Смекни!
smekni.com

Розробка заходів щодо підвищення ефективності управління конфліктом (стр. 1 из 13)

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….4

1 Загальна характеристика ЗАТ ”Гранд”…………………………………………...6

1.1 Організаційно-правова форма підприємства…………………………………..6

1.2 Техніко-економічна характеристика виробництва та виконуваних робіт

ЗАТ ”Гранд”…………………………………………………………………………9

1.3 Організаційно-виробнича структура ЗАТ ”Гранд”……………………………18

2 Теоретичні та методичні основи організації управління конфліктом………….24

2.1 Конфлікти в організації та їх класифікація…………………………………….24

2.2 Об’єктивні та суб’єктивні складові конфлікту………………………………...28

2.3 Роль керівника в процесі управління конфліктами…………………………....33

3 Аналіз організації управління конфліктом на ЗАТ ”Гранд”…………………….363.1. Оцінка динаміки досліджуваних показників………………………………….36

3.2 ФВА-аналіз……………………………………………………………………….51

3.3 Класифікація та оцінка можливих резервів…………………………………...55

4 Розробка заходів щодо підвищення ефективності управління конфліктом…...63

4.1 Вибір та обгрунтування пропонованих заходів та умов їх запровадження…63

4.2 Визначення економічної ефективності пропонованих заходів та умов

їх запровадження……………………………………………………………………67

4.3 Розрахунок впливу пропонованих заходів на техніко-економічні показники діяльності підприємства………………………………………………………….....73

Висновок……………………………………………………………………………..76

Список використаних джерел………………………………………………………78

Додаток 1…………………………………………………………………………….80

Додаток2……………………………………………………………………………..81

Вступ
Давно відомо, що колектив - щось більше, ніж просто логічне впорядкування працівників, що виконують взаємозв'язані завдання. Теоретики і практики управління зрозуміли, що організація є також і соціальною системою, де взаємодіють окремі особи і формальні і неформальні групи. І від психологічного клімату, від настрою кожного працівника залежить і продуктивність праці, і здоров'я працівників і багато що інше.

При правильній розстановці людських ресурсів в організації, при вірній обробці конфліктних ситуацій виникає якийсь прорив, синергетичний ефект, коли 2+2 буде 5, а не 4. Організація стає чимось більшим, ніж сума компонентів.
Ця нова система стає значно стійкішою до дій ззовні, але легко руйнується, якщо не підтримувати цю єдність елементів. "Організм" організації необхідно забезпечити механізмом, який би забезпечував постійну регенерацію загублених цілей, завдань і функцій, визначав би все нові і нові очікування працівників. У управлінській науці існують досить довершені соціально-психологічні методи, за допомогою яких можна добитися потрібного ефекту.

Під соціально-психологічними методами управління розуміють конкретні прийоми і способи дії на процес формування і розвитку самого колективу і окремих працівників. Розділяють два методи: соціальні (направлені на колектив в цілому), і психологічні (направлені на окремі особи усередині колективу). Ці методи мають на увазі впровадження різних соціологічних і психологічних процедур в практику управління.

Якість соціально-психологічного клімату в колективі визначає відношення керівника до суспільства в цілому, до своєї організації і до кожної людини окремо. Якщо в його розумінні чоловік представляється як ресурс, сировинна і виробнича база, то такий підхід не дасть належного результату, в процесі управління виникне перекіс і недолік або перерахунок ресурсів для виконання конкретної задачі.

Сучасна організація має гармонічно інтегрувати усі види діяльності, залишаючись динамічною, що адекватно реагує на зміни як у зовнішньому, так і внутрішньому середовищі. Така діяльність неможлива без розв’язання конфліктів. Об’єктом дослідження обрано ЗАТ «Гранд». Метою дослідження є розробка та обґрунтування заходів, щодо підвищення культурного рівня, запобігання виникнення конфліктів на підприємстві ЗАТ «Гранд».Відповідно сформульованій меті курсової роботи передбачається виконання наступних завдань:- вивчити теоретичні основи можливих конфліктних ситуацій підприємства;- надати загальну характеристику діяльності обраного підприємства харчової промисловості;- провести аналіз досліджуваної проблеми на підприємстві ЗАТ «Гранд»;-розробити та обґрунтувати заходи щодо підвищення культурного рівня підприємства ЗАТ «Гранд»;- розробити конкретні пропозиції для запобігання конфліктів на підприємстві ЗАТ «Гранд».

1 Загальна характеристика ЗАТ ”Гранд”

1.1 Організаційно-правова форма підприємства

Фірма «Гранд» Лтд заснована 13 вересня 1993 року і почала працювати з 01.01.1994 року. Першими кроками було пошук свого місця на ринку, вибір спеціалізації, орієнтація на свого клієнта. На початку 1995 року «Гранд» вибрав свій шлях і став спеціалізованою фірмою по оптовій торгівлі кондитерською групою товарів.

ЗАТ “Гранд” є юридичною особою, здійснює свою діяльість на основі повного господарського розрахунку і самофінансування, діє на принципах самоуправління, має самостійний баланс, розрахункові (поточні), розрахунки в установах банків, має круглу печатку із своїм найменуванням, кутовий штамп, а також може мати знак для товарів і послуг, емблему, виробничу марку продукції та інші реквізити.

Товариство діє на підставі Статуту, відповідно до Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України , Законів України: “Про господарські товариства”, “Про власність”, “Про зовнішньоекономічну діяльність”.

Для здійснення підприємницької діяльності Товариство залучає і використовує матеріально-технічні, фінансові, трудові та інші види ресурсів, використання яких не заборонено чинним законодавством.

Фірмою було виділено декілька базових принципів:

- орієнтація на найбільш якісну і ходову кондитерську продукцію;

- вихід на найнижчі закупочні ціни у безпосередніх виробників або їх представників;

- максимальна монополізація ринку;

- орієнтація на найбільш платіжездатну частину роздрібної торгівлі (кіоски, міні -маркети, лоточників, прогресивні магазини).

З березня 1995 року «Гранд» виборов право дистрибюції по Івано – Франківську, а потім й області по продукції американської компанії «WRIGLEY», усунувши з ринку конкурентів (Київську філію компанії «Дункан», філію Львівського регіонального імпортера СП «Бартекс», Львівського дистриб’ютора «Берта +»). Ріст продажу збільшився з 1500 до 17000 блоків даного виду продукції.

З 1996 року «Гранд» є ділером по Івано – Франківській області по групі «Ferrero» (Італія).

З 1997 року – ділером по продукції «МастерФудс» (США) та «Perfetti», «La Gulia» (Італія), «Чупа – Чупс» (Іспанія), «Ulker» (Турція). В асортименті присутні група «Крафт Якобс» («Корона») та інше. Представництвами виділяється відповідна рекламна підтримка, три мерчиндайзери по «WRIGLEY», два – по «Мастер – Фудс», два – по «Ferrero».

Від початку існування фірми особлива увага надавалася розвитку активної торгівлі з допомогою торгових агентів. Всі торгові точки постійно тестуються, класифіковані по фінансовій спроможності. Реєстр ринку збуту фірми «Гранд» складає понад 500 роздрібних точок та 20 постійних оптових партнерів.

З 1998 – 1999 років фірма вийшла на спільну дистриб’юторську угоду по групі «Світоч» разом із ТОВ «Маневр». В асортименті продукції постійна присутність вітчизняного виробника: Київської кондитерської фабрики, концерну «АВК», Вінницької, Харківської, Хмельницької кондитерських фабрик. Крім того, фірма «Гранд» виходячи з вимог ринку розвернула оптову та роздрібну торгівлю цигарковою групою провідних виробників та суттєво розширила асортимент безалкогольних напоїв.

З жовтня 1999 року фірма «Гранд» отримала пропозицію стати ділером з продукції Тростянецької кондитерської фабрики, яка є власністю інвестора – компанії «Крафт Якобс Сушард – Україна». З 1 грудня 1999 року фірма отримала ексклюзивне право продажу та мерчиндайзінгу за даним видом продукції в Івано – Франківській області.

За результатами досліджень аналітичними компаніями «AMER WLLS» та «PULSE IQ» продажу цигарок в роздріб м. Івано – Франківськ серед 23 фірм, що володіють оптовими ліцензіями по продажу тютюнових виробів фірма «Гранд» визначилася у першій трійці та отримала запрошення і стала членом асоціації СОВАТ.

У 2001 році в результаті співпраці фірма уклала дистриб’юторську угоду з ПТП «Мастерфудз енд Еффем Україна» і стала офіційними дистриб’ютором в Івано – Франківській області.

Основними групами продукції є корм для тварин та кондитерські вироби в асортименті.

У 2003 році ТзОВ «Гранд» трансформувалось в ЗАТ «Гранд» та закінчило план з формування бази необхідних виробничих площ із врахуванням потенціалу розвитку. Станом на сьогодення ЗАТ володіє виробничими площами більше 3000 м2 та резервом більше 1000 м2 в можливостях добудови.

ЗАТ «Гранд» отримало в числі не багатьох підприємства дозвіл Міськвиконкому на викуп використовуваної землі. Експлуатовані приміщення мають всі автономні комунікації.

У 2004 році ЗАТ «Гранд» здійснює дистрибюцію за наступними видами продукції компаній: «Крафт Фудз Україна», «Мастерфудз енд Еффем Україна», «Євро Фудз ГБ Україна» (Галіна Бланка), «Вертикаль Плюс» (Wrigley), «Сибірський Берег», СП «Вітмарк – Україна» (ТОВ соки Jaffa) та ін.

Фірма володіє викупленою нерухомістю, викупленими земельними ділянками в Карпатах та земельними ділянками, де розміщується база відпочинку в смт. Вишків «Велика Ведмедиця». Повністю забезпечена транспортом, необхідною оргтехнікою та програмним забезпеченням. Всі групи товарів реалізуються на ринках окремо професійно підготовленими командами.

У 2005 році створено дочірнє підприємство ТзОВ «Корона – Захід». Щороку підприємство працює у прибутковому режимі.

Метою діяльності Товариства є одержання прибутку та наступний його розподіл між учасниками.