Смекни!
smekni.com

Бесіди з дітьми на різні теми (стр. 3 из 8)

«Сонечко здоров'я дарує»

Дорослий заздалегідь разом із дітьми проводить дослід. У дві неглибокі тарілки висаджують проросле насіння квасолі. Одну тарілку ставлять на вікно, іншу — у темне місце. Упродовж тижня хтось із дітей повинен поливати насіння. Після того, як паростки сформуються, дорослий показує результати досліду. Дітям пропонують пояснити причини спостережуваних розходжень: чому паросток, що перебував у темному місці, виявився меншим, блідішим, слабкішим, аніж той, який ріс на відкритому сонці.

Після проведення досліду роблять висновок про користь сонячного світла для здоров'я.

«Повітря здоров'я дарує»

Дорослий повідомляє дітям, що їхнє здоров'я багато в чому залежить від того, яким повітрям вони дихають. Після цього діти стають у коло, а педагог називає різні місця, де йому подобається гуляти (наприклад: «Я люблю гуляти в парку, на вулиці, поруч із автотрасою, у сквері й т. ін.»). Якщо педагог назвав місце, де повітря чисте й свіже, діти плескають у долоньки, а якщо — місце із забрудненим повітрям, усі, закривши рота, розчаровано тягнуть «у-у-у».

«Спорт здоров'я дарує»

Бесіда й переказ оповідання «Змагання» Біля струмочка сиділи жабеня, білченя та їжаченя.

—Ніяк не зрозумію, — зітхало їжаченя. Білченя й жабеня були страшенно незадоволені. Вони посперечалися, хто краще стрибає, а їжаченя вибрали суддею. Білочка стрибала по гілочці, як рудий веселий м'ячик. А жабеня застрибувало на середину струмка, на листок латаття, роблячи всілякі дивовижні піруети. І їжаченя ніяк не могло зрозуміти, хто ж із них кращий стрибун. Раптом їжаченя здригнулося від різкого голосу.

—Усе неправильно! Усе навпаки! — поряд на горобині каркала ворона. Незнайома.

—Усе навпаки! — тупцяла вона туди-сюди по гілці. — Руда має робити те, що зелена, й навпаки.

Білченя й жабеня розгублено перезирнулися. Але оскільки радить така поважна ворона... І тоді жабеня стрибнуло на ялинку... І не втрималося, адже на лапках у нього не кігтики, а перетинки. А зі струмочка вилізло мокре білченя. Латаття не витримало його.

—Та ви зовсім не вмієте стрибати! Обидва! — розкаркалась ворона. Засмутилися звірята. Але тут озвалося їжаченя:

—Капосна ворона все плутає! Ви чудово стрибаєте. Тільки кожен по-своєму! Жабеня у воду, а білченя — на ялинку.

(За Н. Абрамцевою)

Як ви розумієте слова їжачка: «Ви чудово стрибаєте. Тільки кожен по-своєму»? Чи всі звірята можуть успішно займатися однаковим видом спорту? Чому? Якими видами спорту з інтересом та гарними спортивними результатами могли б займатися вовк, білка, крокодил, жирафа? А діти? Яким видом спорту буде займатися Сашко?

Естафетний біг

Хочеш бути здоровим — бігай!

Хочеш бути гарним — бігай!

Хочеш бути розумним — бігай!

Необхідно швидше пробігти, дотримуючись правил, — передати партнерові предмет:

- біг із книгою на голові;

- біг навкарачки;

- біг стрибками боком;

- біг «задом наперед»;

- біг із двома склянками: одна — порожня, інша — з водою;

- біг з картоплею в ложці;

- біг обійнявшись удвох.

Гра-інсценізація «Ми дружимо з розпорядком дня»

Кожна дитина говорить на вушко дорослому, що вона буде показувати. Решта дітей, дивлячись на виконавця, відгадують і називають цей момент розпорядку дня: ранковий туалет, гімнастику, заняття, фізкультурні хвилинки, прогулянки, виконання домашніх завдань, допомога по господарству, підготовка до сну...

Сашколюбить робити зарядку, бігати, стрибати в довжину, висоту, влучно метати в ціль, любить грати в баскетбол, бадмінтон, уміє плавати, кататися на велосипеді, лижах, санчатах, ковзанах. Може організувати рухливу гру з хлопцями. Сашко навчився підтягуватися на поперечині, стояти близько 20 секунд у позі «фламінго», але найбільше він любить спорт, назва якого починається з тієї самої літери, що й слово «фламінго». Відгадали? А який вид спорту любите ви?

Бесіда на тему «Запах»

Де були Сашко з татом? Чому ви так гадаєте? Що вони купили? Як пахнуть ці товари й продукти? Чи змогли б ви, заплющивши очі, упізнати за запахом морозиво, книгу, хліб, ковбасу, апельсини? Чому Сашко незадоволено морщить носа? Який запах йому не подобається?

Відгадування загадки:

Ось гора, а в горі — дві глибокі нори. У цих норах повітря бродить: то заходить, то виходить.

(Ніс.)

Виразний переказ тексту «Що і як пахне» (За В. Сухомлинським)

Тихий осінній день. У яблуневому саду літають птахи. Вони прилетіли до яблучка, що впало

й лежить на землі. З нього тече солодкий сік. Дивляться пташки на яблучко... Зайшло сонце.

А в саду пахнуть яблука, нагріті сонцем. Уже й місяць виплив на небо, а яблука пахнуть гарячим сонцем.

Інформація дорослого із завданнями під час розповіді.

І навіщо вони нам потрібні — ці носи? Одні тільки неприємності з ними. То розіб'єш його, падаючи з гірки. То з нього тече. Навіть хустинку для нього спеціальну придумали — носову. А дихати ми й ротом можемо. Хіба не так? Так, але й не так.

Ніс важливий для нас не менше за інші органи. І дихати бажано саме носом, а не ротом. Чому?

Повітря, потрапляючи в ніс, проходить через два коридори, стінки яких вкриті волосинками. Ви самі можете їх побачити, якщо глянете в дзеркальце. Волосинки виконують роль охоронців. Вони не пропускають у ніс порошинки. Далі повітря проходить через лабіринт. (Можна показати малюнок — ніс у розрізі.) Стінки лабіринту вкриті липкою рідиною — слизом.

До цієї рідини прилипають мікроби, які намагаються пробратися до нашого організму.

Крім того, проходячи лабіринтами, повітря зігрівається. Тож у легені воно потрапляє вже теплим та очищеним від мікробів.

А ще ніс швидко реагує на запахи й першим повідомляє мозок про непридатне для дихання повітря (газ, хімічні запахи).

І чи змогли б ми насолоджуватися чудовим запахом квітів, коли б не наш чудовий ніс?

Педагог пропонує дітям намалювати свій ніс на схемі «обличчя», попередньо намальоване ним.

Знайомство з правилами гігієни й охорони органів нюху

Не можна колупати в носі пальцем, а тим більше гострим предметом.

Не можна засовувати в ніс сторонні предмети.

Під час нежитю не можна сильно сякатися, а також втягувати слиз у себе. Це може призвести до запалення середнього вуха.

Не можна користуватися чужою носовою хустинкою. Кожен член родини повинен мати свою особисту хустинку. Носова хустинка завжди має бути свіжою.

Нежить.Найчастіше застуда починається з нежитю. Ніс першим вступає в бій з мікробами. Насамперед, він починає виробляти якнайбільше слизу. З його допомогою ніс намагається затримати навалу мікробів, не давши їм проникнути в горло й до легень. Коли слизу стає дуже багато, ніс намагається звільнитися від нього. Як? А от так: А-Ап-Чхи! Але при чханні слід прикривати ніс хустинкою, інакше своїми мікробами ми можемо заразити всіх, хто перебуває поруч.

Як боротися з нежитем?

Згадайте: що робить ваша мама, коли у вас починається нежить?

Гра «Чий ніс кращий?»

Представникам кожної команди зав'язують очі й підносять до носа різні пахучі предмети. Той, хто не вгадав, вибуває із подальшого змагання. Таким чином з'ясовують, у кого «найкращій ніс». Спочатку пропонують понюхати яблуко, лимон, банан, мило, зубну пасту. А потім завдані ускладнюють — підносять до носа спеції: гвоздику, корицю тощо. Але для цього потрібно попередньо познайомити дітей із цими запахами.

Гра «Запах ялинки»

Дітям зав'язують очі. Разом із «поводирем» вони ходять по групі й шукають «ялинку (дезодорант хвої), мандарини, печиво з ваніліном, з корицею, ароматичні мішечки з м'ято» чебрецем, звіробоєм.

Гра «Наші помічники»

У тварин ніс «працює» краще. Наприклад, коні й собаки знайдуть свого господаря за запахом на великій відстані.

За професіями собаки бувають:

—міліцейські;

—прикордонники;

—службово-пошукові;

—санітари;

—рятувальники (шукають людей під снігом, у завалах).

Гра «Малювання запахів»

Дітям дають понюхати різні предмети, продукти, ефірні масла. Вони нюхають, і кожен знаходить для себе найприємніший запах. А потім цей запах потрібно передати в кольорі та фори за допомогою фарб, кольорових крейдинок, олівців.

Сашко вже знає, що не можна близько підходити до того, хто чхає, й ходити в мокрому одязі та взутті.

Якщо в ніс потрапила комаха чи якийсь інший предмет, слід негайно сказати про це дорослому.

Сашко впізнає запах своєї мами з-поміж тисячі запахів. Так само, як відчуває запах мами Мурахи синок-Мурашка в оповіданні В. Сухомлинського «І уві сні пахнуть руки матері»:

«Біжить Мураха, поспішає додому, у мурашник. Несе крихту солодкого кавуна. Відчини дверцята, заходить до хати. А в мурашнику багато маленьких ліжечок. І в кожному ліжечку -Мурашеня.

Знайшла Мураха своє Мурашеня в ліжечку. Сіла в головах, обіймає його, цілує. А Мурашеня радіє по-своєму, по-мурашиному, белькоче: «У тебе руки так солодко пахнуть...».

Нагодувала мама Мурашеня кавуном. Наїлося маленьке, посміхається.Заснуло синятко Мурашеня. А Мураха тихесенько, щоб не розбудити маля, встала, взяла решту кавуна й поклала в банку — на зиму про запас.

Знову побігла Мураха до лісу. А Мурашеня лежить у ліжечку й посміхається. І уві сні пахнуть руки матері».

А ви відчуваєте запахи своїх рідних?

Бесіда на тему «Догляд за шкірою»

Подивіться на малюнок. Про що розповідає Сашко? Де він був? Чому Сашкові робили уколи? Із чим Сашко порівнює укол? Чому він стоїть на пеньочку? Він подорослішав, перестав боятися лікарів та уколів? Як ставляться до Сашка та до його вчинку друзі? А ви?

Вправа «Запитання — відповідь»

«Для чого потрібні руки?»

«Як потрібно доглядати за руками?»

«Доторкніться до кошеняти, скла, хліба, стола та хутра й розкажіть, що ви при цьому відчуваєте?»

«Пригадайте й розкажіть, які на дотик вода у ванні, осінній листок, шкірка яблука, собачка-іграшка?»

«Що ви відчуваєте, коли торкаєтеся мами, бабусі, тата?»