Смекни!
smekni.com

Розробка системи менеджменту у ВАТ Геотехнічний інститут (стр. 4 из 12)

2.2 Організування.

Фактична організаційна структура управління командитним товариства наведена на рисунку 3, а раціональна, що відображає напрямки удосконалення – на рисунку 4. Характеристику працівників підприємства відповідно до фактичної та раціональної структур управління подано у таблиці 5.

Рис з. Фактична органіграма ВАТ „Геотехнічний інститут”

Рис 4. Раціональна органіграма ВАТ „Геотехнічний інститут”

Таблиця 6

Фактична і раціональна чисельність та функції посадових осіб ВАТ „Геотехнічний інститут”

Посади працівників

Чисельність, чол.

Функції (види діяльності працівників)

Відповідальність і повноваження

Факт.

Раціон.

1

2

3

4

5

Директор

1

1

Управляє організацією. Визначає політику, стратегію і тактику організації, скеровує та координує діяльність працівник-ків, приймає їх на роботу та звільняє, приймає рішення та видає накази. Несе відповідальність за результати роботи підприєм-ства.
Юрисконсульт

1

1

Юридичне обслуговування операцій підприємства: укладання контрактів купівлі-продажу, захист інтересів підприємства на різних рівнях, юридичні консультації. Відповідає перед директором за юридичну відповідність документації організації, консультування з різних правових питань, вчасне повідомлення про зміни у законодавчих та нормативно-правових актах.
Секретар

1

1

Формує картотеку інформаційних карток про основних ділових партнерів підприємства, здійснює підготовку необхідної директору інформації. Відповідає перед директором за інформаційне забезпечення його діяльності.

1

2

3

4

5

Начальник служби прибирання

1

1

Організація прибирання Відповідає за підтримання чистоти на підприємстві.
Прибиральники

5

5

Прибирають приміщення Відповідають за забезпечення чистоти приміщень.
Начальник служби охорони

1

1

Керує процесом охорони майна та забезпечення безпеки працівників і споживачів, контролює його. Відповідає перед директором за безпеку у товаристві.
Охоронці

7

7

Забезпечення цілісності майна підприємства та особистої безпеки працівників. Відповідає за забезпечення цілісності майна підприємства та особистої безпеки працівників
Заступник директора з економічних питань

1

1

Управляє процесом планування економічної та фінансової діяльності підприємства, контролює процес нарахування зарплати та прийняття працівників на роботу. Відповідає перед директором за виконання економічних та бюджетних планів, забезпечення товариства кваліфікованими кадрами.
Головний бухгалтер

1

1

Управляє процесом бухгалтерського обліку, планування фінансово-кредитної діяльності. Відповідає перед директором за фінансове планування діяльності організації, ведення бухгалтерського обліку, контролювання фінансових результатів діяльності підприємства.
У зв’язку із раціоналізацією організаційної структури головний бухгалтер буде займати посаду заступника директора
Бухгалтера

5

5

Бухгалтерський облік і фінансово-кредитна діяльність, ведення обліку матеріальних цінностей, складання звітів та балансів, взаємовідносини з бюджетом. Відповідають перед головним бухгалтером за точність і правильність звітів.
Начальник відділу праці та зарплати

1

1

Організовує діяльність виробничого персоналу, контролює процес встановлення зарплати., пошуку працівників. Відповідає за пошук та забезпечення товариства кваліфікованими кадрами, адекватне стимулювання працівників, та обслуговуван-ня клієнтів на вищому рівні.
Спеціалісти з питань праці та зарплати

3

3

Шукають працівників, проводять співбесіди, встановлюють розміри зарплат. Відповідають за пошук відповідник, вмілих працівників, ефективне
Заступник директора з виробничо-господарської діяльності

1

1

Управляє процесом надання послуг Відповідальний перед дирек-тором за ефективність результатів виробничо-господарської діяльності
Начальник відділу обслуго-вування

1

1

Організовує діяльність виробничого персоналу. Відповідає перед заступни-ком директора з виробничо-господарської діяльності за належне та вчасне виконання завдань.
Спеціалісти з обслуговування

3

3

Встановлюють правила та порядок здійснення виробничо-господарської діяльності Відповідає перед начальником відділу обслуговування за доречність встановлених норм.
Головний інженер

1

1

Управляє процесом технічного огляду місцевості, споруд, Відповідає перед начальник-ком відділу обслуговування

1

2

3

4

5

технічних обрахувань, розробкою проектів за правильність ведення обрахувань та техогляду, ефективність проектів
Інженери

10

10

Здійснюють техогляд приміщень виконують відповідні обрахування та креслення, визначають дизайн будівель. Відповідають перед головним інженером за точність виконання обрахунків, здійснення огляду місцевості, та її зображення на папері
Головний геолог

1

1

Організовує процесом дослідження будови та історії руху земної кори і місць утворення корисних копалин. Відповідає перед начальник-ком відділу обслуговування за одержання найповнішої необхідної інформації.
Геологи

10

10

Досліджують будову земної кори і місця утворення корисних копалин. Відповідають перед головним геологом за організованість проведених робіт та повноту зібраної інформації.
Головний гідролог

1

1

Організовує процес гідрологічних досліджень Відповідає перед начальником відділу обслуговування за забезпечення товариства необхідною інформацією про гідросферу
Гідрологи

5

5

Вивчають гідросферу певної місцевості, явища та процеси, що там відбуваються Відповідають перед головним гідрологом за результати проведених досліджень
Головний розвідник

1

1

Організація розвідки Відповідає за результати діяльності підлеглих
Розвідники

10

10

Проводять розвідку досліджуваної місцевості Відповідають за отримання найповнішої інформації про місцевість.
Головний геодезист

1

1

Організовує процес зображення земної поверхні на планах та картах, а також вимірювання місцевості Відповідає перед начальником відділу обслуговування за результати діяльності підлеглих
Геодезисти

10

10

Здійснюють вимірювання місцевості, вивчають форми, розміри та гравітаційне поле землі, зображають на карті земну поверхню Відповідають за отримання найповнішої необхідної інформації та точність топограм.
Майстер

1

1

Організовує та контролює процес ремонту засобів вимірювання, виготовлення дослідних зразків Відповідає перед начальником відділу обслуговування за розробку нестандартних та нових дослідних зразків.
Ремонтники

5

5

Ремонтують різні засоби вимірювання, прилади, обладнання, виготовляють дослідні зразки Відповідають перед майстром за якість та оперативність виконання роботи.
Начальник бюро будівництва

1

1

Організація будівельних робіт Відповідає перед начальником відділу обслуговування за вчасне виконання проектів та організованість праці підлеглих.
Будівельники

10

10

Будують нафт- та газопроводи, споруди, будинки, виконують реконструкції споруд Відповідають за якість виконання роботи
Заступник директора із зовнішньоекономічної діяльності

-

1

Управляє процесом ведення зовнішньоекономічної діяльності, приймає рішення щодо вдалого функціонування Відповідає перед директором за процес ведення ЗЕД, ефективність прийнятих рішень.

1

2

3

4

5

на організації на міжнародному

Начальник відділу ЗЕД

-

1

Організовує роботу фахівців із зовнішньоекономічної діяльності, контролює їх, володіє інформацією про міжнародні ринки. Відповідає перед заступником директора з ЗЕД за організацію роботи спеціалістів із зовнішньоеко-номічної діяльності
Спеціалісти з зовнішньеко-номічної діяльноті

-

2

Збирають та обробляють інформацію про іноземні ринки, шукають та розробляють шляхи удосконалення каналів експорту та імпорту. Відповідають за адекватність зібраної інформації та отримання якісного товару
Начальник бюро імпорту

-

1

Організація імпорту товару. Відповідає за достеменний огляд отриманого товару.
Вантажники

-

2

Приймають отриманий товар Відповідають за цілісність вивантаженого товару
Начальник бюро експорту

-

1

Організація експорту товару. Відповідає за обсяги експорту товару товариства
Вантажники

-

2

Пакують та навантажують товар Відповідають за цілісність експортованого товару
Всього

100

110

-

-

Сірими затемнено комірки, в яких відображаються зміни, пов’язані із раціоналізацією організаційної структури управління