Смекни!
smekni.com

Історія та перспективи розвитку російської професійно-технічної освіти (стр. 1 из 8)

ІСТОРІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РОСІЙСЬКОЇ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ


Вступ

У 2001 році система середнього професійного утворення Росії відзначала свій 300-річний ювілей. Росіяни учені і педагоги постійно вдивлялися в минуле, намагаючись зрозуміти сьогодення, знайти відповідь на одвічні питання: що робити і як робити?

Накопичений досвід навчання і виховання підростаючого покоління в різних типах професійних учбових закладів містить багато повчального і для сучасності.

Проблема дослідження обумовлена тим, що без вивчення історії середньої професійної освіти як явища педагогічного не можуть бути глибоко осмислені питання розвитку форм і методів навчання і виховання, шляхи вдосконалення професійної освіти фахівців середньої ланки, найважливішим з яких є наукове забезпечення професійної підготовки.

Система середньої професійної освіти — соціальний інститут, що має свою специфіку в професійній структурі освітнього комплексу, своєрідну соціально-культурологічну передісторію, свою логіку розвитку. Всяка спроба розчинити або підпорядкувати її іншим системам освіти нічого не приносить, окрім руйнування, і приводить до ослаблення соціально-економічних основ розвитку суспільства. Як складену (базисною) структуру і фундаментальну основу безперервної освіти ця система виконує найважливіші соціальні, економічні, освітні, науково-технічні, особово-професійні, виховні, інтеграційні функції.

Середня професійна школа забезпечує отримання достатньо доступної і масової професійної освіти, направленої на підготовку фахівців середньої ланки, підвищення освітнього і культурного рівня особи. Це обумовлює необхідність збереження провідної ролі держави у фінансуванні середньої професійної освіти.

Нині чинна система середньої професійної освіти змогла певною мірою адаптуватися до складних умов соціальної трансформації. В цілому збережена мережа учбових закладів, стабілізувався викладацький склад, розробляються нові освітні стандарти, створена база для подальшого розвитку.

Разом з тим існуючий рівень соціально-економічної адаптації до ринку праці випускників професійних учбових закладів, перш за все, середньої освіти, не в належному ступені відповідає його потребам. Система підготовки працівників на виробництві виявилася практично зруйнованою.

Структурні зміни в системах початкової і середньої професійної освіти, також як і структурні зміни в економіці, здійснювалися в нашій країні достатньо рідко. Нові працедавці шукають робочу силу, відповідну їх безпосереднім потребам. Система середнього професійного навчання зіткнулася з величезними труднощами процесу адаптації до нових вимог економіки.

Виникнення ринку праці, поява конкуренції серед робочої сили, орієнтація працедавців, що намітилася останніми роками, на професіоналізм і досвідченість працівника, хоча найістотнішим чином і ускладнили положення випускників середньої професійної школи на ринку праці, але разом з тим підсилили прагнення молоді до здобування середньої професійної освіти. Соціологічні опити показують, що разом з небажанням багатьох випускників працювати по отриманій спеціальності (перш за все, у зв'язку з низьким рівнем оплати праці на наявних вакантних робочих місцях), знання, отримані в учбових закладах, вони розглядають як необхідні для свого працевлаштування і роботи[1].

Актуальність дослідження обумовлена тим, що перехід Росії на ринкові відносини поставив перед системою професійної освіти нові цілі, рішення яких бачиться в глибоких перетвореннях системи професійної освіти.

Ці перетворення доцільно представляти у вигляді двох взаємозв'язаних процесів: вдосконалення існуючої освітньої системи і формування нових концептуальних підходів і умов її розвитку надалі. Нова система середньої професійної освіти припускає розвиток і становлення особи людини як професіонала протягом всього життя.

Система середньої професійної освіти, пройшовши великий історичний шлях, стала могутнім чинником підвищення освітнього і культурно-технічного рівня, всестороннього вдосконалення російського способу життя, одним з шляхів здійснення соціальної політики держави на сучасному етапі.

Таким чином, середню професійну освіту не тільки забезпечує отримання спеціальності, але і створює умови для подальшого просування особи в освітній системі.

На сучасному етапі збільшується потреба у фахівцях середньої ланки для розвитку економіки, підвищення технологічної культури виробництва, забезпечення адміністративно-технічної підтримки процесів управління, розвитку ринкової інфраструктури, технічного, інформаційного і соціального сервісу.

Провідною метою освіти в нових економічних умовах Росії є підготовка особи, що конкурентоздатної в умовах ринку праці, володіє особовими і професійними якостями, що забезпечують уміння вирішувати задачі у всіх видах її діяльності (від професійних до особисто-побутових) і відповідати за їх рішення. В зв'язку з цим основне педагогічне завдання на всіх етапах безперервної освіти є пошук і реалізація оптимальних шляхів розвитку особи, здібної до самоактуалізації в процесі багаторічного інтелектуально-активного соціального, трудового життя.

Середню професійну освіту налічує 2678 державних і муніципальних освітніх установ з контингентом навчальних в кількості близько 2300 тис. чоловік. Недержавний сектор включає 150 коледжів, в яких навчається більше 25 тис. студентів[2].

Відбувається зміна структури підготовки. Якщо раніше діяла тенденція розширення гуманітарної і економічної підготовки, то останніми роками прийом на технічні спеціальності збільшився на 37%[3].

За останні три роки в Класифікатор спеціальностей середньої професійної освіти введено більше 20 нових спеціальностей. Здійснено оновлення змісту середньої професійної освіти, що забезпечує його інтелектуалізацію і гуманітаризацію, розвиток вариативности і гнучкості освітніх програм, розширення профілю підготовки і підвищення професійної мобільності фахівців. Розроблений і введений в дію Державний освітній стандарт середньої професійної освіти в частині державних вимог до мінімуму змісту і рівня підготовки випускників по спеціальностях.

Сьогодні формується особливий інтеграційний тип працівника — суб'єкт соціально-професійної діяльності, самобутня, активна особа і індивідуальність. На ринку праці нині котирується не горезвісна робоча сила, а працівник з високим рівнем утвореної, вихованості, професійної навченої. Особливо гостро коштує проблема здобування середньої професійної освіти, в першу чергу для молоді.

У умовах, що змінюються, необхідно забезпечити узгодженість інтересів держави, осіб і працедавців, законодавчо закріпити новий характер їх взаємин.

Метою випускної кваліфікаційної роботи є проведення історичного аналізу розвитку системи середньої професійної освіти з кінця XIX століття по сьогоднішній день.

Виходячи з поставленої мети випускної кваліфікаційної роботи, можна виділити наступні завдання дослідження:

- аналіз історії розвитку системи середньої професійної освіти в Росії;

- аналіз сучасного стану системи середньої професійної освіти;

- виділити проблеми і перспективи розвитку системи середньої професійної освіти в Росії.

- в процесі розвитку системи середньої професійної освіти досліджувати зміну функцій даного соціального інституту (на прикладі Ліцею № 105 р. Волгодонська Ростовської області).

Об'єктом дослідження є історія розвитку системи середнього професійного утворення Російської Федерації.

Предметом дослідження вплив розвитку середньої професійної освіти на вдосконалення наукової підготовки випускників середньо-професійних учбових установ.

Методи дослідження: аналіз літератури з проблеми розвитку системи середньої професійної освіти в Росії.

Теоретіко-методологічною базою випускної кваліфікаційної роботи з'явилися концептуальні розробки вітчизняних учених в області педагогіки, соціології і економіки, що займаються проблемою історії розвитку і вдосконалення системи середньої професійної освіти в Росії. Серед великої кількості робіт на дану тему можна виділити декілька більшою мірою пов'язані з досліджуваною проблемою, і зокрема, роботи Б.С. Гершунського, Н.В. Нечаєва, Э.М. Панічевой, Г.М. Романцева, А.Я. Савельева, А.П. Чернишева і ін.

Емпіричною базою дослідження з'явилися результати статистичні дані, офіційні документи установ середнього професійного утворення міста Волгодонська Ростовської області. Для порівняльного аналізу використовувалися так само фактологические дані, приведені в науковій і публіцистичній літературі вітчизняних авторів.

В ув'язненні роботи, на підставі результатів аналізу і оцінки виділені пропозиції по здійсненню мерів, направлених на вдосконалення функціонування і розвитку системи середньої професійної освіти.

Практичне використання результатів. Результати науково-дослідної роботи по темі можуть скласти інформаційну і основу для проведення факультативних занять з педагогічних дисциплін.

По структурі робота складається з введення, двох розділів, висновку, списку використаної літератури.


РОЗДІЛ I. РОЗВИТОК СИСТЕМИ СЕРЕДНЬОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В РОСІЇ

1.1 Історія становлення і розвитку російської системи професійної освіти з 1700 по 2001 р.р.

Систематична професійна освіта починає складатися в нашій країні в середині XVII століття з появою посольських, лікарських, друкарських шкіл. Так, наприклад, в Друкарській школі при Наказі друкарського двору, заснованою в 1681г., навчалися до 1684 р. 194 людини. Школа одночасно була початковою школою і училищем для підготовки друкарів Друкарського двору. У організації учбового процесу особливу роль грали старости, яким виплачувався “поденний корм” і в обов'язку яких входило “питати уроки у товарищів”.