Смекни!
smekni.com

Організація контролю навчальних досягнень учнів початкових класів на уроках природознавства (стр. 9 из 16)

Також у процесі анкетування ми з’ясували, які види методів контролю навчальних досягнень учнів використовують учителі на уроках природознавства та яким із них надають перевагу (див. табл. 3 і табл. 4).

Таблиця 3

Види методів контролю навчальних досягнень учнів, що використовують учителі на уроках природознавства

Види методів контролю навчальних досягнень учнів Методи усної перевірки результатів навчання Методи письмової перевірки результатів навчання Методи практичної перевірки результатів навчання Методи програмованої перевірки результатів навчання
К-сть учителів (у %) 100 100 0 45,9

Таблиця 4

Співвідношення методів контролю навчальних досягнень учнів, які використовують учителі на уроках природознавства

№з/п Методи контролю
навчальних досягнень
Кількість
учителів
%
1. Фронтальна бесіда 33 89,2
2. Індивідуальна розповідь 29 78,4
3. Відновлення і читання деформованого тексту 0,0
4. Читання географічних карт 2 5,4
5. Читання планів місцевості 2 5,4
6. Контрольна робота 37 100
7. Природничий диктант 6 16,2
8. Реферат 2 5,4
9. Тестування 26 70,3
10. Проведення досліду 0,0
11. Виконання практичної роботи 0,0
12. Створення моделей 0,0
13. Використання перфокарт 5 13,5
14. Використання сигнальних карток 9 24,3
15. Використання посібників із друкованою основою 17 45,9
16. Використання машин-контролерів (комп’ютерів) 0,0

Дані таблиць свідчать, що всі вчителі використовують методи усної та письмової перевірки, в той час як методи програмової перевірки використовує лише 45,9 % опитаних учителів. Методи практичної перевірки вчителі не використовують взагалі, хоча на уроках природознавства до цих методів слід вдаватися досить часто, особливо тоді, коли школярі вивчають істотні ознаки і властивості об’єктів неживої та живої природи.

2.2 Вибір та оптимальне поєднання різних видів, методів і форм контролю навчальних досягнень учнів із природознавства в 3 класі

Перевірка і оцінювання знань, умінь та навичок учнів є важливим структурним компонентом процесу навчання і відповідно до принципів систематичності, послідовності й міцності мають здійснюватися протягом усього періоду навчання. Це дозволяє виявити рівень успішності школярів, тобто ступінь засвоєння навчального матеріалу, повноту, глибину, осмисленість і міцність знань на різних етапах навчання, і забезпечує, таким чином, накопичення інформації, необхідної для діяльності вчителя, спрямованої на усунення невідповідності між заданим і дійсним рівнем знань, для керівництва процесом навчання. Суттєве значення має також те, як ставиться той чи інший учень до навчання, чи працює він із необхідним напруженням постійно чи ж «ривками» і т. ін. Все це обумовлює необхідність застосування сукупності методів контролю та оцінювання знань учнів.

У зв’язку з тим, що ефективність процесу навчання залежить від частоти й оперативності, з якою вчителем контролюється хід та рівень засвоєння учнями навчального матеріалу, слід значну увагу приділяти удосконаленню форм і методів контролю. Адже без добре налагодженої перевірки і своєчасної оцінки результатів не можна говорити про ефективність навчання.

На нашу думку, якщо вчитель буде систематично, всебічно використовувати різні види, методи і форми контролю навчальних досягнень учнів, то буде підвищуватися зацікавленість молодших школярів у вивченні предмета, а отже, буде підвищуватися і якість навчання загалом.

Дане припущення ми перевіряли в процесі експериментального дослідження на матеріалі курсу «Я і Україна. Природознавство» в 3 класі.

Експериментальна робота проводилась протягом 2008-2009 навчального року на базі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів……………. Тернопільської області та спеціалізованої початкової школи з поглибленим вивченням іноземних мов міста Тернополя. У педагогічному експерименті взяли участь 47 учнів третіх класів. Серед них визначено експериментальний клас (23 учні) і контрольний клас (24 учні).

Упродовж навчального року в експериментальному класі на уроках природознавства систематично використовувалися у сукупності різні види, методи і форми контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів.

Розглянемо фрагменти уроків природознавства в 3 класі, на яких ми використовували різноманітні види, методи і форми контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів.

На різних етапах навчання контроль і оцінювання знань учнів мала різне цільове призначення. Найважливішою була систематична поточна перевірка стану успішності, при раціональній організації якої вчитель отримує у своє розпорядження цінні дані про рівень знань, умінь та навичок учнів та використовує ці дані для усунення прогалин і недоліків у знаннях дітей.

Одним із найпоширеніших методів, що використовується вчителями під час перевірки й оцінювання знань учнів є усне опитування. Сутність цього методу полягає в тому, що вчитель ставить учням запитання по змісту вивченого матеріалу і спонукає їх до відповідей, виявляючи таким чином якість і повноту його засвоєння. Оскільки усне опитування проводиться за принципом «запитання — відповідь», то його ще іноді називають бесідою. Усна перевірка знань учнів може застосовуватися на різних етапах уроку, в тому числі і при перевірці засвоєння домашнього завдання. При усному опитуванні вчитель розділяє матеріал, що вивчається, на окремі смислові одиниці (частини) і по кожній із них задає учням запитання.У процесі експериментального дослідження ми використовували такі різновиди усного опитування — індивідуальне, фронтальне та ущільнене.При індивідуальній усній перевірці протягом певного часу опитується тільки один учень. Під час опитування можуть бути перевірені достеменно знання даного учня з усіх точок зору: повноти, глибини, осмисленості і міцності, уміння й правильності висловити їх в усному мовленні і т. ін.Наведемо зразки завдань для індивідуального усного опитування, які ми використовували в експериментальному класі.Тема. Сонячне світло й тепло, його значення в природі.

— Розкажіть, як залежить нагрівання земної поверхні від висоти Сонця на небосхилі?

— Розкажіть, як змінюється нагрівання земної поверхні протягом року? Чому?

— Розкажіть, як змінюється нагрівання земної поверхні протягом доби? Чому?

— Розкажіть, яке значення має сонячне світло і тепло в природі?

Тема. Склад повітря. Охорона повітря.

— Розповісти про кисень, як складову повітря.

— Розповісти про вуглекислий газ, як складову повітря.

— Розповісти про водяну пару, як складову повітря.

Тема. Вода в природі. Властивості води–рідини. Вода — розчинник.

— Розповісти, де знаходиться вода у природі та її значення.

— Розповісти про три стани води у природі, навести приклади води у різних станах.

— Розповісти про властивості води–рідини.

Тема. Перетворення води. Кругообіг води в природі. Охорона води.

— Користуючись таблицею, розказати, як відбувається кругообіг води в природі.

— Чому на Землі стає все менше чистої води? Чим небезпечна забруднена вода?

— Що робиться для того, щоб зберегти воду чистою? Яку допомогу у збереженні чистоти водойм можуть надавати діти?

Тема. Дерева, кущі, трав’янисті рослини. Якими бувають дерева, кущі і трав’янисті рослини.

— Показати на малюнку дерево і назвати його істотні ознаки. Яким за розмірами листків є це дерево? Якими за тривалістю життя є дерева?

— Показати на малюнку кущ і назвати його істотні ознаки. Яким за розмірами листків є цей кущ? Якими за тривалістю життя є кущі?

— Показати на малюнку трав’янисту рослину і назвати її істотні ознаки. Якими за тривалістю життя можуть бути трав’янисті рослини?

— Вибрати серед ілюстрацій однорічну трав’янисту рослину, назвати її. Довести, що це однорічна трав’яниста рослина.

— Вибрати серед ілюстрацій дворічну трав’янисту рослину, назвати її. Довести, що це дворічна трав’яниста рослина.

— Вибрати серед ілюстрацій багаторічну трав’янисту рослину, назвати її. Довести, що це багаторічна трав’яниста рослина.

Тема. Види тварин. Тварини — живі організми.

— Описати тварин, які є вдома, розказати, для чого їх тримають вдома, про їхню поведінку, про те, як за ними доглядаєте, за що любите.

Тема. Різноманітність тварин у природі.

— Хто такі комахи? Які істотні ознаки властиві комахам? Хто належить до комах?

— Хто такі риби? Які істотні ознаки властиві рибам? Хто належить до риб?

— Хто такі земноводні? Які істотні ознаки земноводних? Хто належить до земноводних?

— Хто такі плазуни? Які істотні ознаки властиві плазунам? Хто належить до плазунів?

— Хто такі птахи? Які істотні ознаки властиві птахам? Хто належить до птахів?

— Хто такі звірі? Які істотні ознаки звірів? Хто належить до звірів?

Тема. Організм людина. Шкіра — захисник організму. Гігієна шкіри.

— Користуючись таблицею, розповісти про будову шкіри.

— Які властивості шкіри? Яке вони мають значення?

— Яке значення для організму людини має шкіра?

— Яке значення мають піт і жир, які виділяє шкіра?