Смекни!
smekni.com

Управління реальними інвестиціями на підприємстві (стр. 16 из 18)

- спрощенню доступу до даних інформаційного поля таким чином, що це не вимагає спеціальної перепідготовки керівного складу підприємства для користування, з однієї сторони, та впорядкуванню цього доступу та забезпечення захищеності даних з іншого боку;

- підвищенню продуктивності праці, як за рахунок прискорення технологічного процесу, так і за рахунок швидкості та гнучкості переналадки на нові види виробів і нові режими операцій;

- розширенню номенклатури існуючих виробів або виконуваних робіт при одночасному зростанні міри змінності номенклатури виробів;

- зростанню різноманітності варіантів можливої поведінки організаційно-технічної структури, який обумовлюється переносом багатьох питань управління з верхніх рівнів на нижчі.

- кращу координацію внутрішньої діяльності шляхом оперативного розповсюдження більш інформативних та наочних засобів відображення і прийому-передачі повідомлень, що в свою чергу забезпечить ефективнішу взаємодію підрозділів - суміжників;

В результаті запровадження даної технології менеджери вищої ланки можуть ширше та чіткіше окреслювати перспективи на основі глобальної інтелектуальної обробки інформації. В свою чергу, менеджери нижчих ланок розширять свої повноваження за рахунок автоматичного узгодження їхніх рішень в інформаційній системі менеджменту без вимушеного погодження на вищих ланках управління.

Висновки:

Робота виконана згідно паставлених задач, одже, підсумовуючи зроблені дослідження можна зробити такі висновки:

1) розкрито необхідність, сутність та механізм управління реальними інвестиціями:

Потреба в здійсненні реальних інвестицій обумовлена необхідністю підприємства розширювати свою виробничу діяльність, оновлювати та вдосконалювати виробничу базу з метою утримання, зміцнення, виборювання нових позицій на ринку.

Реальні інвестиції – це вкладання коштів у реальні активи як матеріальні (основні та оборотні виробничі засоби, будівлі, споруди, обладнання, товарно-матеріальні цінності), так і нематеріальні ( патенти, ліцензії, “ноу-хау”, технічна, науково-практична, інструктивна, технологічна, проектно-кошторисна та інша документація).

Реальні інвестиції здійснюються у двох напрямках:

- Інвестиції в основний капітал забезпечують приріст матеріальних активів збільшення виробничих фондів.

- Інвестування оборотного капіталу необхідне для відтворювальних процесів у виробництві, сприяє його розширенню та збільшенню доходу.

Реальні інвестиції можуть здійснюватись за предметом: у матеріальні активи та інтелектуальну власність.

Суть механізму управління реальними інвестиціями розкриваєтся через

управління реальними інвестиційними проектами, яке реалізуєтся за фазами:

Передінвестиційна фаза; Інвестиційна фаза; Фаза експлуатації. Кожна з яких має свої етапи здійснення.

2) На практичному прикладі з СП “Укрроссталь” обрано пріорітетні напрямки інвестування:

«Укрроссталь» сплановано як комплексний виробничо-переробний заклад з повним циклом переробки металобрухту, як напівфабрикату, так і готового (роздрібненого та пакетованого) для вжитку та подальшої реалізації продукту.

Для підвищення обсягу переробки металобрухту та продажу його на міжнародному ринку СП «Укрроссталь» необхідно придбати високопродуктивне обладнання у німецької фірми «Metimo» GmbH.

Вдосконалення існуючого комплексу з переробки металобрухту надасть можливість підприємству збільшити обсяги експорту та інтенсифікувати просування зазначеного товару на світові ринки.

Для реалізації поставлених задач, визначено дві інвестиційні альтернативи:

а) Інвестувати у поліпшення характеристик існуючого устаткування та переробного процесу;

б) Інвестувати у принципове оновлення переробного процесу за допомогою нового обладнання та нових технологій.

3) здійснено розробку реального інвестиційного проекту:

Відповідно до визначених пріоритетних напрямків інвестування СП “Укрроссталь” розроблено інвестиційний проект модернізації обробного цеху для переробки металевого брухту. Згідно з даним проектом підприємство буде здатне переробляти до 2150 т. чорного та кольорового металобрухту на місяць та сортувати матеріал за 32 категоріями. Що відповідає вимогам цільового ринку по якості сортування та законодавчим вимогам безпеки при обробці кольорових металів.

Короткий зміст проекту: придбання високопродуктивного обладнання у німецької фірми «Metimo» GmbH. Та освоєння нової технології кисневої різки.

Джерелом фінансування обрано – кредит іноземних партнерів.

Джерелом погашення кредиту визначено – засоби від реалізації металлопродукцї підприємства.

Визначено фактори інвестиційної привабливості:

- технічний рівень і потужність виробництва;

- стабільність постачання сировини;

- коло ділових відносин з вітчизняними й іноземними фірмами;

- вихід на міжнародні ринки збуту;

- використання прямих форм оптової реалізації продукції;

В результаті розрахунків, визначено рівень рентабельності реалізації, після завершення реконструкції з установкою нового обладнання, він складе 33.0%; майна – 27.5%. Точка беззбитковості (обсяг реалізації продукції, продаж якої понад це значення буде приносити прибуток підприємству) знаходиться на рівні 16.7%.

4) проаналізувано привабливість інвестиційних альтернатив для вибору проекту для фінансування підприємством (таблиця 3.9.):

Таблиця 3.9.

Показники ефективності інвестиційних альтернатив

ПОКАЗНИК ПРОЕКТ А ПРОЕКТ Б
1. NPV 1535 5980,1
2. IRR 27,5 61,9
3. Термін окупності 6,58 3,68
4. АRR 1,02 1,57

1. Чистий дисконтований дохід (NPV) (інтегральний ефект) - величина позитивна й у проекту А и у проекту Б, за час здійснення проекту А складає 1535 тис. у.о., що менше, ніж у проекту Б на 74%.

2. Індекс прибутковості проекту (IRR) А складає 1,02 - це менше, ніж у проекту Б.

3. Строк окупності проекту А - 6,58 року, це, безумовно менше терміну реалізації проекту, але в проекту Б цей показник краще - 3,68 роки.

4. IRR проекту А - 27,5% перевищує заданий рівень прибутковості - 15%, але це значно менше, ніж у проекту Б.

5. Точка беззбитковості проекту Б має менше значення, ніж у проекті А. Це свідчить про те, що проект Б при меншому обсязі виробництва почне приносити прибуток.

6. Запас міцності проекту Б перевищує запас міцності проекту А на 11%.

7. Операційний важіль проекту Б нижче, ніж у проекту А, що краще в умовах нестабільної економіки.

8. Згідно даним графіків "аналізу чутливості NPV" можна зробити висновок , що проект Б менш чуттєвий до коливань факторів, ніж проект А.

На основі проведеного аналізу можна зробити висновок про більшу ефективність вкладення інвестицій у проект Б.

5) досліджено напрямки підвищення ефективності управління реальними інвестиціями за допомогою інформаційних систем з підтримки прийняття рішень:

Досліджено, що в сучасних умовах ведення бізнесу характерно зростаюча потреба в інформації, яка являється основою для прийняття рішень в управлінні;велика кількість обчислювальних та логічних операцій, які виконує управлінський персонал; можливість формалізації переважної більшості задач як в типових ситуаціях, так і при рішенні проблем в слабо структурованих або неструктурованих проблемах. Тому можливі такі напрямки підвищення ефективності управління реальними інвестиціями як:

-підвищення оперативності і поліпшення якості керування інвестиційним проектом;

-організація раціональних потоків інформації на підприємстві;

-своєчасне укладання достовірної звітності;

- усунення паралелізму і дублювання потоків інформації;

- удосконалення організаційної структури апарата керування.

До критеріїв, за якими здійснюють аналіз та вибір програмно­го забезпечення для управління проектами, відносять операційні критерії (функціональні можливості програмного забезпечення); критерії основних характеристик системи; критерії витрат жит­тєвого циклу програмного забезпечення.

Серед програмних засобів для календарно-сіткового плану­вання можна виділити такі дві групи продуктів: пакети для упоря­дкування розкладів проектів і комплексні системи.

На вітчизняному ринку представлені такі основні програмні продукти для календарно-сіткового планування та управління прое­ктами: Microsoft Prodject(2002, TimeLine 6.5, SpiderProject, Open Plan, Primavera Project Planner (P3).

В результаті вирішення поставлених задач, досягнута мета дипломної роботи - на основі аналізу економічної літератури та практичного матеріалу визначено основні напрямки ефективного управління інвестиціями, поглиблено розуміння особливостей інвестування в реальні активи, відпрацьовані способи економічного аналізу інвестиційних проектів і способів його фінансування з використанням відповідних методів оцінки, для підготовки управлінського рішення про доцільність включення проекту в інвестиційний план (бюджет капіталовкладень) підприємства. Розглянуто шляхи підвищення ефективності управління реальним інвестиційним проектом на підрпиємстві.

Література:

1. Конституція України –К.: Преса України, 1997. – 80 с.

2. Господарський кодекс України. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – 304 с.

3. Закон України «Про інвестиційну діяльність» від 18 вересня 1991 р.

4. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22 травня 1997 р.

5. Закон України “Про цінні папери і фондову біржу” від 14 липня 1994 р.

6. Закон України “Про підприємства в Україні” від 17 червня 1995 р.

7. Закон України “Про режим іноземного інвестування”

8. Білик М.Д. Форми інвестицій державних виробничих підприємств та їх розвиток в сучасних умовах // Фінанси України. – 1998. - № 4. – С. 7-19.