Смекни!
smekni.com

Розробка стратегії маркетингової діяльності ВАТ Березівські мінеральні води (стр. 4 из 4)

Можливості Загрози
Висока якість продукції, що випускається, в сукупності з низькою ціною привертають велику частину споживачів. Власна сировинна база для виробництва основної продукції підприємства при зниженні витрат на виробництво дозволяє знижувати і робити більш конкурентоздатною ціну реалізації і збільшити прибутковість виробництва. Здійснення активної маркетингової політики керівництвом при невеликій кількості дійсно сильних конкурентів залучить нових споживачів. Непослідовне, поспішне ухвалення законодавчих актів дезорієнтує керівництво і негативно впливає на виробничі можливості підприємства. Нестабільність курсу гривни може понизити прибутковість виробництва через коливання цін на покупні матеріали, а підвищення цін на матеріали, упаковку, етикетки і інші супутні товари може викликати необхідність підвищення цін, що відсіє значну частину споживачів.
Низька платоспроможність українського споживача і низький рівень життя основної маси населення країни не дають можливості істотно підвищувати ціну. Не високий технологічний рівень виробничої бази обмежує можливості. Зниження цін конкурентами, при не достатньо широкому асортименті продукції може залучити значну частину клієнтів підприємства, а в сукупності з чинником недовір'я рекламі в ЗМІ може спричинити за собою провал маркетингової стратегії заводу.

4. Функціональні стратегії розвитку організації

Отже можна підвести підсумки проведеного в курсовому проекті аналізу діяльності підприємства ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" і сформулювати найбільш відповідну і ефективну стратегію.

Підприємство обирає стратегію посилення позицій на ринку, яка має на увазі поглиблення маркетингової діяльності. Що ж до основних методів боротьби, то в цьому плані вибирається лібералізація цінової політики.

Коротко функціональну стратегію розвитку підприємства ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" можна виразити в наступних пунктах:

1) В рамках маркетингової діяльності необхідно провести рекламну компанію, що включає а) розміщення реклами, направленої на конкретного споживача в засобах масової інформації (приблизно 27% від всіх маркетингових витрат), б) розміщення реклами на рекламних щитах і стендах (13%), в)розміщення реклами в транспорті і в магазинах (18%). Реклама, направлена на залучення посередників (г), буде складати 32% маркетингових витрат, і буде включати цільову розсилку пропозицій підприємства, акції і знижки для оптових покупців і т. п. д) Крім того 10% маркетингових витрат підуть на участь в різного роду ярмарках і конкурсах якості української продукції. Ці заходи плануються на 2010 – 2011 роки.

2) В рамках організаційної структури підприємства в першому півріччі 2010 року буде проведено підвищення кваліфікації працівників відділу збуту з метою отримання більш продуктивних результатів їхньої діяльності. Так само в цьому напрямі будуть свого роду нововведення: буде проведена робота по винайденню контрактів на поставки продукції підприємства з торговими точками Західної України, яка почнеться з другого півріччя 2010 року. Це забезпечить повне розповсюдження продукції у всіх регіонах країни.

3) Третьою складовою загальної стратегії підприємства є концепція стабілізації ціни на продукцію. Це можна буде здійснити за рахунок зниження витрат на виробництво. При цьому прибуток, якщо положення в монетарній політиці держави залишиться незмінним, зросте на 5 – 7%.


ЗаключенНЯ

Тематика курсового проекту передбачає дослідження діяльності харківського підприємства харчової галузі промисловості Відкритого акціонерного товариства "Завод "Березівські мінеральні води", яке і було системно і детально проведено. Були проаналізовані маркетинговий, виробничий, фінансовий і організаційний види діяльності заводу. Крім того, були проведені розрахунки основних показників виробництва в кожному зрізі. Проаналізовані сильні і слабкі сторони, можливості і загрози підприємства, за результатами чого була побудована матриця SWOT.

На завершення роботи, як розв'язання поставлених задач, була сформульована основна стратегія підприємства, представлена у вигляді послідовних заходів, виконання яких забезпечить ефективне подальше просування продукції фірми на ринок.

ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" є розвиненим, перспективним підприємством, що має широкий потенціал розвитку. Сформувавши стратегію цього підприємства, в якій були б закладені основоположні моменти діяльності, можна досягти високих маркетингових результатів.


список використаних джерел

1. Бандурин А. В., Чуб Б. А. Стратегический менеджмент организации. – М.: Приор, 2000

2. Герасимов В. В. Ценовая политика фирмы. – С.-П.: Финстатинформ, 1995

3. Голубков Е. П. Маркетинг. Словарь. М.: Дело, 2004. – 405с.

4. Макаренко М. В., Махалина О. М. Производственный менеджмент – М.: Приор, 1998

5. Менеджмент (конспект лекций). – М.: Проир-издат, 2004, 160с.

6. Мескон М. Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ. – М.: Дело, 2002. – 892 с.

7. Тренев Н. Н. Структура предприятия: диагностика и управление. М.: Приор, 2000 – 334 с.

8. Управление организацией. Учебник под ред. Поршнева А. Г., Румянцевой З. П., Соломатиной Н. А., – М.: ИНФА-М, 2001, 411с.

9. Фатхутдинов Р. А. Производственный менеджмент: Учебник для вузов. – М.: Банки и Биржи, ЮНИТИ, 2002. – 456 с.

10. Финансовый отчёт о деятельности ОАО "Завод "Березовские минеральные воды" от 15.12.2009, www.tribuna.net.ua


Додаток А


Додаток Б