Смекни!
smekni.com

Розробка стратегії маркетингової діяльності ВАТ Березівські мінеральні води (стр. 3 из 4)

Але все таки підприємство ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" вимушене закуповувати устаткування, тару, замовляти етикетки у сторонніх організацій. Постачальники такої продукції, з якими працює підприємство є давніми партнерами заводу. В світлі цього ніяких збоїв в поставках бути не повинне.

Посередники організації. Підприємство ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" обрало стратегію розповсюдження своєї продукції через широку мережу посередників. Рис. 2 показує схематично всі види посередників, що працюють на підприємство.

Рисунок 2 – Розподіл посередників організації

Клієнти організації. Основним споживачем продукції є населення країни. ціллю маркетингової стратегії підприємства є забезпечення цільового ринку споживачів якісною продукцією в належних обсягах. Для підприємства це означає підвищення об'ємів продажів при стимулюванні попиту серед населення.

Підприємство орієнтується на смаки і потреби масового споживача. Основне місцерозташування споживача – Східні, Південні і Центральні регіони України. В подальші плани входить вихід на ринки Західної України.

Через складну економічну обстановку протягом останніх років в країні мінеральна газована вода поки що так і не стала товаром масового споживання. Споживач достатньо чутливо реагує на зміни ціни реалізації товарів, вироблюваних на заводі "Березівські мінеральні води". Не дивлячись на це, все ж таки останніми роками спостерігається слабка, але позитивна тенденція зростання попиту на товари.

Конкуренти організації. Оскільки мінеральна газована вода як товар розрахована на великий обсяг споживання, а місткість Українського ринку в цій галузі достатньо велика, то відповідно підприємство ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" має достатньо багато конкурентів. Достатньо могутніми та такими, що представляють небезпеку є лише деякі з них.

У галузі серед методів конкуренції використовується більшою мірою цінова.

Можна назвати наступні основні конкуруючі організації для підприємства ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води":

· ТМ "Міргородська"

· НВЦ "Ордана"

· ТОВ "Пивзавод "Нова Баварія"

· Київський завод "Росинка"

"Миргородська" – одна з найвідоміших торгових марок мінеральної води в Україні. Досвід роботи підприємства на українському ринку достатньо великий. Продукція добре розрекламована серед споживача, хоча й має одну з найвищих цін.

Підприємство "Ордана" так само забезпечує добру рекламу своєї продукції. Основні недоліки продукції: невисока якість, відсутність характерних особливостей, невиразна упаковка, переважання великої розфасовки над дрібною в об'ємах продажів, висока ціна.

ТОВ "Пивний завод "Нова Баварія" порівняно недавно вийшов на ринок мінеральних вод і безалкогольних напоїв, тому його досвід роботи в цій області незначний. Якість продукції, що випускається, достатньо висока, хоча підприємство і не працює на власній сировині.

Київський завод "Росинка" спеціалізується на випуску газованої мінеральної води і великого асортименту безалкогольних напоїв різного складу. Асортимент продукції, що випускається, і є щонайбільшою перевагою підприємства над іншими виробниками, зокрема і підприємства ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води".

Можна також назвати деякі організації, що працюють в даній галузі, але не мають великої долі ринку:

-Приватне підприємство "Вода Роганська", перевагою якого є доставка продукції прямо до житлових будинків і в офіси, недолік полягає в обмеженості асортименту продукції;

-ТМ "Моршинская", багато в чому копіює імідж однієї з вищеназваних торгових марок;

-ТМ "Бонаква", характеризується невеликим асортиментом продукції і порівняно високими цінами;

-Грузинський завод мінеральних вод "Боржоми", продукція якого володіє найвищою якістю і лікувальними властивостями, але через надмірно високу ціну і віддаленість виробника, підприємство не може повністю контролювати певну частку ринку.

Нижче в Табл. 2 представлено рівень впливу найзначніших конкурентів на ринку м. Харкова на підприємство.

Таблиця 2 – Найвпливовіші конкуренти заводу

Найменування продукції Виробник Країна Ступінь дії
низька середня висока
Мінеральна вода "Миргородська" ТМ "Миргородська" Україна Х
Мінеральна вода "Ордана" НВЦ "Ордана" Україна Х
Мінеральна вода "Нова Баварія" ТОВ "Пивзавод "Нова Баварія" Україна Х
Мінеральна вода "Росинка" Київський завод "Росинка" Україна Х

Тобто найвищий безпосередній вплив на ринку Харкова на підприємство мають два виробника: ммінеральна вода "Миргородська" та мінеральна вода "Росинка".


2 Вироблення місії і цілей фірми

2.1 Місія організації

Керівництво підприємства визнає важливість формулювання місії організації для загального розвитку його діяльності, для вдосконалення рекламної стратегії, для кращої мотивації працівників заводу.

Виходячи з цього в даному курсовому проекті була вироблена місія ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води", виразима нижче в наступних пунктах:

- Підприємство прагне забезпечити українського споживача мінеральною газованою водою найкращої якості, яка б сприяла поліпшенню здоров'я як конкретного споживача, так і поліпшувала здоров'я всієї української нації в цілому.

- Продукція підприємства – результат глобальних природних процесів, що відбуваються на планеті Земля з моменту її виникнення в Сонячній системі. Місія підприємства відносно продукції полягає в тому, щоб надати до споживання продукцію в первозданному вигляді, що має найбільш цілющу дію.

- Ринок мінеральних вод і безалкогольних напоїв є одним з найрозвиненіших ринків харчової промисловості України. Це спонукає організацію постійно підвищувати якість продукції і послуг, що надаються.

- Основна цінність для організації – життя і здоров'я людини. Саме це спонукало підприємство просувати мінеральну газовану воду "Березівська", яка цілюще діє на організм людини і, зокрема на шлунково-кишковий тракт, допомагає при лікуванні інших захворювань, сприяє кращому засвоєнню медичних препаратів.


2.2 Цілі організації

Після того, як визначена місія організації необхідно сформулювати її основні цілі, досягнення яких з'явилося б реалізацією місії.

Основними цілями підприємства ВАТ "Завод "Березівські мінеральні води" є наступні:

· Максимізація частки ринку за рахунок нової рекламної стратегії, а також виходу продукції підприємства на ринки Західної України;

· Мінімізація витрат на виробництво;

· Перетворення продукції підприємства в продукцію масового споживання за рахунок ефективної цінової політики;

· Підвищення репутації організації серед споживачів і вдосконалення іміджу для підвищення привабливості товарів;

· Встановлення цін з урахуванням умов конкуренції і потреб підприємства;

· Забезпечення екологічної чистоти вироблюваної продукції, не дивлячись на те, що екологічна обстановка певною мірою впливає на її якість. Забезпечення подальшого контролю за екологічною чистотою виробництва продукції.


3. SWOT – аналіз діяльності підприємства

SWOT-аналіз – аналіз сильних і слабких сторін підприємства, можливостей і загроз, що витікають із зовнішнього середовища, а також встановлення зв'язків між ними з метою визначення основи для вироблення стратегії організації.

3.1 Аналіз сильних і слабких сторін

Сильні сторони Слабкі сторони
– Висока якість продукції, що сприяє зміцненню здоров'я людини; – Давній досвід роботи на ринку даної галузі в різноманітних умовах; – Широка клієнтурна база підприємства, що склалася до даного моменту; – Власна сировинна база для виробництва основної продукції підприємства; – Можливість надання послуг з доставки продукції для посередників підприємства; – Планування здійснення активної маркетингової політики керівництвом; – Розташування підприємства недалеко від найбільшого транспортного вузла – міста Харкова; – Відсутність вільних оборотних фінансових засобів у підприємства в даний момент; – Низький рівень життя великої маси населення країни та низька платоспроможність українського споживача протягом багатьох років; – Сильний податковий тиск на підприємство через існуюче законодавство України; – Невисокий технологічний рівень виробничої бази підприємства; – Незадовільний стан навколишнього середовища в державі і в регіоні, оскільки Харків – найбільших промисловий центр України; – Залежність об'ємів продукції, що продається, від часу року, а так же природних і кліматичних змін на території; – Не достатньо широкий асортимент продукції.

3.2 Аналіз зовнішніх можливостей і загроз

Можливості Загрози
– Позитивні тенденції зміни середнього попиту на продукцію, що випускається, підприємством за останнє декілька років; – Утримання лідерства в ціновій політиці призводить до залучення основної маси споживачів; – Можливість розширення ринків збуту без організації власних торгових крапок; – Зниження витрат на виробництво дає можливість знижувати і робити більш конкурентоспроможною ціну реалізації, а також збільшити прибутковість виробництва; – Невелика кількість дійсно сильних конкурентів організації; – Можливість розширення виробництва за рахунок власних виробничих потужностей підприємства. – Непослідовне, поспішне ухвалення законодавчих актів владними структурами країни; – Загроза виснаження резервних фінансових можливостей підприємства, необхідних на оплату податків; – Нестабільність курсу національної валюти може понизити прибутковість; – Підвищення цін на матеріали, упаковку, етикетки і інші необхідні супутні товари може скоротити прибутковість і викликати необхідність підвищення цін на продукцію; – Пониження цін конкурентами може залучити значну частину клієнтів підприємства; – Недовір'я рекламі в засобах масової інформації понизить ефективність витрат на рекламу.

3.2 Матриця SWOT