Смекни!
smekni.com

Організаційно педагогічні умови професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності (стр. 5 из 6)

2. Розроблена, обґрунтована та експериментально перевірена модель організації професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності у процесі їхньої допрофесійної підготовки в медичному ліцеї спрямована на формування свідомого професійного самовизначення на медичні спеціальності, забезпечення необхідного резерву розвитку особистості, а також її здатності до тривалого навчання та майбутньої професійної діяльності з урахуванням високих вимог суспільства до медичного фаху. Доведено, що процес є ефективним, якщо особистість має сформовані професійно значущі якості та готовність продовжити навчання у вищому медичному навчальному закладі. Визначено, що готовність обрати фах медичного працівника зумовлена не окремими якостями, а їх інтегральною та синергетивною сукупністю, стійкою психолого-емоційною сферою.

3. Виявлено організаційно-педагогічні умови професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності: здійснення професійної орієнтації на основі моделі, яка спрямована на формування свідомого професійного самовизначення старшокласників у медичній галузі; розробки та впровадження змісту, організаційних форм і методів, спрямованих на оволодіння початковими професійними медичними знаннями, уміннями, навичками, інтеграції професійно орієнтуючої інформації у програми та зміст профільних навчальних предметів; розвитку в учнів медичного ліцею професійно-значущих якостей; використання активних форм профорієнтаційної роботи, зокрема екскурсій, спрямованих на наближення до медичної практики.

4. Критерії ефективності профорієнтаційної роботи у медичному ліцеї відображають рівень мотивації старшокласників на опанування медичних професій; сформованість моральних особистісних якостей, естетичних, деонтологічних та інтелектуальних цінностей; сформованості початкової системи знань у галузі основ загального та спеціального догляду за хворими; оволодіння інформаційними відомостями з медицини; сформованості системи початкових професійно важливих умінь і навичок; опанування старшокласниками різноманітних технологій навчання, які використовуються у вищих медичних навчальних закладах. Ефективність профорієнтаційної роботи визначалася рівнем сформованості свідомого професійного самовизначення старшокласників на медичні спеціальності.

5. Результати педагогічного експерименту свідчать, що всі показники ефективності профорієнтаційної роботи в експериментальних групах вищі, ніж у контрольних, що дає підстави зробити висновок про позитивні якісні зміни у знаннях, вміннях і навичках старшокласників експериментальних груп. Аналіз результатів формувального експерименту показав якісні зміни у спеціальних знаннях, готовності мотивації до вибору медичного фаху і педагогічну готовність до реалізації інтеграції знань та міжпредметних зв’язків старшокласниками експериментальних груп. Найсуттєвішим результатом педагогічного експерименту вважаємо зростання сформованості свідомого професійного самовизначення на медичні спеціальності, професійно важливих умінь і навичок, базових моральних якостей, стійкого морального інтересу до конкретної медичної спеціальності, потреби у набутті нових знань, готовністю до продовження навчання у вищому медичному навчальному закладі.

6. Результати дослідження дозволили розробити навчально-методичні матеріали для викладачів та учнів загальноосвітніх та профільних навчальних закладів, медичних ліцеїв щодо професійної орієнтації на медичні спеціальності: навчально-тематичний план і програму спецкурсу “Основи професійної орієнтації на медичні спеціальності”; методичні рекомендації щодо підготовки вчителя до професійної орієнтації на медичні спеціальності; методики з організації науково-дослідної роботи серед старшокласників-членів наукових товариств медичних ліцеїв; методичні матеріали щодо проведення профорієнтаційних екскурсій.

Проведене дослідження, звісно, не вичерпує всіх аспектів проблеми професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності. До подальших напрямів дослідження цієї важливої проблеми відносимо: теоретичне обґрунтування професійно значущих якостей сучасних медичних працівників; проектування дидактичного процесу у медичному ліцеї, спрямованого на свідоме професійне самовизначення учнів; педагогічні засади професійної орієнтації учнів медичного ліцею у позанавчальній роботі.

Результати дослідження можуть бути використані на таких рівнях: Міністерством освіти і науки України, Міністерством охорони здоров’я України, Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти МОН України для подальшої розробки навчальних програм, написання підручників, посібників, адаптованих для профільних загальноосвітніх навчальних закладів.


ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ ВІДОБРАЖЕНО У ТАКИХ ПУБЛІКАЦІЯХ

Статті у наукових фахових виданнях, затверджених ВАК України

1. Іваненко Р.В. До проблеми професійного самоствердження учнів у процесі профорієнтаційної роботи на медичні спеціальності в контексті неперервної медичної освіти // Педагогічні основи навчально-виховного процесу у вищих закладах освіти України: Зб. наук. праць. – Харків: Стиль-Іздат, 2004. – С. 85-91. – 0,3 авт. арк.

2. Іваненко Р.В. Формування готовності старшокласників до професійного самовизначення в умовах медичного ліцею: психолого-педагогічний аспект // Неперервна професійна освіта: теорія і практика: Науково-методичний журнал. – 2005. – Випуск 1. – С.107-117. – 0,45 авт. арк.

3. Іваненко Р.В. Психолого-педагогічний аналіз проблеми професійної орієнтації молоді // Неперервна професійна освіта: теорія і практика: Науково-методичний журнал. – 2007. – Випуск І-ІІ. – С.63-72. – 0,45 авт. арк.

4. Іваненко Р.В., Цехмістер Я.В. Педагогічна значимість професійної орієнтації та її основні завдання // Педагогічний процес: теорія і практика. Випуск 1. – Київ: ЕКМО, 2007. – С.35-44. – 0,2 авт. арк.

5. Іваненко Р.В. Система професійної орієнтації на медичні спеціальності: Ціннісно-мотиваційний компонент // Педагогічний процес: теорія і практика. Випуск 2. – Київ: ЕКМО, 2007. – С.48-58. – 0,45 авт. арк.

6. Іваненко Р.В. Організаційні форми і методи проведення профорієнтаційної роботи в умовах медичного ліцею // Наукові праці: Науково-методичний журнал. Т.71. Вип. 58. Педагогічні науки. – Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. П.Г. Могили, 2007. – С.206-211. – 0,3 авт. арк.

7. Іваненко Р.В. Особливості професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності // Професійна та моральна культура в педагогічній системі: Зб. наук. праць. – Харків: Стиль-Іздат, 2004. – С. 52-59. – 0,4 авт. арк.

8. Іваненко Р.В. Наступність у змісті і принципах роботи з професійної орієнтації учнів медичного ліцею // Професійна педагогічна підготовка – вимоги сьогодення: Зб. наук. праць. – Харків: Стиль-Іздат, 2007. – С.89-100. – 0,5 авт. арк.

9. Іваненко Р.В., Цехмістер Я.В. Екскурсія як організаційна форма проведення профорієнтаційної роботи в умовах медичного ліцею // Науковий вісник Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Випуск 2-3, 2007. – С. 130-136. – 0,15 авт. арк.

10. Іваненко Р.В. Роль екскурсій у формуванні професійної спрямованості майбутнього лікаря та провізора // Педагогічні умови формування професійної спрямованості майбутніх фахівців. Зб. наук. праць. – Харків: Стиль-Іздат, 2007. – С.37-47. – 0,5 авт. арк.

Статті у збірниках матеріалів науково-практичних конференцій

11. Іваненко Р.В. Професійна орієнтація старшокласників на медичні спеціальності та шляхи її вдосконалення // Наука і освіта 2005: Матеріали VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції. Том 32. Проблеми підготовки фахівців. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С.52-53. – 0,09 авт. арк.

12. Іваненко Р.В., Цехмістер Я.В. Проблема професійного самоствердження учнів у процесі навчання в медичному ліцеї // Наука і освіта 2005: Матеріали VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції. Том 32. Проблеми підготовки фахівців. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С.53-54. – 0,04 авт. арк.

13. Іваненко Р.В. Деякі питання з історії професійної орієнтації молоді на медичні спеціальності // Актуальні питання експериментальної та клінічної медицини: Матеріали Міжнародної наук.-практ. конф. студентів, молодих вчених, лікарів та викладачів, Суми, 25-26 квітня 2007р. – Суми: Вид-во СумДУ, 2007. – С. 176-177. – 0,09 авт. арк.

14. Іваненко Р.В. Основні складові змісту роботи з професійної орієнтації старшокласників на медичні спеціальності в умовах медичного ліцею // Молодь, освіта, наука, культура і національна свідомість в умовах європейської інтеграції: Зб. Матеріалів Х Всеукр. наук.-практ. конф., Київ, 16-18 травня 2007р.; У 6-ти т. / Редкол.: І.І. Тимошенко (відп.ред.) та ін. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2007. – Т.4. - С.99-101. – 0,1 авт. арк.

15. Іваненко Р.В. Цехмістер Я.В. Моральна складова професійної орієнтації молоді // ХХІ століття: Альтернативні моделі розвитку суспільства. Третя світова теорія. Матеріали Шостої міжнародної науково-теоретичної конференції. 8-9 червня 2007 р. м. Київ // Книга ІІ. – К.: Фенікс, 2007. – С.341-343. – 0,05 авт. арк.