Смекни!
smekni.com

Організаційно педагогічні умови професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності (стр. 2 из 6)

Законодавчо-нормативна база дослідження. В процесі дослідження використано основні положення щодо розвитку освіти в Україні, викладені у законах України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про вищу освіту”, в Державній національній програмі “Освіта” (“Україна ХХІ століття”), Національній доктрині розвитку освіти в Україні, “Концепції профільного навчання”, а також нормативно-правових документах Міністерства освіти і науки України.

Комплекснийпідхіддо вивчення проблеми зумовив застосування таких методів дослідження:теоретичні – вивчення та аналіз філософської, педагогічної, психологічної та спеціальної літератури, а також дисертаційних робіт, систематизація та узагальнення педагогічного досвіду – для здійснення теоретичного аналізу стану проблеми дослідження, обґрунтування і розробки змісту організаційно-педагогічних умов професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності; емпіричні – анкетування, тестування, опитування, бесіда, інтерв’ю, педагогічне спостереження, оцінка і самооцінка, експертна оцінка – для аналізу стану професійної орієнтації на медичні спеціальності, з’ясування доцільності й ефективності визначених організаційно-педагогічних умов; педагогічний експеримент з метою апробації ефективності обґрунтованих організаційно-педагогічних умов професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності та впровадження розроблених навчально-методичних матеріалів; статистичні – методи математичної і статистичної обробки результатів педагогічного експерименту – для забезпечення його достовірності.

Експериментальна база та етапи дослідження. Експеримент проводився на базі Українського медичного ліцею, Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, середньої загальноосвітньої школи №33 (м. Київ), Одеського обласного базового медичного училища,Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема із залученням працівників методичних установ і практичної системи охорони здоров’я. Дослідженням було охоплено1350 респондентів.З них 768 учнів середніх загальноосвітніх шкіл,79 вчителів-предметників, 17 класних керівників та кураторів, 220 студентів першого курсу, 26 викладачів вищих медичних навчальних закладів,240 батьків.

Організація дослідження. Дослідження здійснювалося впродовж 2000–2007 рр. у три взаємопов’язані етапи науково-педагогічного пошуку. На першому етапі (2000–2002 рр.) осмислено теоретичні проблеми дослідження, вивчено наукову, науково-педагогічну літературу та навчально-програмну документацію; визначено вихідні теоретичні положення, об’єкт, предмет і мету, сформульовано гіпотезу дослідження і конкретизовано його завдання; розроблено програму і методику експерименту, визначено експериментальну базу, обґрунтовано якісний та кількісний склад учасників експерименту; проведено констатувальний етап педагогічного експерименту. На другому етапі (2003–2004 рр.) розроблено та теоретично обґрунтовано модель організації професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності; визначено організаційно-педагогічні умови професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності, на базі яких розроблено дидактичні матеріали та методичні рекомендації, здійснено експериментальну перевірку гіпотези дослідження. Визначена логіка проведення і розпочато формувальний експеримент.На третьому етапі (2005–2007рр.) завершено формувальний та проведено контрольний експеримент, здійсненоекспертні оцінки дослідження, систематизацію та узагальнення результатів, одержаниху процесі теоретичного аналізу та дослідно-експериментальної роботи. Сформульовано висновки та визначено перспективи подальшого дослідження. На цьому етапі оформлено кандидатську дисертацію.

Наукова новизна та теоретичне значення дослідження полягає у тому, що: вперше розробленота обґрунтовано модель організації професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності; виявлено та обґрунтовано організаційно-педагогічні умови професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності в умовах медичного ліцею; критерії ефективності профорієнтаційної роботи в медичному ліцеї; уточнено теоретичний зміст поняття “професійна орієнтація старшокласників на медичні спеціальності”; вдосконалено зміст, організаційні форми та методи роботи з професійної орієнтації шляхом інтеграції професійно орієнтованої інформації в програми профільних навчальних предметів; подальшого розвитку дістали положення професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності в медичному ліцеї вищого медичного навчального закладу.

Практичне значення дослідження визначається тим, що розроблено та впроваджено: навчально-тематичний план і програму спецкурсу “Основи професійної орієнтації на медичні спеціальності” для викладачів та учнів медичних ліцеїв; методичні рекомендації щодо підготовки вчителя до професійної орієнтації на медичні спеціальності для викладачів загальноосвітніх навчальних закладів і ліцеїв медичного профілю; методики з організації науково-дослідної роботи серед старшокласників-членів наукових товариств медичних ліцеїв; методичні матеріали щодо проведення профорієнтаційних екскурсій для викладачів та учнів медичних ліцеїв при вищих медичних навчальних закладах.

Результати дослідженняможуть бути використані у процесі розробки навчальних програм та посібників з питань професійної орієнтації, зокрема на медичні спеціальності, матеріалів для удосконалення навчально-виховної роботи середніх загальноосвітніх навчальних закладів, а також у подальших науково-педагогічних дослідженнях.

Наукові положення, навчально-методичні матеріали впроваджено у навчально-виховний процес Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (довідка №120/3 від 14.04.2007р.); Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О.О. Богомольця (довідка № 324 від 09.09.2006р.); Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (довідка № 960 від 28.11.2007р.); Одеського обласного базового медичного училища (довідка № 637 від 23.11.2007р.); середньої загальноосвітньої школи №33 (м. Київ) (довідка № 152 від 27.12.2007р.).

Особистий внесок у двох статтях та двох тезах, написаних у співавторстві з Я.В. Цехмістером, полягає у теоретичному обґрунтуванні використання основних ідей та положень професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності у практичній діяльності медичного ліцею та визначенні організаційно-педагогічних умов її здійснення.

Вірогідність результатівдослідження забезпечується теоретико-методологічною обґрунтованістю його вихідних положень; використанням комплексу методів дослідження, адекватних його об’єкту, предмету, меті й завданням; репрезентативністю вибірки; поєднанням кількісного та якісного аналізу одержаних результатів; статистичною обробкою даних, а також позитивними наслідками впровадження результатів дослідження.

На захист виносяться:

1. Модель організації професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності.

2. Організаційно-педагогічні умови професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності.

3. Критерії ефективності профорієнтаційної роботи в медичному ліцеї.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження обговорено на наукових та науково-практичних конференціях, зокрема: VІ Міжнародний “Тиждень освіти дорослих в Україні: Освіта дорослих для свободи совісті і віри (м. Київ, 2005р.); ІV Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих вчених (м. Ужгород, 18-20 квітня 2006р.); Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених “Вчені майбутнього” (м. Одеса, 19-21 жовтня 2006р.); Міжнародна науково-практична конференція, присвячена Всесвітньому дню здоров’я “Інвестуючи в охорону здоров’я, збудуємо більш безпечне майбутнє” (м. Київ, 4-5 квітня 2007р.); “Наука і освіта ‘2005” (м. Дніпропетровськ, 2005р.); 60-та Ювілейна науково-практична конференція студентів і молодих вчених “Актуальні проблеми сучасної медицини” (м. Київ, 2007р.); “Актуальні питання експериментальної та клінічної медицини” (м. Суми, 25-26 квітня 2007р.); “Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість в умовах європейської інтеграції - Х Всеукраїнська науково-практична конференція” (м. Київ, 16-18 травня 2007р.); ІІІ-й Національний конгрес з біоетики (м. Київ, жовтень 2007р.), а також на науково-методичних семінарах, педагогічних читаннях та звітних наукових конференціях та засіданнях відділу інноваційних педагогічних технологій Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України.