Смекни!
smekni.com

Аналітичне дослідження системи управління процесом виробництва (стр. 4 из 4)

Часто, щоб уникнути повної залежності від постачальників основної сировини, матеріалів і комплектуючих виробів, на підприємствах намагаються підтримувати взаємовідносини із декількома конкуруючими контрагентами. Більшість таких контрагентів знаходяться у важкому фінансовому стані. Це з неминучістю призводить їх до спроби працювати з застосуванням бартерних, взаємозалікових та інших подібних схем. В результаті виготовлені товарно-матеріальні цінності спочатку переходять у власність значного числа посередників, а вже потім потрапляють на машинобудівне підприємство, що є кінцевим споживачем. Виникає ситуація, коли необхідно аналізувати практично кожне постачання сировини, матеріалів і комплектуючих виробів. Розрахунок ефективності роботи за договором взагалі, стає абсолютно недостатнім.

Більшість з перерахованих вище проблем ефективно вирішуються за допомогою впровадження запропонованої автором розгалуженої, багатопланової інформаційної системи. Один із її блоків розрахований на роботу щодо суцільного автоматизованого аналізу й автоматичного контролю всіх укладених договорів і проведених підприємством комерційних операцій. Виконані дослідження дозволили сформулювати методичні рекомендації по аналізу, реєстрації та контролю комерційних угод.

Дослідження свідчить, що незважаючи на досить значний обсяг інформації, що підлягає внесенню в комп'ютер і аналізу, підготовка результатів здійснюється досить оперативно. Це досягається завдяки високому ступеню комп'ютеризації всього процесу, високого ступеня формалізації і стандартизації вихідних даних, які готуються ще до здійснення аналізу. Найбільш важливі договори проходять спеціальний аналіз, що здійснюється із застосуванням довідкових цін, економіко-математичних методів, експертних оцінок.

В роботі доведено, що при придбанні одним суб'єктом підприємницької діяльності іншого враховується маса чинників, кожний із яких дуже різноплановий і неоднозначний. Ситуація значної непевності посилюється в умовах кризи економіки, нестабільності зовнішнього середовища. Тому підприємству, що здійснює поглинання іншого, важливо мати якомога більш повну інформацію про ефективність діяльності останнього. Одним з основних таких показників може служити вартість підприємства. Проблема полягає в правильному її визначенні і відповідному використанні.

Особливу актуальність проблема збору й аналізу інформації про підприємство перед його купівлею набуває в умовах нестабільності зовнішнього середовища, в умовах кризи економіки, коли дія об'єктивних чинників, за допомогою яких можливо здійснити оцінку, викривлюється. Виконані дослідження показують, що неправильно використовувати однакові критерії оцінки ефективності діяльності підприємств галузі в умовах розвинутої і кризової економіки.

В роботі обгрунтовано методичний підхід, відповідно до якого ефективність діяльності підприємства доцільно визначати комплексно (з урахуванням як суб'єктивних, так і об'єктивних чинників). Комплексний метод, що пропонується, об`єднує дохідний підхід, що заснований на дисконтуванні майбутніх доходів, майновий підхід, який передбачає оцінку активів і витрат на створення нового порівняльного підприємства, і порівняльний (ринковий) підхід, який дозволяє порівнювати вартість підприємств.

Список використаної літератури

1. Мескон М. Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ.– М.: Дело, 1997. – 704 с.

2. Управление персоналом организации: Учебник / Под ред. А.Я.Кибанова. - М.: ИНФРА-М, 1997. - 512 с.

3. Шекшня С.В. Управление персоналом современной организации. М.: Библиотека журнала "Управление персоналом",1996.

4. З.Лисянська. Пріоритети сільськогосподарського машинобудування.// Вісник податкової служби України № 3, 1998 р.

5. Колот А.М. Мотивація, стимулювання й оцінка персоналу: Навч. Посібник. – К.: КНЕУ, 1998.

6. Лозниця В С. Психологія менеджменту Навч. Посібник. – К.: Національний університет, 1997.

7. Мотивація праці та формування ринку робочої сили / За ред. Т.К. Саблука. – Урожай, 1993.

8. Одегов ЮГ., Журавлев П.В. Управление персоналом: Учебник. – М.: Финстатинформ, 1997.

9. Тарнавська Н.П., Пушкар P.M. Менеджмент: теорія та практика. Підручник для вузів. – Тернопіль: Карт-бланш, 1997.