Смекни!
smekni.com

Оперативно-календарне планування на підприємстві (стр. 2 из 6)

Сучасний світ нерідко розглядають, як світ найрізноманітніших організацій - «сукупність людей, груп, об'єднаних для досягнення будь-якої цілі на основі принципів поділу праці, прав, обов'язків і ієрархічної структури, громадське об'єднання, державна установа» (з Словника іноземних слів. М .: Російська мова, 1988).

Виробнича функція включає в себе ті дії, в результаті яких виробляються товари і послуги, які поставляються організацією в зовнішнє середовище.

Організації відрізняються один від одного за характером конкретних видів діяльності, що входять у виробничу функцію. При виробництві, наприклад, автомобілів і побутової техніки переробляються величезні кількості сировини, матеріалів. Будівельні фірми теж споживають великі обсяги матеріалів, але кожна одиниця готової продукції в цьому випадку може бути унікальна за своєю конструкцією. Крім того, будівельні роботи відбуваються не в умовах заводів, а на окремих будівельних майданчиках, де згодом і експлуатуються вироби будівельних фірм.

Розглянемо безпосередньо поняття, роль та функції операційного менеджменту. Об'єктом виробничого менеджменту є виробництво та виробничі системи/операційної системи (табл.1.1). До недавнього часу основна увага в теорії та практиці виробничого менеджменту приділялася самої виробничої функції. В даний час існує більш широкий погляд на виробництво.

Виробництво - вид операційної діяльності, спрямований на перетворення (трансформацію) вихідних матеріалів в кінцеву продукцію та її реалізацію з метою задоволення наявної потреби [2].

Виробництво завжди повинно розглядатися як система, тобто особливий клас відкритих штучних матеріальних систем.

Виробнича система - складна система взаємопов'язаних елементів виробничого процесу, що утворюють єдине ціле і функціонують з метою виробництва промислової продукції або надання послуг.

Таблиця 1.1

Операційна система


Ознаки виробничої системи:

взаємодія колективу людей, машин, природного середовища та збурюючих відхилень, що впливають на виробничу систему ;

наявність підсистем, що мають змістовний характер дії;

наявність цілей функціонування і критерію ефективності досягнення цілей;

ієрархічна структура управління з вертикальними і горизонтальними зв'язками між підсистемами;

велика кількість і різноманітність зв'язків;

рух великих трудових, матеріальних та інформаційних потоків між підсистемами.

Вона має властивості:

результативністю;

надійністю;

гнучкістю;

довготривалість;

керованістю.

Ознаки підприємства як виробничої системи:

цілеспрямованість;

поліструктурність (виробнича та організаційна);

складність; відкритість.

Повна система виробничої діяльності організації називається операційною системою. Операційна система складається з 3 підсистем:

основне виробництво (переробна підсистема) виконує продуктивну роботу, безпосередньо пов'язану з перетворенням вхідних величин у вихідні результати;

допоміжного та обслуговуючого виробництва (підсистема забезпечення) не пов'язана прямо з виробництвом виходу, але виконує необхідні функції забезпечення переробної підсистеми. Функція, що вважається частиною підсистеми забезпечення в одній організації, може бути складовою частиною переробної підсистеми в іншій;

система виробничого менеджменту (підсистема планування, організації, мотивації і контролю) отримує від переробної підсистеми інформацію про стан системи і незавершеному виробництві. Інформація надходить із внутрішнього середовища організації: про цілі, політику, основні напрямки та інших внутрішніх параметрах. Інформація про попит на продукцію, вартості ресурсів, тенденції розвитку технології, урядових нормативних актах та інших факторах надходить із зовнішнього середовища.

Підсистема планування і контролю повинна обробити весь цей обсяг складної інформації і видати рішення, як саме має працювати переробна підсистема. Конкретні питання, що підлягають вирішенню, включають планування виробничих потужностей, диспетчеризацію, управління матеріально-виробничими запасами, контроль якості[13].

Вся мережа систем, що утворюють цілісну складну систему, проектується таким чином, щоб сприяти вирішенню кінцевої завдання, для реалізації якої здійснюється розробка всього проекту.

Основною функцією виробничої системи є випуск продукції. Виробництво включає безпосередньо технологічні процеси та допоміжні операції, пов'язані з виготовленням продукції. Управління виробництвом пов'язано з складанням календарних планів, встановленням норм виробітку, вдосконаленням технології, контролем якості, обробкою матеріалу і т.п.

Операційний (виробничий) менеджмент - самостійна галузь знань і професійної діяльності, спрямована на створення і реалізацію товарів шляхом перетворення ресурсів в готову продукцію[14].

Виробничий менеджмент забезпечує раціональне поєднання виробничих факторів в часі і в просторі у виробничій діяльності організації. Конкретний зміст, предметні області, функції та методи їх виконання залежать від рівня здійснення виробничого менеджменту (табл.1.2).

Таблиця 1.2

Рівніопераційного менеджменту

Рівніопераційного менеджменту

На макрорівні:cвітова система;народне господарство;галузі і сфери народного господарства;об'єднання підприємств.

На макрорівні:окреме підприємство;виробництво;цех/підрозділ;ділянка/відділ;рабоче місце.

Метою курсової роботи є мікрорівні, тому будуть розглянуті тільки вони. Виробничий менеджмент є однією з найважливіших різновидів функціонального менеджменту в організації, і тому займає особливе місце в системі організації .

Таким чином, виробничий менеджмент має справу безпосередньо з виробництвом. І має своєю метою забезпечення раціонального поєднання виробничих факторів в часі і в просторі у виробничій діяльності організації.

Функції виробничого менеджменту визначають усталений склад специфічних видів управлінської діяльності, що характеризуються однорідністю цілей, дій чи об'єктів їх застосування. Вони характеризують спільні завдання та напрямки управлінських робіт, склад і зміст яких в найменшій мірі залежать від специфіки конкретної організації (рис.1.3).

Рис. 1.3 Функції виробничого менеджменту

Таким чином, загальні функції менеджменту між собою взаємопов'язані і мають як прямі (→), так і зворотні зв'язки (··∙∙→).

РОЗДІЛ 2

Характеристика структури системи операційного менеджменту ЗАТ «АероСвіт». Виробнича структура підприємства і її елементи

Авіакомпанія «АероСвіт» є єдиною цілісною організацією (перша ознака - цілісність), яка має у своєму складі різні відділи, підрозділи, служби, а також представництва в інших країнах, свою агентську мережу, які мають тісні зв'язки (з організації перевезень пасажирів, вантажів, пошти, організації роботи технічного персоналу, льотного персоналу та інш.). Ці комплекси є підсистемами системи авіакомпанії. Різноманітні служби та підрозділи підприємства є компонентами системи. Авіакомпанія «АероСвіт» постійно співпрацює з іншими провідними авіакомпаніями, які є лідерами авіаційних перевезень на міжнародному рівні, різними аеропортами, представництвами, агентами, брокерами, виконує всі вимоги чинного законодавства, міжнародних правових документів, встановлених правил міжнародних авіаційних організацій. Розширюючи свою сітку польотів, парк ПС, відкриваючи нові представництва, підписуючи нові договори та створюючи альянс з «ДонбасАеро», підприємство стає конкурентноспроможним. Всі ці чинники вказують на наявність зв'язків з навколишнім середовищем. Це означає, що підприємство має ще і другу та третю ознаки.

Звичайно, що авіакомпанія «АероСвіт», як і будь-яка інша організація чи фірма, має на меті певні поставлені цілі. Це, наприклад, отримання прибутку, втримання лідируючих позицій на ринку авіаційних перевезень, бути конкурентноздатним підприємством, підвищувати статистичні та фінансово-економічні показники роботи і т.д. Це дає можливість підтвердити наявність четвертої ознаки - підпорядкованість всієї організації певним цілям.

Підводячи підсумки вищеперерахованого, авіакомпанія «АероСвіт» є системою за всіма ознаками.

Якщо розглядати підрозділи, відділи, служби авіакомпанії як підсистеми, то тоді їх можна аналізувати як окремі системи зі своїми структурними елементами та взаємозв'язками. З іншого боку, авіакомпанія «АероСвіт» є надсистемою відносно цих систем.

Тобто, для повного аналізу необхідно встановити місце розглядаємої системи в надсистемі та розглянути підсистеми і виявити зв'язки з елементами надсистем та підсистем. Розглянемо схему, де зображені зв’язки між різними рівнями управління авіакомпанією (рис. 2.1).