Смекни!
smekni.com

Теоретичні основи і принципи організації контролю в Україні в ринкових умовах (стр. 4 из 4)

При перевірці первинних документів за формою у процесі контролю встановлюють, чи додержано нормативних актів про головних бухгалтерів, згідно з якими забороняється приймати до виконання і оформлення документи з операцій, що суперечать законодавству та встановленому порядку приймання, збережен­ня і витрачання коштів, товарно-матеріальних та інших цінностей. Контроль за формою дає змогу виявити первинні документи, які мають відмітки, що свідчать про використання їх в обліку господарських операцій.

Перевірка документів за змістом полягає у критичній оцінці змісту документа - відповідність характеру відображеної у ньому господарської операції, наявність інформаційного її ві­дображення і правильність кодування показників для машинної обробки інформації, обгрунтованість цін, застосування кіль­кісних вимірників цінностей і операцій, закріплення матеріаль­ної відповідальності за одержані цінності тощо. В окремих ви­падках, якщо виникають сумніви щодо змісїу достовірності гос­подарської операції, зафіксованої у документі, ревізор може застосувати метод службового розслідування- викликати осіб, які брали участь у оформленні документа, уточнити його достовірність, а в разі потреби вимагати від цих осіб пояснення в письмовій формі.

Достовірність операції, зафіксованої у документі, контролю­ють також зустрічною перевіркою документів. Цей спосіб вико­ристовується тоді, коли у здійсненні операції, відоб­раженої у документі, брала участь інша організація або інший підрозділ одного об'єднання, підприємства. Зустрічна перевірка дає можливість виявити факти частково­го або повного неоприбуткування матеріальних цінностей на підприємстві, одержаних від постачальників або з оптових баз.

Взаємний контроль операцій здійснюється аналогічно зустрічній перевірці документів, але при цьому досліджують документи по операціях, які відбувались на підприємстві, що ревізують. Контролю підлягають первинні документи, облікові регістри, машинограми.

Аналітична перевірка документів перевіряє правильність застосування цін на конкретні товари, матеріали, розрахунки природних втрат, створен­ий різних фондів відображених у первинних докумен­тах, облікових регістрах і машинограмах.. Аналітична перевірка документів доцільна там, де ведеться тільки вартісний облік товарно-матеріальних цінностей. При цьому застосовують методичний прийом відновлен­ня натурально-вартісного обліку обертання товарно-матеріальних цінностей.

Логічний спосіб перевірки документів поєднують з процедурами нормативно-правового регулювання правильності відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку, обгрунтованності фондоутворюючих показників, додержання законодавства щодо операцій, відображенних у документах. Цей спосіб застосовують при контролі цін на реалізовані товари, використанні машин і обладнання, а також у випадках, коли у документах немає данних про їхні техніко-експлуатаційні характеристики.

Отже, використання у фінансово – господарському контролі і аудиті документальних методичних прийомів дає змогу дати кількісну і якісну оцінку виявлених недоліків, встановити відповідальних за них осіб і виявити розмір матеріальної відповідальності.

4. Задача

Перевірити правильність нарахування та перерахування платежів і внесків до бюджету та позабюджетні фонди, а також відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку.

Вихідні дані:

За травень 1999 р нараховано зарплату робітнику 200 грн.

Утримано: прибутковий податок 24 грн

пенсійний фонд 4 грн10 коп

фонд підтримки безробітних 1 грн 10 коп

Рішення:

1. Проводимо перевірку утримання із заробітної плати прибуткового податку:

19,55+(200-170)х0,2=25,55 грн.

2. Проводимо перевірку утримання із заробітної плати пенсіонного фонду:

200,00грн.х2%=4 грн.

3. Проводимо перевірку утримання із заробітної плати соцстрах. на випадок безробіття:

200,00 грн.х0,5%=1,00 грн.

4. Відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку:

Дт Кт

92 661 - 200,00 грн

661 641 - 25,55 грн

661 653 - 1,00 грн

661 651 - 4,00 грн

Висновки: При перевірці встановлені наступні порушення:

1. Прибутковий податок: Утримано прибуткового податку 24 грн., а треба 25,55 грн. порушений п.7.1. “Інструкції про прибутковий податок з громодян” (затверджений наказом ГДНІ України від 21.04.93р. №12 зі змінами та доповненнями, внесеними наказом №17 від 18.05.93р.) Накладається штраф у подвоєному розмірі доначисленої суми(п.п.17.1.9. Закон України від 21.12.2000р. №2181-ІІІ “Про порядок погашення зобов”язань платників податків перед бюджетом і державним цільовим фондом”).

2. Безробіття: Утримано 4,10 грн., а треба 4 грн. порушений Закон України “Про сбір на обов”язкове соціальне страхування” та п.4.3. “Порядка утримання сбору на обов”язкове соціальне страхування на випадок безробіття” (затверджений наказом Мін.праці та соціальної політики № 2213-ІІІ від 11.01.2001 р.) Бухгалтеру необхідно скорегувати данні в наступному звітному періоді.

3. Пенсіонний фонд: Утримано 1,10 грн., а треба 1 грн. порушено п. 3.1.4. “Інструкції про порядок нарахування і сплати підприємствами сбору на обов”язкове соціальне страхування” (затверджений постановою Правління Пенсіонного фонду України від 24.05.2001 №2452-ІІІ, а за умовою задачі від 6.09.96р. №11-1). Бухгалтеру необхідно скорегувати данні в наступному звітному періоді.

Литература

ЗАКОН УКРАЇНИ “Про бухгалтерский облік і фінансову звітність в Україні”зі змінами та доповненнями, внесеними Законами України від 11 травня 2000 р N 1707-III, від 8 червня 2000 р N 1807-III, від 22 липня 2000 р N 1829-III

ЗАКОН УКРАЇНИ Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”від 26 січня 1993 року N 2939-XII

“Теорія фінансово-господарського контролю і аудиту” М.Т.Білуха “Манускрипт” ПП “Влад і Влада” Київ 1996

“Фінансовий контроль та новий господарський механізм” І.А.Білобжецький Москва “Фінанси і статистика” 1989