коли кількість інформації недостатньо або керівництво не розуміє складний метод, або коли кількісна модель виходить надмірно дорогою, керівництво може удатися до якісних моделей прогнозування. При цьому прогнозування майбутнього здійснюється експертами, до яких звертаються за допомогою. Чотири найбільш поширених якісних методу прогнозування – ця думка жюрі, сукупна думка збувальників, модель очікування споживача і метод експертних оцінок.

Думка жюрі. Цей метод прогнозування полягає в з'єднанні і усереднюванні думок експертів в релевантних сферах. Наприклад, для прогнозування рентабельності виробництва нової моделі комп'ютера фірма «Контрол Дейта» може забезпечити наявною основною інформацією своїх менеджерів відділів виробництва, маркетингу і фінансів і попросити їх висловити думку про можливий збут і його межі. Неформальним різновидом цього методу є «мозковий штурм», під час якого учасники спочатку намагаються генерувати якомога більше ідей. Тільки після припинення процесу генерування деякі ідеї піддаються оцінці. Це може віднімати багато часу, але частенько дає корисні результати, особливо коли організація потребує безлічі нових ідей і альтернатив.

Сукупна думка збувальників. Досвідчені торгові агенти часто прекрасно передбачають майбутній попит. Вони близько знайомі із споживачами і можуть врахувати їх недавні дії швидше, ніж вдасться побудувати кількісну модель. Крім того, хороший торговий агент на певному тимчасовому відрізку частенько «відчуває» ринок по суті справи точніше, ніж кількісні моделі.

Модель очікування споживача. Як можна судити по назві, модель очікування споживача є прогнозом, що ґрунтується на результатах опитування клієнтів організації. Їх просять оцінити власні потреби в майбутньому, а також нові вимоги. Зібравши усі отримані таким шляхом дані і зробивши поправки на пере – чи недооцінку, виходячи з власного досвіду, керівник частенько виявляється в змозі точно передбачити сукупний попит.

прогнозування управління якісний кількісний

Висновки

У основі кількісних методів прийняття рішень лежить науково – практичний підхід, що припускає вибір оптимальних рішень шляхом обробки (за допомогою ЕОМ) великих масивів інформації.

1. Методи науки управління підвищують якість рішень, що приймаються, за рахунок використання наукового підходу, системної орієнтації і моделей.

2. Модель є представленням системи, ідеї або об'єкту. Керівникові часто доводиться використовувати моделі із-за складності організацій, неможливості проводити експерименти у реальному світі, необхідності заглядати в майбутнє. Основні типи моделей науки управління: фізичні, аналогові і математичні або символічні.

3. Етапи побудови моделі такі: постановка завдання, визначення інформаційних обмежень, перевірка на достовірність, реалізація виводів і оновлення моделі.

4. Загальними проблемами моделювання є недостовірні передумови, інформаційні обмеження, погане використання результатів і надмірні витрати.

5. Теорія ігор – це метод, використовуваний для оцінки впливу якої-небудь дії на конкурентів. Моделями теорії черг можна користуватися відповідно до попиту на них. Моделі управління запасами допомагають керівникові синхронізувати розміщення замовлень на ресурси і оптимізувати їх об'єми, а також визначати оптимальну для складу кількість готової продукції. Моделі лінійного програмування дозволяють встановити оптимальний спосіб розподілу дефіцитних ресурсів між конкуруючими потребами в них. Імітаційне моделювання – це використання пристрою, який імітує реальний світ. У економічному аналізі використовується ряд методів для визначення економічного стану організації або здійсненності дії з економічної точки зору.

6. Метод платіжної матриці корисний, коли вимагається встановити, яка альтернатива здатна внести найбільший вклад в досягнення цілей. Очікуване значення наслідків (сума можливих значень, помножених на їх вірогідність) необхідно визначити перш, ніж складати платіжну матрицю.

7. Дерево рішень дозволяє представити проблему схемний і порівняти можливі альтернативи візуально. Цей метод можна використовувати в застосуванні до складних ситуацій, коли результат рішення, що приймається, впливає на наступні.

8. Прогнозування використовується для виявлення альтернатив і їх вірогідності. До кількісних методів прогнозування відносяться аналіз тимчасових рядів і каузальне моделювання. Під якісними методами розуміються думки жюрі, сукупна думка збувальників і метод експертних оцінок.

Перелік літератури

1. Василик С.К. Ефективність діяльності акціонерного підприємства. – К., 1998.

2. Вопросы анализа и процедуры принятия решения/ Под. ред. Шахнова И.Ф. – М., Мир, 2001.

3. Евланов Л.Г. Основы теории принятия решений. – М.: Наука, 1999.

4. Евланов Л.Г. Теория и практика принятия решений. – М.: Наука, 2001.

5. Зайцев М.Г. Методы оптимизации управления для менеджеров (компьютерно-ориентированный подход). М.: «Дело» АНХ, 2008

6. Зайцев М.Г., Варюхин С.Е. Методы оптимизации управления и принятия решений. Примеры, задачи, кейсы. М.: Дело, 2007

7. Кабушкин Н.И. Основы менеджмента: учеб. пособие для вузов. Мн: Новое знание, 2002.

8. Карнадская Н.Л. Принятие управленческого решения: Учебник для вузов. – М.: ЮНИТИ, 1999 г.

9. Ларичев О.И. Наука и исскуство принятия решений. – М.: Наука, 2001.

10. Ли Якокка, Карьера менеджера, Мн.: «Парадокс», 2000 г.

11. М. Эддоус, Р. Стэнсфилд, Методы принятия решений, М.: ИНФРА-М -1999.

12. Маркелов А.Є. Методи та моделі прийняття рішень. – К., 2003.

13. Междисциплинарный словарь по менеджменту / Общ. ред. С.П. Мясоедова.-М.: Дело, 2005. – 256 с.

14. Мескон М., Альберт М, Хедоури Ф. Основы менеджмента. /Пер. с англ. – М: Дело ЛТД, 2000.

15. Планкетт Л., Выработка и принятие управленческих решений, М.: «ПРИОР» 1998 г.

16. Полуянова О.І. Розвиток методів аналізу і планування в акціонерному товаристві. – К., 2001.

17. Системи підпримки прийняття рішень/ В.Ф. Ситник, В.М. Гужва, В.М. Олейко. – К., Техніка, 2001.

18. Солонеу И.Л. Особливості прийняття управлінських рішень в умовах функціонування акціонерного товариства. – Харків, 2002.

19. Таха Х.А., 2005 Введение в исследование операций. Седьмое издание. Издательский дом «Вильямс», М. – 902 с. (Основной учебник по курсу)

20. Титова Н.Л. Разработка управленческих решений: курс лекций, – М., 2004

21. Фатхутдинов Р.А., Управленческие решения: Учебник. 4-е изд., перераб. И доп. – М.: ИНФРА-М, 2001 г.