Смекни!
smekni.com

Дидактичний проект підготовки молодшого спеціаліста з поглибленою розробкою змісту та технологій (стр. 4 из 8)

· аналіз дидактико-техничних засобів навчання.

Базовий матеріал — це все ті відомості, які по сенсу пов'язані з даною темою і способи їх реалізації приведені в додатку. Встановлення виду МТ- зв'язку дозволяє визначиться із способом її реалізації в навчанні і, тим самим, підійти до вибору способів контролю формування базових знань у навчених.

Виходячи з виду МТ- зв'язку і особливостей її реалізації, вибираються способи контролю базових знань з урахуванням характеристик учбової групи, складності і важливості нового матеріалу, резерву часу.

Таблиця 2. 3 – Аналіз МТ-зв'язків і вибір базового матеріалу по темі «Віруси. Антивірусні програми».

Найменування теми, розділу, підрозділу Перелік базового матеріалу

Тип

МТ- зв'язків

Спосіб реалізації зв'язків
1 2 3 4
Віруси. Їх різновиди та принцип роботи

1. Основні поняття;

2. Які бувають віруси;

3. Як працюють віруси.

Передуючий Повторення учнями вивченого раніше матеріалу
Методи виявлення вірусів

1. Способи виявлення;

2. Антивіруси;

3. Карантин.

Супутній Виконання учнями суміжних завдань. Встановлення відповідного порядку організації учбового процесу
Антивіруси

1. Призначення;

2. Класифікація;

3. Технологія.

Супутній Виконання учнями суміжних завдань. Встановлення відповідного порядку організації учбового процесу.
Захист комп’ютера

1. Методи захисту;

2. Профілактика ПК;

3. Операційні системи.

Передуючий Повторення учнями вивченого раніше матеріалу.

Таблиця 2. 4 – Визначення способів контролю базових знань учнів по темі «Віруси. Антивірусні програми».

Перелік базового матеріалу Способи контролю Засоби контролю Критерії оцінки
Віруси. Їх різновиди та принцип роботи Фронтальний опит

1. Що таке комп. вірус?

2. Які бувають віруси?

3. Як він виглядає?

4. Опишіть принцип дії вірусу.

В обговорюванні приймали участь 75% учнів, із них 60% відповідали вірно
Методи виявлення вірусів Самостійне вирішення завдань

1. Опишіть методи виявлення вірусів.

2. Їх переваги.

Антивіруси Індивідуальний опит

1. Призначення антивірусів.

2. Антивірусні програми: характеристика.

Таблиця 2. 5 – Визначення способів формування базових знань по темі «Віруси. Антивірусні програми».

Способи формування базових знань Засоби формування базових знань
Пояснення визначення вірусів із описанням їх структури та принципом дії.

План пояснення:

1. Дати визначення комп. вірусам.

2. Принцип дії вірусів.

3. Привести приклад прогр. коду вірусу.

Пояснення методів виявлення вірусів та усунення наслідків їх дії.

План пояснення:

1. Основні методи.

2. Антивіруси.

3. Відновлення системи.

Опис дії та призначення антивірусів.

План пояснення:

1. Призначення антивірусів.

2. Сучасні антивіруси.

3. Переваги та недоліки.

Обговорення технології профілактики ПК та методів захисту інформації.

План обговорення:

1. Профілактика ПК.

2. Технологія профілактики.

3. Методи захисту.

2.3 Проектування мотиваційних технологій навчання.

На даному етапі необхідно здійснити вибір виду мотивації, а також методів і прийомів, за допомогою яких вона може бути здійснена.

Мотивація — це спонукання до дії; динамічний процес фізіологічного та психологічного плану, що керує поведінкою людини і визначає його спрямованість, організованість, активність і стійкість; здатність людини діяльно задовольняти свої потреби. Мотивація має під собою інтелектуальну підоснову, емоції лише побічно впливають на процес.

Учбова мотивація по характеру поведінки учасників ділиться на зовнішню і внутрішню. Зовнішня мотивація заснована на заохоченнях, покараннях і інших видах стимуляції, які або направляють, або гальмують поведінку людини. Внутрішня мотивація залежить від внутрішніх процесів, здійснюваних в свідомості людини. Відповідно до етапів учбового процесу мотивація може бути виражена в різних формах, відповідних вступній частині заняття і поточної його частини. Вступна мотивація активізує учбову діяльність учнів, викликає інтерес до процесу навчання. Вона може здійснюватися у формі бесіди, демонстрації того або іншого предмету або явища, на освоєння якого буде направлений процес навчання. Основними методами є мотивуючий вступ і мотивуюча демонстрація. При цьому можливе застосування різних прийомів: віднесення до особи навченого, віднесення до ситуації, приголомшення, збудження інтересу, виступ із цитатою. Поточна мотивація забезпечує оптимальне педагогічне спілкування в процесі навчання, сприяє формуванню стійкого інтересу до учбової діяльності і підтримує цей інтерес на всіх етапах навчання. Основними прийомами мотивації в процесі викладу нового матеріалу є: орієнтація змісту учбового матеріалу на його практичний сенс, орієнтація на конкретну професійну діяльність, демонстрація в мові практичного використання практичних положень, що приводяться.

Внутрішня мотивація є достатньо ефективною, але часто вона вимагає підкріплення зовнішньою, яка може бути реалізована шляхом вказівки умов дострокової здачі заліку по темі, обіцянки позитивних оцінок, або навпаки перерахування труднощів під час сесії.

Фрагмент мотивації теми: «Віруси. Антивірусні програми»

З проникненням комп'ютерів у різні сфери життя виникла принципово нова галузь — інформаційна індустрія. Обсяг циркулюючої в суспільстві інформації приблизно подвоюється кожні п'ять років. Людство створило інформаційну цивілізацію, в якій від успішної роботи засобів обробки інформації залежить саме добробут і навіть виживання людства в його нинішній якості. Саме тому в останні роки в усьому світі велика увага приділяється питанням захисту інформації, що накопичується, зберігається та обробляється як в окремих ЕОМ, так і побудованих на їх основі обчислювальних системах.


2.4 Проектування технологій формування ООД

Проектування технологій формування орієнтовної основи діяльності (ООД) включає вибір типу навчання, його структурних елементів, а також методів і прийомів їх реалізації.

Елементами ООД є:

1. Образ кінцевого продукту або уявлення про кінцевий результат (у теоретичному навчанні це відповіді до завдань, опис результатів, схеми, графіки, а в практичному — деякі зразки, макети, моделі).

2. Об'єкт перетворення або матеріал для діяльності (у теоретичному навчанні це умови завдань, питання, сформована проблема, а в практичному — заготовки, матеріали, майданчики для монтажу, пристрої, які слід відремонтувати і так далі).

3. Засоби діяльності (інструменти, інструкції і креслення, карти, таблиці, алгоритми і формули розрахунку, обґрунтування, теорії, виводи).

4. Технологія діяльності або уявлення про способи її здійснення (склад прийомів, послідовності їх виконання, представлена у формі карт, таблиць, учбових елементів, методики вибору, порядку рішення, вказівок і інструкцій).

ООД забезпечує не тільки правильне виконання дій, але і раціональний вибір одного з багатьох можливих виконань. Виходячи з цього, діяльність по розробці технологій формування нових знань зводиться, в першу чергу, до конструюванню орієнтованої основи і вибору типа навчання, які потім визначають методи і форми організації учбового процесу.

Таблиця 2. 6 – Вибір способів формування ООД по темі «Віруси. Антивірусні програми».

Найменування теми
(пунктів плану)
Цілі навчання № рівня Методи викладу Наочна допомога
1 2 3 4 5
Віруси. Їх різновиди та принцип роботи. Розповісти про віруси та їх основні характеристики, принцип дії. І Розповідь, лекція, демонстрація Трансляція кодів вірусу на проекторі

Локальні віруси.

Розповісти про особливості локальних вірусів. ІІ Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення. Робота з підручником Лістинги кодів вірусів, скріншоти
Черв’яки. Розповісти про принцип дії черв’яків. ІІ Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення, робота з підручником Лістинги кодів вірусів, скріншоти

Трояни.

Розповісти про призначення та особливості троянів. ІІ Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення, робота з підручником Лістинги кодів вірусів, скріншоти
Методи боротьби. Розглянути основні методи боротьби з вірусами. І Розповідь, лекція, демонстрація, пояснення Скріншоти
Операційні системи та їх переваги в захисті від вірусів. Розповісти про різновид захисту у різних операційних системах, про їх недоліки і переваги. І Розповідь, лекція, бесіда Зведені таблиці з характеристиками операційних систем, що розглядаються

2.4 Проектування технологій формування виконавчих дій (ВД)

Після того, як у учнів сформовані необхідні уявлення про об'єкти, що вивчаються, процеси або явища навколишній дійсності, наступає етап формування умінь, навиків або, по-іншому, виконавчих дій.