Смекни!
smekni.com

Организация обслуживающих производств на предприятии (стр. 17 из 19)

Достатність природного освітлення визначається за формулою:

Sвік / Sпід ≥ 0,2÷0,166 (3.47)

де S вік – площа вікон;

S під – площа підлоги приміщення.

Ширина відділу 6 м, довжина – 7 м. В приміщенні 2 вікна розміром 1,75м*2,5м.

Sвік / Sпід = (1,75 м*2,5 м*2) / (6 м*7 м) =0,21

0,21 > 0,2. Таким чином, в транспортному відділі достатньо природного освітлення. Але в різний час доби та року. Після 16 годин та в зимову пору року, коли темніє дуже рано, природного освітлення недостатньо. Тому використовується штучне освітлення.

В якості джерела штучного освітлення використовуються світильники з лампами накалювання потужністю 100 Вт. Безпосередньо за робочими місцями знаходяться світильники місцевого освітлення.

Рівень шуму визначається за Держстандартом 12.1.003-93 «Система стандартів безпеки праці. Шум. Загальні вимоги безпеки».У фінансовому відділі джерелами шуму є комп'ютери, вентилятори і принтери. Для даної категорії робіт граничним значенням шуму є шум у 60 дБ. Фактичне значення показника шуму становить 55 дБ, що відповідає нормі.

Устаткування, що є джерелом шуму, також є і джерелом вібрації. Рівень вібрації визначається за Держстандартом 12.1.012-91 «Система безпеки праці. Вібрації. Загальні вимоги безпеки». У транспортному відділі рівень вібрації відповідає нормі.

Санітарно-побутові приміщення розташовані в 15 м від відділу. Вони представляють собою 2 туалети (чоловічий та жіночий), 2 умивальники та 2 електросушки для рук. На території заводу розташовані 2 пункти харчування: їдальня та кулінарія.

Усі параметри, які характеризують санітарно-гігієнічні умови праці у транспортному відділі ТОВ «ТОРПАЛ», згруповано і наведено в таблиці 2.1.

Таким чином, не відповідає нормам показник температури повітря в зимовий період. Умови праці взимку при даній температурі сприяють виникненню простудних захворювань працюючих. Для запобігання подібних випадків у відділі розташовано 2 електричних обігрівача. Але це суперечить правилам пожежної безпеки.

Техніка безпеки.

Приміщення фінансового відділу відноситься до приміщень без підвищеної небезпеки, тому що воно сухе ( відносна вологість не перевищує 60%), з нормальною середньою температурою повітря (до 200С).

Таблиця 2.1.

Санітарно-гігієнічні умови праці у транспортному відділі ТОВ «ТОРПАЛ»

№з/п Параметр Фактичне значення Норматив по Держстандарту 12.1.005-98,91 СНіП 2-4-92 та іншим державним стандартам Відповідність фактичного значення державному стандарту
1. Температура повітря, ˚С:- взимку- влітку 19-2024-25 22-2423-25 не відповідаєвідповідає
2. Відносна вологість, % 60 60 відповідає
3. Швидкість прямування повітря, м/с 0,18 0,1-0,2 відповідає
4. Освітленість, лк 300 300 відповідає
5. Рівень шуму, дБ 58 60 відповідає

В приміщенні знаходиться 5 комп’ютерів SAMSUNG, 1 принтер LEXMARK та 1 багатофункціональний прилад CANON. Обладнання працює під напругою 220В. У відділі передбачені євро розетки на відстані 1 м від підлоги, які відповідають світовим стандартам. Кількість розеток 7 шт. В приміщенні використано заземлення для захисту людей від враження електрострумом. Воно являє собою електричне з’єднання з нульовим захисним провідником металевих частин, які можуть бути під напругою. Це основний захист від враження людей струмом у випадку торкання до корпусу електрообладнання та до металевих конструкцій, які можуть бути під напругою при пошкодженні ізоляції або однофазного короткого замиканні в електроустановках напругою до 1000В.

Всі комп’ютери обладнані захисними екранами для уберігання працюючих від іонізуючого випромінювання.

Розташування комп’ютерів в приміщенні відповідає санітарним нормам: відстань від стін до задньої стінки комп’ютера становить 1,5 м.

Всі робітники при прийомі на роботу пройшли інструктаж і ознайомлені з правилами техніки безпеки на підприємстві.

Пожежна безпека.

Забезпечення пожежної безпеки – один із важливих напрямів щодо охорони життя та здоров’я людей, національного багатства і навколишнього середовища.

Основним нормативним документом, що регламентує вимоги щодо пожежної безпеки, є Закон України „Про пожежну безпеку”, прийнятий 17 грудня 1993 року, який визначає загальні правові, економічні та соціальні основи забезпечення пожежної безпеки на території України, регулює відносини державних органів, юридичних та фізичних осіб у цій галузі незалежно від виду їх діяльності та форм власності.

По пожежній безпеці будівля, де знаходиться транспортний відділ, належить до категорії Д пожежної безпеки ( в її межах знаходяться речовини, що не згоряють, та матеріали в холодному стані),а за ступеню вогнестійкості - до III категорії.

Можливі причини пожару в приміщенні:

- недотримання правил пожежної безпеки;

- несправність електропроводки і порушення електротехнічних правил.

В цілях профілактики можливих пожеж заборонено користування додатковими електроприладами (електрообігрівачами, електрочайниками).

Необхідно, щоб електропроводка завжди була в налагодженім стані і в разі наявності несправностей, швидко їх усувати. Також заборонено паління в приміщенні, для цього відведене спеціальне місце на сходовій клітці. Для запобігання пожеж проводиться інструктаж працюючих про правила пожежної безпеки та правилах поведінки в разі виникнення пожежі.

Для гасіння пожежі в фінансовому відділі розташований ручний вогнегасник ОХП-10. В адміністративному корпусі на кожному поверсі є пожежні стволи, які діють від внутрішнього протипожежного водопроводу, ящики з сухим піском, лопати. Автоматичні засоби для пожежегасіння відсутні, що є суттєвим недоліком.

Коридори на всіх поверхах корпуса обладнані автоматичною пожежною сигналізацією.

Паливно-мастильні матеріали - олії, розчинники - зберігаються поза корпусом у спеціально обладнаній коморі. Паливо розміщене в спеціально обладнаних місцях. Усі пожежонебезпечні приміщення два рази на рік обстежуються спеціальною комісією за участю представників Держнадзохоронпраці; чотири рази на рік комісією ТОВ «ТОРПАЛ».

Евакуація людей здійснюється згідно плану евакуації, який розміщений для ознайомлення в коридорі поверху. Відстань від найбільш віддаленого робочого місця до найближчого евакуаційного виходу 30м (за нормами не більше 40м).

В адміністративному корпусі передбачені наступні путі евакуації:

- з приміщень 1-го поверху через коридор безпосередньо зовні;

- з приміщень 2-го, 3-го та 4-го поверхів в коридор, який веде на сходову клітку, а потім по східцям зовні.

Кількість евакуаційних виходів з відділу - 1, з кожного поверху корпуса - 2, що відповідає протипожежним нормам.

На підприємстві організована добровільна пожежна дружина у складі 108 робітників, яку очолюють пожежники бюро пожежної безпеки. Спеціалісти транспортного відділу до складу дружини не входять, проте вони ознайомлені з правилами пожежної безпеки та діями при виникненні пожежі. При появі запаху диму, чаду або відкритого джерела вогню, працівники повинні викликати пожежну охорону, припинити діяльність та своїми силами організувати гасіння пожежі.

Відповідальність за пожежну безпеку покладено на начальника бюро пожежної безпеки. Він повинен забезпечити евакуацію людей з приміщення.

Стан пожежної безпеки фінансового відділу відповідає Закону України «Про пожежну безпеку».

Охорона навколишнього середовища.

Підприємством проводяться наступні заходи по охороні природи:

- вивіз відпрацьованих ламп, які містять ртуть – 650 од. або 0,195т з витратами 0,55 тис. грн.

- вивіз відходів третього та четвертого класу небезпеки, відходи лкм – 9,197т.

- вивіз відходів мастильно - охолоджуючої рідини – 8,64т з витратами 0,27 тис. грн.

Розробка заходів з охорони праці на ТОВ «ТОРПАЛ»

Необхідно провести паспортизацію санітарно-гігієнічного стану робочого місця.

Метою паспортизації є визначення всіх виробничих небезпек для розробки проектів інженерно-технічних і організаційних рішень у створенні безпечних та здорових умов праці. Відповідно з типовою ієрархічною структурою виробництва (цех, ділянка, робоча зона бригади, робоче місце) одиничним елементом виробництва є робоче місце. На ньому проявляються всі шкодливі та небезпечні виробничі фактори, які діють на працюючого и визначають ефективність його виробничої діяльності. Базовим елементом паспортизації є карта умов праці.

Атестація (паспортизація) робочих місць передбачає:

- встановлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці;

- санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості і напруженості трудового процесу на робочому місці;

- комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідальність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам;

- установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією;

- обґрунтування віднесення робочого місця до категорії із шкідливими (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці.

Для проведення паспортизації треба скласти карту умов праці (табл. 3.10).

Послідовність заповнення карти умов праці така:

За Держстандартом 12.1.005-98 визначається категорія робіт і встановлюються оптимальні показники мікроклімату.

За гігієнічною класифікацією роботи та іншими джерелами визначається перелік факторів умов праці на робочому місці, для яких за нормативними документами визначають гранично допустимий рівень або гранично допустиму концентрацію.

Для кожного з факторів умов праці проводиться по загальним методикам інструментальний замір фактичного значення фактора.