Смекни!
smekni.com

Аналіз обліку витрат виробництва (стр. 4 из 7)

За дебетом рахунка 23 “Виробництво” відображуються прямі, матеріальні, трудові та інші витрати, а також виробничі накладні витрати та втрати від браку продукції, за кредитом – суми фактичної виробничої собівартості завершеної виробництвом продукції (у дебет рахунків 26,27), виконаних робіт та послуг (у дебет рахунка 90). За кредитом субрахунків обліку витрат допоміжних (підсобних) виробництв, з виконання некапітальних робіт у кореспонденції з дебетом рахунків 11 “Інші необоротні матеріальні активи”, 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети” та субрахунків обліку витрат основного виробництва списується собівартість виготовлених у допоміжних (підсобних) виробництвах виробів, споруд, робіт, послуг (інструменту, енергії, пари, транспортних і ремонтних послуг тощо).

В Птахорадгоспі “Мирний” застосовуються слідуючи субрахунки: 231 “Рослинництво”, 232 “Тваринництво”, 233 “Промислове виробництво”, 2341 “Ремонтна майстерня”, 2342 “Автотранспорт”, 2343 “Гужовий транспорт”, 2344 “Енергозабезпечення”, 2345 “Теплозабезпечення”, 2346 “Водозабезпечення”, 235 “Утримання машинотракторного парку”, 236 “Фіксований сільськогосподарський податок”, а також відкритий субрахунок 2312 “Картопля”.

Аналітичний облік за рахунком 23 “Виробництво” ведеться за видами виробництв, за статтями витрат і видами або групами продукції, що виробляється. Рахунок 27 “Продукція сільськогосподарського виробництва” призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух сільськогосподарської продукції. Продукція сільськогосподарського виробництва поточного року обліковується за плановою собівартістю, яку в кінці звітного періоду доводять до фактичної собівартості. Підприємства, які не обчислюють собівартість продукції, наприклад фермерські господарства, беруть її на облік за поточними (діючими на момент складання звітності) цінами. Різниця між фактичною і плановою собівартістю готової продукції, яка виявляється наприкінці року, відноситься пропорційно на рахунок продукції і на інші рахунки, на які ця продукція була списана протягом року.

За дебетом рахунка 27 “Продукція сільськогосподарського виробництва” відображається надходження сільськогосподарської продукції, за кредитом – вибуття сільськогосподарської продукції внаслідок продажу, безоплатної передачі тощо. На цьому рахунку обліковують продукцію, одержану від власних рослинницьких, тваринницьких та промислових підрозділів підприємства, яка призначена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання (видачі й продажу працівникам, передачі в невиробничу сферу, наприклад в дитячі садки, їдальні тощо); продукцію яка призначена для споживання в тваринницьких підрозділах як корми або для виробництва кормів у кормоцехах; продукцію, яка вирощена для годівлі худоби, наприклад зелену масу, корм, плоди тощо, а також побічну продукцію та відходи, одержані при доведенні товарної продукції та насіння до належних кондицій; насіння та посадкового матеріалу, включаючи саджанці, призначені для закладання та ремонту власних насаджень. Відкриваються слідуючи субрахунки:

271 “Готова продукція власного виробництва”, 272 “Корми власного виробництва”, 273 “Насіння власного виробництва”, 274 “Органічні добрива”.

Аналітичний облік продукції сільськогосподарського виробництва ведеться за видами продукції.

Рахунок 90 “Собівартість реалізації” призначено для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг. За дебетом рахунка 90 “Собівартість реалізації” відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом – списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до складу виробничої собівартості готової продукції, а тому інформація про такі витрати узагальнюється на рахунках обліку витрат звітного періоду – 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 94 “Інші витрати операційної діяльності”.

Рахунок 91 Загальновиробничі витрати” призначено для обліку виробничих накладних витрат на організацію виробництва та управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного й допоміжного виробництва, а також витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування. За дебетом рахунка 91 ”Загальновиробничі витрати” відображається сума визначених витрат, за кредитом – щомісячне, за відповідним розподілом, списання на рахунки 23 “Виробництво” та 90 “Собівартість реалізації”.

Відкриті слідуючи субрахунки: 911 “Загальновиробничі витрати рослинництва”, 912 “ Загальновиробничі витрати тваринництва”.

Аналітичний облік ведеться за місцями виникнення, центрами і статтями (видами) витрат.

На рахунку 92 “Адміністративні витрати” відображаються загальногосподарські витрати пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства.

За дебетом рахунка 92 “Адміністративні витрати” відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом – списання на рахунок 79 “Фінансові результати”.

До загальногосподарських витрат, зокрема, належать витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу, витрати на службові відрядження, витрати на утримання основних засобів, інші матеріальні необоротні активи загальногосподарського призначення (оренда, амортизація, ремонт, комунальні послуги), охорона, юридичні витрати, сума податків, зборів (обов’язкових платежів).

Аналітичний облік ведеться за статтями витрат.

На рахунку 93 “Витрати на збут” ведеться облік витрат, пов’язаних із збутом (реалізацією, продажем) продукції, товарів, робіт і послуг.

За дебетом рахунка відображається сума визнаних витрат на збут. За кредитом – списання на рахунок 79 “Фінансові результати”.

До витрат на збут, зокрема, належать витрати пакувальних матеріалів, транспортування продукції, товарів за умовами договору, витрати на маркетинг та рекламу, витрати на оплату праці й комісійні продавцям, торговим агентам, працівникам відділу збуту, амортизація, ремонт та утримання основних засобів, інших матеріальних активів, що використовуються для забезпечення збуту продукції, товарів, робіт і послуг.

На початку року в Птахорадгоспі “Мирний” на кожну культуру або групу культур, вид чи вікову групу тварин відкривають окремий аналітичний рахунок (замовлення). Прямі витрати (заробітна плата, насіння, корми та ін.) обчислюють у межах відкритих раніше аналітичних рахунків з обліку витрат на окремі культури в рослинництві, види і вікові групи - в тваринництві, а непрямі витрати (загальновиробничі і загальногосподарські), як правило, розподіляють пропорційно до заробітної плати робітників. На відміну від промисловості, де обчислюють собівартість продукції щомісяця і послідовно здійснюють розподіл непрямих витрат, у сільському господарстві цей розподіл здійснюють лише раз на рік.

Витрати рослинництва обліковують відповідно до номенклатури об’єктів обліку витрат. Для кожного виду продукції відкривають окремий аналітичний рахунок. Витрати за місяць і наростаючим підсумком записують на підставі журналу виконаних робіт або первинних документів.


Таблиця 2.3.1.

Кореспонденція рахунків з обліку непрямих витрат на виробництво продукції рослинництва в Птахорадгоспі “Мирний”

№ п/п Зміст господарської діяльності Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1 Згідно розрахунку списуються в кінці року загальновиробничі витрати 231 911
2 Нарахована амортизація основних засобів загальногосподарського призначення 911,912 131
3 Списуються МШП на витрати, пов’язані з організацією виробництва 911,912 22
4 Списуються витрати, пов’язані з організацією виробництва, раніше враховані як витрати майбутніх періодів 911,912 39
5 Списуються витрати на забезпечення виплат відпускних працівникам, пов’язаним з організацією виробництва 911,912 47
6 Відображується збільшення загальновиробничих витрат на суму збільшення заборгованості за довгостроковими позиками 91,912 50
7 Відображується вартість виконаних підрядчиками робіт, пов’язаних з організацією виробництва 911,912 63
8 Нарахована заробітна плата робітникам, які пов’язані з організацією виробництва 911,912 66
9 Зроблені нарахування на заробітну плату робітників, що пов’язані з організацією виробництва в Пенсійний фонд 911,912 651
10 Зроблені нарахування на заробітну плату робітників, що пов’язані з організацією виробництва в фонд соціального страхування 911,912 652
11 Зроблені нарахування на заробітну плату робітників, що пов’язані з організацією виробництва в фонд соціального страхування на випадок безробіття 911,912 653

Аналітичний облік витрат загальногалузевого і загальногосподарського характеру здійснюють у “Виробничому звіті по загальновиробничих і загальногосподарських витратах” та в журналі-ордері 10-с.г. на рахунок структурних підрозділів і по галузі в цілому. Загальновиробничі витрати щомісяця відносять на витрати виробництва по об’єктах калькуляції на основі розрахунків. З розрахункової відомості підсумки витрат за нормою записують у “Виробничий звіт по тваринництву” та “Виробничий звіт по рослинництву” на відповідні об’єкти калькуляції. Інформацію про відхилення нагромаджують з початку року в графі “ Відхилення з початку року”. Наприкінці місяця кредитовий оборот з журналу-ордера № 10-с.г. переносять у Головну книгу. Дебетовий оборот звіряють з іншими журналами-ордерами і з Головною книгою.