Смекни!
smekni.com

Вивчення молодшими школярами рослин на уроках природознавства в 3 класі (стр. 13 из 15)

4.Що спостерігав? Зроби висновок, які умови потрібні насінню для проростання

Учнівські досліди, які учні групами виконували в позаурочний час (за два тижні до уроку)з метою з’ясування умов, необхідних для росту і розвитку рослин

Після уроків учні залишаються в класі. Учитель пропонує уявити, що сталося б на Землі, якби зникли всі рослини. У довільній формі, на основі власного життєвого досвіду діти висловлюють свої міркування. Учитель веде далі: "А чи може статися подібне? Що потрібно рослинам для їх росту? Які умови їм необхідні? Щоб дати відповідь, треба провести досліди. Пам’ятайте, найправильніша відповідь буде у того, хто уважно спостерігатиме й записуватиме свої спостереження."

Клас ділиться на шість груп. Кожній групіпропонуєтьсявиконати досліді спостерігати за планом (однаковий для всіх).

1. Проросле насіння висій у багатий на поживні речовини грунт у пластмасову склянку. Постав склянку на світло, в тепле місце, поливай і розпушуй грунт.

2. Проросле насіння висій у багатий на поживні речовини грунт у пластмасову склянку. Постав склянку в тепле місце, поливай і розпушуй грунт, закрий від світла чорним папером.

3. Проросле насіння висій у багатий на поживні речовини грунт у пластмасову склянку. Постав склянку в холодне місце на світло, поливай і розпушуй грунт.

4. Проросле насіння висій у багатий на поживні речовини грунт у пластмасову склянку. Постав склянку в тепле місце на світло, розпушуй грунт, не поливай.

5. Проросле насіння висій у багатий на поживні речовини грунт у пластмасову склянку. Постав склянку в тепле місце на світло, розпушуй грунт, поливай. Зверху накрий банкою, щоб не потрапляло повітря.

6. Проросле насіння висій у прожарений промитий пісок, у якому немає поживних речовин ,у пластмасову склянку. Постав склянку на світло, в тепле місце, поливай і розпушуй грунт.

7. Спостерігай і записуй: коли показалися проростки? Коли на рослинах з’явилися листки? Який колір мають листки? Яка висота рослин? Скільки листків на рослині?

На уроці робота починається з розгляду дослідних рослин та їх усного опису. Учні першої групи розповідають за планом: висота рослини, колір і розміри листя, кількість його на рослині. Далі ставиться запитання: "Чому рослина має такий вигляд? У яких умовах вона виросла?" Діти вчаться аналізувати результати досліду під керівництвом учителя, відповідаючи на запитання або продовжуючи думку (вирази записані на дошці):

- Рослина стояла на підвіконні, отже, вона мала достатньо… .

- Температура повітря в класі 20 градусів тепла, тому рослині вистачало… .

- Рослину поливали водою, отже, було достатньо… .

- Насіння було висіяне у прожарений пісок, який не має поживних речовин, отже, рослині не вистачало… .

- Причиною того, що рослина погано росла, була відсутність… .

Робимо висновок: щоб рослина добре росла і розвивалась, потрібні не тільки…, а й … .

За таким же планом, але з більшим рівнем самостійності учні міркують, з’ясовуючи значення світла, води, повітря, тепла.

Щоб діти переконалися у правильності зроблених висновків, учитель демонструє дослід №1 і дає завдання: "Порівняйте рослину з рослинами інших дослідів. Чим ця рослина відрізняється від інших? Чим можна пояснити, що вона зелена, найвища від усіх, має більші за розміром листки?" Діти самостійно аналізують умови досліду, порівнюють із описом рослини і доводять, що тільки тоді, коли є всі умови: світло, повітря, вода, поживні речовини – рослини добре ростуть і розвиваються.

Практична робота з метою формування вмінь вирощувати рослину без насіння

1. Візьміть гілочку смородини (живець) і посадіть у пластмасову склянку з ґрунтом. Доглядайте за рослиною, не забудьте підливати. Спостерігайте за змінами (за довжиною гілочки, за кількістю листочків).

2. Розгляньте цибулину цибулі. Посадіть цибулину у грунт у пластмасову склянку. Доглядайте за рослиною, підливаючи її. Спостерігайте за змінами (за появою листочків, кількістю листочків).

3. Відірвіть листочок кімнатної рослини сенполії і поставте його у склянку з водою. Спостерігайте за рослиною (зверніть увагу на появу корінців).

4. Зробіть висновок проте, як можна виростити рослину без насіння.

Завдання для спостережень за рослинами

Завдання для індивідуальних спостережень за кімнатними рослинами (довготривале)

1. Чи ростуть рослини взимку?

2. Чи втрачають кімнатні рослини взимку листки?

3. Чи цвітуть кімнатні рослини взимку?

Завдання для спостереження групами. З’ясуй, яка рослина краще росте.

Група 1.

1. Розглянь 2 кімнатні рослини бегонії, які стоять поряд

2.В однієї рослини ґрунт постійно розпушували, а в іншої – ні.

3. Що свідчить про те, що одна рослина краще росте, ніж інша? (Порівняй, яка рослина вища, у якої більше зелених листочків).

Група 2.

1. Розглянь 2 кімнатні рослини фіалки.

2. Одну рослину постійно підливали, іншу тимчасово –ні.

3. Що свідчить про те, що одна рослина краще росте, ніж інша? (Порівняй, яка рослина вища, у якої більше зелених листочків).

Група 3.

3. Розглянь 2 кімнатні рослини фікусу.

4. В однієї рослини постійно витирали листочки від пилу, в іншої тимчасово –ні.

3. Що свідчить про те, що одна рослина краще росте, ніж інша? (Порівняй, яка рослина вища, у якої більше зелених листочків).

Завдання для спостереження в куточку живої природи

Проведи дослідження, щоб перевірити, чи живі взимку рослини. Якщо зустрінеться зламана гілка, обережно зріж, помістити у пляшку з водою і постав у куточку живої природи. Поспостерігайте, як із бруньок розвиваються листочки (чи квіти) і зроби висновок. (Щоб пробудити рослини від зимового сну, потрібні тепло і вода. Вони і взимку живі, їх треба берегти, не ламати).

Завдання для спостережень за рослинами в природі

1. Поспостерігай за деревами і кущами восени. Розгляньте зовнішній вигляд дерев і кущів. Чи всі органи вони мають? Якщо не всі, то поясніть, чому вони відсутні? Чи на всіх деревах і кущах є плоди? Порівняйте плоди ясена, клена, липи, горобини між собою. Пригадайте, які умови необхідні для життя рослин. Чи є всі умови для росту та розвитку дерев і кущів восени? Які зміни відбулися з деревами і кущами?

2. Поспостерігайте за трав’янистими рослинами восени. Розгляньте їх. Чи всі органи вони мають? Якщо не всі, то поясніть, чому вони відсутні. Які зміни відбулися з трав’янистими рослинами.

3. Поспостерігайте за деревами і кущами взимку. Розгляньте зовнішній вигляд дерев і кущів. Чи всі органи вони мають? Якщо не всі, то поясніть, чому вони відсутні? Чи на всіх деревах і кущах є плоди? Розгляньте їхню кору, гілки, плоди. З’ясуйте, які вони на дотик, понюхайте їх. Які зміни відбулися з деревами і кущами взимку? Які зміни відбулися з трав’янистими рослинами взимку?

4. Поспостерігайте за деревами і кущами навесні. Розгляньте зовнішній вигляд дерев і кущів. Які зміни відбулися з деревами і кущами навесні? Які зміни відбулися з трав’янистими рослинами навесні?

2.3 Результати експериментального дослідження

Гіпотезу дослідження, суть якої полягає у тому, що вивчення молодшими школярами рослин на уроках природознавства буде здійснюватися ефективніше за умови впровадження методики навчання, яка передбачає цілеспрямоване, систематичне використання спостереження, дослідів, практичних робіт, ми перевіряли в процесі експерименту.

Формуючий експеримент проводився року на базі ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Мала Лука Гусятинського району Тернопільської області протягом 2007-2008 н. р. У педагогічному експерименті взяли участь 47 учні третіх класів даних шкіл. Серед них визначено контрольний клас 3-А - 24 учнів та експериментальний клас 3–Б – 23 учні. Класи було підібрано приблизно з однаковим рівнем навчальних досягнень.

У контрольномукласі навчальний процес здійснювався за методикою вчителя. В експериментальному класі ми навчальний процес побудували таким чином, щоб реалізувати власну методику навчання учнів природознавству, яка була спрямована на ефективне вивчення молодшими школярами рослин на уроках.

Показником ефективного вивчення третьокласниками рослин був рівень навчальних досягнень учнів.

Упродовж експериментального дослідження проводили індивідуальне опитування учнів на уроках, контрольний зріз знань у формі письмового завдання.

Змістову основу завдань для контрольної роботи становив програмовий матеріал із курсу природознавства у 3 класі з розділу "Зелене диво Землі."

Критеріями оцінювання результатів контрольних робіт були якість виконання учнями завдань ( правильність та повнота відповіді).

Підсумкова письмова контрольна робота

1. Допиши речення. Для росту і розвитку рослин потрібні умови: поживні речовини, повітря, тепло, ____________, ___________.

2. Підкресли назви листяних дерев.

Каштан, сосна, огірок, модрина, береза, ялина, ялівець, тис, калина.

3. Впиши в таблицю назви рослин.

Ялина, смородина, картопля, береза, калина, подорожник.

Дерева Кущі Трав'янисті рослини

4. Встанови відповідність між рослинами і органами розмноження

Кукурудза

Часник

Суниці

Виноград

живцями

вусами

цибулинами

насінням


5. Закресли те, що не є плодом. Поясни свій вибір.

6.Доведи, що тварини не зможуть жити без рослин.

Результати досягнень учнями рівня знань відображені у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Результати досягнень учнями рівня знань про рослини