Смекни!
smekni.com

Педагогіка - контрольна (стр. 2 из 5)

- Особистий приклад вихователя! Між словом і справою в нього немає міркувань.

Методи організації діяльності.

Методи організації діяльності – це серцевина виховного процесу, тому що формує необхідний тип поводження.

Вправа – спосіб залучення до активної діяльності. Результат вправ – навички, звички. Чим складніша якість, тим більше вправ необхідно виконати для вироблення стійкої звички. (Шнурки – 200 разів) що ж говорити про число вправ для формування складних моральних якостей. Витримка, навички самоконтролю, дисципліна, культура спілкування – якості, що грунтуються на звичці. Вправа визнається успішною, коли вихованець виявляє стійку якість у всіх життєвих ситуаціях.

Вимогипрямі і непрямі (вимога-рада, вимога-гра, вимога-натяк і т.д.). Вимога безпосередня (вихователь – вихованець), безпосередня вимога (вихованців один одному, організоване вихователями).

Приучення – інтенсивно виконувана вправа (насильство, покарання), що нагадує дресирування (часто в армії). Щоб зарадити цьому методу гуманістичної риси використовують приучення (наприклад, до порядку, через гру).

- показуйте, як виконуються дії, які результати. Порівняєте брудні і вичищені черевики...

- приучення вимагає постійного контролю – доброзичливого, але суворого, і самоконтролю.

- Не робіть казенно-бюрократичні вказівки типу “будь ввічливий!” – але “вітай сусіда – і він буде ввічливий з тобою!”

Доручення – привчають до позитивних вчинків: відвідати хворого, виготовити іграшки для дитячого садка.;

- щоб розвити необхідні якості: неорганізованим - підготувати захід, що вимагає точності і пунктуальності;

Метод ситуацій, що виховують:

- вони не повинні бути надуманими. Вихователь створює лише умови для виникнення ситуації, а сама ситуація повинна бути природною.

- Несподіванка методу. Порушників роззброюють великодушність, доброта.

Ситуація “невимушеної примусовості”: школярам пред'являється моральний зразок правильного поводження і створюються умови, що спонукають до аналогічного поводження (їхній одноліток, особистий приклад). Однак, поводження, привабливе з погляду вихователя, може виявитися не таким вже привабливим з погляду окремих вихованців, а заохочення такого поводження може викликати їхній протест. Таку реакцію треба угадати і зробити поводження, що рекомендується, привабливим.

Методи стимулювання.

Стимулом у Древній Греції називали дерев'яний ціпок із загостреним наконечником, яким користувалися погоничі биків і мулів для понукання ледачих тварин – неприємна етимологія для людини!

Але людина теж має потребу в постійних стимулах. Пряме і безпосереднє призначення стимулів – чи прискорювати гальмувати визначені дії.

Методи стимулювання – заохочення, покарання (у древньому світі), змагання (у XX в.), суб'єктивно-прагматичний (діловий).

Заохочення – позитивна оцінка дій вихованців, викликає позитивні емоції, вселяє впевненість.

Види заохочення: схвалення, підбадьорення, похвала, подяка, надання почесних прав, нагородження грамотами, подарунками.

Схвалення – найпростіший вид заохочення. Може виражатися жестом, мімікою, допоможе оцінкою, довірою.

Правила заохочення

- мотивувати заохочення

- зауважувати всіх у заохоченні, не протиставляючи дітей один одному

- знати міру (зазнайство). Враховувати думку

- дотримуватись справедливості.

Змагання

Дітям притаманне прагнення до суперництва, пріоритету, першості. У чому тільки не змагаються діти?! Хто далі плюне, хто більше одержить “2”... порівняно менше вони змагаються в пригожих вчинках: в акуратності, ввічливості, чесності...

У радянський час методи, на жаль, обростають командно-бюрократичними атрибутами – як на виробництві.

Тим часом педагогічно правильно організовувати змагання – діючий стимул у вихованні процесу.

Організація змагань – важка справа, що вимагає знання політології, дотримання ряду умов і вимог:

1) організація змагання: мета, задачі, програма, критерії оцінок, нагородження. Воно повинне бути досить важким і захоплюючим. Критерієм оцінок – зрозумілі дітям. Підсумки – наочні.

2) не створювати тепличних умов у змаганні (підтасовувати факти, спотворювати істини...). Життя нікому не дає потурань і людина повинна з дитинства активно боротися за своє майбутнє.

Жорсткі умови змагання потрібно зм'якшувати грою, де не так гостро переживаються поразки, є можливість реваншу.

Покарання – метод педагогічного впливу, що повинен попередити небажані вчинки, гальмувати їх, викликати почуття провини.

У різні часи – різні відносини до покарання.

- відомий педагог Пирогов Н.И., будучи опікуном Київського округу по навчальних закладах висував систему фізичних помазань, у тому числі і псую (його критикував Добролюбов).

- До дрібної подробиці була продумана система покарань у старій прусській школі. Повне ігнорування індивідуальних особливостей дитини! Але муштра давала і відомі результати: ні одна нація у світі не може змагатися з німецької по дисципліні, працьовитості, прихильності до порядку.

Види покарання:

- Накладення додаткових обов'язків.

- Чи позбавлення обмеження визначених прав.

- Моральне осудження, осуд.

- Обговорення на зборах, відсторонення від занять.

- Виключення зі школи.

Умови покарання

- Сила покарання збільшується, якщо воно виходить від кількості підтримування його. Тому треба спиратися на власну думку.

- Не рекомендується застосовувати групові покарання.

- Покарання діюче, якщо воно зрозуміло учню, і він вважає його справедливим. Після покарання про нього не згадують, а з учнем зберігають нормальні відносини.

- Не можна ображати вихованця (доводити до сліз).

- Покарання – сильнодіючий метод. Помилку педагога в покаранні виправити значно сутужніше, ніж у будь-якому іншому випадку. Тому не кваптеся карати доти, поки немає повної ясності в сформованій ситуації, поки немає повної впевненості в справедливості і корисності покарання.

- Не допускайте перетворення покарання в знаряддя помсти.

- Покарання вимагає педагогічного такту, гарного знання вікової психології, а так само розуміння того, що одними покараннями справі не допомогти. Тому покарання застосовується тільки в комплексі з іншими методами виховання.

Суб'єктивно-прагматичний метод стимулювання діяльності і поводження вихованців, ґрунтується на створення умов, коли бути невихованим, неосвіченим, порушувати дисципліну і суспільний порядок стає невигідно, економічно накладно.

Модифікації суб'єктивно-прагматичного методу:

1) контракти, що укладаються вихователями і вихованцями, де чітко визначаються обов'язки сторін;

2) особисті картки самовдосконалення (програми виховання), що складаються вихователями і батьками;

3) моніторинг, тобто безупинне спостереження за поводженням, розвитком за допомогою новітніх засобів і ЕОМ, здатних розраховувати тенденцію індивідуального розвитку, визначати сценарій долі при тій чи іншій спрямованості виховання;

4) тести вихованості;

5) штрафи (у балах, окулярах), що волочуть за собою цілком реальні покарання - грошові компенсації неправильного поводження, позбавлення прав і волі, привілеїв.

Цей метод поки мало використовується в практиці вітчизняної школи. Це метод завтрашнього дня.

Стимули виховання і навчання.

Американський професор Г. Оверстрит у книзі “Вплив на поводження людини” стверджує, що в основі нашого поводження лежать наші таємні бажання. Найкраща відповідь, яку можна дати тим, хто поставить собі задачею умовити когось зробити той чи інший вчинок, зводиться до наступного: спочатку змусьте свого співрозмовника жагуче чогось побажати.

Ось чому стимули, що ми радимо застосовувати вчителем, спираються на делікатні “підштовхування” учня і виконання визначених дій і виключає відкритий “тиск”, грубий примус.

Спирайтеся на бажання. Чого хоче учень – головне питання для вчителя (миша – мишоловка – час – сир = так досягаємо своїх цілей). Згадаєте про природоздібності! Завдання педагога – змінити цілеспрямованість прагнень, якщо вони не збігаються з педагогічними цілями.

Якщо ми хочемо, щоб учень не курив, а сам він бажає продовжити заняття, не читайте йому проповідей, скоріше, всього це нічого не дасть. Але якщо ви довідаєтеся, що для вашого вихованця важливо виграти змагання, вступити у футбольну команду, привернути увагу першої красуні класу, поясніть йому, що паління може стати причиною його невдач.

Враховуйте інтереси і схильності. Ці школярів нічим не цікавляться: гроші, успіх, красиве життя; уроджена допитливість, природні схильності. Треба брати ці побічні інтереси на могутній стимул виховання, навчання і самовдосконалення.

Використовуйте наміри. Знаходите можливість допомогти школярам у здійсненні їхніх намірів. Учень, наприклад, твердо вирішує змінити своє поводження під впливом почуття жалю, що нахлинув, до докорів і сліз матері. Але обставини сильніші нього, вона не в змозі виконати задумане. Підбадьорте його, допоможіть, навчіть, як поступово наблизитися до його здійснення.

Заохочуйте бажання домогтися визнання. Усім людям властиве бажання бути визнаним. Деякі діти вчаться не заради знань, а заради визнання. Не слід зневажати цим стимулом, якщо він робить на навчальний процес сприятливий вплив (на клички – не звертати увагу!). Учень боїться відповідати біля дошки. Поуправляйтеся з ним біля дошки наодинці. Допоможіть дитині придбати впевненість у собі. 75% школярів чекають вашої допомоги в цьому, а не записів у щоденнику.

Показуйте наслідки вчинених вчинків. Наші діти не навчені ставати на точку зору іншої людини, уявляти собі його переживання (побіг – упав – сміх!). Не навчені оцінювати і наслідки вчинених вчинків.