Смекни!
smekni.com

Структура керування підприємством (стр. 5 из 7)

- пакувальні;

- поліграфічні;

- дизайнерські.

Визначити кожен вид просто. Пакувальні картони призначені для виготовлення тари й упакування, тому повинні відповідати основним вимогам: висока твердість, каркасність, бар'єрні властивості, міцність. Середній шар пакувальних картонів виготовляють з деревної маси і макулатури. Це дає можливість знизити вартість картону без погіршення його бар'єрних властивостей. Типова структура таких картонів має кілька шарів:

- крейдований - один або кілька шарів меловання;

- верхній - один або кілька шарів якісної сировини;

- середній — досить товстий шар з дешевої сировини;

- нижній — один або кілька шарів якісної сировини.

Загальне правило: якість сировини зменшується з верху до середнього шару і збільшується від нього вниз.

Картони, що містять макулатуру, трохи дешевше, однак вони, менш тверді.

Целюлоза підвищеної міцності використовується для збільшення твердості, міцності і вологостійкості. Якість цього або іншого сорту картону характеризується сукупністю його споживчих властивостей: друкованих, жорсткостних, бар'єрних.

Поліграфічні картони мають або зовнішній крейдований шар, або двостороннє мелування призначені для багатобарвного друку і використовуються для виготовлення поліграфічної продукції: буклетів, папок, листівок, а також дорогого упакування. Вони мають більш низьку твердість, зате мають більш якісний склад, високу білизну і гарні друковані властивості.

Дизайнерські картони - найдорожчі сорти, вони відрізняються розмаїтістю фактури поверхні і кольорів.

Недолік цієї класифікації коробкових картонів - можливість при бажанні використовувати кожен вид у сфері застосування іншого. Так, поліграфічні картони часто використовуються для виготовлення високоякісного престижного упакування, а деякі якісні сорти пакувального картону по показниках цілком придатні для багатобарвної поліграфії.

Європейські виробники найчастіше користуються класифікацією картонів по способу виробництва. Виділяють три основних сорти, що відповідно мають абревіатуру SBB (SBS), FBB, і WLC.

Пакувальні засоби виготовляються з використанням допоміжних матеріалів:

· провід, сталева стрічка – для зшиття ящиків;

· полівінілацетатна дисперсія – для склеювання ящиків;

· фарба – для нанесіння художнього оздоблення на ящиках;

· поліпропіленова стрічка – для обв’язування кіп.

Для забезпечення необхідної індустріалізації і підвищення продуктивності праці, а також для збільшення об"єму виробництва виробів з картону і гофрокартону найбільш широке поширення одержало виробництво картонних заготівель і виготовлення тари за технологією приведеної нижче.

В залежності від необхідності виготовлення того чи іншого виду продукції на виробництві ТОВ "Пол-Ексім" застосовуються технологічні процеси № 1 або №2.

Технологічний процес № 1 виробництва ящиків з картону і гофрованого картону містить у собі :

1. Прийом вхідної сировини , розвантаження автотранспорту з укладанням картону на піддони і переміщення його в складську зону картонажного цеху.

2. Доставка вхідної сировини – картону за технологічною схемою виробництва планується критим автомобільним транспортом, призначеним для перевезення вантажів і обладнаним відповідно до правил автоперевезень.

3. Розвантаження картону, доставленого автомобільним транспортом, провадиться вручну, з укладанням у стопи на плоскі універсальні піддони.

Складським, гідравлічним візком, стопи і рулони картону встановлюються в складській зоні картонажного цеху, з урахуванням розмірів, марки і класу картону, що надійшов.

4. Виготовлення картонного крою з картону провадиться на рольовому верстаті з використанням штанц-форм. Штанц-форми виготовляються індивідуально відповідно до нормативно-технічної документації або робітників креслень на ящик, а також для конкретних видів продукції.

Рольовий верстат складається з плоско-паралельного столу, обладнаного двома фрикційними валами, що тягнуть. Верхній з яких, оснащений поліетиленовою стрічкою у виді труби.

Працюють на верстаті, у залежності від завантаження, 2-4 верстатника. У процесі роботи робітник, з підвезеної в робочу зону стопи картону, бере лист і укладає його на штанц - форму, розташовану на одній з половини робочого столу верстата.

При необхідності роботи з картоном марки КТ і КТП, картон попередньо кроїться на заготівлі під відповідну штанц-форму.

Уключивши верстат кнопкою "Пуск", робітник тримає рукою лист картону на штанц-формі до контакту його з фрикційними валами, переходить на іншу половину столу по напрямку руху штанц-форми. Після виходу форми з валів, робітник кнопкою "Стоп" зупиняє рух і верстат виключається. Знявши зі штанц-форми картонний крій і очистивши форму від обрізків картону, робітник укладає на штанц-форму лист картону і дотримує його рукою. Верстат обладнаний реверсивною системою мотор – редуктора, направляє штанц – форму і лист картону в робочі вали вже в зворотному напрямку.

Верстат оснащений системою захисту приводних валів, аварійними "Стопами" на кожнім робочому місці, крім цього аварійними турнікетами робочої зони. Досить безпечний у роботі і дозволяє використовувати на робочих місцях працівників, що пройшли відповідне навчання і здали екзамен з техніки безпеки.

Виготовлений на рольовому верстаті картонний крій, зшивається на проволокошвейних машинах або склеюється, далі пакетується в стоси і складується на плоскі універсальні піддони в складській зоні готової продукції.

Розкладка обладнання технологічного процесу наведена на схемі №1а.

Технологічний процес № 2 виробництва ящиків з картону і гофрованого картону містить у собі :

1. Прийом і збереження сировини.

1.1 Картон, гофрокартон для виробництва тари й упакування транспортують усіма видами транспорту, з огляду на його захист від коливань вологості і температури, від атмосферних опадів і прямих сонячних променів. Аркуші картону (заготовки з гофрокартона) укладають у стоси на піддони і зберігають у складському приміщенні, захищеному від впливу атмосферних опадів, ґрунтової вологи і сонячних променів.

Стоси з заготовками повинні бути висотою не більш 3м.

2. Виробництво упакування.

2.1 Виробництво транспортного прямокутного або багатокутного упакування (тари) здійснюється з гофрованого або склеєного картону.

Спочатку провадиться розкрій картону, подовжнє різання полотнини або аркушів і нанесення ліній рильовки.

Нанесення повздовжньо-поперечних ліній рильовки і просічки клапанів заготівлі може здійснюється на спеціальному устаткуванні, на слоттирі (поз.9 схема 2) який має пару різальних і рильовочних інструментів або поопераційно на рильовочно-різальному (поз.10,11 схема 2) і просічному верстаті (поз. 1,2 схема 2).

Така технологія застосовується для виготовлення звичайних чотирьохклапаних ящиків.

Інша технологія виготовлення транспортного упакування (тари) передбачає використання заготівель, що висікаються з гофрованого або склеєного картону на рольовому пресі (поз.12,13 схема 2) з використанням штанц-форм. Штанц-форми виготовляються індивідуально відповідно до нормативно-технічної документації або робочих креслень на конкретний ящик.

Виготовлений крій надалі зшивається на проволокошвейній машині (поз. 5,6,7,15 схема 2) або склеюється на напівавтоматі для склейки ящиків (поз.3 схема 2).

На готовий зшитий або склеєний ящик наноситься однобарвний друк на флексографічній машині (поз. 8,14 схема 2) водорозчинними фарбами.

Потім ящики збирають у пачки по 20 – 25 шт. і обв'язують поліпропіленовою стрічкою на напівавтоматичній пакувальній машині (поз.4 схема 2).

Пачки готових ящиків укладають на піддони і зберігають на складі до моменту відправлення споживачеві.

Розкладка обладнання технологічного процесу №2 наведена на схемі 2.

Схему технологічного процесу виготовлення виробів з картону та гофрокартону ТОВ „Пол-Ексім” наведено на схемі № 3.

Ящики з гофрокартону виробляються згідно індивідуальних креслень замовника або згідно технічним умовам ГОСТ 9142-90. В першому і в другому випадку робиться креслення ящику з вказівкою розмірів, це називається розкладка ящика (Додаток 4,5,6,7)

Собівартість виробів з картону складається з врахуванням:

1. вартісно-якісної групи сировини;

2. складності операційно-технологічного циклу;

3. накладних витрат:

а) орендна плата за приміщення та устаткування;

б) вартість електроенергії;

в) адмінвитрати;

4. заробіна плата працівників, безпосередньо виконуючих технологічні операції.

Норми витрат сировини, розраховані на підставі нормативів виходу пакувальної тари (2%) коректуються на підприємстві з врахуванням особливостей даного виробництва. Ціна формується з врахуванням собівартості продукції, рентабельності виробництва та рівня цін на даний проміжок часу на споживчому ринку.

Для ведення бухгалтерського обліку на підприємстві використовується програмний засіб - універсальна бухгалтерська програма "1С:Бухгалтерія"

«1С.Бухгалтерія» — універсальна бухгалтерська програма, що є найпоширенішою бухгалтерською програмою. «1С:Бухгалтерія» може бути налагоджена самим бухгалтером на особливості бухгалтерського обліку на своєму підприємстві, на будь-які зміни законодавства і форм звітності. Один раз освоївши універсальні можливості програми, бухгалтер зможе автоматизувати різні розділи обліку: касу, банк, матеріали, товари, основні кошти, розрахунки з організаціями, зарплату і т.д. За рахунок повного налагодження «1С.Бухгалтерія» успішно використовуються на малих підприємствах, у торгівлі, у бюджетних організаціях, у СП, на заводах і т.д.

Основні особливості «1С:Бухгалтерії»: