Смекни!
smekni.com

Организация обслуживающих производств на предприятии (стр. 18 из 19)

Визначається коефіцієнт нормозабезпеченності:

Кн = 1±(Авн) / Ан, (2.1)

де Ав – фактичне значення факторів умов праці;

Ан – нормативне значення фактора.

Знак «+» ставиться для розрахунку гранично допустимого значення нормативного параметра (Ан), а знак «–» для розрахунку мінімально допустимого значення.

Гранично допустиме значення коефіцієнта нормозабезпеченості повинно дорівнювати 1.

Якщо воно більше 1, то це означає, що діючий фактор умови праці вище, ніж гранично допустимий рівень і необхідно прийняти заходи по зниженню дії цього фактора.

Відповідно з умовами протікання технологічного процесу тривалість впливу кожного фактора на людину встановлена в межах 8 годин (8–годинний робочий день).

Визначається коефіцієнт загрози Кдф від кожного фактору умов праці і від усіх діючих факторів К. Ці коефіцієнти обчислюються за формулами:

Кдф = Кндф, (2.2)

К = Кдф / n, (2.3)

де Тдф – тривалість дії фактора;

n – кількість факторів умов праці.

По таблиці 4.2 визначається ступінь шкідливої дії фактора, а також початкова і розрахункова кількість балів.

В цілому умови праці в фінансовому відділі задовольняють вимогам стандартів з охорони праці за винятком одного шкідливого фактора у вигляді температури повітря взимку з відхиленням від норм 1-го ступеня. Заходи по усуненню цього шкідливого фактора представлені у висновках.

Висновки про стан охорони праці на ТОВ «ТОРПАЛ».

На підставі аналізу санітарно-гігієнічних умов праці, техніки безпеки та пожежної безпеки можна зробити висновок, що охорона праці на ТОВ «ТОРПАЛ» організована у відповідності з нормами СН-245-91. Проте в процесі аналізу були виявлені наступні недоліки в організації роботи транспортного відділу:

- температура повітря в зимовий період року не відповідає нормам;

- у відділі в зимовий період року знаходиться 2 електрообігрівача, що суперечить правилам пожежної безпеки;

- відсутні автоматичні засоби для пожежегасіння;

- меблі не задовольняють вимогам ергономіки робочих місць.

У 2007 році на заводі були розроблені наступні заходи по охороні праці:

- встановлені металопластикові вікна в усіх приміщеннях адміністративного корпусу;

- відремонтовані всі санітарно-побутові приміщення.

В результаті проведеного дослідження умов охорони праці в приміщенні транспортного відділу пропонується наступне.

З метою підтримки мікроклімату (зокрема взимку) встановити напільну систему кондиціонування повітря з режимами підігріву та охолодження повітря.


Таблиця 4.2. – Карта умов праці

Фактори умов праці Нормативне значення фактора, Ан Фактичне значення фактора Ав Коефіцієнт нормозабезпеченності, Кн Тривалість дії фактора Коефіцієнт небезпеки
в годинах Тдф від дії фактора, Кдф від усіх факторів, К
Температура повітря взимку, ˚С 23 20 Кн=1-(20-23)/23= =0,174 8 1 Кдф=0,174*1=0,174 К=0,174/6=0,03
Температура повітря влітку, ˚С 24 24 Кн=1 8 1 Кдф=1 К=1/6=0,167
Відносна вологість повітря, % 60 60 Кн=1 8 1 Кдф=1 К=1/6=0,167
Швидкість прямування повітря, м/с 0,18 0,18 Кн=1 8 1 Кдф=1 К=1/6=0,167
Освітленість, лк 300 300 Кн=1 8 1 Кдф=1 К=1/6=0,167
Рівень шуму, дБА 60 60 Кн=1 8 1 Кдф=1 К=1/6=0,167

Оснастити корпус автоматичними пристроями для гасіння пожеж.

Рекомендується замінити меблі у відділі на сучасну офісну, зокрема треба замінити стільці на зручні крісла, щоб працюючі не перебували весь робочий день в напруженому стані.

Рекомендується повісити на вікнах вертикальні жалюзі.

Для створення затишних та більш комфортних умов праці необхідно наклеїти шпалери, покласти на підлогу лінолеум, а також на стінах повісити квіти.

Така атмосфера робочих місць у транспортному відділі ТОВ «ТОРПАЛ» буде сприяти найбільш благоприємній роботі колективу, що дасть можливість підвищення ефективності виробництва.

ВИСНОВКИ

Основною задачею ТОВ «ТОРПАЛ» у прямуванні своєї діяльності на ринку є забезпечення стійкої конкурентної переваги. Визначивши на підставі аналізу логістичного середовища, маркетингового та логістичного аудиту свої реальні та потенційні ринкові переваги, підприємство їх реалізує за умов залучення відповідної логістичної стратегії.

Фінансовий аналіз підприємства показав, що фінансове становище ТОВ «ТОРПАЛ» є стабільним та має позитивну тенденцію.

У структурі активу балансу підприємства більшу частину займають мобільні активи, що дозволяє більш вільно маневрувати коштами якщо буде потреба термінового погашення боргів. У пасиві за досліджуваний період відбувається значне збільшення власного капіталу, що також позитивно характеризує положення підприємства. Баланс ТОВ «ТОРПАЛ» не є абсолютно ліквідним через значну недостачу найбільш ліквідних активів, однак простежується тенденція до їхнього збільшення, що може надалі підвищити ліквідність. Особливо слід зазначити значне зростання прибутку й показників рентабельності, що є одним з найважливіших показників фінансово-господарської діяльності підприємства. Аналізуючи показники фінансової стабільності можна сказати, що підприємство може працювати незалежно від зовнішніх джерел і його зобов'язання можуть бути покриті за рахунок його власних коштів, більша частина яких перебуває в мобільній формі. Проте, зіставляючи величину запасів підприємства із джерелами їхнього формування, необхідно відзначити порушення платоспроможності, виходом з якого може стати поповнення джерел формування запасів, оптимізація їхньої структури, зниження величини запасів. Після розрахунку показників ліквідності активів можна відзначити всі недостачі, що збільшуються, коштів і їхніх еквівалентів для погашення короткострокових заборгованостей, однак підприємство має можливість у перспективі погасити короткострокові заборгованості за умови своєчасних розрахунків з дебіторами. Також слід зазначити, що оборотні активи ТОВ «ТОРПАЛ» достатні для погашення поточних зобов'язань.

Аналіз транспортного обслуговування ТОВ «ТОРПАЛ» показав, що підприємство володіє достатньою кількістю транспортних засобів, внутрішньовиробничого транспорту. Розрахунки показали, що додатковий транспорт підприємству не потрібний. На користь найманого транспорту також говорять такі аргументи, як відсутність витрат на розширення транспортного відділу, відсутність додаткових складностей з оформленням документів, страхуванням і т.д.

Внутрішньовиробничий транспорт ТОВ «ТОРПАЛ» забезпечує переміщення між цехами, ділянками, складами тощо вантажів виробничого характеру і складається з автокар та автомашин. Розрахунки показали, що на ТОВ «ТОРПАЛ» більш значну роль відіграє такий внутрішній транспорт, як автомашини. Це зумовлено тим, що місячні вантажообіги даного транспортного засобу вище, ніж у автокари і, як наслідок, вища більше, ніж в чотири рази.

Також була обчислена загальна чиста вартість маршруту перевезень підприємства.

З метою оцінки якості транспортного обслуговування на ТОВ «ТОРПАЛ» було проведено оцінювання за західною практикою, у якій використовуються спеціально розроблені рангові системи показників.

Розрахунки показали, що керівництву ТОВ «ТОРПАЛ» слід звернути увагу і можливо переглянути цінову політику підприємства, та провести моніторинг технологічного оснащення транспортних засобів.

З метою покращення роботи ТОВ «ТОРПАЛ» були запропоновані наступні заходи.

Першим рекомендованим заходом стала зміна діючого маршруту перевезення. Був розрахований оптимальний маршрут Італія – Україна, та його вартість. Також був визначений розмір витрат, що притаманний рекомендованому маршруту та розмір економічного ефекту у порівняні з витратами на діючий маршрут.

Другим рекомендованим заходом є впровадження на ТОВ «ТОРПАЛ» системи моніторингу «Tracker» з метою прискорення обробки заявок на перевезення, раціонального складання маршрутів і довгострокового планування перевезень, швидкого доступу до інформації про місцезнаходження і стан автотранспорту, прибутті і відправлення вантажів. Рекомендований захід дозволив знизити витрати на утримання автопарку підприємства.

За результатами розрахунків можна зробити висновок про те, що розмір економії від впровадження на ТОВ «ТОРПАЛ» запропонованих заходів склав 27341,65 грн., що є достатнім показником для покращення діяльності підприємства.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Афанасьев Л.Л. и др. «Единая транспортная система и автомобильные перевозки». Учебник для студентов вузов. М.: Транспорт, 1998. 333 с.

2. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория экономического анализа. — М.: Финансы и статистика, 1995. — 284 с.

3. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента. — М.: Финансы и статистика, 2000. — 525 с.

4. Батищев И.И. «Организация и механизация погрузо-разгрузочных работ на автомобильном транспорте». Учебник. 6 - е изд., перераб. и доп. М.: Транспорт, 1998. 367 с.

5. Бауэрсокс Д. Дж., Клосс Д. Дж. Логистика: интегрированная цепь поставок / Пер. с англ. - М.: ЗАО "Олимп-Бизнес", 2001. - 640 с.

6. Беспалов Р. С. Транспортная логистика. Новейшие технологии построения эффективной системы доставки. М.: Изд-во: Вершина, 2007. – 325 с.

7. Ван Хорн Дж. К. Основы управления финансами. — М.: Финансы и статистика, 1997. — 799 с.

8. Ванчукевич В.Ф. и др. «Грузовые автомобильные перевозки». Учебное пособие. Мн.: Выш. Шк., 1989. - 272 с.