Смекни!
smekni.com

Стратегія розвитку СП Кераміка на ринку України (стр. 5 из 15)

, (1.2)

де

i - процентна ставка, виражена десятеричним дробом (норматив дисконтування;

tp рік приведення витрат і результатів (розрахунковий рік);

t - рік, витрати і результати якого приводяться до розрахункового.

При умові приведення до року початку реалізації проекту маємо tp = 0 :

(1.3)

При позитивній величині норми процента на капітал iкоефіцієнт дисконтування завжди менше одиниці. Порівняння рівня прибутку на капітал з процентною ставкою - це одинзспособів обґрунтування ефективності інвестицій в спільному підприємництві. Крім чистого приведеного доходу для оцінки інвестиційних проектів використовуються показники:

· термін окупності (Ток);

· період окупності (Пок);

· внутрішня норма прибутковості (Вп);

· рентабельність .

Розглянемо зазначені показники докладніше.

Термін окупності показник, що відповідає на питання, за який термін можуть окупитися інвестиції в інноваційний проект. Цей показник враховує первинні капітальні вкладення.

У міжнародній практиці застосовується, в основному, період окупності. Під періодом окупність розуміють тривалість періоду, протягом якого сума чистих прибутків, дисконтованих на момент завершення інвестицій, буде рівна сумі інвестицій.

Внутрішня норма прибутковості - це розрахункова ставка процентів, при якій капіталізація прибутку, що отримується регулярно дає суму, рівну інвестиціям. Це означає, що інвестиції окупаються. Рекомендують відбирати ті проекти, внутрішня норма прибутковості яких не нижче за 15-20%.

Внутрішня норма рентабельності визначається як співвідношення ефекту і витрат на реалізацію проекту. Значення даного коефіцієнта , при якому проект вважається привабливим, повинне перевищувати умовну вартість капіталу інвестора. Зазвичай, мінімально припустима величина цього показника приймається більшою, ніж вартість капіталу з врахуванням ризику проекту.

Отже, в даному параграфі ми розглянули особливості оцінки економічної ефективності інвестицій. Ми можемо констатувати, що найбільш привабливим аспектом спільного підприємництва є забезпечення доступу до нових технологій, їх швидке освоєння в інтересах модернізації і реконструкції виробництва і прискорена їх комерціалізація; адаптування національного виробництва до умов світового ринку; розвиток співробітництва у сфері послуг на комерційній основі у формах лізингу, інжинірингу, консалтингу.

Висновки до розділу 1

Розглянувши теоретичні основи формування стратегії спільних підприємств ми можемо констатувати, що спільне підприємництво є однією з форм реалізації суперечливого процесу інтернаціоналізації виробництва та обігу. В межах спільного підприємництва проходить становлення міжнародних форм виробництва шляхом об'єднання в єдиному виробничому процесі інтернаціональних за своїм характером факторів робочої сили, засобів виробництва, інформаційних та інших ресурсів, які забезпечують процес відтворення.

Спільні підприємства характеризуються принаймні трьома головними відмітними ознаками: спільним майном, спільним управлінням та спільним розподілом прибутку й ризику. Сфера діяльності спільних підприємств досить широка і включає передвиробничу стадію (науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи, інформаційні послуги), процес виробництва товарів, збут і післяпродажне обслуговування, співробітництво в галузі фінансів, страхування, транспорту, туризму, надання інших послуг.

Офіційно визначеними пріоритетними завданнями для іноземного інвестування економіки України є:

· виробництво товарів широкого вжитку з орієнтацією на підвищення якості життя, культури споживання;

· структурна перебудова економіки, створення сучасної галузевої структури на основі технологічного оновлення виробництва;

· подолання залежності України від імпорту;

· створення ринкової інфраструктури для більш ефективного просування товарів до споживачів;

· реабілітація забруднених радіонуклідами територій.

Реалізація цих завдань переважно на технологічно - інноваційній основі може бути здійснена через залучення іноземних інвестицій до таких пріоритетних сфер і галузей економіки України, як: високотехнологічні наукоємні галузі - літако-, судно- і машинобудування; виробництво надміцних матеріалів, кераміки; електрозварювальне виробництво; енергозберігаючі технології.

Співробітництво у межах спільних підприємств передбачає не тільки залучення капітальних вкладень, матеріально-технічних та фінансових вкладень, але й сучасних форм організації та управління даними капіталами. Переймаючи досвід зарубіжних підприємств, вітчизняні фірми стають на шлях у напрямку до стабілізації. За подібних умов фірма в питаннях управління та координації виробничо-комерційної діяльності може використовувати не лише оперативне, а й стратегічне планування.

В умовах формування ринкових відносин найскладнішою проблемою матеріалізації нових наукових знань є процес передачі до виробничої сфери результатів наукових досліджень, у тому числі тих, що виконуються на міжнародному рівні. Посередником в цих процесах виступають спільні підприємства.

Розділ 2. Аналіз системи стратегічного управління ТОВ СП „Кераміка”

2.1. Загальна характеристика діяльності СП на ринку України

В якості бази дослідження виступає спільне українсько-німецьке підприємство “Кераміка”. Організаційна форма СП “Кераміка” - товариство з обмеженою відповідальністю (надалі ТОВ “Кераміка”).

Розмір статутного капіталу – 150 000 дол. США або 772 500 грн. (за курсом 5,15 грн. за долар США). Співвідношення часток засновників: українська сторона – 51%; німецька сторона – 49%.

Іноземні інвестиції та інвестиції українських партнерів, які мають вигляд внесків до статутного фонду Спільного підприємства, за домовленістю сторін оцінюються в іноземній конвертованій валюті (доларах США) та у валюті України на основі цін ринку України. Перерахування інвестиційних сум в іноземній валюті у валюту України здійснюється за офіційним курсом валюти України, визначеним Національним банком України.

Мета створення Спільного підприємства - це впровадження господарської діяльності для отримання прибутку шляхом розвитку в Україні виробництва і продажу якісної керамічної плитки як на території України, так і за її межами.

В майбутньому засновники сприятимуть розвитку підрозділів Спільного підприємства інших напрямків:

· виробництво керамічної сантехніки;

· виробництво та реалізація керамічних будівельних матеріалів.

Засновники сприятимуть розвитку науково-технічного потенціалу технічного центру Спільного підприємства, який буде залучений до світової науково-технічної мережі A&P Gmbh.

Спільне підприємство буде залучене до світової мережі постачання матеріалів та сировини A&P Gmbh з метою одержання їх на умовах споживання, а також буде користуватись послугами постачальників ТОВ „БудСан”.

Займається виробництвом плитка керамічної для камінів. Основна сфера застосування - благоустрій житлових і службових приміщень.

Плитка керамічна відрізняється високою якістю, довговічністю, надійністю в експлуатації, вона виробляється з екологічно чистої сировини. Художники підприємства пропонують кілька варіантів малюнків плитки. Мається патент № 13341 і сертифікат якості на плитку керамічну камінну. У перспективі передбачається розширити асортимент продукції: виготовляти керамічну декоративну полотнину і фонтани офісні.

Засновники Спільного підприємства:

ТОВ „БудСан”, яке створене і провадить діяльність відповідно до законодавства України (свідоцтво про реєстрацію N 1546 - 05741 АТ 17.03.1999 р. Ватутінська районна державна адміністрація м. Києва), має свій головний офіс за адресою: 03091 Україна, м. Київ, вулиця Гонти, 59.

Основна сфера ТОВ „БудСан” це реалізація керамічної та будівельної продукції. Підприємство стабільно працює на ринку з 1999р., має власні виробничі приміщення, які на момент створення СП не використовувались.

Внесок ТОВ „БудСан” в статутний фонд нового СП – виробничі приміщення та обладнання для забезпечення повного виробничого циклу керамічної продукції:

- загальна площа з будівлями в 24 га;

- цехи зі всіма необхідними для діяльностіі електро, тепло та водо-мережами та відкритим і вільним доступом до всіх видів транспорту.

- трудові ресурси.

Внесок ТОВ „БудСан” оцінюється в 393 975 грн. або 76 500 дол. США.

A&P Gmbh - компанія, яка створена і провадить діяльність відповідно до законів ФРН (реєстраційний номер 79-564889F), має свій головний офіс за адресою: Gьnter Str. 17, 04734 Waldheim.

A&P Gmbh – один з провідних виробників керамічної та кахельної продукції в Європі. A&P Gmbh має своє виробництво в Німеччині, Франції, Бельгії та Польщі. Її щорічний рівень продажу складає 985 млн. доларів США. Компанія займається виробництвом та реалізацією керамічної та кахельної продукції. A&P Gmbh отримала визнання як в своїй країні, так і за кордоном завдяки своїм науково-технічним досягненням.

Інвестиції A&P Gmbh робить у вигляді внеску в статутний фонд Спільного українсько-німецького підприємства в грошовій формі – 378 525 грн. або 73500 доларів США. Державна реєстрація інвестицій A&P Gmbh в Спільне підприємство “Кераміка” здійснюватиметься Київською міською державною адміністрацією протягом трьох робочих днів після фактичного їх внесення у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Протягом п'яти років від дати реєстрації Спільного підприємства A&P Gmbh та ТОВ „БудСан” реінвестуватимуть у розвиток Спільного підприємства частину прибутку, отриманого на вкладені інвестиції. При реінвестиціях прибутку, доходу та інших коштів, одержаних у валюті України, перерахування інвестиційних сум провадитиметься за офіційним курсом валюти України, визначеним Національним банком України на дату фактичного здійснення реінвестицій.