Смекни!
smekni.com

Розробка ефективної стратегії витрат на підприємстві (стр. 2 из 4)

Структура підприємства включає підрозділи основного виробництва, допоміжних виробництв, дослідно-конструкторське бюро з підлеглим дочірнім підприємством "НДП електричних машин і систем". Присутність такої розвиненої організаційної структури у підприємства і наявність дочірнього підприємства свідчить про наступне:

– підприємство давно працює на ринку і має широкий досвід;

– забезпечується високий технологічний рівень виробництва: воно ведеться від стадії зародження ідеї до випуску готового виробу;

– структура вимагає розвиненої системи виробничих комунікацій;

– істотні витрати на комунікаційні процеси.

Така організаційна структура забезпечує найефективніше здійснення діяльності, що включає розробку конструкції, підготовку і саме виробництво. Організаційна структура ВАТ "Електромашина" істотно полегшує виконання конкретних задач організації, але ускладнює реалізацію встановленої на даний момент цілі – мінімізації витрат. З іншого боку реорганізувати структуру підприємства на даному етапі є також витратним заходом, варто спробувати поліпшити роботу в рамках існуючої структури. Цього можна добитися, дотримуючись наступних вказівок:

– уникати дублювання функцій підрозділів;

– призначення задач виходячи з профілю підрозділу;

– мотивація активної роботи підлеглих для зменшення часу виконання задачі.

Витрати на комунікації в рамках існуючої організаційної структури ВАТ "Електромашина" і їхнє зменшення в даному аспекті діяльності організації мають місце важливого компоненту досягнення основної мети.

1.1.4 Маркетинговий зріз

Політика ціноутворення. Проведення самої обґрунтованої і ефективної, оптимальної цінової політики відносно вироблюваної продукції стає в даній ситуації одним з реальних розв'язань основної проблеми підприємства.

Ціна на вироблювану ВАТ "Електромашина" продукцію утворюються виходячи з витрат на виробництво. Поетапне ціноутворення представлено в таблиці 1.

Таблиця 1 – Калькуляція витрат

Стаття Сума (2007 рік), тис. грн. Сума (2008 рік), тис. грн.
Витрати на матеріали, напівфабрикати 14293,13 19848,84
Витрати на заробітну платню 4694,20 5923,43
Соціальні відрахування 1809,31 2368,21
Відрахування на амортизацію 1037,09 897,22
Інші витрати 3597,45 2654,38
Собівартість всієї продукції 25431,18 31692,08
Прибуток 6357,79 7923,02
Ціна підприємства 31788,97 39615,10

Як видно з таблиці, витрати по більшості статі значно виросли за 1 рік. За рахунок зменшення побічних (інших) витрат це явище керівництво намагалося згладити зростання ціни підприємства. Ці дії дали незначний ефект, оскільки ціна сильно збільшилася в порівнянні з попереднім роком. На даному етапі це не так небезпечно, як в перспективі при продовженні цієї тенденції: при дуже низькій купівельній спроможності українського цільового споживача продукції заводу, це може відсікти велику частку ринку і привести до збитків в майбутніх періодах.

Ціну підприємства планується утримувати за рахунок амортизації, що зменшується, подальшого зниження побічних витрат, укладанням більш сприятливих договорів з постачальниками.

Просування товару на ринок. Підприємство проводить рекламну політику, направлену на збільшення продажів з метою максимального покриття витрат. В основному продажі здійснюються певному постійному кругу споживачів, з якими відносини будуються на ринкових принципах.

При реалізації продукції використовується такі види реклами, як цільова розсилка рекламних пропозицій потенційним споживачам, розміщення прайс-листів в спеціальних галузевих виданнях; розміщення рекламної інформації в спеціалізованих каталогах і довідниках, розробка власного сайту в мережі Інтернет, а також участь в профільних виставках в Україні і на міжнародному рівні.

Ці рекламні зусилля направлені на розширення клієнтурної бази підприємства і збільшення прибутку при покритті витрат.

Ринки збуту. Підприємство ВАТ "Електромашина" – один з найстаріших в своїй галузі в Україні. Відповідно завод має певну частину постійних замовників, що склалася за час його існування.

В ході описаної рекламної кампанії передбачено істотно збільшити ринки збуту як в Україні, так і за кордоном. Слід зазначити, що цього року, не дивлячись на всі труднощі, підприємству вдалося збільшити частку експорту в загальному обсязі реалізованої продукції, що виросла до 46,6%. При експортному продажу по більш високих ніж в Україні цінам, можливе часткове покриття витрат. Так само в цілому те, що майже половина продукції експортується за кордон – не кращий показник ані для підприємства, ані для іміджу країни.

Збутом основної продукції займається існуючий в структурі організації відділ збуту, побічна продукція як товари народного споживання реалізуються через продовольчі магазини і приватних підприємців.

В ситуації, що склалася, коли важливо мінімізувати витрати, варто звернути увагу на адміністративні витрати: їхнє зменшення найбільш часто використовується для цієї цілі. Для визначення показника, що дає можливість стежити за адміністративними витратами використовується відношення числа замовлень до відповідної суми продажів:

К адмін = N з / Σ прод (1.2)

К адмін = 1535 / 39615,10 = 0,04 тис. грн.

Невелика величина цього показника свідчить про наявність мінімальних адміністративних витрат, то виключає можливість економії на цьому пункті.

Підводячи підсумки маркетингової діяльності підприємства можна сказати, що існує ряд можливостей зменшення витрат в цій сфері, які будуть включені в стратегію організації.

1.1.5 Кадровий зріз

Для зниження витрат на підприємстві необхідно проводити правильну кадрову політику. На кожному рівні кадрової політики існує теоретична можливість економії засобів.

На підприємстві працюють близько 860 працівників різного рівня кваліфікації, і ця достатньо велика кількість є нормальною для такого великого підприємства як ВАТ "Електромашина". Керівництво вже проводило ряд скорочень штату в попередні періоди, але переконавшись в неефективності таких заходів, відмовилося від такої політики. В той момент це давало реальні можливості зниження витрат, але в результаті негативних очікувань співробітників, зменшувалася якість роботи а отже і продукції. При складанні стратегії підприємства цей чинник буде врахований і така політика буде виключена.

Нормальна якісна взаємодія керівництва з персоналом є важливою для мотивації працюючих. Це може підвищувати якість роботи на підприємстві, що не зможе не вплинути позитивно на якість продукції.


2. Аналіз впливу чинників зовнішнього середовища

Організація вимушена постійно пристосовуватися до зовнішнього середовища, оцінювати по її реакції успішність своєї діяльності. Організація звертається до зовнішнього середовища, щоб отримати інформацію і ресурси, які вона переробляє і перетворить в продукцію або послуги. Останні, у свою чергу знов поступають в зовнішнє середовище.

2.1 Аналіз чинників макросередовища

Економічне середовище. На даний момент економічна ситуація в Україні не стабільна. За останніми даними Держкомстату в країні спостерігається спад виробництва, істотне зниження темпів зростання валового національного продукту, збільшення темпів інфляції, відсутність позитивних тенденцій в плані зайнятості.

Ці чинники і є основними причинами проблем ВАТ "Електромашина". В результаті дії цих чинників зменшується купівельна спроможність споживачів, що може не дати можливість окупитися витратам в майбутньому.

У сфері експорту так само існують певні проблеми: невизначеність в ситуації з курсом національної валюти, коливання курсів іноземних валют негативно впливають на отримання прибутку від експорту.

За офіційними прогнозами на 2010 рік інфляція складе не більше 16%. Реальна ж ситуація може істотно відрізнятися через майбутні вибори президента. Це може усугубляти зростання витрат підприємства.

Політико-правове середовище. Податкове законодавство України не робить істотного негативного впливу на роботу підприємства. Хоча на підприємстві і складається заборгованість в податковій сфері, виплати різного роду штрафів і пені вдається уникнути за рахунок реструктуризації заборгованості.

ВАТ "Електромашина" не є монополістом в своїй галузі, а тому антимонопольне законодавство на підприємство не розповсюджується.

ВАТ "Електромашина" неухильно виконує всі екологічні норми, передбачені існуючим законодавством, піклуючись про здоров'я української нації і, перш за все, про здоров'я своїх співробітників.

Держава прикладає деякі зусилля для розвитку машинобудівної галузі. Зокрема, Верховною Радою України ухвалений закон "Про сприяння розвитку машинобудівної галузі в Україні" від 07.02.2002. Відсутність обмежуючого ефекту збоку законодавства значно полегшує роботу у галузі в таких складних умовах, які склалися в державі на даний момент.

Політична обстановка в Україні також нестабільна, і ця обставина так само негативно впливає на роботу підприємства. В перспективі майбутніх виборів до парламенту, і, Враховуючи політичні зміни, що відбулися в країні до даного моменту, можна виявити невизначеність і невпевненість в завтрашньому дні. Це впливає на цінову політику всіх підприємств, включаючи постачальників напівфабрикатів, і опосередковано – на ВАТ "Електромашина".

Науково-технічне середовище. Як і будь-яке підприємство машинобудівної галузі, ВАТ "Елекромашина" схильне впливу науково-технічного прогресу більшою мірою, ніж підприємства інших галузей.