Смекни!
smekni.com

Аналітичне дослідження системи управління процесом виробництва (стр. 3 из 4)

Розділ 3. Аналітичне дослідження системи управління процесом виробництва

3.1. Методичні положення по удосконаленню інформаційного забезпечення на підприємствах машинобудування

Системи, що надають можливості наочного подання інформації про об'єкт управління, навколишнє бізнес-середовище, швидкого одержання нових видів звітності, можливості аналізу як поточних і ретроспективних даних, так і прогнозованих ситуацій, що дозволять виробляти рекомендації з вирішення поставлених задач, називаються системами підтримки прийняття рішень. На практиці системи підтримки прийняття рішень класифікуються на системи, що виробляють рекомендації для осіб, які приймають рішення, і на системи підготовки даних для прийняття рішень.

Системи підтримки прийняття рішень, що відносяться до другої категорії, називають ситуаційними центрами. Автором розроблено послідовність основних етапів проектування ситуаційних центрів у рамках удосконалення інформаційних систем управління на підприємствах машинобудування. На першому етапі досліджуються процеси утворення первинних даних, описуються характеристики їхнього руху, формуються кількісні оцінки потоків проходження документів, визначаються можливості автоматизації процесів реєстрації, збору і передачі інформації. Розгляду підлягають усі підрозділи підприємства, де формується або використовується інформація з планування, обліку й аналізу використання виробничих ресурсів. Мета даного етапу – виділити мінімально достатні сукупності первинних даних, які необхідні надалі для реалізації основних задач управління підприємством.

На другому етапі проектуються технологічні процеси перетворення даних на основі бази даних і повідомлень, що надходять з базового рівня. Розробляються алгоритми рішення задач планування, обліку й аналізу використання виробничих ресурсів, формуються відповідні бази даних, визначаються режими подання інформації користувачам. Даний етап характеризує процедурний рівень ситуаційного центру, що безпосередньо пов'язаний з базовим рівнем, комплексом використовуваних технічних засобів.

На третьому етапі розглядаються методи надання результатів перетворених даних і передачі інформації у функціональні підрозділи підприємства галузі. Досліджується можливість задоволення інформаційних потреб користувачів усіх рівнів управління в таких напрямках:

- регламентною плановою інформацією, що відбиває кількісні і якісні характеристики виробничих ресурсів, використання яких передбачається у плановому періоді;

- егламентною обліковою інформацією, що відбиває основні показники використання кожного виду ресурсів;

- інформацією, що відбиває відхилення у використанні виробничих ресурсів від планових параметрів і тимчасових характеристик;

- інформацією для підготовки управлінських рішень при зміні ситуацій, що залежать від зовнішніх і внутрішніх чинників;

- інформацією, що конкретизує окремі елементи стану використання виробничих ресурсів у реальному масштабі часу.

При функціонуванні ситуаційного центру в реальному масштабі часу здійснюється процес якісного перетворення вхідної інформації в дані, придатні для подальшого конструктивного аналізу. Таким чином, основним завданням автоматизованих систем підтримки прийняття рішень є агрегування інформації про об'єкт управління до обсягів і форми представлення особою, що приймає рішення. Основною вимогою до системи підтримки прийняття рішень є мінімізація неконтрольованих втрат і методологічних перекручувань інформації, що подається.

3.2.Інформаційне забезпечення діяльності ВАТ «Ковельсільмаш»

Як і кожна фірма, ВАТ «Ковельсільмаш» зацікавлене в ефективному керуванні своєю маркетинговою діяльністю. Зокрема, ВАТ «Ковельсільмаш» потрібно знати, як аналізувати ринкові можливості, відбирати підходящі цільові ринки, розробляти ефективний комплекс маркетингу й успішно управляти перетворенням у життя маркетингових зусиль. В умовах ринку недостатньо опиратися на інтуїцію, судження керівників і фахівців і минулий досвід, а необхідно одержувати адекватну інформацію до й після прийняття рішень. На характер прийнятих рішень впливає велика кількість факторів. І головне навіть не в кількості, а скоріше в труднопредсказуемости більшості з них. Поводження конкурентів, часто виходить за рамки традиційних схем. Ситуація ускладнюється тим, що система керування маркетингом функціонує в реальному масштабі часу. Для зменшення ступеня невизначеності й ризику підприємство повинне мати надійну, у достатніх обсягах і своєчасну інформацію.

Для виконання завдань аналізу, планувань, виконання планів і контролю на ВАТ «Ковельсільмаш» був створений спеціальний відділ маркетингових досліджень. Менеджери по маркетингу збирають інформацію про зміни в ринковому середовищі. Роль відділу маркетингових дослідженнь укладається у визначенні потреб в інформації для керування, її одержанні й своєчасному наданні відповідним менеджерам. Необхідні відомості одержують із внутрішньої звітності фірми, маркетингових спостережень, досліджень і аналізу даних.

Основні напрямки маркетингових досліджень ВАТ «Ковельсільмаш»:

1) дослідження ринку збуту;

2) дослідження ринку продуктивних чинностей;

3) дослідження зовнішнього середовища;

4) дослідження внутрішнього середовища.

Одна з основних цілей відділу маркетингових дослідженнь - визначення ринкових можливостей ВАТ «Ковельсільмаш». Менеджери оцінюють й пророчать розмір ринку, потенціал його росту й можливий прибуток. Прогнози продажів будуть використані фінансовим відділом для залучення оборотних коштів або інвестицій, виробничим відділом - для визначення потужностей і планованої продуктивності, відділом поставок - для виконання закупівель відповідно до потреб, а відділом кадрів - для наймання необхідної робочої сили.

Основні завдання відділу маркетингу:

- розробка короткострокової, середньострокової й довгострокової стратегії маркетингу

- дослідження факторів, що визначають структуру й динаміку споживчого попиту на продукцію підприємства

- дослідження споживчих властивостей виробленої продукції й пропонованих до неї вимог з боку споживачів

- орієнтація розроблювачів і виробництва на виконання вимогспоживачів до випускає продукції - дослідження споживчих властивостей виробленої продукції й збір інформації про задоволення ними покупців. Аналіз відповідності продукції, що випускає, потребам покупців; - підготовка пропозицій по залученню сторонніх організацій за рішенням проблем маркетингу, вивчення попиту на продукцію - виявлення системи взаємозв'язку між різними факторами, що впливають на стан ринку й обсяг продажів збір, систематизація й аналіз всієї комерційно-економічної інформації про потенційні ринки збуту продукції підприємства розробка стратегії реклами по кожному товарі й плану проведення рекламної кампанії - організація реклами за допомогою ЗМІ - забезпечення зовнішньої реклами - організація участі підприємства у виставках - розробка пропозицій по формуванню фірмового стилю.

3.3.Рекомендації по покращенню інформаційногозабезпечення ВАТ «Ковельсільмаш»

ВАТ «Ковельсільмаш» необхідно продумувати маркетинговий план, що передбачає особливе обслуговування декількох великих замовників, які становлять більшу частину бізнесу, тобто тих 20%, які дають можливість підприємству підтримувати свій бізнес на належному рівні. Менеджери вищої ланки часто підтримують особисті контакти з менеджерами фірми -покупця одного з ними рангу й на постійній основі курирують відносини із цими замовниками. При втраті великого клієнта втрачається прибуток. Щоб уникнути таких втрат, необхідно прийняти до дії наступні міри.

1. Розширення збутової команди.

2. Підготовка й навчання збутового персоналу.

3. Придбання більше повних знань по існуючих ринках, на яких працює фабрика.

4. Вивчення й аналіз потенційних ринків.

5. Щокварталу проводити опитування покупців, як у великих універмагах, так і в магазинах для виявлення купівельних переваг.

6. Відділу маркетингу й збуту необхідно вести облік попиту на кожний вид товару й приймати план, опираючись на отриману статистику.

7. Відсутність інформації про підприємство в ЗМІ несприятливо позначається на її іміджі, а так само впливає на попит товарів , тому перед висновком на споживчий ринок нових товарів необхідно провести широкомасштабну рекламну кампанію.

8. При затаривании складів випущеною продукцією провести 1-2 тижневий розпродаж зі зниженням цін, можна пристосувати розпродаж до якому - або святу або події в суспільному житті міста, країни й т.д., обов'язково використовуючи інформаційну підтримку ЗМІ.

9. Розробка нових товарів з попереднім вивченням потреб і потреб потенційних клієнтів.

10. Щомісяця виділяти кошти для проведення рекламних заходів.

Щоб вивчення й аналіз попиту на товари ВАТ «Ковельсільмаш» були як можна більше продуктивні, необхідно розробити систему вивчення попиту. Для початку потрібно провести сегментування ринку, кожний сегмент постаратися розбити на підсегменти й потім вивчити потреби, потреби, мотивації, перспективи. Необхідно сегментувати ринок, виходячи з декількох ознак сегмента. Така інформація може бути корисна при плануванні рекламної кампанії - знаючи, який сегмент є споживачем тих або інших видів продукції, ми просуваємо для відповідного сегмента відповідний клас продукції. А при випуску нового товару на ринок треба довідатись, хто є потенційним споживачем, що дозволить більш точно «підігнати» характеристики продукту під вимоги покупців.

Висновки.

В результаті проведених досліджень встановлено, що на великому машинобудівному підприємстві нараховуються сотні позиційодержуваної сировини, матеріалів, комплектуючих виробів. Практика ефективної роботи через значні постачальницько-збутові структури радянського періоду пішла в минуле. У даний час виробник змушений підтримувати прямі зв'язки практично з усіма своїми постачальниками або вузькоспеціалізованими посередницькими структурами.