Смекни!
smekni.com

Розробка ефективної стратегії витрат на підприємстві (стр. 4 из 4)

– Успішна конкуренція підприємства на міжнародному рівні забезпечує позитивний імідж як йому самому, так і Україні в цілому.

– Високий технологічний рівень продукції і виробничого циклу – застава успішного розвитку машинобудування України;

– Основна цінність для підприємства – життя людини. Її заощадження стало одним з головних чинників як на виробництві, так і при реалізації продукції.

Місія відкриває широке поле діяльності для організації, в рамках цієї місії підприємство прагне добитися конкретних цілей.

3.2 Цілі організації

Основна ціль підприємства ВАТ "Електромашина", як і будь-якої організації – отримання прибутку. В ситуації, що склалася, для здійснення цього, необхідно дотримуватися наступних цілей:

– Мінімізація витрат підприємства за рахунок економії, де це можливо;

– Проведення ефективної рекламної кампанії;

– Підвищення контрольованої частки ринку за рахунок ефективної реклами і дотримання якості продукції;

– Встановлення рівня цін максимально відповідних конкурентному середовищу в ситуації, що склалася;

– Підтримка позитивного іміджу організації у споживача за рахунок дотримання якості продукції і відповідних послуг.


4. Аналіз SWOT

Аналіз сильних і слабких сторін

Сильні сторони Слабкі сторони
1. Великий вік підприємства, і, відповідно, накопичений великий досвід роботи на ринку при різних умовах. 1. Висока витратність виробництва для підприємства;2. Слаборозвинута інфраструктура підприємства;
2. Могутні виробничі можливості підприємства. 3. Недоліки кваліфікації у виробничого і обслуговуючого персоналу;
3. Зручне географічне розташування постачальників. 4. Неплатоспроможність основних споживачів;
4. Зручне розташування виробництва біля транспортних вузлів. 5. Наявність заборгованостей підприємства;
5. Висока конкурентоспроможність продукції. 6. Фізичний і моральний знос всіх видів устаткування;
6. Наявність дочірнього підприємства на базі дослідно-конструкторського бюро. 7. Наявність асортименту, що давно не обновлявся;
7. Можливість економії засобів по деяких статтях. 8. Відсутність регіональних представництв;
8. Наявність асортименту різнопланової продукції. 9. Дефіцит засобів для закупівлі напівфабрикатів.

Аналіз можливостей і загроз

Можливості Загрози
1. Можливість розширення виробництва за рахунок існуючих потужностей. 1. Зміна цінової політики конкурентами може викликати втрату частини споживачів.
2. Можливість зниження витрат при певних зусиллях. 2. Нестабільність політичної ситуації.
3. Конкурентоздатна продукція привертає основну масу клієнтів. 3. Наявність економічної нестабільності.
4. Зниження цін на покупний напівфабрикати дозволить, зменшивши витрати, збільшити прибутковість. 4. Загроза подальшого підвищення цін на напівфабрикати примусить підвищити ціну, що зменшить частку ринку.
5. Широкі можливості у сфері упровадження нових технологій із за наявність науково-технічного дочірнього підприємства. 5. Загроза збільшення боргу підприємства і втрати можливості його реструктуризації.
6. Невелика кількість сильних конкурентів в Україні. 6. Нестабільність валютних курсів може викликати втрати прибутку.
7. Упровадження автоматизованої системи управління витратами дозволить економити. 7. Недостатність резервних фінансових засобів може негативно проявитися при непередбаченій ситуації.

Матриця SWOT

Можливості Загрози
Сильні сторони Розширювати виробництво в рамках існуючих виробничих можливостей, оскільки це забезпечується наявністю широких виробничих можливостей, великим досвідом роботи і наявністю могутнього науково-технічного підрозділу у складі підприємства.Утримувати значну частку ринку, чому сприяє висока конкурентоспроможність продукції підприємства.Здійснювати поставки продукції зручно, оскільки розміщення виробництва відносно споживача і транспортних вузлів є оптимальним. У випадку, якщо конкуренти почнуть зниження цін, спроба економити може провалитися через необхідність підвищення витрат. Необхідно розробити заходи, перешкоджаючі несприятливій дії зростання виробничих витрат, а також браку резервних фундацій підприємства.При складанні ціни продажу на експортну продукцію необхідно ураховувати, що додатковий прибуток від експорту може бути перекрита несприятливими змінами обмінного курсу гривни і іноземних валют.
Слабкі сторони Для уникнення негативного впливу зносу головного і допоміжного устаткування, подальшого зростання цін на покупний матеріали і напівфабрикати необхідно надалі працювати над зміною виробничого устаткування на нове, більш технологічного.Можливо брати невеликі кредити на найвигідніших умовах або по пільгових інноваційним програмам для упровадження нововведень. Необхідно відкривати регіональні представництва для стимуляції попиту за межами Харківської області.Потрібно наперед забезпечити в повному об'ємі фінансування рекламної кампанії і відразу укласти всі необхідні для цього контракти, щоб уникнути негативного впливу зростання цін в процесі кампанії.

5. функціональна стратегія розвитку

Основна ціль підприємства ВАТ "Електромашина" – якомога більше скорочення витрат для ефективного покриття витрат на покупний матеріали і комплектуючі при їхній ціні, що росте. Основна стратегія, що дозволяє реалізувати цю ціль може бути представлена у вигляді наступних пунктів:

1 Упровадження у виробничу програму системи автоматичного управління витратами. Це дозволяє істотно економити час і витрати фінансового відділу, відповідно – переносити його потенційні можливості в необхідне русло для здійснення більш ефективної роботи. Планується на 2010 рік. Витрати на упровадження складуть 3,8 тис. грн.

2 Упровадження системи управління якістю продукції і стандартизації ISO9001-2000. Це забезпечує зростання виробництва майже на 120%. Збільшується окупність виробництва за рахунок збільшення прибутку. Політика переходу до світових стандартів залучить споживачів далекого зарубіжжя і збільшить їхню частку в об'ємі експорту. Це так само може залучити іноземні інвестиції. Планується на кінець 2009 – 2010 рік. Витрати на упровадження складуть 9,7 тис. грн.

3 Проведення рекламної кампанії, що включає: цільову розсилку рекламних пропозицій потенційним споживачам, розміщення прайс-листів в спеціальних галузевих виданнях; розміщення рекламної інформації в спеціалізованих каталогах і довідниках, розробка власного сайту в мережі Інтернет, а так же участь в профільних виставках в Україні і на міжнародному рівні. Планується на 2010-2011 роки. Витрати на упровадження складуть 27,5 тис. грн.

4 Економія засобів на всіх рівнях організації підприємства починаючи зі вступу через бюджету організації наступного року. Шляхи проведення цього заходу указані раніше.


Висновок

В даному курсовому проекті розглядалася діяльність харківського машинобудівного підприємства Відкриваючого акціонерного суспільства "Електромашина". Була проаналізована фінансова, виробнича, організаційна і маркетингова діяльність заводу. Спеціально окремо за наслідками цього аналізу і згідно з існуючими напрацюваннями була визначена місія і цілі організації. Був проведений порівняльний аналіз сильних і слабких сторін, можливостей і загроз підприємству і, в результаті, побудована матриця SWOT.

В кінці роботи, як розв'язання поставлених задач, була сформульована стратегія організації, виразимо в послідовних пунктах, виконання яких забезпечить ефективне управління витратами у бік їхнього зниження.

ВАТ "Електромашина" – перспективне підприємство, що має багато передумов розвитку. Скоректувавши і направивши його діяльність можна добитися високих результатів.


список використаних джерел

1. Бандурин А. В., Чуб Б. А. Стратегический менеджмент организации. – М.: Приор, 2000, – 260 с.

2. Герасимов В. В. Ценовая политика фирмы. – С.-П.: Финстатинформ, 2005, – 228 с.

3. Макаренко М. В., Махалина О. М. Производственный менеджмент – М.: Приор, 2008

4. Мескон М. Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Пер. с англ. – М.: Дело, 2002. – 892 с.

5. Обер-Кире Дж. Управление предприятием: Пер. с франц. – М.: Сирин, 1997

6. Овсийчук М. Ф., Сидельникова Л. Б. Финансовый менеджмент. Учебное пособие. – М.: Дашков и К, 2003. – 448 с.

7. Производственная структура промышленного предприятия. – К.: Техника, 2001. – 324 с.

8. Фатхутдинов Р. А. Производственный менеджмент: Учебник для вузов. – М.: Банки и Биржи, ЮНИТИ, 2002. – 456.

9. Финансовый отчёт о деятельности ОАО "Електромашина" от 13.04.2009, www.tribuna.net.ua


Додаток 1

Організаційна діаграма ВАТ "Електромашина"


Додаток 2

ПідприємствоЧинник
ВАТ "Електромашина" ВАТ "Электро-машина-3" (Росія) ВАТ "Електрома-шина" (Росія)

ВАТ "Чебоксарській електроапаратний завод"(Росія)

ЗАТ "Кросна Мотор"
Об'єми виробництва 5 4 4 3 3
Потенційна потужність підприємства 5 4 4 4 4
Технологія 5 4 4 4 4
Упровадження інновацій 4 4 4 4 3
Якість товару 5 3 4 4 3
Виробничий цикл 5 3 5 4 3
Рівень спеціалізації продукції 5 5 5 5 4
Ціна за одиницю виробу 5 4 4 3 2
Рівень післяпродажного обслуговування 5 4 4 5 3
Досвід роботи на ринку 5 4 4 3 5
Розміщення виробництва 5 5 5 4 4