Смекни!
smekni.com

Розробка системи менеджменту у ВАТ Геотехнічний інститут (стр. 8 из 12)

Таблиця 11

Регулювання у ВАТ „Геотехнічний інститут”

Види контролю та ресурсів

Виявлені у процесі контролю недоліки, відхилення та збої

Прийняття відповідних управлінських рішень в керуючій системі з метою усунення недоліки, відхилення та збоїв

Характеристика впливу регулювання на посадових осіб та підрозділи організації

1

2

3

4

Попередній контроль

Трудові У процесі попереднього контролю виявлено, що жоден із кандидатів на посаду заступника директора з виробництва не відповідає кваліфікаційним вимогам. Директор прийняв рішення залучитися підтримкою служби зайнятості. Забезпечить компетентне прийняття рішень.
Інформаційні Виявлено, що наявна інформація є недостовірною. Директор приймає рішення щодо покращення комунікацій із зовнішнім середовищщем. Запобігає лишнім витратам організації які виникли б у зв’язку з неефективним функціо-нуванням через отриману недоречну інформацію.
Фінансові Виявлено, що фактичні находження не відповідають плановим. Заступник директора з економіки разом із головним бухгалтером, приймають рішення ще раз перерахувати усі надходження та видатки підприємства, виявити причину їх розбіжностей. Запобігає перевищенню різним фінансовим непорозумінням.
Матеріальні У процесі огляду нестачу двох пачок паперу Директор приймає рішення про вияснення причини нестачі у постачальника. Забезпечує товариство усім необхідним

Поточний контроль

Трудові Виявлено, що один із інженерів невпевнено виконує креслення. Директор видає наказ про відвідування відповідних курсів.. Запобігає поганому виконанню праці.
Інформаційні Виявлено, що бухгалтер подав головному бухгалтеру неточні фінансові результати. Заступник директора з головний бухгалтер дає штрафне попередження головному бухгалтеру. Забезпечує належне ставлення до роботи.
Фінансові Виявлено неефективне розпорядження коштами Головний бухгалтер приймає рішення удосконалити бухгалтерського обліку. Забезпечує нормальний обіг фінансів.
Матеріальні Невміле користування вимірювальним обладнанням Директор просить підлеглих детальніше ознайомитися з інструкцією по експлуатації вимірювальних приладів Забезпечує вміле корис-тування сучасною технікою.

Завершальний контроль

Трудові Невідповідне нагородження Директор приймає рішення Забезпечує покращення

1

2

3

4

роботи активних працівників про нагородження особливо старанних працівників. продуктивності праці.
Інформаційні Неефективна система комунікацій. Директор приймає рішення про удосконалення комунікацій на підприємстві. Запобігає непорозумінням та суперечкам.
Фінансові Виявлено неналежний контроль за грошовими коштами та їх обігом. Директор приймає рішення про посилення фінансової дисципліни. Забезпечує раціональне використання фінансових ресурсів.
Матеріальні Недораховано 5-и пачок олівців. Заступник директора із виробництва вимагає від підлеглих посиленої пильності за майном підприємства. Застерігає підприємство від крадіжок.

Розділ 3.

Використання методів менеджменту в організації

Таблиця 12

Застосування методів менеджменту у ВАТ „Геотехнічний інститут”

Групи методів менеджменту

Види методів менеджменту

Приклади застосування конкретних методів менеджменту в організації

Характеристика взаємозв’язку функцій і методів менеджменту в організації

Характеристика механізмів взаємодії різних методів менеджменту в організації

1

2

3

4

5

Економічні плани Економічні плани Бюджет організації, розробка плану розподілу коштів підприємства. Взаємодіє із функцією менеджменту планування. Разом із матеріаль-ними стимулами забезпечить ефек-тивне функціону-вання підприємства на ринку.
Матеріальні стимули Базується на використанні форм та систем оплати праці. Тісно пов’язані з функцією менеджменту мотивування. У поєднанні з економічними планами та адмініс-тративними, соціально -психологічними методами сприяють досягненню встановлених цілей.
Технолог-гічні методи Технологічні документи Послідовність виконання будівельних робіт . Пов’язані з функцією контролювання. Разом із організаційними методами забезпечують ефективність виконання роботи.
Конструкторські документи Пов’язані з функцією менеджменту плануван-ня. У взаємодії із соціально-психологічними методами допоможе працівникам легше зорієнтуватися в приміщені в перші дні роботи.
Соціаль-но-психоло-гічні методи Соціальні плани Створення хороших умов праці та відпочинку. Формується у результаті реалізації конкретної функції менеджменту „Управління виробничо-господарською діяльністю”, а саме у процесі планування. Взаємодіє із бюджетом організації, матеріальними стимулами, органі-заційними діями.
Моральні стимули Виноситься подяка працівникам, котрі сумлінно працюють. Тісно пов’язані із загальною функцією менеджменту мотивування. Взаємодіє з роз-порядчими адмініс-тративними методами шляхом затвердження наказу директор-ром про винесення подяки сумлінним працівникам.
Методи формування колективів та Формуються групи працівників відповідно стажу роботи, кваліфікації Взаємодіють з функцією менеджменту організування. Взаємодіє з організаційними методами та має на

1

2

3

4

5

соціально-психологічного клімату в колек-тиві. та кількості вакантних робочих місць, їх характеру меті забезпечити високу продуктивність праці
Адмініс-тративні методи Організаційні методи Наказ директора про залучення додаткової кількості працівників Тісний зв’язок із функцією планування Взаємодіє із розпорядчими методами та економічними планами.
Розпорядчі методи Розпорядження директора про преміювання працівників. Тісно пов’язані із функцією мотивування Взаємодіє із соціальними планами.
Дисциплінарні Директора попереджує персонал про застосування штрафних санкцій у разі порушення дисципліни. Пов’язана із загальною функціями менеджмент-ту організування та мотивування. Санкції передбачають матеріальні стягнення з порушників.

Розділ 4.