Смекни!
smekni.com

Педагогіка - контрольна (стр. 3 из 5)

Визнання достоїнства. Якщо цього вимагають обставини, не зупиняйтеся і перед лестощами. Це викликає у вашого вихованця приплив нових сил. Особливо остерігайтеся чіплятися по дріб'язках.

Схвалюйте успіхи. Відомі випадки, коли розумна і схвальна оцінка з боку вчителя робила могутню метаморфозу з учнями зі слабкою успішністю.

Зробіть роботу привабливою. (У Шаталова!) хто скаже, що миття брудного посуду – цікава робота? А от одна жінка розповіла, що коли вона була маленькою, її мама говорила: якщо будеш себе добре вести, то я дозволю тобі вимити посуд... Це сприймалося, як нагорода.

Витягайте максимум стимулів з помилок що учиться!

“Прекрасна помилка!” “Помилка, що веде до істини!” “Спасибі, твоя думка не зовсім вірна, але дає їжу для міркувань”. “Спасибі діти. Ви мені сьогодні допомогли” – дякує після уроку своїх учнів Амонашвілі.

Говорити іноді “треба”. “Тобі треба, Сашко! Ти чоловік!” школяр повинен випробувати задоволення від того, що переборює труднощі, робить так, як личить дорослій, мужній людині. Крім того, він повинен бути радий і гордий, що справа зроблена.

Звертайтеся до самолюбства. Нема людей, стверджують психологи, згодних усе життя ходити в невдахах, нормальній людині властиве прагнення поліпшувати своє положення. Впровадьте самолюбство, і змусьте того, кого навчають, вимовити “і я не гірше інших!”

Показуйте досягнення. Представляйте тому, якого навчають, інформацію про його прогрес, причому в порівнянні з іншими учасниками процесу. “Екран успішності” у Шаталова. Контрольна в середовище, оголошення результатів у четвер – це нормально; повідомляти ж про результати через місяць практично даремно.

Обережно підтримуйте суперництво. Людина істота конкуруюча. Сучасне життя вимагає загартування, вміння вистояти в боротьбі із суперниками. На питання, чи належна школа заохочувати суперництво, і якою мірою, поки немає однозначної відповіді. Але судячи з досвіду американської школи, суперництво між учнями необхідно заохочувати в розумних межах, підтримувати що програли, знімати надмірну емоційну напругу в когось з учасників.

Хвалити.

Умови до них:

- Похвала повинна виникати спонтанно, її не варто планувати;

- Не звеличуйте до небес рутинну, а тим більше погано виконану роботу;

- Похвала повинна бути конкретною, точно адресованою;

- Хвалите так, щоб у похвалу вірилося. Не з насупленим і похмурим видом;

Критикуючи, співпереживаючи.

- Підбадьорюйте критику

- Критик-докір (ну, що ж ти? А я так на тебе розраховував!)

- Критика-аналогія (коли я був таким як ти, я теж допустив таку ж помилку...)

- Критика-надія (сподіваюся, що наступного разу...)

- Безособова критика (у нашому класі є ще учні, що... не будемо називати їхніх прізвищ)

- Критика-заклопотаність (Я дуже заклопотаний сформованою ситуацією. Особливо в таких наших учнів...)

- Критика-співпереживання (Я добре розумію тебе, зважаю на твоє становище, але і ти ввійди в моє. Адже робота не виконана)

- Критика-жаль (Я дуже шкодую, але я повинен сказати, що робота виконана не якісно)

- Критика-подив (Як? Невже ти не підготував урок? Не очікував...)

- Критика-іронія (Робили, робили і зробили. Як тепер в очі людям будемо дивитися?)

- Критика-натяк (Я знав одну людину, яка зробила точно так, як і ти. Потім їй довелося погано...)

- Критика-докір (Ех, ти! Я був про тебе набагато кращої думки)

- Критика-зм'якшення (Напевно, у тім, що відбулося, винуватий не тільки ти)

- Критика-вимога (роботу прийдеться тобі переробити)

- Конструктивна критика (завдання виконане не правильно. З чого ти збираєшся тепер почати?)

- Критика-побоювання (я дуже побоююся, що наступного разу робота буде виконана на такому ж рівні).

Створюйте гарну репутацію своїм вихованцям. Заохочення, що застосовуються в російських, українських і білоруських родинах і школах, дуже нудні, невиразні, як би зроблені нишком, мимохідь. Частіше заохочуйте! Створюйте враження, що помилку легко виправити. Нехай учні вірять у свої сили. Не скупіться!

Процес навчання - це цілеспрямована взаємодія викладача й учнів, у ході якого зважуються задачі утворення учнів. Процес навчання – частина цілісного педагогічного процесу. Часом розрізняють поняття процес навчання і навчальний процес. Під останнім розуміють специфічний процес навчання у визначеному навчальному закладі. Але таке розрізнення є чисто умовним, що дозволяє вживати ці слова як синоніми.

Навчання виникло в людському суспільстві на ранніх стадіях його розвитку. Діти, наслідуючи дорослих, копіювали їхні трудові дії, операції по виготовленню і застосуванню знарядь праці, запозичали форми поводження, запам'ятовували словесні терміни і їхні значення. Наслідуючи дорослих, діти, підростаючи, ставали повноправними членами роду, племені, групи. Вони могли добути собі їжу, виготовити примітивні знаряддя праці, побудувати житло, захиститися від ворогів. Дитина не навчалася, а скоріше сам навчався тому, що робив дорослий.

У процесі праці людина пізнає закони природи, удосконалює знаряддя праці, поглиблює і доповнює запас знань. Досвід людства не може бути рівним до досвіду однієї людини, а систематизує й узагальнює все те, що довідалися і зробили попередні покоління людей.

У цих умовах навчання стає цілеспрямованим процесом, що забезпечує підростаючому поколінню можливість засвоєння окремих сторін досвіду людства. Зміст навчання в тому, щоб підготувати людину до життя в даному суспільстві, до праці.

Навчання, як вид пізнавальної діяльності людини.

Навчання, як для учнів, так і для вчителя є одним з видів пізнання навколишнього світу. Навчання, як вид пізнавальної діяльності – вихідний, найбільш істотна ознака, від якого залежить характеристика всієї навчальної діяльності. Навчання ґрунтується на загальних закономірностях пізнання.

Пізнання людини проходить ряд етапів. Спочатку почуттєве пізнання, що приводить до різноманіття представлень про навколишніх дитину, природних і соціальних явищах, подіях, предметах. Чим більш систематизовані й узагальнюючі ці почуттєві образи, тим його навченість з погляду можливостей пізнання вища.

Другий етап – абстрактне пізнання, оволодіння системою понять. Пізнавальна діяльність учня стає однобічною. Він вивчає визначені сторони навколишнього світу через зміст навчальних предметів. Якщо при конкретному, почуттєвому пізнанні у свідомості дитини встає образна картина, наприклад, ліси і його мешканці, що дзюрчать струмочки, що пурхають метелики, то абстрактне пізнання веде до понять, правилам, теоремам, доказам. У свідомості встають числа, визначення, формули. Молодший учень знаходиться на етапі переходу пізнання від конкретного до абстрактного. Він починає опановувати зрозумілими формами мислення.

Конкретне й абстрактне в пізнавальній діяльності учнів виступають, як суперечливі сили і створюють різні тенденції в розумовому розвитку. Учителю потрібно знати механізми виникнення і дозволу протиріч, щоб уміло керувати процесом навчання.

Існує вищий етап пізнання, коли на основі абстрактного високорозвиненого мислення, формується узагальнене представлення про навколишній світ, що веде до формування поглядів, переконань, світогляду. Навчання значно прискорює темпи індивідуального психологічного розвитку учня. Учень за короткий проміжок часу довідується про те, що в історії людства пізнається в плині століть.

Структура процесу навчання.

При розгляді структури процесу навчання необхідно виявити його будівлю, основні компоненти і зв'язки між ними. Навчання є різновидом людської діяльності, що носить двосторонній характер. Воно обов'язково припускає взаємодію викладача і тих, яких навчають, що протікає у визначених умовах. При першому самому широкому розгляді процес навчання складається з двох взаємозалежних процесів – викладання і навчання. Навчання неможливе без одночасної діяльності викладача і тих, яких навчають, без дидактичної взаємодії. Як би активно не прагнув повідомляти знання вчитель, якщо при цьому немає активної діяльності самих учнів по засвоєнню знань, якщо вчитель не створив мотивацію і не забезпечив організацію такої діяльності, то процес навчання фактично не протікає – дидактичний вплив реальний не функціонує. Тому в процесі навчання відбувається не просто вплив педагога на учня, а їхня взаємодія.

Взаємодія викладачів і тих, яких навчають, може протікати як у безпосередній, так і в опосередкованій формі. При безпосередній взаємодії викладач і ті, яких навчають, спільно реалізують завдання навчання. При опосередкованій взаємодії ті, яких навчають, виконують завдання й інструкції, дані вчителем раніше. Процес викладання обов'язково припускає наявність активного процесу навчання.

Процес навчання разом з тим не є механічною сумою процесів викладання і навчання. Це якісно нове, цілісне явище, суть якого відбиває дидактична взаємодія в його різноманітних формах. Цілісність цього процесу криється в спільності цілей викладання і навчання, у неможливості існування викладання без навчання як такого. Винятково сильний вплив на мотивацію учня в процесі навчання, на створення сприятливих морально – психологічних умов для активного навчання робить спілкування. Уміле спілкування значно підвищує виховний процес навчання. Якщо педагоги зосереджують увагу на керування тільки навчальною діяльністю, але не забезпечують при цьому правильного стилю спілкування, то результат впливів може виявитися недостатнім. Неефективними виявляться зусилля й у тому випадку, коли забезпечене сприятливе спілкування, але не організована навчальна діяльність. От чому при розкритті сутності навчання треба бачити єдність пізнання і спілкування.

Утворення, виховання і розвиток особистості здійснюються не тільки в процесі навчання і виховання, але і під впливом навколишнього середовища, засобів масової інформації, суспільно-корисної праці, спортивних, ігрових і інших поза навчальними заняттями. Спеціально організовані навчання і виховання повинні максимально враховувати і використовувати ці соціальні фактори й умови, тому що їхній вплив стає усе більш широким, різнобічним і діючим і нерідко стихійним.