Смекни!
smekni.com

Управління реальними інвестиціями на підприємстві (стр. 8 из 18)

Для підвищення обсягу переробки металобрухту та продажу його на міжнародному ринку СП «Укрроссталь» має намір придбати високопродуктивне обладнання у німецької фірми «Metimo» GmbH. Та освоїти нову сучасну технологію кисневої різки.

Вдосконалення існуючого комплексу з переробки металобрухту надасть можливість підприємству зменшити собівартість виробництва, ефективність переробки, а одже і збільшити обсяги експорту, та інтенсифікувати просування зазначеного товару на світові ринки.

5) Досвід експортної діяльності

На сьогодні СП «Укрроссталь» має намір розширити свій експортний потенціал, отже, пошук фінансових ресурсів є одним з першочергових завдань.

Цінова політика є визначним методом проникнення на нові та закріплення на старих ринках збуту брухту чорних та кольорових металів. В умовах насиченості не тільки внутрішнього, а й ринків країн колишнього СРСР для проникнення на європейський та американський ринки фірма СП «Укрроссталь» проводить агресивну цінову політику, пропонуючи свою продукцію за цінами, на 3-5% нижчими, ніж ціни, що склалися на вітчизняному ринку (це можливо завдяки технології переробки брухту металів — таблиця 2.3).

Таблиця 2.3.

Номенклатура та ціни на продукцію СП "Укрроссталь"

Назва продукту Од. вим. Ціна, $ US
Брухт чорного металу кл. А тонн 115.00
Брухт чорного металу кл. Б-9 тонн 130.00
Брухт чорного металу кл. Б-18 тонн 165.00
Брухт чорного металу кл. Б-26 тонн 590.00
Брухт алюмінію кл. А тонн 420.00
Брухт міді кл. МО, Ml, М2, МЗ тонн 1125.00
Брухт на основі міді гр. III тонн 470.00
Брухт на основі міді гр. IV тонн 870.00

Головними споживачами продукції СП «Укрроссталь» є переважно фірми Західної Європи, а також США, з якими укладені відповідні контракти на загальну суму 18,6 млн. дол. на період з 2-3 кварталу 1999 по 2000р. (табл. 2.4.). У 1999 році планується розширення експортної діяльності, звуження діяльності на внутрішньому ринку (внаслідок зростання неплатежів вітчизняних споживачів).

Вітчизняними споживачами в Києві та Київській області є Броварський завод порошкової металургії, Державний броварський завод алюмінієвих будівельних конструкцій, завод «Транс-сигнал», Київське виробниче об'єднання ім. Артема, завод «Більшовик».

Цільовим ринком для СП «Укрроссталь» є ринки переробки відходів металургійної промисловості та брухту країн EC і, зокрема, Німеччини та Італії. З середини 1996 p. продовжує зростати попит на продукцію металургійної промисловості на внутрішніх ринках Німеччини та Італії. Стала кон'юнктура підтримає високий попит на брухт не тільки у цих державах, а й в інших країнах EC. У 1997 p. попит на сталеву продукцію у країнах EC зріс на 28%, у Німеччині — на 21,5%, у Італії — на 18,7%, у третіх країнах— на 13,5%. Перелік споживачів наведений у таблиці 2.4.

У вересні 1998 p. імпорт сталевої продукції та металобрухту країни EC збільшився у порівнянні з тим же періодом 1997 p. на 31%. У галузевому розрізі: спад ділової активності у галузі будівництва компенсується зростанням закупок сталевої продукції машинобудівною (3,5%) та електротехнічною (5,5%) галузями.

Таблиця 2.4.

Перелік контрактів з головними споживачами продукції СП "Укрроссталь"

№ п/п Споживачі Обсяг продажу, $ US
1 Фірма «Penon Industrial Corp.» Німеччина 2.450.000
2 Фірма «Edelstal Risailin GmbH» Німеччина 800.000
3 Фірма «Shrott Wetze! GmbH» Німеччина 875.000
5 Фірма «Rivper GmdH & C°» Німеччина 250.000
6 Фірма «Grashor Handels GmdH» Німеччина 900.000
7 Фірма «Gimex GmbH» Німеччина 425.000
8 Фірма «Colmetal Kabiango» Італія 600.000
9 Фірма «Nikel Lege s.p.a.» Італія 700.000
10 Фірма «Sacal» Італія 900.000
11 Фірма «Form s.r.1.» Італія 300.000
12 Фірма «Urallois Ltd» Італія 520.000
13 Фірма «Forelli Pietro s.n.s.» Італія 875.000
14 Фірма «Metalurgika S. Marco s.p.a.» Італія 800.000
15 Фірма «Metalurgika Sidneo s.p.a.» Італія 900.000
16 Фірма «Karbogizze s.a.» Італія 800.000
17 Фірма «Valsabbina metalli s.r.1.» Італія 900.000
18 Фірма «Rodstoun Trading l.l.c.» Угорщина 2.200.000
19 Фірма «Bartly Group Inc.» Угорщина 1.630.000
20 Фірма «Eastern Impex l.l.c.» США 550.000
21 Фірма «Caesar Holding Ltd» Швейцарія 100.000
22 Фірма «Jazidggi Demir», Туреччина 300.000
Разом 18.600.000

Стратегія виходу та освоєння нових ринків для СП «Укрроссталь» полягає у диференційованому підході до їх вибору. Вже зараз керівництвом СП «Укрроссталь» було підписано контракти та розпочато просування продукції в США, Швейцарію, Туреччину (частка збуту по країнах показана на рис 2.5.).

Рис. 2.5. Частка покупців продукції “Укрроссталь” по країнах

6) Конкуренти СП "Укрроссталь"

Фірми, які працюють на ринку торгівлі металобрухтом, поділяються на три основні категорії.

До першої категорії (А) належать компанії, що були створені з минулих союзних підприємств заготівлі брухту. Але навіть маючи кращі стартові умови (ділові зв'язки, систему збуту, знання ринку тощо) вони не змогли реструктуризуватися та втратили момент для розвитку і сьогодні по своїм «номінаціям» не входять до групи лідерів.

Другу категорію (Б) складають фірми, що створені при великих промислових або транспортних підприємствах та гарантовано одержують значні обсяги брухту (списане обладнання, вагони та інше). Сюди також входять спеціалізовані організації, що працюють з військовим обладнанням, перетворюючи його на брухт. Але чорний брухт військового походження іноземні покупці закуповують невеликими партіями зі значними витратами на експертизу, а металобрухт кольорових металів через значний вміст отруйних компонентів потребує сортування.

До третьої категорії (В) входять фірми, що прийшли у цей бізнес з інших ринків, успішно освоїли тонкощі ринку та утримують лідерство як по обсягах продажу, так і по освоєнню перспективних методів роботи. СП «Укрроссталь» належить до третьої категорії.

Київське та Харківське підприємства мають дуже високі накладні витрати. Одеське та Херсонське підприємства працюють на застарілому обладнанні та мають дуже великі витрати на електроенергію. Донецьке та Запорізьке підприємства з переробки металобрухту займають провідні позиції, але вони мають велику заборгованість по розрахунках з бюджетом та постачальниками.

Конкурентами СП «Укрроссталь» на внутрішньому ринку є підприємства системи «Вторчормет» (Києва, Донецька, Харкова, Херсона, Запоріжжя, Одеси), Артемівське AT «Азом», АТЗТ «Інтерсплав», СП «Сплав», СП «Alliant Kiev». Фізично та морально застаріле обладнання більшості вказаних підприємств, що були введені в експлуатацію більш як 20 років тому, не здатне конкурувати із сучасним обладнанням передових українських та закордонних переробників металобрухту.

На ринках Західної Європи є багато метало- та брухтопереробних фабрик, але невеликої потужності, що мають певну стабільну базу клієнтів; тенденції до активної експансії на ринку у них відсутні.

Підприємства східноєвропейських країн мають економічний стан менш стабільний, але продукція, яку вони виробляють, має менший потенціал для цінової конкуренції у порівнянні з можливостями СП «Укрроссталь».

7) Стратегія просування

Основою маркетингової політики СП «Укрроссталь» є використання системи прямих зв'язків із споживачами, що забезпечує максимальну обізнаність широкого кола потенційних споживачів з усім спектром товарів.

Фірма планує використовувати такі методи просунення свого товару:

· цінове стимулювання майбутніх посередників;

· доступність для більшості потенційних покупців;

· прямі контракти, агентські угоди.;

· робота з незалежними посередниками;

Підсумовуючи наведений матеріал необхідно наступні положення:

«Укрроссталь» сплановано як комплексний виробничо-переробний заклад з повним циклом переробки металобрухту, як напівфабрикату, так і готового (роздрібненого та пакетованого) для вжитку та подальшої реалізації продукту.Для підвищення обсягу переробки металобрухту та продажу його на міжнародному ринку СП «Укрроссталь» має намір придбати високопродуктивне обладнання у німецької фірми «Metimo» GmbH.

Вдосконалення існуючого комплексу з переробки металобрухту надасть можливість підприємству збільшити обсяги експорту та інтенсифікувати просування зазначеного товару на світові ринки.

Розроблюється два альтернативних реальних інвестиційних проекти:

1. Інвестувати у модифікацію існуючого устаткування та переробного процесу;

2. Інвестувати у модернізацію переробного процесу за допомогою нового обладнання та нових технологій.

2.2.Складання бізнес-плану реального інвестиційного проекту

СП “Укрроссталь”

Відповідно до поставленої мети дослідження, розглядатиметься саме процес планування та реалізацій інвестиційного проекту, як складової частини будь-якої економічної активності.

1) Характеристика виробничої програми підприємства СП “Укрроссталь”

Відповідно до визначених пріоритетних напрямків інвестування СП “Укрроссталь” розроблено інвестиційний проект модернізації обробного цеху для переробки металевого брухту. Згідно з даним проектом підприємство буде здатне переробляти до 2150 т. чорного та кольорового металобрухту на місяць та сортувати матеріал за 32 сортами. Що відповідає вимогам цільового ринку по якості сортування та законодавчим вимогам безпеки при обробці кольорових металів.