Смекни!
smekni.com

Розробка ефективної стратегії витрат на підприємстві (стр. 3 из 4)

В план виробництва наступного року входять розробка і освоєння нових виробів. Це забезпечується за рахунок функціонування дочірнього підприємства "НИП електричних машин і систем" на базі дослідно-конструкторського бюро заводу. Робота цього підрозділу підприємства забезпечує можливість виробництва власної інноваційної продукції, розробки нових технологій виробництва, вдосконалення існуючої продукції і технологій. На жаль, при цьому політика зменшення витрат істотно стримує роботу в цьому напрямі.

Одним з важливих моментів в науково-технічній діяльності підприємства є заплановане введення в експлуатацію наступного року системи автоматизованого управління матеріальними витратами. Це найважливіший крок на шляху до скорочення витрат і збільшення прибутку. В результаті успішного упровадження цієї технології забезпечується темп економічного зростання підприємства в 118%, збільшення об'ємів реалізації щомісячно майже на 120%.

Продукція ВАТА "Електромашина" є повністю конкурентоздатною і відчувати позитивний вплив науково-технічній середовище.

Демографічне середовище. Аналіз демографічного, що становить макросередовище, не є актуальним, що викликано спрямованістю продукції підприємства, що не є кінцевим продуктом, а вимагаючою подальшого використання при виробництві кінцевої продукції. На конкретного споживача – фізичної особи направлено тільки виробництво товарів народного споживання, яке не є профільним.

Культурне середовище. Оскільки ВАТ "Електромашина" – достатньо старе підприємство, велика частка працюючих тут – люди прийшли на завод за часів СРСР. Оновлюваність кадрів на даному підприємстві низька через непопулярність необхідних спеціальностей. Це необхідно ураховувати як при проведенні керівництвом кадрової політики, так і при аналізі ефективності роботи співробітників.

Це так само свідчить про певну специфічність корпоративної культури організації, яка має рівень, що не мінявся з часів отримання Україною незалежності. Необхідно корегувати ціннісну орієнтацію працівників, мотивувати їхню роботу відповідно до цілей і місії організації. Це необхідно для розвитку внутрішньо організаційного патріотизму і поліпшення якості роботи співробітників.

2.2 Аналіз чинників мікросередовища

Постачальники організації. Для здійснення виробництва підприємство ВАТА "Електромашина" вимушене закуповувати такі напівфабрикати як ізолюючі матеріали, кабельно-дротяна продукція, прокат чорних металів і електротехнічна сталь. Вся указана продукція, за винятком електротехнічної сталі, проводиться і закуповується підприємством в Україні. Електротехнічна сталь закуповується у російських виробників.

Основними підприємствами-постачальниками кабельно-дротяної продукції і прокату чорних металів є наступні підприємства: ВАТ "Стальметиз", АТЗТ "Завод Метиз". Так само підприємство працює з такими відомими заводами як ХК "Теко-Днепрометиз" (Україна), Белорецкий металургійний комбінат ним. Калініна (Росія). Ці організації в більшості своїй давно зарекомендували себе кращими в своїй галузі і працюють на ринку вже не перший рік. ВАТ "Електромашина" довіряє досвіду їхньої роботи і визнає якість продукції, що випускається, ними. Тому саме з цими підприємствами, як з найнадійнішими, заключаються довгострокові контракти. Цінова політика цих організацій відносно ВАТ "Електромашина" проводиться на загальних підставах, тому в ситуації ціни, що склалася, на їхню продукцію зростали. Пошук нових постачальників – трудомісткий, витратний захід, що вимагає часу, отже зміна постачальників на даному етапі не передбачена. Зростання витрат на закупівлю їхньої продукції планується перекривати за рахунок внутрішніх ресурсів ВАТ "Електромашина". На користь збереження існуючих зв'язків говорять так само і наступні положення:

– найвдаліше географічне розташування:

– найбільш позитивний імідж;

– висока якість продукції;

– середній рівень залежності від постачальників;

– повна відсутність тенденції нав'язування підприємству їхніх умов.

Такий опис постачальників дає зрозуміти, що зменшення витрат за рахунок їхньої зміни не доцільна.

Посередники організації. Підприємство використовує посередників тільки для реалізації товарів народного споживання. Це можуть бути продовольчі магазини, приватні підприємці, торгові центри.

Реалізацією основної продукції займається відділ збуту підприємства.

Клієнти організації. Оскільки продукція ВАТ "Електромашина не вся є кінцевою, то основними її споживачами є підприємства машинобудування, що займаються збіркою готової продукції (електровозів, насосних станцій, систем і комплексів), а також підприємства, що використовують готову продукцію ВАТ "Електромашина".

Як вже наголошувалося, частка експорту в продажах підприємства достатньо значна і складає 46,6% всій продукції. Розподіл споживачів по регіонах наочно показує таблиця 2.

Таблиця 2 – Сегментація споживачів по регіонах

Найменування продукції Частка в загальному об'ємі реалізації (%)
Україна Країни СНД і Балтії Країни далекого зарубіжжя
Інші товари 81.00 19.00 0.00
Низьковольтна продукція 60.00 40.00 0.00
Електронасоси 30.00 55.00 15.00
Електрооблад. потягів 49.00 42.00 9.00
Машини постійного струму 35.00 60.00 5.00

Показник експорту достатньо високий. Це позитивно впливає на прибуток підприємства за рахунок цінової дискримінації іноземного споживача, але дає негативну характеристику галузі в цілому. Це говорить про низьку купівельну спроможність споживача в країні, нездатного придбати продукцію по реальній вартості.

Необхідно відмітити, що при подальшому збільшенні цін на напівфабрикати, підприємство буде вимушене піднімати ціну на свою продукцію, що відсіє частину неплатоспроможних споживачів. Це обов'язково ураховувати при складанні стратегії.

Конкуренти організації. При становище, що склалося, на підприємстві конкурентна ситуація у галузі гранично важлива. Це пояснюється тим, що при витратах, що зростали, ВАТ "Електромашина" не зможе швидко і ефективно реагувати на зміни цін конкурентами, і при їхньому пониженні не зможе найближчим часом відреагувати тим же, оскільки економія ще не дозволяє повністю покривати витрати, що зростають.

Машинобудівна галузь, в якій працює підприємство, за нинішнього часу переживає не кращі часи. Протягом майже двох десятків років немає економічної стабільності, положення практично увесь час залишалося критичним. Держава не залишає діяльність галузі без уваги, хоча цього і не достатньо.

Основними і наймогутнішими конкурентами ВАТ "Електромашина" є російські підприємства. Ці підприємства майже всі так само давно працюють у галузі. В основному це могутні крупні підприємства з своєю фіксованою часткою ринку. Основною перевагою ВАТ "Електромашина" над цими конкурентами – це географічна віддаленість і державна межа, що відділяє ринки збуту Росії і України. На відміну від України в Росії машинобудуванню надається більша увага як в законодавчому, так і у фактичному сприянні. Це дає можливість названим конкурентам витісняти продукцію закордонних підприємств з ринку Росії, що може ускладнити експорт в цю країну. Порівняльна характеристика підприємствам-конкурентам дана в Додатку 2.

Стисло вплив дій конкурентів на підприємство представлений в таблиці 3.

Таблиця 3 – Вплив основних конкурентів у галузі на ВАТ "Електромашина"

Продукція Назва підприємства Країна Вплив
< = >
Електромашині серiй 4П, 5П ВАТ "Електромашина-М" Росія Х
Електромашині ВАТ "Електромашина" Росія Х
Електроприводі ВАТ "Чебоксарський електроапаратний завод" Росія Х
Електромашині серiї Д ЗАТ "Кросна Мотор" Росія Х

Дані таблиці підтверджують потужність конкурентів і силу їхнього впливу на роботу ВАТ "Електромашина". Мають місце і цінова і не цінова конкуренція. Цінова полягає в можливості фірм-конкурентів, знижуючи ціну, перебирати на свою сторону конкурентів. В плані нецінової конкуренції перевага на стороні ВАТА "Електромашина": український споживач віддає перевагу українській продукції, а географічне розташування підсилює цей чинник; в очікуваннях переважає думка про нестабільність відносин з Росією, що може спричинити неполадки із замовленням продукції там. Висока конкурентоспроможність продукції підприємства є основоположним чинником, що дає можливість утримувати нормальний стан виробництва.

Сильний вплив конкурентів галузі на підприємство потрібно врахувати при розробці стратегії в плануванні рекламної діяльності, оскільки єдиний спосіб залучити споживача на свою сторону – ефективна реклама.


3. місія і цілі організації

3.1 Місія організації

Визначивши і вивчавши всі основні види діяльності підприємства, можна сформулювати місію ВАТ "Електромашина", яка буде полягати в наступних положеннях:

– Значення існування організації ВАТ "Електромашина" на ринку машинобудівної продукції полягає в забезпеченні українського споживача якісною вітчизняною продукцією, що відповідає всім міжнародним стандартам і потребам самого споживача.

– Пропонована продукція – продукт науково-технічної діяльності підрозділів підприємства багатьох років, направлена на задоволення потреб як кінцевого споживача, так і підприємства по збірці готової продукції.