Смекни!
smekni.com

Розробка стратегії маркетингової діяльності ВАТ Березівські мінеральні води (стр. 2 из 4)

Кадровий зріз

Організаційна структура ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" з чотирьох основних підрозділів, в яких працює в цілому 243 людини.

Для організації, що масово випускає товари для споживчого ринку та має досить великий штат працівників, доцільно враховувати показник якісного забезпечення кадрами підприємства, який можна розрахувати по формулі:

,

де

– фактична сумарна кількість фахівців, що посідають посади відповідно до штатного розкладу;

– чисельність особового складу кадрів фахівців по штатному розкладу.

К кач = 237 / 243 * 100 = 97,5 %

При даній кількості працюючих, цей показник можна вважати досить високим, що забезпечує ефективність виробничого процесу та прибутковість підприємства.

Виробничий зріз

ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" виробляє мінеральну газовану воду і безалкогольні напої, та реалізує свою продукцію під власною торговою маркою.

При підприємстві діє спеціалізована лабораторія, що здійснює контроль якості і чистоти розлитої мінеральної води. Це гарантує споживання високоякісної продукції, яка сприяє поліпшенню здоров'я споживача.

Підприємство випускає наступний асортимент продукції:

· Мінеральна газована вода "Березівська";

· Газована мінеральна вода з соком різних фруктів "Сік + Березівська";

· Безалкогольні газовані напої на основі мінеральної води "Березівська".

Розрахуємо зменшення собівартості продукції від впровадження більш економічних технологій виробництва в поточному році, використовуючи дані таблиці 2, за формулою:

,

де,

,
- собівартість i – го виробу в базовому і плановому періодах, грн.;

- об'єм випуску i – го виробу в поточному періоді, шт.;

т – число виробів, що випускаються.

Таблиця 2 – Обсяги виробництва.

Найменування продукції (виду продукції) Одиниця виміру Обсяг виробництва в натуральних одиницях за поточний період Собівартість річного випуску за звітний період (тис.грн.) Собівартість річного випуску за минулий період (тис.грн.)
Безалкогольнi напої тис. дал 377 1213,2 2921,7
Мiнеральна вода тис. дал 1197 9656,0 9745,2
10869,2 12666,9

∆Пс = (2921,7 – 1213,2) + (9745,2 – 9656,0) = 1797,7 тис. грн.

Відтак економія при використанні нових технологій по відношенню до суми собівартості складає досить велику суму, що безпосередньо може сприяти покращенню фінансового стану підприємства та розширенню виробництва.

Продукція підприємства ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" проходить наступний виробничий цикл:

- Видобуток мінеральної води з розташованих на території підприємства технічно оснащених джерел;

- Контроль якості води, що проводиться, в спеціальній лабораторії;

- Газування мінеральної води;

- Виробництво безалкогольних напоїв з мінеральної води і їхнє газування;

- Розлив мінеральної води і напоїв у фірмову тару, з фірмовою етикеткою;

- Упаковка партій товару і відвантаження.

Фінансовий зріз

Фінансова звітність підприємства ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" складається в повному об'ємі відповідно до Закону України "Про бухгалтерський обліку і фінансову звітність в Україні".

Аналізуючи фінансову діяльність підприємства можна відзначити основні моменти:

· В звітному 2008 році отримало чистий прибуток від реалізації своєї продукції склав 15326,95 тис. грн.;

· Собівартість реалізованої продукції склала 10869,2 тис. грн;

· Прибуток підприємства від операційної діяльності склав 1905,75 тис. грн.

Відношення


представляє собою показник, що характеризує фінансову стійкість підприємства. У даному випадку, за умов, що власний капітал на 01.01.2009 р. становив 1641,0 тис. грн., а загальна сума пасиву 16838,0 тис. грн., воно дорівнюватиме:

1641,0 / 16838,0 = 0,097

Тобто підприємство можна вважати на даний момент за недостатньо фінансово стійке.

Відносна фінансова стабільність підприємства частково забезпечується відносною стабільністю у галузі. Кредитна політика по відношенню до підприємства достатньо сприятлива, що дає можливість виплачувати існуючий борг поступово. Позитивний і сам факт того, що заборгованість у декілька разів менше власного капіталу, що робить банкрутство при екстрених обставинах не небезпечним.

Організаційна культура підприємства

Організаційна культура підприємства для відкритого акціонерного підприємства "Завод "Березівські мінеральні води" – це насамперед традиції та культура праці співробітників, що склалася за час існування підприємства, та передається з покоління у покоління, а також це – висока вмотивованість праці відносно місії підприємства, що полягає у забезпеченні населення найнеобхіднішим – свіжою та цінною за своїми властивостями питною водою. На користь останнього свідчить и наявність в асортименті товару лінійки "Сік+Березівська", де використовуються натуральні фруктові соки. Тобто політика підтримки здоров’я нації стає одним з першочергових мотивів у роботі організації та її праг


1.2 Аналіз впливу чинників зовнішнього середовища організації

Аналіз зовнішнього середовища – необхідна дія, за допомогою якої, при розробці стратегічного плану, можна враховувати і контролювати зовнішні чинники, щоб визначити можливість зростання фірми або небезпеки для неї.

Економічне середовище. Для дослідження цього чинника необхідно аналізувати ситуацію в країні, безробіття, рівень інфляції.

Зараз в Україні складається хистке і нестабільне положення, що стосується всіх сфер діяльності. Ця обставина не обійшла і галузь, в якій працює підприємство "Завод "Березівські мінеральні води". Справа в тому, що, як говорилося раніше, мінеральна вода не є товаром першої необхідності для українського споживача, тому навіть незначне підвищення ціни може призвести до істотного зниження споживання. Це відбувається через украй низьку купівельну спроможність споживача, обумовлену названими чинниками.

При цьому в країні зростає інфляція що негативно позначається на цінах на закупівельні матеріали (тара, етикетки, устаткування).

Політико-правове середовище. Тут необхідно вивчити і передбачити наміри властей, розглянути вплив на організацію законодавчої бази держави.

Одним з несприятливих моментів є той, що, завдяки існуючому законодавству, виявляється істотний податковий тиск на підприємство, а виплати в цій сфері несумірні з можливостями підприємства.

Слід зазначити, що підприємство реалізує свою продукцію під власною торговою маркою "Березівська". Для цього підприємство отримало Свідотство на знак товарів і послуг 12571 від 07.06.1999. Це захищає продукцію заводу від підробок і гарантує високу якість продукції споживачу.

Політична обстановка в Україні не може не впливати на положення справ підприємства. при чому вона робить як непрямий, так і безпосередній вплив. Непрямий вплив полягає в тому, що через погіршення економічної ситуації в країні погіршився стан споживача – знизилася його купівельна спроможність. Пряме виражається в нестабільності, що з'явилася в останній час, і невизначеності. Нестабільність обмінного курсу національної валюти викликає втрати при продажу товару.

Науково-технічне середовище. В даній галузі науково-технічне середовище має свою специфіку. Оскільки діяльність підприємства фактично полягає в наданні споживачу можливості користуватися рідкісними природними ресурсами, коефіцієнт участі підприємства у виробництві самого продукту практично рівний нулю. В іншому ж підприємство забезпечує повністю заходи всієї решти, необхідні для передачі ресурсу споживачу. Всі основні технологічні новинки використовуються саме на цьому етапі. Це можуть бути такі аспекти:

– Дизайн і матеріал упаковки;

– Дизайн і матеріал етикетки;

– Технології механічного очищення мінеральної води;

– Технології розливу мінеральної води в тару;

– Технології і рецепти виготовлення безалкогольних напоїв.

Демографічне середовище. Якщо оцінювати, наскільки істотно впливають на ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" демографічні зміни в Україні, то можна сказати, що це один з важливих чинників, що дозволяє оцінювати приблизні об'єми продажів. Це відбувається тому, що обсяги закупівель посередників напряму залежать від попиту конкретних споживачів.

1.3 Аналіз впливу чинників мікросередовища

Мікросередовище організації включає ті найважливіші чинники, які безпосередньо впливають на організацію. Це середовище так само називають середовищем прямої дії. Вона включає постачальників, посередників, клієнтів і конкурентів організації.

Постачальники організації. Основний ресурс, необхідний для виробництва – вода, видобувається на території і за допомогою потужностей підприємства. Мінеральна вода, використовувана у виробництві здобувається з глибини більше 150 м. Інших постачальників цього ресурсу підприємства не визнає принципово.