Смекни!
smekni.com

Структура керування підприємством (стр. 7 из 7)

Довідка про декларування валютних цінностей, доходів і майна, що належать резидентові України і знаходяться за її межами, або довідка про відсутність за межами України валютних цінностей і
майна.

Документи, що підтверджують право підприємства на користування офісними, виробничими і складськими приміщеннями.

Під згаданими документами маються на увазі договори закупівлі-продажу приміщень, оренди, безплатного користування і т.д., на підставі яких підприємство використовує свої площі.

Паспорта осіб, що внесені в облікову картку, з копіями сторінок паспорта, що містять зведення про ПІБ, серії, прописці, органі, що видав паспорт, і зразок підпису.

Документи, що підтверджують право підприємства займатися визначеними видами діяльності (ліцензії, патенти і т.д.)

Довідка державної податкової інспекції про постановку на облік підприємства як платника податків, зборів і інших обов'язкових платежів (форма № 4-ОПП)

Товари, що проходять через митний кордон України й інші предмети підлягають митному оформленню. Відповідно до діючого Митного кодексу ціль цієї процедури — забезпечення митного контролю, застосування засобів державного регулювання ввозу на митну територію України, вивозу за її межі і транзиту через територію України товарів і інших предметів. Вантаж вважається пропущеним через митний кордон України лише за умови одержання дозволу митниці на використання цього вантажу на митній території України або за її межами з метою, заявленої митному органові.

Декларування товарів і інших предметів, переміщуваних через митний кордон України, здійснюється шляхом заяви у встановленій формі (письмової, усної й ін.) точних даних про мету переміщення товарів і інших предметів, а також інших зведень, необхідних для проведення митного контролю і митного оформлення. Постановою КМУ від 09.06.97 р. № 574 було затверджене Положення про ВМД, застосовуване під час декларування суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності (юридичними і фізичними особами) товарів і інших предметів у межах зовнішньоекономічного обороту (Додаток 12).

Вантажна митна декларація (ВМД) — це заява, що містить зведення про товари й інші предмети, а також про транспортні засоби, про мету їхнього переміщення через митний кордон України, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежів. ВМД оформляється на товари, фактурна вартість яких перевищує суму, еквівалентним 100 доларам США. ВМД заповнюється на повну партію товарів (предметів) за умови, що для таких товарів (предметів) установлений той самий митний режим. Якщо партія включає товари (предмети), по яких установлений різний митний режим, заповнюється така кількість ВМД, що відповідає кількості цих режимів.

Але незалежно від фактурної вартості товарів ВМД оформлюється у випадках:

надходження товарів на митний ліцензійний склад (п.6.2 Положення про відкриття й експлуатацію митних ліцензійних складів, затвердженого наказом ГТСУот31.12.96р. № 592, зареєстрованим у Мінюсту України 20.01.97 р. № 5/1809);

митного оформлення товарів, що підлягають експортному контролеві (п.6.8 Порядку пропуску через митний кордон України і митного оформлення товарів, що підлягають експортному контролеві, затвердженого наказом ГТСУ від 20.01.99 р. № 38, зареєстрованим у Мінюсту України 05.02.99 р. № 73/3366);

увозу (пересилання) підакцизних товарів на митну територію України (п.1 і 2 накази ГТКУ від 17.01.96 р. № 18 «Про особливості митного оформлення підакцизних товарів, увезених на митну територію України суб'єктами підприємницької діяльності», зареєстрованого в Мінюсту України 24.01.96 р. № 36/1061);

надходження в Україну вантажів гуманітарної допомоги (п.4, 13 Інструкції про першочергове безкоштовне спрощене декларування гуманітарних вантажів, затвердженої наказом ГТСУ від 24.12.99 р. № 852,
зареєстрованим у Мінюсту України 06.01.2000 р. №2/4223).

Сам процес оформлення ВМД у залежності від багатьох факторів (оформлення поза місцем державної реєстрації суб'єкта ВЭД, необхідність підтвердження коду товару по Українському класифікаторі товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ВЭД) і сертифікації товару й ін.) може бути складним і тривалим. Час на проведення митного оформлення вантажу визначається кожною митницею окремо, з урахуванням характеру товару, обсягу товарної партії, а також у залежності від того, чи підлягає товар санітарному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному й іншому видам державного контролю. Митне оформлення може бути довершено тільки після проведення усіх видів контролю.

Для здійснення своєї господарської діяльності підприємство ТОВ "Пол-Ексім" здійснює купівлю та продаж товарів.

У деяких випадках для купівлі (продажу) будь-якого товару складається договір купівлі-продажу між підприємствами, де вказуються найменування Покупця та Продавця, їх юридичні адреси, найменування товару, його кількість, ціна та особливі умови купівлі (продажу) (Додаток 13). Згідно договору виписується рахунок на певну кількість товару (Додаток 14). Після оплати Покупцем товару на розрахунковий рахунок Продавця, Покупець має право отримати товар, для чого Покупець виписує довіренність на отримання товару (Додаток 16). При передачі товару Продавець виписує Покупцю накладну на отримання товару та податкову накладну (Додаток 14,15).

Основними постачальниками сировини з-за кордону є:

* ВАТ “Автосільмаш”, м. Орел, Росія – запчастини, 2,5 % від загальної суми придбаних товарів, матеріалів, послуг;

* ВАТ „Чебоксарський агрегатний завод”, м.Чебоксари, Росія – постачання запчастин, 5,1 % від загальної суми придбаних товарів, матеріалів, послуг;

* ВАТ „Світлогорський ЦКК”, м. Світлогорськ, Білорусь – постачання гофрокартонної сировини, або 23,6 % від загальної суми придбаних товарів, матеріалів, послуг.

Як видно з переліку постачальників ТОВ "Пол-Ексім" активно займається зовнішньоторгівельною діяльністю.

Основними споживачами виробів ТОВ "Пол-Ексім" є:

* ТОВ “Вітас;

* ВАТ “Житомирський лікерогорілчаний завод”;

* ТОВ „Інтерсофт”, м.Київ ;

* АТЗТ ЗТО “Полісся, м. Житомир;

* ТОВ “Каскад”, м.Житомир;

* ВАТ «Романівський склозавод», м.Романів;

* НВП «Антарія», м.Чабани;

* НВП «Діада», м.Житомир;

* Житомирська пересувна механізована автоколона, м.Житомир;

* Торговий дім «Романів», м.Житомир.

Схема № 1

Організаційна схема ТОВ "Пол-Ексім"

Директор

Зам. директора по фінансам

Зам. директора по виробництву

Головний бухгалтер

Начальник цеху

Бухгалтер

Цех

Відділ збуту

Відділ зовнішньо-екомічної діяльності