Смекни!
smekni.com

Стратегія розвитку СП Кераміка на ринку України (стр. 8 из 15)

В даний час виробництвом керамічної плитки в Україні займаються більш 10 спеціалізованих підприємств. За останні роки уведені великі потужності з використанням сучасного, як правило, імпортного устаткування. Як приклад можна привести ЗАТ „Велор” в Чернівецькій області, АТ „Кераміка” в Житомирській області. Також з використанням італійського устаткування на базі старих заводів практично заново створений АТ "Експериментальний керамічний завод" у Одеській області й АТ "Сокіл" у Дніпропетровській області.

Реконструкція старих виробництв і введення нових виробничих потужностей - відображення зростаючого попиту на керамічну плитку.

Звертає увагу випереджальний ріст випуску плитки для підлоги. Тут одним з провідних підприємств є АТ "Сокіл", що використовує італійське устаткування фірми NASSETІ ETTORE S.p.A. Пігменти, матеріал для глазурування і дизайнерські розробки закуповуються у відомої іспанської фірми FRІTTA s.І. Шовкографічні машини фірми SІMEK S.p.A. дозволяють випускати плитку широкої колірної палітри з матовою, напівматовою і глянцевою поверхнею.

У 2003 році введені в лад дві лінії по виробництву плитки для підлоги на ЗАТ "Велор", призначені для вітальні, кухні, коридору, холу.

ЗАТ "Будфарфор" (м. Донецьк) також постійно веде реконструкцію виробництва, працюючи з провідними італійськими виробниками устаткування для кераміки (фірмами SІTІ, SACMІ, TSC, BCF і ін.). Розробка нових сучасних дизайнів проводиться разом з фірмами FERRO і COLOROBBІ, видаткові матеріали, що визначають якість покриття і дизайну, закуповуються у відомих виробників, у числі яких BASF, HERAEUS, GLAZURA. Усе це дозволило більш ніж у 2 рази збільшити обсяг продукції, що випускається - від 1604,1 тис. м2 у 2002 році до 3374,8 тис. м2 у 2006 році.

Визначимо динаміку ринку керамічної плитки, на якому працює ТОВ „Кераміка”. Для визначення динаміки ринку розраховується показник динаміки ринку (Tm) по обсягах ринку на кінець аналізованого і базисного періодів (V'm і Vm) і тривалість періоду (t):

.

Вважають, що темп росту, його максимальна і мінімальна границі лежать у межах 140 і 70% у рік. Тому, якщо Tm > 1.4, то ринок знаходиться в стані прискореного росту, при зміні Tm від 1.4 до 0.7 ринок проходить стан позиційного росту, стагнації і згортання, якщо Tm < 0.7, то очікується криза ринку.

Розрахуємо динаміку ринку станом на 01.01.2007р. (джерело фактологічного матеріалу – маркетингова агенція „Юкрейн маркетинг рісьорч”)

Tm = 5120 – 4340 / 4340 * 12/12 + 1 = 1,18

По динаміці ринку розраховуються показники інтенсивності конкуренції (Ut). Можна приймати, що якщо Tm > 1.4, то Ut = 0; при 0.7 < Tm < 1.4, Ut = (1.4 - Tm)/ 0.7; якщо Tm = 0.7, то Ut = 1.

0,7 < 1,18 < 1,4 отже Ut = (1,4 – 1,18) / 0,7 = 0,3

Показник інтенсивності конкуренції в даному випадку характеризує гостроту конкуренції, так при Ut = 1 конкуренція максимальна. Ми отримали значення показника інтенсивності конкуренції на рівні 0,3, отже конкуренція на ринку є далеко не „гострою”.

Вплив економічного середовища на діяльність підприємства проаналізовано в таблиці 2.4. Дані отримано експертним методом, джерело – маркетингова агенція „Юкрейн маркетинг рісьорч”.


Таблиця 2.4

Вплив економічного середовища на діяльність ТОВ „Кераміка

Фактори середовища Важливість для галузі Вплив на компанію Напрямок впливу Ступінь важливості для компанії
Загальний рівень економічного розвитку 3 3 -1 -9
Система оподатковування і якість економічного законодавства 3 3 -1 -9
Рівень розвитку конкурентних відносин 2 3 -1 -6
Масштаби урядової підтримки галузі 2 2 +1 4
Загальна кон’юнктура національного ринку 2 2 -1 -4
Розміри і темпи зміни розмірів ринку 3 3 +1 9
Розміри і темпи росту сегментів ринку відповідно до інтересів компанії 2 3 +1 6
Стан фондового ринку 1 1 -1 -1
Інвестиційні процеси 3 3 +1 9
Ставка банківського відсотка 3 1 -1 -3
Система ціноутворення і рівень централізованого регулювання цін 1 1 +1 1
Вартість землі 2 2 -1 -4

Як видно з наведеної таблиці, фактори економічного середовища справляють як негативний так і позитивний вплив на діяльність ТОВ „Кераміка”. При цьому найбільший позитивний вплив мають наступні фактори:

· розміри і темпи зміни розмірів ринку;

· розміри і темпи росту сегментів ринку відповідно до інтересів компанії;

· інвестиційні процеси.

А найбільший негативний вплив справляють фактори:

· загальний рівень економічного розвитку;

· система оподатковування і якість економічного законодавства;

· рівень розвитку конкурентних відносин.

У деяких теоріях природно-екологічні фактори займають одне з провідних місць. Основною причиною, що пояснює таке відношення до природного середовища в цих теоріях, є теза про те, що розвиток підприємництва стримується обмеженістю ресурсів проте для діяльності ТОВ „Кераміка” вплив факторів даної групи не носить суттєвого характеру.

Вплив науково-технічних факторів виявляється в загальносвітові тенденції розвитку електронних засобів комунікації, що впливає на діяльність компанії. Фактори науково-технічного середовища проаналізовані в таблиці 2.5.

Таблиця 2.5

Вплив науково-технічного середовища на діяльність ТОВ „Кераміка

Фактори середовища Важливість для галузі Вплив на компанію Напрямок впливу Ступінь важливості для компанії
Поява "технологічних проривів" 3 3 +1 9
Скорочення чи продовження життєвого циклу технологій 2 2 +1 4
Питома вага наукомістких технологій у виробництві 2 2 +1 4
Вимоги до науково-технологічного рівня виробництва, що забезпечують конкурентноздатність 2 3 +1 6
Вимоги до кваліфікації кадрів 3 3 +1 9
Вимоги до науково-технічного рівня конкурентноздатної продукції 2 2 +1 4

Науково технічне середовище впливає на діяльність компанії, що порозумівається особливістю сфери діяльності компанії. Серед факторів, що справляють найбільший позитивний вплив, слід зазначити:

· поява "технологічних проривів";

· вимоги до кваліфікації кадрів.

Політико-правові фактори завдають найбільше істотний вплив на діяльність компанії особливо в перехідних економіках, якою є економіка України. Вивчення цих факторів повинне зосереджуватися на з'ясуванні того, як уряд і законодавчі органи відносяться до розвитку тієї чи іншої галузі національної економіки, які зміни в законодавстві і правовому регулюванні можливі в результаті прийняття нових законодавчих актів. Політико-правове середовище ТОВ „Кераміка” представлене в таблиці 2.6.


Таблиця 2.6

Вплив політико-правового середовища на діяльність компанії

Фактори середовища Важливість для галузі Вплив на компанію Напрямок впливу Ступінь важливості для компанії
Відношення держави до власності 2 2 -1 -4
Політична стабільність у державі 3 3 -1 -9
Характер відносини держави до галузі 3 3 -1 -9
Рівень регулювання і контролю з боку держави 3 3 -1 -9
Політика держави в підготовці кадрів для галузі 3 3 +1 9
Митна політика держави 2 2 +1 4
Закони і нормативні акти 3 3 -1 -9
Ефективність правової системи 2 3 -1 -6
Практична реалізація законодавства 2 3 +1 6
Ступінь ретельності дії всіх правових норм 2 2 -1 -4

Аналіз показує, що політико-правове середовище має загальний негативний вплив на діяльність компанії. Серед позитивних факторів слід зазначити деяку лібералізацію митної політики в комплексі з її практичною реалізацією, а також наявність авторитетних навчальних закладів в галузі комп’ютерної та радіотехніки.

Вплив демографічного фактора ТОВ „Кераміка” на діяльність зведено в таблиці 2.7


Таблиця 2.7

Вплив демографічного середовища на діяльність компанії

Фактори середовища Важливість для галузі Вплив на компанію Напрямок впливу Ступінь важливості для компанії
Чисельність населення 2 1 -1 -2
Територіальне розміщення 3 3 +1 -9
Міграції 1 1 -1 -1
Рівень урбанізації 2 1 -1 -2
Народжуваність 2 2 -1 -4
Старіння 2 1 -1 -2
Смертність 2 1 -1 -2
Кількість потенційних споживачів 3 3 +1 9
Кваліфікаційні характеристики робочої сили 3 2 +1 6
Традиції і культурні цінності, рівень освіти 3 2 +1 6
Відношення до іноземців 3 1 +1 3

Проведений аналіз впливу демографічного середовища на діяльність компанії показує, що досить суттєвим є вплив на діяльність такого фактору як кількість потенційних споживачів та територіальне розміщення.