Смекни!
smekni.com

Оперативно-календарне планування на підприємстві (стр. 3 из 6)

Даний рисунок ілюструє структуру управління авіакомпанією. Так як підприємство є закритим акціонерним товариством то в голові всієї компанії стоїть Рада Акціонерів. Діяльність авіакомпанії регулюється Загальними зборами Засновників, яким у свою чергу підкоряється Наглядацька Рада на чолі із Главою Наглядацької Ради. Правління авіакомпанії ''АероСвіт'' очолює Генеральний директор авіакомпанії.

З точки зору системного аналізу Загальні збори Засновників, рада директорів, наглядова рада, голова правління є компонентами системи.

Рада акціонерів

Рис.2.1 Структура управління ЗАТ «АероСвіт»

Розглядаючи транспортне підприємство, а саме, ЗАТ «АероСвіт», можна охарактеризувати його як соціально-технічну систему. Пояснимо чому: авіакомпанія у своєму складі має значний обслуговуючий персонал, льотний персонал, технічний персонал по обслуговуванню ПС та інш. Ці елементи характеризують підприємство як соціальну систему. Наявність флоту ПС та інших матеріало-технічних засобів підтверджують, що компанія є технічною системою.

Авіакомпанія «АероСвіт» є дуже складною системою, адже в її складі існує велика кількість систем, підсистем, елементів, які знаходяться у тісних взаємозв'язках як між собою, так і з зовнішніми системами. Так як дана система є складною, це означає, що вона є поліфункціональною (бо дане підприємство виконує найрізноманітніші функції - навчання персоналу, організація пасажирських та вантажних перевезень, ремонт та обслуговування ПС тощо) та багатоцільовою (підприємство ставить собі цілі в залежності від виконуваних функцій. Так як значна кількість функцій, то і відповідно велика кількість цілей).

Дана система є реальною (бо насправді існує), відкритою, бо присутній обмін з навколишнім середовищем; за описом змінних - змішаною (є в наявності як якісні, так і кількісні змінні); за походженням - штучною(створена людиною і функціонує за допомогою людського фактора); за ступінню організованості - є організованою системою (існує чітко виражена організаційна структура); за способом управління - комбінованою (адже авіакомпанія регулюється і ззовні (закони, нормативні акти та документи, міжнародні конвенції, конкуренція тощо) і зсередини (організація роботи персоналу, організація роботи з ремонту повітряних суден, організація роботи обслуговуючого персоналу тощо); за характером взаємодії елементів є координаційно-ієрархічною (бо можна прослідкувати і рівноправні елементи, і елементи підпорядкування). Авіакомпанію можна охарактеризувати як адаптаційну, бо вона здатна пристосовуватися до змін зовнішніх факторів і при цьому не втрачати своєї ідентичності. З цього можна зробити висновок, що дана система також є динамічною.

Структура системи - це сукупність стійких зв'язків та відносин між елементами та компонентами системи по відношенню до певних змін, які забезпечують цілісність системи [5].

ЗАТ «АероСвіт» має чітко виражену організаційну структуру - низку філій, відділів, різноманітних комплексів (виробничий, комерційний, фінансовий тощо), які мають налагоджену роботу по забезпеченню регулярних пасажирських перевезень, перевезень вантажу та пошти, відмінної роботи системи бронювання квитків, системи реєстрації, обслуговування ПС та проведення ремонтних робіт та інше. Елементами даної структури можна вважати обслуговування пасажирів, підготовки кадрів, проведення деяких завантажувально-розвантажувальних робіт, ремонт ПС, перевірка ПС перед рейсом тощо.

Також підприємство має керуючий склад, якому підпорядковуються всі керівники відділів, служб, підрозділів. На рис.1 зображені зв'язки між різними рівнями управління авіакомпанією.

Розглянемо детальніше структуру авіакомпанії «АероСвіт» з погляду системного аналізу. Підприємство має наступні підсистеми:

виробничий комплекс на чолі із Заступником Генерального директора по експлуатації;

комерційний комплекс на чолі із Заступником Генерального директора по комерційній роботі;

фінансовий комплекс на чолі із Заступником Генерального директора по економічних і фінансових питаннях;

комплекс забезпечення на чолі із Заступником Генерального директора по авіаційній безпеці.

Дані комплекси можна виділити як окремі системи, які, в свою чергу, також можна виокремити на різні підсистеми зі своїми структурними елементами. Розглянемо кожний комплекс окремо.

Проілюструємо дані комплекси та відділи та зв’язки між ними (рис.2.2).

Рис.2.2 Структура ЗАТ «АероСвіт»

До складу виробничого комплексу входять наступні підрозділи:

директорат по обслуговуванню пасажирів;

служба пасажирських перевезень;

служба екіпажів пасажирської кабіни;

відділ забезпечення сервісом;

група провідних інженерів виробництва;

служба контролю підготовки літаків до вильоту;

об'єднана диспетчерська служба;

служба ПММ;

транспортний відділ;

відділ будівництва й експлуатації наземних споруджень;

група МТП [14].

РОЗДІЛ 3

Характеристика елементу маркетингу

Зат «АЕРОСВІТ»

Маркетинг - стратегія і тактика управління підприємством. Під стратегією управління мається на увазі єдина спрямованість і спосіб використання різних засобів досягнення встановленої мети. Цьому прийому відповідає певний комплект правил і обмежень для прийняття рішень. Стратегія дозволяє сконцентрувати увагу на всіх варіантах рішення, які не будуть суперечити прийнятій вами стратегії, а невідповідні варіанти - відкинуті. По досягненню мети стратегія як напрям, а так само всі засоби її досягнення повністю припиняють своє існування. А нові цілі ставлять перед собою завдання дослідженні нової більш свіжої стратегії. Тактика управління - чіткі способи і прийоми для швидкого досягнення встановленої мети в чітких умовах. Завдання тактики управління полягає у виборі найбільш прийнятного рішення, а так само у виборі самого підходящого способу управління в даній ситуації.

Існуючі елементи маркетингу - послуга, ціна, збут і реклама, що багато в чому залежать від галузі, в якій працює фірма, масштабів її діяльності, стану ринку і т.д. Прикладом є авіакомпанія орієнтована на конкретного покупця, тому канали реалізації продукції менш важливі, ніж для фірми з виробництва промислових виробів. Виробництво послуг має свої особливості, тому що її споживання здійснюється в момент передачі клієнта - при цьому роль посередників зводиться до мінімуму[12].

Будь-яке транспортне підприємство на своїй меті має певну кількість поставлених задач, цілей. І кожна компанія намагається якнайповніше їх реалізувати. Так як авіакомпанія функціонує в умовах ринкової економіки основною задачею є конкурентна здатність підприємства, підвищення якості обслуговування пасажирів, розширення парку ПС та географії польотів, утримання позицій на ринку авіаційних перевезень і, звичайно, отримання прибутку. Даними питаннями займається відділ маркетингу.

Вирішуючи завдання одержання стійкого прибутку, служба маркетингу варіює складовими ринку - частотою польотів, їхнім розподілом по сезонах і за часом доби, структурою комерційного завантаження, тарифами й пільгами, а також мережею авіаліній.

Служба маркетингу покликана забезпечувати відповідність попиту на перевезення й можливості його задоволення. Якщо попит на перевезення починає падати, маркетологи повинні з'ясувати причини й вжити відповідних заходів по їхньому усуненню. Такими мірами можуть бути: поліпшення іміджу компанії, підвищення якості обслуговування, перегляд структури тарифів, складання більше зручного для клієнтури розкладу польотів. Приведення пропонованих ємностей у відповідність із попитом може бути досягнуте шляхом скорочення частоти польотів, зменшення кількості пропонованих крісел у тиждень на даній лінії й навіть тимчасовому припиненні польотів на певних лініях.

Важливим моментом підвищення конкурентноздатності авіакомпанії на ринку міжнародних перевезень є вплив маркетингу на власне виробництво й фінансування з метою підвищення стійкого прибутку. Цей вплив здійснюється за допомогою спеціальних програм модернізації виробництва :

удосконалювання інфраструктури повітряних перевезень, що перебуває у веденні авіакомпанії;

удосконалювання системи комерційного обслуговування;

поліпшення підготовки персоналу;

удосконалювання системи продажу перевезень;

удосконалювання організаційної структури авіакомпанії.

Ця функція маркетингу передбачає також поліпшення координації діяльності всіх структурних підрозділів авіакомпанії, для того щоб остання працювала як єдина система авіатранспортного виробництва. Недоліком існуючої системи керування є те, що вона функціонує не як інтегральна система, а як сума дій окремих ієрархічних підрозділів, кожне з яких має свою мету, часом протилежні цілям суміжних підрозділів. Наприклад, комерційну службу можуть цікавити доходи, але не стосуються витрати, фінансова ж служба, навпроти, зайнята лише бюджетом; літна служба, служба постачання, наземні служби можуть мати свої завдання, не зв'язані єдиними цілями авіакомпанії. Керівництво компанії, що має у своєму розпорядженні такі важелі, як авіатранспортне виробництво, система цін і система продажу, повинне знайти оптимальну комбінацію цих коштів впливу на ринок з метою його освоєння й забезпечення успіху в конкурентній боротьбі з іншими авіакомпаніями [4].